Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο Ενότητα 4: Χαρακτηριστική Κενού Φορτίου Σύγχρονης Γεννήτριας Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

4 Σκοποί Ενότητας Στην 4η Εργαστηριακή Ενότητα ο φοιτητής εξετάζει και μελετά την εν κενώ λειτουργία της σύγχρονης γεννήτριας. Συγκεκριμένα μέσα από πειράματα μαθαίνει να χαράζει την χαρακτηριστική της εν κενώ λειτουργίας.

5 Περιεχόμενα Ενότητας Στοιχειώδης Σύγχρονη Μηχανή Αρχή Λειτουργίας
Ισοδύναμο Κύκλωμα μιας Φάσης Σύγχρονης Μηχανής Χαρακτηριστική Ανοικτού Κυκλώματος Πειραματικό Μέρος - Πορεία Εργασίας Μετρήσεις Γραφικές Παραστάσεις

6 Στοιχειώδης Σύγχρονη Μηχανή Αρχή Λειτουργίας - 1
Στο Σχήμα 1.1: Δείχνεται σε απλουστευμένη μορφή μια διπο­λική σύγχρονη μηχανή.

7 Στοιχειώδης Σύγχρονη Μηχανή Αρχή Λειτουργίας - 2
Τα βασικά τυλίγματα των συγχρόνων μηχανών είναι δύο, το τύλιγμα διέγερσης το οποίο αποτελεί την πρωτεύουσα πηγή μαγνητικής ροής στο διάκενο της μηχανής και το τύλιγμα τύμπανου.

8 Στοιχειώδης Σύγχρονη Μηχανή Αρχή Λειτουργίας - 3
Το τύλιγμα τύμπανου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βρίσκεται στο στάτη, ενώ το τύλιγμα του πεδίου βρίσκεται στο δρομέα. Το τύλιγμα πεδίου διεγείρεται από συνεχές ρεύμα, το οποίο άγεται προς το τύλιγμα μέσω ψηκτρών (οι οποίες ολισθαίνουν επί δακτυλίων).

9 Ισοδύναμο Κύκλωμα μιας Φάσης Σύγχρονης Μηχανής
α) Λειτουργία Κινητήρα, β) Λειτουργία Γεννήτριας

10 Χαρακτηριστική Ανοικτού Κυκλώματος - 1
Η χαρακτηριστική ανοικτού κυκλώματος της σύγχρονης μηχανής, είναι η καμπύλη της τάσης ακροδεκτών του τυλίγματος τύμπανου με ανοικτό κύκλωμα, συναρτήσει του ρεύματος του πεδίου, όταν η μηχανή λειτουργεί στη σύγχρονη ταχύτητα. Η προκύπτουσα χαρακτηριστική έχει την παρακάτω μορφή:

11 Χαρακτηριστική Ανοικτού Κυκλώματος - 2
Η χαρακτηριστική αυτή, μαζί με τη χαρακτηριστική βραχυκύκλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη άσκηση, χρησιμεύουν για τον προσδιορισμό των παραμέτρων R και Χ του ισοδυνάμου κυκλώματος, καθώς επίσης και τον προσδιορισμό των απωλειών της μηχανής.

12 Πειραματικό Μέρος Πορεία Εργασίας

13 Μετρήσεις Ιδ

14 Χαρακτηριστική εν κενώ Vt= f (Ιf2) για Ιa= 0 και n = nον
Γραφικές Παραστάσεις Χαρακτηριστική εν κενώ Vt= f (Ιf2) για Ιa= 0 και n = nον

15 Τέλος Ενότητας


Κατέβασμα ppt "Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google