Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ

2 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα;
Οι 3 μεγάλοι συγγραφείς είναι ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης. Ο Αισχύλος έγραφε πολλές τραγωδίες και μία από αυτές είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης. Ο Σοφοκλής κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα και η δύο τραγωδίες είναι ο Οιδίποδας Τύραννος. Ο Ευριπίδης έγραφε πολλές τραγωδίες, επίσης οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο.

3 Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία;
Η αρχαία τραγωδία προέρχεται από την μυθολογία, επίσης οι Αθηναίοι είχαν στόχο τόσο να διαπαιδαγωγήσουν το κοινό, όσο και να το οδηγήσουν στην κάθαρση, τη λύτρωση δηλαδή , την απαλλαγή από τη συναισθηματική ένταση που του είχε προκαλέσει η πλοκή.

4 Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς;
Οι ηθοποιοί ήταν μόνο άνδρες, φορούσαν μάσκες για να δείξουν κάτι που γίνεται τώρα ή μια τραγική στιγμή. Υπήρχαν πολλοί επαγγελματίες που ήταν καλοί, έτσι έγιναν διάσημοι σ΄όλη την Ελλάδα. Οι ηθοποιοί φορούσαν παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες, που στερεώνονταν με λουριά.

5 Τι γνωρίζετε για τις μάσκες;
Οι ηθοποιοί φορούσαν προσωπεία και περούκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις τους. Το άνοιγμα στο στόμα λειτουργούσε ως ηχείο κι επέτρεπε στον ηθοποιό να ακούγεται καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

6 Τι ήταν οι χορηγοί; Οι χορηγοί ήταν αρχηγοί του χορού που χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις για αυτό και έπαιρναν, όπως ακριβώς και οι ποιητές, βραβεία από την πολιτεία. Ένας από αυτούς είναι ο Λυσικράτης, περήφανος για τη νίκη του σε δραματικούς αγώνες, έστησε το μνημείο της εικόνας.

7 Τι ήταν οι σάτυροι; Οι σάτυροι ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι, μέλη της συνοδείας του Διόνυσου, εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους. Έτσι, η αγωνία που προκαλούσε το σκοτεινό και σκληρό πεπρωμένο των τραγικών ηρώων διαλυόταν και έδινε τη θέση της στη χαρά.

8 Τι ήταν ο χορός; Ο χορός ήταν χορευτικές κινήσεις μιας ομάδας αντρών που τραγουδούσε προς τιμήν του θεού Διόνυσου.

9 Τι ήταν ο διθύραμβος; Ο διθύραμβος ήταν ο αρχαίος ύμνος προς τιμήν του θεού Διόνυσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών.

10 Τι ήταν ο δίαυλος; Ο δίαυλος ήταν ένα μουσικό όργανο που είχε διπλό αυλό, το χρησιμοποιούσαν στις αρχαίες παραστάσεις που περιλάμβαναν μουσική.

11 Ποια είναι η διαφορά της αρχαίας κωμωδίας από την τραγωδία;
Η διαφορά είναι ότι η κωμωδία είναι για καλά πράγματα ή για αστεία, για κοροϊδία και καμιά φορά σατιρίζει τον άνθρωπο, δηλαδή κοροϊδεύει τον άλλον ή τον βρίζει. Η τραγωδία είναι κάτι λυπητερό όταν κάποιος πεθαίνει ή κλαίει, δείχνει θλίψη ότι έγινε κάτι κακό και ο άλλος θρηνεί. Η τραγωδία είναι αντίθετο από την κωμωδία.

12 Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις; Γράψε μερικές λεπτομέρειες
Ο πρώτος συγγραφέας είναι ο Αριστοφάνης που ήταν ο πιο διάσημος κωμικός ποιητής της Αττικής. Γεννήθηκε το 450 και πέθανε το 388π.Χ. Ο Αριστοφάνης κορόιδευε και σατίριζε ανελέητα. Ο δεύτερος σε φήμη κωμωδιογράφος ήταν ο Μένανδρος που έζησε αρκετά χρόνια αργότερα. Τα έργα του, πολύ πιο ήρεμα και κομψά από του Αριστοφάνη, αποτέλεσαν πρότυπο για τις κωμωδίες της ρωμαϊκής και της σύγχρονης εποχής.

13 Ανέφερε μερικά αρχαία θέατρα
Μερικά αρχαία θέατρα είναι τα παρακάτω: Αρχαίο θέατρο Δελφών, της Επιδαύρου, του Διονύσου, της Δωδώνης και το Ηρώδειο.

14 Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και πού κάθονταν;
Οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν οι ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι ή οι προσωπικότητες που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει. Κάθονταν στις πρώτες σειρές του θεάτρου.

15 Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ


Κατέβασμα ppt "Αθήνα η Γέννηση της Δημοκρατίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google