Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών 2014 Ασημίνα Περρή Βιβλιοθηκονόμος

2 Σκοπός Σκοπός της Βιβλιοθήκης του Τμήματος ΠΕΔΔ είναι η παροχή πληροφόρησης σε κάθε ενδιαφερόμενο, η στήριξη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και η κάλυψη των ερευνητικών αναγκών των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τμήματος, (μέλη ΔΕΠ, Επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές, Διοικητικό προσωπικό).

3 Διεύθυνση - Επικοινωνία
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον 5ο και 6ο όροφο του κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη στο Μοναστηράκι. Τηλ.: , Fax: Ηλεκτρ. διεύθυνση:

4 Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα Τετάρτη Πέμπτη: 09:00 - 19:30
Δευτέρα Τετάρτη Πέμπτη: 09: :30 Τρίτη Παρασκευή: : :00

5 Ιστορικό Η Βιβλιοθήκη άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 1990 στον 4ο και 5ο όροφο της οδού Ιπποκράτους 35. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη όσοι και οι Τομείς του Τμήματος. Αργότερα ενώθηκε το υλικό της σε ενιαίο Βιβλιοστάσιο και Κατάλογο Τμήματος. Από τις 17 Νοεμβρίου του 2001 μεταφέρθηκε στη νέα διεύθυνση στο κτήριο της οδού Αιόλου.

6 Χώροι Οι χώροι της Βιβλιοθήκης καλύπτουν συνολική επιφάνεια 780 τμ.
Επίσης υπάρχει Ανα- γνωστήριο 48 θέσεων και 9 σταθμοί εργασίας Η/Υ για αναζήτηση τεκμηρίων από τους χρήστες.

7 Χώροι Αναλυτικά κάθε όροφος περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: 5ος Όροφος:
Γραφείο Πληροφοριών και Δανεισμού. Η/Υ για αναζήτηση τεκμηρίων. Ερμάρια φύλαξης προσωπικών αντικειμένων. Εκθετήρια και αναγνωστήρια βιβλίων. Εκθετήρια Πληροφοριακού Υλικού. Σταθμός Εξυπηρέτησης ΑμεΑ. Εκθετήρια Γκρίζας Βιβλιογραφίας (Διδακτορικές Διατριβές και Μεταπτυχιακές-Διπλωματικές Εργασίες). Συλλογή κρατημένου υλικού για τα ΠΜΣ. Φωτοαντιγραφικά Μηχανήματα.

8 5ος όροφος

9 Χώροι 6ος Όροφος: Εκθετήρια και αναγνωστήρια έντυπων Ελληνικών και Ξενόγλωσσων περιοδικών εκδόσεων. Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) Ειδική συλλογή κλειστής πρόσβασης Σπάνιων βιβλίων και περιοδικών. Χώρος Αποθήκευσης πολλαπλών αντιτύπων. Ειδική συλλογή κλειστής πρόσβασης Εύδοξου. Ειδική συλλογή κλειστής πρόσβασης βιβλίων Δωρεάς ΕΚΕΜ. Γραφεία προσωπικού.

10 6ος όροφος

11 Συλλογές τεκμηρίων Α. Η Κύρια Συλλογή περιλαμβάνει: τόμους βιβλίων και 542 τίτλους περιοδικών. Η συλλογή είναι ανοιχτής πρόσβασης και ταξιθετημένη σύμφωνα με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey.

12 Συλλογές τεκμηρίων Β. Οι Ειδικές Συλλογές περιλαμβάνουν: Σπάνια βιβλία, Διδακτορικές Διατριβές, Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες, Συλλογή Κρατημένου Υλικού, Δωρεές.

13 Ταξινόμηση υλικού Η ταξινόμηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα Dewey, το οποίο χωρίζει την ανθρώπινη γνώση σε 10 θεματικές κατηγορίες και την κάθε κατηγορία σε 10 υποκατηγορίες, χρησιμοποιώντας αραβικούς αριθμούς από το 0 έως το 9.

14 Οι 10 πρώτες κατηγορίες του DEWEY
000 Γενικά Θέματα, 100 Φιλοσοφία 200 Θρησκεία 300 Κοινωνικές Επιστήμες 400 Γλώσσα 500 Φυσικές Επιστήμες 600 Εφαρμοσμένες Επιστήμες 700 Τέχνες 800 Λογοτεχνία 900 Ιστορία και Γεωγραφία

15 Θεματικές Κατηγορίες Βιβλιοθήκης ΠΕΔΔ
Θεματικές Κατηγορίες Βιβλιοθήκης ΠΕΔΔ 300 Κοινωνικές Επιστήμες 301 Κοινωνιολογία, 320 Πολιτικές Επιστήμες, 330 Οικονομικά, 340 Δίκαιο, 350 Δημόσια Διοίκηση, 360 Κοινωνικές υπηρεσίες & κοινωνική ασφάλιση, 380 Εμπόριο 940 Νεότερη Ιστορία Επιλογή από ορισμένες Υποκατηγορίες 302.2 Επικοινωνία, 324.2 Πολιτικά Κόμματα, 327 Διεθνείς Σχέσεις, 337 Διεθνή Οικονομικά, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί 658 Μάνατζμεντ, 949.5 Ελληνική Ιστορία, 949.6 Βαλκάνια.

16 Αναζήτηση υλικού Η αναζήτηση υλικού πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου από την ιστοσελίδα των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ : όπου περιέχονται οι εξής μορφές τεκμηρίων: Α. Βιβλία από τις Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ : Κατάλογος (OPAC): Αναζήτηση στον ενιαίο κατάλογο των 47 Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Β. Ηλεκτρονικά Βιβλία: Πρόσβαση σε μια πληθώρα ηλεκτρονικών βιβλίων, λεξικών και εγκυκλοπαιδειών. Γ. Βιβλία από άλλες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας: Αναζήτηση από τον «Συλλογικό Κατάλογο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» και από τον «Ζέφυρο». Δ. Ηλεκτρονικά Περιοδικά: Αναζήτηση άρθρων (περιλήψεις ή / και πλήρες κείμενο) στα ηλεκτρονικά περιοδικά του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Παραγγελία Aρθρων: από το Συλλογικό Κατάλογο Περιοδικών του ΕΚΤ ή από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Στ. Βιβλιογραφικές Βάσεις: Αναζήτηση άρθρων, βιβλίων, πρακτικών συνεδρίων και των βιβλιογραφικών τους στοιχείων από ποικίλες Βάσεις Δεδομένων. Ζ. Ψηφιακές Συλλογές: του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η. Θεματικές Πύλες (Portals): του Πανεπιστημίου Αθηνών.

17 Αναζήτηση υλικού

18 Άλλες χρήσιμες πληροφορίες
Στην ιστοσελίδα των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ: περιέχονται και οι εξής χρήσιμες πληροφορίες: Γενικά: Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) και οι απαντήσεις τους σχετικά με τη λειτουργικότητα και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δικτυακού τόπου. Για τον Κατάλογο (OPAC): Συχνές Ερωτήσεις (FAQ) και οι απαντήσεις τους σχετικά με τη λειτουργικότητα του Ανοιχτού Δημόσιου Καταλόγου (OPAC) των 47 βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου, στον οποίο μπορεί κανείς να αναζητήσει εγγραφές για βιβλία, περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων κ.τ.λ. που βρίσκονται σε όλες τις βιβλιοθήκες. Αναζήτηση και Παραγγελία Άρθρων: Οδηγίες για τη διαδικασία αναζήτησης και παραγγελίας άρθρων . Γνωρίστε τις 47 βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών και το προσωπικό τους.

19 Εντοπισμός υλικού Αρχικά πραγματοποιείται η αναζήτηση του έντυπου υλικού (Βιβλίο, μονογραφία, πληροφοριακό υλικό ή γκρίζα βιβλιογραφία) μέσω του OPAC. Το υλικό αυτό μπορεί να εντοπιστεί με οποιοδήποτε γνωστό στοιχείο που να προσδιορίζει την ταυτότητά του: - Γενικός όρος, - Τίτλος βιβλίου, - Τίτλος περιοδικού, - Συγγραφέας, - Θέμα, - Τίτλος Σειράς, - Σημειώσεις, - Πτυχιακές / Διπλωματικές / Διδακτορικά. Περισσότερο αναλυτικές πληροφορίες για την αναζήτηση υλικού μπορείτε να βρείτε στις «Συχνές ερωτήσεις» της αρχικής σελίδας του OPAC του ΕΚΠΑ.

20 Εντοπισμός υλικού Μόλις εντοπίσουμε μία εγγραφή που μας ενδιαφέρει διαλέγουμε την  «Εμφάνιση λεπτομερειών» για να δούμε την αναλυτική εγγραφή. Τέλος για να βρούμε που βρίσκεται το τεκμήριο που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να διαλέξουμε στις «Πληροφορίες Αντιτύπου/Αποκτημάτων» το  «Πού μπορώ να το βρώ;». Στις πληροφορίες που εμφανίζονται μπορούμε να βρούμε α)τα στοιχεία της Βιβλιοθήκης όπου βρίσκεται το τεκμήριο, αλλά και β)τον Ταξιθετικό του αριθμό δηλ. τον αριθμό που προσδιορίζει την ακριβή θέση του στα ράφια, και αναγράφεται στη ράχη του κάθε βιβλίου πάνω σε μία ετικέτα.

21 Ταξιθετικός Αριθμός. ΜΔ 324.2 ΣΠΟ
Εμφανίζεται ως ετικέτα στη ράχη του βιβλίου. Παράδειγμα: Μεταπτυχιακή - Διπλωματική Εργασία (το βιβλίο ανήκει σε μία από τις Ειδικές Συλλογές) Ταξινομικός αριθμός Dewey (π.χ = Πολιτικά κόμματα) Τα 3 πρώτα γράμματα του ονόματος του Συγγραφέα (π.χ. Σπορίδης) ΜΔ 324.2 ΣΠΟ

22 Κατηγορίες Κοινού Προπτυχιακοί Φοιτητές του Τμήματος
Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Τμήματος Διδακτικό προσωπικό ΔΕΠ του Τμήματος Διοικητικό προσωπικό του Τμήματος Εξωτερικοί χρήστες

23 Υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Κοινού.
Α. Δανεισμός. Β. Δανεισμός μέσω Ευδόξου. Γ. Διαδανεισμός. Δ. Δυνατότητα παροχής φωτοαντιγράφων. Ε. Εξυπηρέτηση ΑμεΑ. ΣΤ. Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Ερωτήσεων. Ζ. Πληροφόρηση μέσω Εξειδικευμένων Θεματικών Πυλών. Η. Συλλογή Κρατημένου Υλικού. Θ. Δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου.

24 Α. Δανεισμός: χρήστες Περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους του δανεισμού βλέπε στο Φυλλάδιο της Βιβλιοθήκης. Οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι Υποψήφιοι Διδάκτορες και το Διοικητικό προσωπικό του Τμήματος μπορούν να δανειστούν μέχρι 4 βιβλία για 3 ημέρες. Τα Σαββατοκύριακα θεωρούνται κανονικές ημέρες δανεισμού. Τα Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος μπορούν να δανειστούν μέχρι 4 βιβλία για 15 ημέρες. Οι Προπτυχιακοί φοιτητές και οι Εξωτερικοί χρήστες δεν μπορούν να δανειστούν βιβλία εκτός Βιβλιοθήκης. Ωστόσο μπορούν να κάνουν χρήση όλων των άλλων υπηρεσιών που παρέχονται κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας της και να δανειστούν, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, με χρήση του τρίπτυχου ή αστυνομικής ταυτότητας. Επίσης οφείλουν να επιστρέψουν το υλικό 1/2 ώρα πριν τη λήξη του ωραρίου.

25 Α. Δανεισμός: χρήστες ΕΥΔΟΞΟΣ
Για τους προπτυχιακούς φοιτητές που δεν έχουν δικαίωμα να προμηθευτούν δωρεάν  συγγράμματα (άρθρ. 80 παρ. 10 του Ν. 4009/2011 (Α195) η Βιβλιοθήκη  προμηθεύεται έντυπα ή ηλεκτρονικά διδακτικά συγγράμματα, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» και δημιουργεί συλλογή  μακροχρόνιου δανεισμού  συγγραμμάτων. Ο δανεισμός υπόκειται στους όρους του άρθρ. 4 της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ12/93262/Β Περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε στην ηλεκτρ. Διεύθ.:

26 Κατηγορίες δανειζόμενου υλικού:
Α. Δανεισμός: υλικό Κατηγορίες δανειζόμενου υλικού: ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ: Κύρια συλλογή των βιβλίων Συλλογή Ευδόξου ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ: Περιοδικά Διατριβές και Μεταπτυχιακές Εργασίες Πληροφοριακό Υλικό (Οδηγοί, Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά κ.ά) Σπάνιο υλικό Δωρεά ΕΚΕΜ Δωρεά Α.Α.Φατούρου

27 Β. Διαδανεισμός. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΘΡΩΝ: Προσφέρεται η δυνατότητα μόνο ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την παραγγελία άρθρων μέσω του συλλογικού καταλόγου περιοδικών του ΕΚΤ και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στη διεύθυνση επιλογή Υπηρεσίες → Παραγγελία άρθρων. Η παραλαβή και πληρωμή των άρθρων γίνεται σε μία από τις 10 βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ που αναφέρονται στο κατάλογο βιβλιοθηκών της αντίστοιχης υπηρεσίας. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ: Αυτή η υπηρεσία δεν παρέχεται ακόμη από τις Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ.

28 Γ. Δυνατότητα παροχής φωτοαντιγράφων.
Η παροχή φωτοαντιγράφων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2121/1993, περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η φωτοτυπική αναπαραγωγή ολόκληρου βιβλίου. Επιτρέπεται η φωτοτύπηση μόνο ορισμένων σελίδων κάθε έργου για λόγους επιστημονικής έρευνας και αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση, εφόσον στην περίπτωση αυτή δεν βλάπτεται η κανονική εκμετάλλευση του έργου και δεν προκαλείται αδικαιολόγητη βλάβη στα νόμιμα συμφέροντα του δικαιούχου. Για διευκόλυνση της διαδικασίας ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάρτα και να αναπαραγάγει ο ίδιος στο φωτοαντιγραφικό μηχάνημα της βιβλιοθήκης συνολικά έως 40 σελίδες. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργούν 2 φωτοαντιγραφικά μηχάνηματα με καρτοδέκτη.

29 Δυνατότητα παροχής φωτοαντιγράφων.

30 Δ. Εξυπηρέτηση ΑμεΑ. Στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος ΠΕΔΔ λειτουργεί ένας από τους 5 σταθμούς εργασίας των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ για την υποστήριξη Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και συγκεκριμένα για φοιτητές με τυφλότητα, μειωμένη όραση και εκείνους με κινητικές αναπηρίες στα άνω άκρα. Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπουν στα ΑμεΑ την πρόσβαση στις συλλογές των βιβλιοθηκών σε οποιαδήποτε μορφή είναι αυτές (έντυπη, ηλεκτρονική, ακουστική) καθώς επίσης και στις υπηρεσίες του Διαδικτύου αλλά και τις κοινές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου. Περισσότερες πληροφορίες βλ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

31 Εξυπηρέτηση ΑμεΑ.

32 Ε. Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Ερωτήσεων.
Η υπηρεσία αυτή δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, απ’ όπου και εάν βρίσκονται οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των χρηστών από τη Βιβλιοθήκη, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την ερώτησή τους σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την Βιβλιοθήκη του Τμήματος ΠΕΔΔ και να πάρουν απάντηση από τον υπεύθυνο Βιβλιοθηκονόμο σε εύλογο χρονικό διάστημα (εντός 24ώρου).

33 ΣΤ. Πληροφόρηση μέσω εξειδικευμένων Θεματικών Πυλών.
1. Portal Κοινωνικών Επιστημών Η Πύλη αυτή συγκεντρώνει υλικό που σχετίζεται με την ελληνική πραγματικότητα, υποστηρίζει τις ιδιαίτερες δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τα διάφορα Τμήματα του ΕΚΠΑ και προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς για την πληρέστερη κάλυψη των επιστημονικών περιοχών των κοινωνικών επιστημών. Ηλεκτρονική διεύθυνση: 2. Intute Είναι μία δωρεάν online υπηρεσία που βοηθάει τους επιστήμονες των κοινωνικών επιστημών να βρουν τους καλύτερους πόρους στο web για την μελέτη και την έρευνά τους. Ηλεκτρονική διεύθυνση:

34 Ζ. Συλλογή Κρατημένου Υλικού.
Η συλλογή κρατημένου υλικού περιλαμβάνει συμπληρωματική βιβλιογραφία για τα διδασκόμενα μαθήματα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Η συλλογή αυτή είναι προσβάσιμη σε έντυπη μορφή στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

35 Η. Δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου.
Η. Δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου. Λειτουργεί ηλεκτρονικό αποθετήριο που αποτελείται από Διδακτορικές Διατριβές και Μεταπτυχιακές Εργασίες σε ψηφιοποιημένη μορφή, τα οποία παράγονται από τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και τους Υποψηφίους Διδάκτορες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

36 Συλλογή Δημοσιευμένων Εκλογικών Αποτελεσμάτων
Η συλλογή περιλαμβάνει τα δημοσιευμένα εκλογικά αποτελέσματα των Ελληνικών Βουλευτικών και ορισμένων δημοτικών εκλογών από το 1926 έως και σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ένα μέρος αυτού προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Βλ.:


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google