Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η γραφή και η τυπογραφία εξελίσσονται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα και συμβάλουν στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους. Στόχος λοιπόν της έρευνάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η γραφή και η τυπογραφία εξελίσσονται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα και συμβάλουν στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους. Στόχος λοιπόν της έρευνάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η γραφή και η τυπογραφία εξελίσσονται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα και συμβάλουν στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους. Στόχος λοιπόν της έρευνάς μου είναι η πληροφόρηση των μαθητών για τη συμβολή του Τύπου από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του καθώς και για την εξέλιξη της Τυπογραφίας μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, οι αναγνώστες της έρευνας θα ενημερωθούν για τη διάκριση των μορφών της γραφής, την εξέλιξη και την ανάλυση τους. Τέλος, η εργασία μου ολοκληρώνεται με την προβολή ενός βίντεο σχετικά με τις αλλαγές που έχουν πλέον γίνει στα τυπογραφεία στο πέρασμα του χρόνου. ΣΤΟΧΟΣ

3 Όρος του Τύπου Ο όρος ταυτίζεται αποκλειστικά με την πληροφόρηση, δηλαδή με τις εφημερίδες (καθημερινή έκδοση) και τα περιοδικά (περιοδική έκδοση). Τύπος: η ελευθερία κάθε λαού - Η δύναμη του Τύπου ελευθερία του τύπου είναι το οξυγόνο της ελευθερίας ενός λαού, γιατί από αυτόν αντλεί τη δύναμή της και το μεγαλείο της. Λειτούργημα υψηλό ο τύπος, αποτελεί την ψυχή των δημοκρατικών καθεστώτων. Διακρίσεις του Τύπου Ο Τύπος διαχωρίζεται πλέον σε ηλεκτρονικό και παραδοσιακό. Ηλεκτρονικός Τύπος είναι η τηλεόραση, οι ιστοσελίδες (web pages) κλπ. Παραδοσιακός Τύπος είναι οι εφημερίδες, τα περιοδικά κλπ. Κάπου ανάμεσα είναι και το ραδιόφωνο.

4 Η έννοια της Τυπογραφίας
τυπογραφία είναι η τέχνη της απόδοσης και αποτύπωσης λόγου, πληροφοριών και εικόνων στο χαρτί και σε άλλα μέσα. Ιστορία της Τυπογραφίας Η τυπογραφία αποτελεί ανακάλυψη των Κινέζων. Αναπτύχθηκε αρχικά με τη μέθοδο της ξυλογραφίας. Η εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1448 μ. Χ. Η εφεύρεσή της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία και το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή. Η εισαγωγή της Τυπογραφίας στην Ελλάδα, έγινε τον 19ο αιώνα. Το πρώτο τυπογραφείο ιδρύθηκε στην Χίο. Η βασική τυπογραφική μέθοδος ήταν το «συνθετήριο» (στοιχειοθεσία). Άλλες μορφές Τυπογραφίας ήταν η Ξυλογραφία και η Χαρακτική.

5 Η έννοια της Γραφής Γραφή είναι η απεικόνιση με γραπτά, γραφικά σύμβολα, όμως κυρίως με γράμματα. Η παράσταση των σκέψεων του έναρθρου λόγου του ανθρώπου. Ιστορική εξέλιξη μέσα από τις μορφές Γραφής Πρώτη μορφή της γραφής είναι η «εικονογραφική». Δεύτερη μορφή γραφής στάθηκε η «ιδεογραφική». Άλλη γραφή είναι η «σφηνοειδής». Ακολουθεί η «Γραμμική γραφή Α+Β» που επικρατεί γύρω στα 1600 π. Χ. Επίσης η μινωική και η μυκηναϊκή, που ανακαλύφθηκε το 1894 από τον Άγγλο αρχαιολόγο Έβανς. Η γραφή του ελληνικού αλφαβήτου προέρχεται άμεσα από τη φοινικική. Το ελληνικό αλφάβητο πήραν στην Ιταλία και οι Ετρούσκοι για να ακολουθήσει η λατινική γραφή. Άλλες γραφές που επηρεάστηκαν από το ελληνικό αλφάβητο ήταν η «γοτθική» στην οποία μεταφράστηκε η Αγία Γραφή. Η αρμενική, η γεωργιανή, η σλαβική, η αλβανική είναι όλες παιδιά της ελληνικής γραφής.

6

7 Μέσα από όλη αυτή την έρευνα λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ο Τύπος από τον 9ο ακόμη αιώνα μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η τυπογραφία μαζί με τη γραφή μας έχουν δώσει πληθώρα πληροφοριών σε ότι αφορά την εξέλιξη τους. Διακρίθηκαν και πέρασαν από πολλά στάδια. Ωστόσο, μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής να είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα και ικανοποιητικά, από την άλλη όμως ίσως δημιουργούνται νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ο Τύπος θα συνεχίσει να εξελίσσεται, ποιες θα είναι οι διακρίσεις του στο μέλλον, πως θα συμβάλουν στη ζωή του ατόμου κ.α. Την απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν είναι δυνατό να τις δώσουμε αυτή τη στιγμή αφού απ΄ όσο βλέπουμε ο Τύπος, η Τυπογραφία και η Γραφή συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα. Έτσι, σε λίγα χρόνια από τώρα ίσως μπορέσουμε να δώσουμε μία σαφή απάντηση στα ερωτήματα αυτά..

8 Εφημερίδες ΓΕ.Λ Αλμυρού Τάξη:Α4 Υπεύθυνη: Καραψιά Βαρβάρα.
Έρευνα: Ελευθερία Τσαντούρη.

9 Στόχος Το υπόθεμα που ανατέθηκε στην ομάδα μας είναι «Ο Τύπος» και μέσα από το θέμα αυτό θα εξεταστούν οι εφημερίδες. Στην εργασία αυτή απαριθμούνται οι εφημερίδες από τον αρχαίο κόσμο, οι πρώτες εφημερίδες στην Ελλάδα αλλά και οι εφημερίδες στην Αμερική, η ιεραρχία σε αυτήν και τα είδη ρεπορτάζ. Σκοπός της έρευνας είναι να πληροφορηθούμε για την ιστορία της εφημερίδας και τους ανθρώπους που δουλεύουν για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

10 Εφημερίδες στον αρχαίο κόσμο και στον Ελλαδικό χώρο.
Εφημερίδες στον αρχαίο κόσμο και στον Ελλαδικό χώρο. Οι πρώτες εφημερίδες εντοπίστηκαν αρχικά στην εποχή του Μ.Αλεξάνδρου. Περιέγραφαν το τι γινόταν καθημερινά στο βασίλειο της Μακεδονίας. Ακόμα, εκδίδονταν εφημερίδες στην αρχαία Ρώμη, στην Αίγυπτο και σε άλλες Ανατολικές χώρες. Πρώτη ελληνική εφημερίδα χαρακτηρίζεται η Σάλπιγξ Ελληνική. Αργότερα εκδόθηκε και η Εφημερίς της Κυβερνήσεως. (Πληροφορίες για την Εφημερίς κ’ Καθημερινή)

11 Οι πρώτες εφημερίδες σε Ευρώπη και Αμερική.
Η ανακάλυψη της τυπογραφίας δεν έφερε άμεσες αλλαγές παρά μόνο μετά από αρκετές δεκαετίες. Μπορεί να ειπωθεί ότι η εφημερίδα «γεννήθηκε» τον 16ο αιώνα. Στην Αμερική η πρώτη εφημερίδα εμφανίστηκε στη Βοστόνη το 1690.Η εφημερίδα έπαιξε αρκετά σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις του έθνους. Το 1814 οι εφημερίδες είχαν φτάσει τις 346. (Γίνεται αναφορά και στην εφημερίδα New York Times)

12 Η ιεραρχία στην εφημερίδα.
Από εφημερίδα σε εφημερίδα μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την γενικότερη δομή της. Υπάρχουν πληροφορίες για τον εκδότη, τον ιδρυτή, τον διευθυντή κ’ τον διευθυντή σύνταξης, τον σύμβουλο έκδοσης, τον αρχισυντάκτη, τον σκιτσογράφο κ.α.

13 Επίλογος Το γιγάντιο αυτό δίκτυο πληροφόρησης που ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις της ζωής έχει επιτρέψει στις εφημερίδες να επεκτείνουν την ακτίνα δράσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο και να συνεχίζουν το έργο της πληροφόρησης και της μόρφωσης το οποίο καλύπτει το πνευματικό, το κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο.

14 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαθήτρια:
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αθανασία-Βαρβάρα Καραπτσία Μαθήτρια: Ά ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ Σταμούλη Ελένη 14

15 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Έκδοση εντύπου όπου σκοπό έχει την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία Κατηγορίες Γνωστοί συντάκτες περιοδικών Πως και πότε δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα περιοδικά

16 ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Θρησκευτικά Μάρκος Φράγκο Λογοτεχνικά Ναυτικά
ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Μάρκος Φράγκο Αργύρης Ζήλος Θανάσης Άνθος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Θρησκευτικά Λογοτεχνικά Ναυτικά Νομικά Ποικίλης Ύλης κ.λ.

17 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΟΪΣΜΑ - Χαρούμενα παιδιά, Χαρούμενα νιάτα Πρώτο περιοδικό κόμικς: «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ» Πρώτο περιοδικό αστέγων στην Ελλάδα Πρώτο περιοδικό κινηματογράφου

18 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον
Εκλύει τους ανθρώπους για ψυχαγώγηση και ενημέρωση Η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον

19 Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Επιμέλεια εργασίας από τη μαθήτρια ΤΣΙΛΟΧΡΗΣΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ Αλμυρός, σχολικό έτος Ο τυπος και οι σημερινοι εφηβοι

20 ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Απαρίθμηση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του Τύπου. Σύγκριση εφημερίδων και περιοδικών με τα υπόλοιπα και πιο διαδεδομένα μέσα ενημέρωσης. Εξέταση της σχέσης των σημερινών εφήβων με το Τύπο μέσα από μία έρευνα ερωτηματολογίου.

21 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ Οργανωμένη δομή : προβάλει όλες τις πτυχές μιας είδησης. Μειωμένη πιθανότητα λάθους. Οργανωμένη παρουσία : το κύριο ξεχωρίζει από το δευτερεύον. Σαφήνεια και ακρίβεια. Προσεγμένο, πλούσιο λεξιλόγιο. Ξεκούραστο διάβασμα.

22 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ Εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων : χειραγώγηση πολιτών. Τρομερή προσήλωση και χρόνος. Αργή μετάδοση πληροφορίας Καιροσκόποι και υποκριτές δημοσιογράφοι : παραπληροφόρηση.

23 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ <<ΠΕΘΑΙΝΕΙ>>
Οι εφημερίδες σταδιακά αντικαθίσταται με ενημερωτικές ιστοσελίδες και συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Τα παραδοσιακά συγκροτήματα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και οδηγούνται στη πτώχευση. Οι εφημερίδες σε διάστημα 4 ετών αντιμετώπισαν πτώση εσόδων 44.24%. Ενώ από το απολυθήκαν δημοσιογράφοι. Για κάθε 100 βιβλία σε χαρτί πωλούνται 115 σε ηλεκτρονική μορφή.

24 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Μοιράστηκε συνολικά σε 49 παιδιά, 28 κορίτσια και 21 αγόρια. Γενικά: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ενημερώνεται για τις ειδήσεις. Η πλειοψηφία προτίμα το διαδίκτυο για την ενημέρωση. Η εμπιστοσύνη των νέων προς τις εφημερίδες είναι μικρή. Τα αγόρια επιλέγουν κυρίως αθλητικές εφημερίδες, ενώ τα κορίτσια ψυχαγωγικές. Οι περισσότεροι πρότειναν την προσθήκη εικόνων ώστε οι εφημερίδες και τα περιοδικά να γίνουν πιο ελκυστικά.

25 Κύρια σημεία: Ποιο διδακτικό εργαλείο χρησιμοποιείτε πιο συχνά?

26 Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του τύπου σε σχέση με τα άλλα Μ.Μ.Ε.?

27 Τελικό συμπέρασμα: Οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για: α) ενημέρωση β) ψυχαγωγία γ) πληροφορίες Θεωρούν τον Τύπο απηρχαιωμένο μέσο Ο Τύπος πρέπει αναθεωρήσει τον τρόπο που λειτουργεί.

28 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Οι εφημερίδες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα άλλα μέσα ενημέρωσης που έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν στους χρήστες την είδηση τη στιγμή που συμβαίνει. Έτσι, ο Τύπος πρέπει να αναλάβει το ρολό που του αρμόζει: την ανάλυση γεγονότων. Ο Τύπος: α) διαθέτει το χρονικό περιθώριο να αναλύσει κάποιο γεγονός , β) τα αίτια που το προκάλεσαν , γ) το αποτέλεσμα του στη κοινωνία.


Κατέβασμα ppt "Η γραφή και η τυπογραφία εξελίσσονται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα και συμβάλουν στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους. Στόχος λοιπόν της έρευνάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google