Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέλη ομάδας: Άρτεμις Στραβοκέφαλου, Αγγελική Σκούρα, Όλγα Τσακαγιάννη, Μαρία Παππά, Μαρκέλλα Χαιντίνη 1ο τετράμηνο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέλη ομάδας: Άρτεμις Στραβοκέφαλου, Αγγελική Σκούρα, Όλγα Τσακαγιάννη, Μαρία Παππά, Μαρκέλλα Χαιντίνη 1ο τετράμηνο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέλη ομάδας: Άρτεμις Στραβοκέφαλου, Αγγελική Σκούρα, Όλγα Τσακαγιάννη, Μαρία Παππά, Μαρκέλλα Χαιντίνη 1ο τετράμηνο

2 Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

3 Σε επίπεδο σχολείου:  σύνταξη Σχολικής Επιτροπής ενάντια στον εκφοβισμό & την ενδοσχολική βία  σύνταξη Διακήρυξης του σχολείου ενάντια στη βία: δικαιώματα-υποχρεώσεις-καθήκοντα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας  αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου  ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς, προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος αναπαραγωγής και \ενθάρρυνσης της ενδοσχολικής βίας

4 Σε επίπεδο τάξης:  συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού  συζήτηση για τις επιπτώσεις του εκφοβισμού  ενημέρωση σχετικά με το γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο  τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία  παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση των συγκρούσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκφοβισμό  προαγωγή των συνεργατικών αλληλεπιδράσεων  παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων).

5 Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του δασκάλου, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών.

6 Διευθυντής  Οφείλει να καταγράψει το περιστατικό, δίνονται πληροφορίες για το πού και πότε συνέβη, ποιοι συμμετείχαν, ποιοι παρατηρούσαν, τι μορφή εκφοβισμού ασκήθηκε και περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε.  Επίσης πρέπει να ερευνήσει αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων ενάντια στη βία.  Αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εκφοβιστική συμπεριφορά, υποχρεούται να επικοινωνήσει με τους γονείς του παιδιού τηλεφωνικά και να κανονίσει μια συνάντηση προς αυστηρή συζήτηση.  Έπειτα είναι συνετό να προσδιορίσει τις συνέπειες για το παιδί- θύτης και τα παιδία - υποστηρικτές, σε συναίνεση με την Σχολική Επιτροπή και τους κηδεμόνες.  Τέλος θα χρειαστεί ένας τρόπος παρακολούθησης του προβλήματος, ώστε να υπάρξει πλήρης έλεγχος της κατάστασης.

7 Εκπαιδευτικοί  Οφείλουν να μιλήσουν στο παιδί- θύμα και να ακούσουν με προσοχή και σοβαρότητα αυτά που έχει να τους πει.  Επίσης πρέπει να διαβεβαιώσουν το παιδί, ότι θα ανταποκριθούν οι ίδιοι, άμεσα για να το προστατεύσουν και ότι είναι διαθέσιμοι να του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια. Ακόμη χρειάζεται να συμβουλέψουν το παιδί να τους κρατά ενήμερους σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη.  Επιπλέον, οι καθηγητές πρέπει να συζητήσουν με τους γονείς του παιδιού, και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν δράση.  Έκτος από αυτό οφείλουν να εξακριβώσουν ποιο παιδί είναι αυτό που εκφοβίζεται ή αυτό που εκφοβίζει.  Έπειτα θα ήταν συνετό να εξετάσουν αν υπάρχει ομάδα παιδιών η οποία ενθαρρύνει ή/και υποστηρίζει το παιδί που εκφοβίζει.  Επίσης οφείλουν να οδηγήσουν το παιδί που εκφοβίζει στο γραφείο του Διευθυντή και να συζητήσουν σοβαρά μαζί του για το περιστατικό.  Τέλος πρέπει να υποστηρίξουν το παιδί – θύτη σε συνεργασία με τον Διευθυντή.

8 Συμμαθητές μέσα στην τάξη  Πρέπει να προσδιορίσουν ποιοι συμμαθητές τους ήταν παρόντες στο περιστατικό εκφοβισμού.  Επίσης οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν συμμετείχαν ως ουδέτεροι παρατηρητές ή αν ενθάρρυναν το παιδί που εκφοβίζει.  Έπειτα, θα πρέπει να ρωτηθούν για το ποια θα ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά τους σε μια τέτοια περίπτωση (π.χ. να μιλήσουν σε κάποιον ενήλικα για να βοηθήσει) και για το ποιες ευθύνες έχουν όταν παρατηρούν να συμβαίνει περιστατικό εκφοβισμού.  Επιπλέον, να συζητήσουν σχετικά με το τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφευχθεί ο εκφοβισμός εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμμαθητές τους. 

9 Γονείς θύματος  Αρχικά, οφείλουν να συνεργαστούν στενά με το σχολείο για να πληροφορηθούν για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.  Επίσης, πρέπει να παρέχουν στο παιδί τους υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνουν.  Ακόμη, να ακούσουν προσεκτικά τι έχει να τους πει το παιδί τους για τα συναισθήματά του και για τις ανάγκες του.  Επιπλέον, είναι αναγκαίο να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και την υγεία του παιδιού τους.  Τέλος, αν το παιδί- θύμα παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρηθεί ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνηθεί επίμονα να πάει στο σχολείο, τότε χρειάζεται επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.

10 Γονείς παιδιού που εκφοβίζει  Αρχικά, πρέπει να συζητήσουν με τον Διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό εκφοβισμού που προκλήθηκε από το παιδί τους.  Στην συνεχεία, οφείλουν να συνεργαστούν με το σχολείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού τους σχετικά με τη βία.  Έπειτα, χρειάζεται να συνεργαστούν με τον Διευθυντή και τον δάσκαλο του παιδιού τους για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών.

11 Μέλη ομάδας: Άρτεμις Στραβοκέφαλου, Αγγελική Σκούρα, Όλγα Τσακαγιάννη, Μαρία Παππά, Μαρκέλλα Χαιντίνη 2ο τετράμηνο

12 Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Είναι ένα θέμα που απασχολεί μια ολόκληρη κοινωνία και λογικό είναι να αναζητά τρόπους αποφυγής τέτοιου είδους ρατσισμού. Η 6 η Μαρτίου, λοιπόν, έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

13 Στόχοι:  Στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών στο σχολείο ή σε άλλους χώρους, που συνδέονται με τη σχολική ζωή και καθημερινότητα.  Στη δημιουργία ενός πλαισίου επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου, σχετικά με την κατανόηση του φαινομένου και τις τεχνικές παρέμβασης.  Στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.  Στην επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών γενικής και ειδικής αγωγής «πρώτης γραμμής», που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους.  Στην ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας, σχετικά με το φαινόμενο.  Στην ενθάρρυνση της συγκρότησης και λειτουργίας συναφών δικτύων στις τοπικές κοινωνίες.

14 Σύμφωνα με την ερευνητική εργασία του 1 ου και του 2 ου τετραμήνου καταφέραμε να προσδιορίσουμε όχι μονό μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας αλλά και να ενημερωθούμε για την δράση της κοινωνίας πάνω στο θέμα. Τελικά, η κοινωνία δεν αδιαφορεί αλλά συμμετέχει στην άμεση αντιμετώπιση του προβληματος απευθυνόμενη τόσο στους μαθητές, όσο και στους δασκάλους- καθηγητές και γονείς. Η ΒΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ! Η ΒΙΑ παύει να υπάρχει, όταν τα παιδία συνειδητοποιούν τις ακραίες συνέπειες και τον καταποντισμό τόσο των συναισθημάτων τους όσο και της προσωπικότητας τους.

15 ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΑΝΤΙΔΡΩ

16

17

18


Κατέβασμα ppt "Μέλη ομάδας: Άρτεμις Στραβοκέφαλου, Αγγελική Σκούρα, Όλγα Τσακαγιάννη, Μαρία Παππά, Μαρκέλλα Χαιντίνη 1ο τετράμηνο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google