Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Greece - Ελλάδα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Greece - Ελλάδα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Greece - Ελλάδα

2 Κυκλαδικός Πολιτισμός 3.000π.Χ
ορυκτός τους πλούτος, συγκεκριμένα ο οψιανός της Μήλου, η σμύριδα της Νάξου, ο μόλυβδος της Σίφνου, ο χαλκός της Κύθνου και της Σέριφου και, τέλος, η κατεξοχήν πρώτη ύλη των νησιών, το μάρμαρο.

3 ‘Μνήμα της Φρασίκλειας, θα καλούμαι κόρη για πάντα, αφού αντί για γάμο
Ο αρπιστής της Κέρου ‘Μνήμα της Φρασίκλειας, θα καλούμαι κόρη για πάντα, αφού αντί για γάμο οι θεοί αυτό το όνομα μου όρισαν. Με έφτιαξε ο Αριστίων ο Πάριος’ π.Χ. αγγεία Milos

4 Μινωικός Πολιτισμός 3400-1200π.Χ.

5 Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού
Το Παλάτι του Βασιλιά Μίνωα

6

7 Ταυροκαθάψια επίδειξη ευλυγισίας με άλματα πάνω απ’ τον ταύρο.

8 Ο Δίσκος της Φαιστού Γραμμική Α’ (δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί)
Αγώνες

9 Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος προσπαθούν με τα κέρινα φτερά τους να βγουν από το παλάτι-λαβύρινθο. Ο Ίκαρος όμως, γοητευμένος από την πτήση, παράκουσε την εντολή του πατέρα του να μην πετάει πολύ ψηλά για να μη λιώσει από τη ζέστη του ήλιου το κερί των φτερών, ούτε και πολύ χαμηλά για να μην λυθούν τα φτερά από την υγρασία της θάλασσας: πέταξε ψηλά με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί και να αποκολληθούν τα φτερά, να πέσει στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του. Η θαλάσσια περιοχή όπου ο Ίκαρος βρήκε τον θάνατο ονομάστηκε έκτοτε Ικάριο Πέλαγος Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο(ον με κεφάλι ταύρου,ανθρώπινο σώμα και ουρά ταύρου) που φυλούσε το παλάτι.

10 Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης στης Κυκλάδες, σήκωσε ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε την Κρήτη και δημιουργήθηκε τσουνάμι το οποίο έφτασε και στην Κνωσό και σάρωσε τον μινωικό πολιτισμό.

11 Μυκηναϊκός Πολιτισμός 1700-1100π.Χ.

12 Το ανάκτορο του Αγαμέμνονα

13 Αναπαράσταση του μεγάρου στο ανάκτορο της Πύλου

14 Μυκηναία Τοιχογραφία-Κυνήγι

15 Χρυσό προσωπείο ‘Η Μάσκα του Αγαμέμνονα’
Χρυσή λαβή ξίφους Χρυσά κοσμήματα

16 Αγάλματα γυναικείων θεοτήτων

17 Θολωτός τάφος (βασιλικός υπογειος οικογενειακος ταφος)
Ο Θησαυρός του Ατρέα(βασαιλιας του Αργους,πατερας του Αγαμεμνονα)

18 Η κύρια είσοδος του ανακτόρου γνωστή ως η Πύλη των Λεόντων

19 Γραμμική Β’ Συλλαβογράμματα

20 Κλασική εποχή 500-323π.Χ. Πολιτικά-Στρατιωτικά κέντρα Παρθενώνας
Πολιτικά-Στρατιωτικά κέντρα Παρθενώνας Αθηναική Ηγεμονία Πελοποννησιακή Συμμαχία Μακεδονικό Βασίλειο

21 Ακρόπολη Μνημεια Προπύλαια Καρυάτιδες

22 Ναός του Δία στην Ολυμπία
Ναός του Ηφαίστου

23 Αγαλματα Ο έφηβος των Αντικυθήρων Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα

24 Ερμής του Πραξιτέλους η Σεμέλη, μητέρα του Διόνυσου, πέθανε από τον τρόμο της, όταν ο Δίας της παρουσιάστηκε με τους κεραυνούς και όλη του την λάμψη, μπροστά της. Ήταν όμως έγκυος και ο Δίας παίρνοντας το βρέφος, το έστειλε στις νύμφες της Κρήτης, με τον Ερμή. Όταν το μωρό άρχισε να κλαίει, ο Ερμής για να το καθησυχάσει, του έδειξε κάποιο γυαλιστερό αντικείμενο.

25 Πολιτικοί - Στρατηγοί Περικλής Λεωνίδας Μέγας Αλέξανδρος
Περικλής Λεωνίδας Μέγας Αλέξανδρος Αθηναίος Σπαρτιάτης Μακεδόνας

26 Φιλόσοφοι Αριστοτέλης Πλάτωνας Σωκράτης

27 Ποιητές Σοφοκλής Ευρυπίδης Αριστοφάνης

28 Ιστορικοί Ηρόδοτος Πλούταρχος

29 Περσικοι πολεμοι (490-479 π.Χ.) Δημοκρατικό πολίτευμα (478-432 π.Χ.)
Περσικοι πολεμοι ( π.Χ.) Μάχη Μαραθώνα 490π.Χ. Αθηναίοι εναντίον Περσών. Νίκη Αθηναίων 481π.Χ. ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης Α’ καταλαμβάνει τη Μακεδονία και προχωρά Νότια, όπου συγκρούεται στις Θερμοπύλες με τους 300 του Λεωνίδα. Νίκη Περσών Ναυμαχία Σαλαμίνας 480π.Χ. Αθηναίοι εναντίον Περσών. Νίκη Αθηναίων Ο Ξέρξης απογοητεύεται και επιστρέφει στην Περσία, αφήνοντας στη θέση του τον Μαρδόνιο,ο οποίος επιτίθεται στους Αθηναίους στη Μάχη των Πλαταιων το 479 π.Χ. όπου ηττάται και τερματίζονται έτσι οι Περσικοί πόλεμοι. Δημοκρατικό πολίτευμα ( π.Χ.) δήμος’ (το σύνολο) και ‘κράτος’ (εξουσία). Δηλαδή ‘το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα’ Συμμετέχουν μόνο Αθηναίοι πολίτες με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις και χωρίς να έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Αργότερα συμπεριλήφθηκαν και οι μέτοικοι οι οποίοι κατοικούσαν στην πόλη-κράτος αλλά δεν κατάγονταν από αυτήν. Η συμμετοχή στην δημοκρατική κοινωνία είναι άμεση και θεωρείται καθήκον . Παρρησία είναι το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί όχι απλώς να έχει το λόγο, αλλά να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα, ακόμη και αν αυτή δεν είναι σύμφωνη με τη γνώμη των άλλων. Οστρακισμός ή εξοστρακισμός ήταν μία διαδικασία ψηφοφορίας με την οποία αποφασιζόταν ελεύθερα, άνευ δίκης, η υποχρεωτική εξορία ή όχι ενός ατόμου που κρινόταν επικίνδυνο για την πόλη.

30 Η Κεντρική Ιδέα της Δημοκρατίας
Υπήρχαν τρία πολιτικά σώματα όπου οι πολίτες συγκεντρώνονταν σε εκατοντάδες και χιλιάδες. Η Εκκλησία του Δήμου, και Τα Δικαστήρια ψήφιζε εκτελεστικά ψηφίσματα (π.χ. για την έναρξη πολέμου ή απονομή της ιδιότητας του πολίτη σε έναν ξένο), εξέλεγε ορισμένους αξιωματούχους, νομοθετούσε και δίκαζε πολιτικά εγκλήματα Η Βουλή των 500 σώμα αξιωματούχων αποτελούσε μια οργανωτική επιτροπή της εκκλησίας, ετοιμάζοντας νομοθετικά προσχέδια. Ένας πολίτης μπορούσε να είναι μέλος της βουλής δύο φορές στη ζωή του Η Κεντρική Ιδέα της Δημοκρατίας Όλοι οι πολίτες ήταν ίσοι απέναντι στους νόμους. Όλοι είχαν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και όλοι είχαν την ύψιστη υποχρέωση να τιμούν και να σέβονται τους νόμους. Γιατί μέλημα του νόμου είναι η διασφάλιση του κοινού συμφέροντος. Οι νόμοι είναι δίκαιοι και για αυτό οι πολίτες τηρούν αυτούς τους νόμους, όχι από το φόβο της ποινής, αλλά από σεβασμό και απέναντι σε αυτούς που κάθε φορά βρίσκονται στην εξουσία και απέναντι στους νόμους, τόσο τους γραπτούς όσο και τους άγραφους, και κυρίως, όπως λέει ο Θουκυδίδης, απέναντι σε εκείνους τους νόμους που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των αδικημένων. Πρώτος υπηρέτης των νόμων οφείλει να είναι ο κυβερνήτης της πόλης.

31 Πελοποννησιακοί πόλεμοι 431-404π.Χ. Μακεδονικη κυριαρχια 403-323π.Χ.
Συνεχείς πολεμικές ρήξεις μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών κυρίως για λόγους οικονομικούς,εμπορικούς, και γοήτρου οδήγησαν στη νίκη των Σπαρτιατών και στη συμφωνία ειρήνης με δυσμενείς όρους για την Αθήνα. Μακεδονικη κυριαρχια π.Χ. Ο Φίλιππος Β’,ενισχύοντας την οικονομία και οργανώνοντας το στρατό δημιουργεί ένα ισχυρό κράτος το οποίο παραδίδει στο γιο του Αλέξανδρο μετά τη δολοφονία του. Εκείνος ενώνει τους Έλληνες και εξαπλώνει τη Μακεδονική πλέον αυτοκρατορία ως τα βάθη της Ασίας, αλλά αρρωσταίνει και πεθαίνει σε ηλικία μόλις 33χρονών.

32 Βυζαντινή Αυτοκρατορία 330 μ.Χ. -1453 μ.Χ.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία 330 μ.Χ μ.Χ.

33 Η Αυτοκρατορία των 91 αυτοκρατόρων
Στον τεράστιο χώρο όπου εκτεινόταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ζούσαν διάφοροι λαοί και φύλα: Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Σύριοι, Γότθοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Ιλλυριοί, Γαλάτες κ.ά.. Έτσι, η ιστορία των πρώτων αιώνων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν είναι η ιστορία μόνο ενός έθνους, αλλά ενός υπερεθνικού κράτους με αποστολή εξόχως οικουμενική. Ενωτικό τους χαρακτηριστικό φυσικά ήταν η χριστιανική πίστη καί η ελληνική γλώσσα, η οποία καθιερώθηκε από τόν 6ο αιώνα, ως η επίσημη γλώσσα του κράτους. Ενώ όμως οι διάφοροι λαοί αποτελούσαν ένα παροδικό καί επιπόλαιο στοιχείο, τό οποίο όταν αποκτούσε εθνική συνείδηση, αποχωρίζονταν βαθμιαία από το βυζαντινό κράτος καί δημιουργούσε τό δικό του ανεξάρτητο κράτος, όπως ήταν η Βουλγαρία, η Σερβία, η Αρμενία κ.ά, τό ελληνικό στοιχείο αποκτούσε επίγνωση του εαυτού του καί της καταγωγής του καί ταυτίζονταν ολοένα και περισσότερο με το κράτος, που σιγά-σιγά έγινε αμιγώς ελληνικό, όχι μόνο στη γλώσσα και τον πολιτισμό αλλά και στη συνείδηση.

34 Αλλωστε, είναι γεγονός αναγνωρισμένο ότι σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς λαούς είχε αποτυπωθεί η σφραγίδα του ελληνισμού: εκκλησιαστική τους γλώσσα ήταν η ελληνική, όπως ελληνική επίσης ήταν η γλώσσα του εμπορίου και των διεθνών συναλλαγών. Μεγάλα κέντρα του ελληνισμού ήταν η Κωνσταντινούπολη, η Αλεξάνδρεια, η Αντιόχεια, η Έφεσος, η Θεσσαλονίκη, που ενίσχυαν και μετέδιδαν συνεχώς τη λάμψη του ελληνικού πνεύματος. Τους συνεκτικούς δεσμούς του κράτους που σφυρηλατούσε η ελληνική πνευματική ακτινοβολία ενίσχυσε κι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας: η Ορθοδοξία, όπως αυτή καθιερώθηκε μετά τό σχίσμα της Ανατολικής μέ τή Δυτική Εκκλησία.

35 H Κωνσταντινούπολη Η πρωτεύουσα του χριστιανικού ρωμαϊκού κράτους, η πόλη που ταυτίσθηκε με την ζωή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Α΄ και σηματοδότησε με την παρουσία της σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρη την ανατολική περιφέρεια της Μεσογείου. Η πόλη θεμελιώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 324 και εγκαινιάστηκε στις 11 Μαΐου 330. Ιδρύθηκε στη θέση όπου βρισκόταν το Βυζάντιο, η αρχαία αποικία των Μεγαρέων. Ο Μέγας Κωνσταντίνος την ονόμασε «Νέα Ρώμη», αργότερα όμως ονομάστηκε «Πόλη του Κωνσταντίνου», «Κωνσταντινούπολη» ή απλώς «Πόλη». Σήμερα διεθνώς αποκαλείται «Istanbul» (Σταμπούλ - στήν Πόλιν). Υλικά και έργα τέχνης συγκεντρώθηκαν από όλα τα μέρη του ρωμαϊκού κράτους, ώστε η πόλη έγινε σύντομα μουσείο θησαυρών του ελληνορωμαϊκού κόσμου.

36 Η περίοδος του Ιουστινιανού άφησε τη σφραγίδα του στην Πόλη, με τα λαμπρά μνημεία που χτίστηκαν στα χρόνια του. Κορωνίδα της οικοδομικής αυτής δραστηριότητας ήταν ο ναός της Αγίας Σοφίας. Τον 8ο αι. η Πόλη αντιμετώπισε νικηφόρα τις επιθέσεις Αβάρων, Περσών και Αράβων και τον ίδιο καιρό γνώρισε τις διαμάχες και συγκρούσεις των εικονομάχων και των εικονολατρών. Η εποχή των Μακεδόνων ( ) λάμπρυνε για άλλη μια φορά την πρωτεύουσα του Βυζαντίου με καινούργια παλάτια, εκκλησίες και μοναστήρια. Η κατάληψη της Πόλης από το Μωάμεθ Β' στις 29 Μαΐου του 1453 σήμανε και το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Κωνσταντινούπολη έγινε πρωτεύουσα των Τούρκων σουλτάνων, το κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Υγρό πυρ: Εύφλεκτο μείγμα μυστικής συνθεσης που είχε την ιδιότητα να μη σβήνει με νερό

37 Σημαντικές ημερομηνίες
Το 313 ο Κωνσταντίνος σε συνεργασία με τον Λικίνιο εξέδωσε —από τα Μεδιόλανα το «Διάταγμα των Μεδιολάνων» κείμενο που διασφάλιζε την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας των υπηκόων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στις οικουμενικές συνόδους του 325 (Νίκαια), του 381 (Κωνσταντινούπολη), του 431 (Έφεσος) και του 451 (Χαλκηδών) διατυπώθηκε το σύμβολο της πίστης και καθορίστηκε η ορθόδοξη διδασκαλία 395 Η αυτοκρατορία διαιρείται σε δύο τμήματα. Ο Θεοδόσιος όρισε διαδόχους του κράτους τον μικρό γιο του Ονώριο ( ) στη Δύση και τον πρωτότοκο Αρκάδιο ( ) στην Ανατολή 425 Ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως Επί Θεοδοσίου Β΄ ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη Ανώτατη Σχολή, γνωστή ως Πανεπιστήμιον με 31 έδρες που κάλυπταν διδακτικές ανάγκες στην Ελληνική (10 έδρες) και τη Λατινική Γραμματεία (10 έδρες), στη φιλοσοφία (μία έδρα), τη ρητορική (μία έδρα) και το δίκαιο (δύο έδρες).

38 532 Στάση του Νίκα Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί.Δυσαρέσκεια από την επιβολή βαριάς φορολογίας του Ιουστινιανού. Εικονομαχία ονομάστηκε η αντιπαράθεση που ξέσπασε στην αυτοκρατορία τον 8ο αιώνα, αφορούσε τη χρήση και τη λατρεία των εικόνων και δίχασε τον χριστιανικό κόσμο για 120 περίπου χρόνια. Η αντιπαράθεση που έδωσε το όνομά της και στην εποχή, εξελίχθηκε σε δύο φάσεις, από το 726 έως και την 7η Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 787, και από το 815 έως και την οριστική αναστήλωση των εικόνων το 843. 1054 Το οριστικό Σχίσμα των Εκκλησιών Οι παρεμβάσεις του πάπα σε μητροπόλεις της νότιας Ιταλίας που εντάσσονταν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσαν την αφορμή για να ανακινηθούν οι δογματικές, λειτουργικές και εθιμικές διαφορές (το filioque, το πρωτείον του πάπα κ.λπ.) μεταξύ των δυο Εκκλησιών. Αν και αντιπρόσωποι του πάπα Λέοντος Θ΄ κλήθηκαν και ήλθαν στην πρωτεύουσα για να συνομιλήσουν με τον πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριο και τους θεολόγους της Ανατολής, συνεννόηση τελικώς δεν επήλθε. Η αντιπαράθεση κατέληξε σε αλληλοαναθεματισμούς και στο οριστικό σχίσμα, το οποίο επηρέασε κατά τους επόμενους αιώνες τις πολιτικές εξελίξεις σε Δύση και Ανατολή.

39 Τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Στις 12 Απριλίου 1204 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Φράγκων και ακολούθησαν θηριωδίες και λεηλασίες. Μέχρι και καθολικοί κληρικοί λέγεται ότι συμμετείχαν. πολύτιμα έργα κλέβονται και μεταφέρονται στη Δύση Τρίτη 29 μαιου 1453 η Πόλη στα χέρια των Τούρκων .Ακολουθούν φοβερές λεηλασίες και σφαγές Τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

40 Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες. Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν το 346.

41 Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Θα πυρποληθεί όμως και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος. Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια τεχνίτες. Από κάθε σημείο της αυτοκρατορίας έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

42 Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών». Η εκκλησία έχει μήκος 75 μέτρα και πλάτος 70 μέτρα. Ο τρούλλος έχει περίμετρο 32 μέτρα και φωτίζεται από 40 παράθυρα. Το υψηλότερο σημείο του τρούλλου έχει ύψος 56 μέτρα. Εκατό κολόνες από πολυτελές μάρμαρο υποστηρίζουν τα τόξα και τους θόλους. Τέλος το ιερό της Αγίας Σοφίας δεν κοιτάζει ακριβώς προς την ανατολή αλλά αποκλίνει λίγο προς τον νότο. Επί Ιουστινιανού η Αγία Σοφία είχε 1000 κληρικούς, επί Ηρακλείου 600 κληρικούς απ' τους οποίους οι 80 ήταν πρεσβύτεροι, οι 150 διάκονοι, οι 25 ψάλτες και οι 75 θυρωροί. Ο σεισμός που χτύπησε την Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 558 προκάλεσε βλάβες στην Αγία Σοφία και ο αρχιτέκτονας Ισίδωρος κατέρριψε τον τρούλλο και κατασκεύασε νέο μεγαλύτερο. Ο τρούλλος επισκευάστηκε ξανά το 987 επί Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου και το 1317 επί Ανδρονίκου Β' του Παλαιολόγου. Για χίλια και πλέον χρόνια ( ), η Αγία Σοφία αποτέλεσε το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός γιόρταζε τους θριάμβους, θρηνούσε τις συμφορές και αποθέωνε τους νέους αυτοκράτορες. Η Αγία Σοφία λεηλατήθηκε πρώτη φορά τό 1204 από τους Λατίνους και πολλά πολυτελή σκεύη και άγια λείψανα μεταφέρθηκαν από τους Σταυροφόρους στη Δύση.

43 Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453
Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' Δραγάσης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Στή συνέχεια τό πλήθος των αμάχων που είχαν καταφύγει μέσα στην εκκλησία σφαγιάσθηκε από τους Οθωμανούς. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και προστέθηκαν γύρω της μιναρέδες. Οι Οθωμανοί εκγύμνωσαν το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας από οποιοδήποτε στολίδι μπορούσε να έχει υλική αξία και καλύψαν με ασβέστη τις άγιες εικόνες.

44 Ο μύθος του μαρμαρωμενου βασιλια
Σύμφωνα με το μύθο όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη, ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στο άλογό του να τους εμποδίσει.Οι εχθροί όμως ήταν περισσότεροι και τον περικύκλωσαν σκοτώνοντας το άλογο του.Τότε, ένας πολεμιστής σήκωσε το σπαθί του να τον σκοτώσει και ξαφνικά άγγελος Κυρίου τον άρπαξε και τον πήγε σε μια σπηλια βαθιά στη γη,στη Χρυσόπορτα. Εκεί ο βασιλιάς μαρμαρωμένος περιμένει να ‘ξυπνήσει’. Οι Τούρκοι έχτισαν την πόρτα αυτή από την οποία θα βγει ο βασιλιάς για να τους πάρει την Πόλη, αλλά με θέλημα θεού, άγγελος Κυρίου θα σηκώσει το βασιλιά δίνοντας του το σπαθί του και θα διώξει τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά. Θα γίνει τόσο κακό που ολόκληρο μοσχάρι θα κολυμπάει στο αίμα… Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Ο Μαρμαρωμενος Βασιλιάς

45 Τουρκοκρατια και ελληνικη επανασταση
Στα 400 χρόνια σκλαβιάς οι Τούρκοι θα δημιουργούν συνεχώς όλο και σκληρότερα μέτρα με σκοπό όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχική αποδυνάμωση του Ελληνικού λαού. απαγορεύτηκε στους Έλληνες και να ομιλούν την γλώσσα τους αλλά και να πιστεύουν στην θρησκεία τους σε μερικές περιοχές οι Τούρκοι έκοβαν τις γλώσσες όσων δεν μιλούσαν Τούρκικά! Ετσι δημιουργηθηκαν τα ‘Κρυφά Σχολειά’ να έχουν ως δάσκαλους παπάδες και μοναχούς. Κρυφό Σχολειό

46 «Παιδομάζωμα». Αυτό είχε ως μοναδικό σκοπό την δημιουργία στρατού που γινόταν από τον ίδιο τον υποδουλωμένο λαό. Οι Τούρκοι λοιπόν κατάφεραν να παίρνουν τα μικρά παιδιά των «άπιστων» όπως τους ονόμαζαν και να τα μεγαλώνουν με μοναδικό σκοπό τον πόλεμο υπέρ των Οθωμανών. Τα παιδιά αυτά δηλαδή γινόντουσαν «Γενίτσαροι». Κλέφτες και αρματωλοί Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες δεν άντεχαν τον Τουρκικό ζυγό, να πληρώνουν φόρους και να υποτάσσονται στο παιδομάζωμα και ανέβαιναν στα βουνά και γίνονταν ληστές.

47 Το μίσος των Τούρκων για την Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο που επεβλήθη και «Χαράτσι» που ήταν φόρος για να έχει το δικαίωμα ο άπιστος δηλαδή ο Χριστιανός να έχει για ένα χρόνο το κεφάλι στους ώμους του! Αποστολή των Τούρκων λοιπόν ήταν ο Εξισλαμισμός Το 1687 μ.Χ. Οι Ενετοί θα έρθουν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα για να την καταλάβουν. Οι Τούρκοι όταν τους είδαν να έρχονται έτρεξαν στο ισχυρότερο φρούριο των Αθηνών το οποίο δεν ήταν άλλο από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Οι βομβαρδισμοί θα ξεκινήσουν και είναι γεγονός πως οι ίδιοι οι Ενετοί θα ξεκινήσουν να χτυπούν την Ακρόπολη. Ύστερα από λίγες μέρες μια βόμβα θα μπει σε σημείο που φυλασσόταν μπαρούτι και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια τρομακτική έκρηξη που θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα όχι μόνο του Παρθενώνα αλλά και της υπόλοιπης Ακρόπολης

48 Γεννημένος το 1714 μ.Χ. ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός θα καταφέρει μέσα στην Περίοδο της Τουρκοκρατίας να σπουδάσει και να γίνει μοναχός. Θα παρακινήσει τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς να χτίσουν σχολεία.Οι Τούρκοι θα τον συλλαβουν και θα εκτελεστεί! Αυτό ήταν και το τέλος του Κοσμά ο οποίος χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδοξίας! Άγγλου λόρδου Έλγιν ο οποίος το 1801 μ.Χ. θα φτάσει στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να μεταφέρει με τα καράβια του τον Ελληνικό Πλούτο στην Αγγλία. Ο ίδιος ο Έλγιν θα θελήσει με τις Περίφημες Ελληνικές Αρχαιότητες να διακοσμήσει το σπίτι του στην Αγγλία κι έτσι θα ζητήσει την άδεια από τους Τούρκους για να τις απομακρύνει. Οι Τούρκοι καθώς δεν έδειχναν ίχνος εκτίμησης για την Ελλάδα συμφώνησαν αμέσως μιας και στα μάτια τους ο Έλγιν ο οποίος ήταν Πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν περισσότερο σημαντικός. θα ξεκινήσει να διαλύει ολόκληρη την Ακρόπολη παίρνοντας ακόμη και κίονα και φτάνοντας στο σημείο να ξεριζώσει την ίδια την Καρυάτιδα από την θέση της.

49 Η παράδοση θέλει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό επίσκοπο της Πάτρας να ευλογεί την Ελληνική Σημαία και να την υψώνει στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας με την παρουσία Κορυφαίων Ελλήνων Οπλαρχηγών!

50 Έναρξη Επανάστασης Φιλική Εταιρεία
Στην Ελλάδα το βάρος της προετοιμασίας της επανάστασης αναλαμβάνει η Εταιρεία των Φιλικών, πιο γνωστή ως Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ.

51 Το Έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας
τον Απρίλιο του 1820 ανέλαβε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας ο Αλέξανδρος Υψηλάντης η επανάσταση κηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 1821 στο Ιάσιο, πρωτεύουσα της Μολδαβίας .Ακολούθησαν 81 μάχες περίπου σε όλο τον ελλαδικό χώρο μέχρι το 1829 τη χρονιά της επίσημης Απελευθέρωσης με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης που υπέγραψαν Ρώσοι και Τούρκοι. Ενδεικτικά κάποιες μάχες: Αλαμάνας,Βαλτετσίου,Δερβενάκια,Δίστομο,Μανιάκι,Σάλωνα,Τριπολιτσά κλπ. Το Έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας

52 Ηγετικές Μορφές Επανάστασης
Θεοδωρος Κολοκοτρώνης Γεωργιος Καραισκακης

53 Κωνσταντινος Καναρης 1793-1877 Οδυσσέας Ανδρούτσος 1790-1825
Μαντώ Μαυρογένους Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

54 Διονύσιος Σολωμός Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου Φεβρουαρίου 1857) ήταν Ζακυνθινός Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος Ύμνος εις την Ελευθερίαν το 1823, οι πρώτες δυο στροφές του οποίου έγιναν ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βιά μετράει τη γη. Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

55 Σημαντικά γεγονότα μετά την απελευθέρωση του 1821
1893 Πτώχευση και Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος επί Πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη 1897 Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 ή, διαφορετικά, ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο '97 ήταν πόλεμος μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας Η κύρηξη πτώχευσης από τον Χ.Τρικούπη στη Βουλή

56 Βασιλιάς ΕλλάδοςΚωνσταντίνος-
Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργος Ελλάδος 1912 Α’ Βαλκανικός Πόλεμος (Σερβία,Μαυροβούνιο,Ελλάδα και Βουλγαρία εναντίον Τουρκίας)έστειλαν συλλογικά τελεσίγραφο στην Τουρκία με το οποίο ζητούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων τους, που ζούσαν στο έδαφός της. Ήττα Τούρκων και υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου όπου παραχωρούνται εδάφη στους συμμάχους 1913 Β’ Βαλκανικός Πόλεμος (Σερβία,Ελλάδα,Ρουμανία και Τουρκία εναντίον Βουλγαρίας).Ήττα Βουλγάρων και υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου όπου παραχωρούνται εδάφη στους συμμάχους

57 Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ελλάδα παίρνει μέρος στον πόλεμο το 1917,δίνοντας σκληρη μαχη στη Μακεδονία.Στο τέλος του πολέμου υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών που παραχωρεί στην Ελλάδα και άλλα εδάφη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων .Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου σε Ελλήνες (Μη γελάς κυρία Μουρατίδου…)

58 Η Σμύρνη καίγεται από τους Τούρκους
1922 Μικρασιατική καταστροφή Σκηνές κτηνωδίας στην πυρπολημενη Σμύρνη με τη θάλασσα να γεμίζει πτώματα νεκροί, τραυματίες. Κοντά Ελληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν Η Σμύρνη καίγεται από τους Τούρκους Απελπισμένοι Ελληνες προσπαθούν να ανέβουν στις λιγοστές βάρκες.Πολλοί πέφτουν στη θάλασσα και πνίγονται ενώ τα συμμαχικά καράβια σε μικρή απόσταση παρακολουθούν τη φρίκη με απραξία.

59 1941-1944 Τριπλή Κατοχή της Χώρας από Ιταλούς Γερμανού και Βούλγαρους
1940 Β παγκοσμιος πολεμος ελληνοιταλικη συρραξη έπειτα από το τιλεγράφημα του Μουσολίνι για παραδοση της χώρας και το βροντερο ΌΧΙ των Ελλήνων αγνοούμενοι ως σήμερα Έλληνες στρατιώτες και πεσόντες στις μάχες Τριπλή Κατοχή της Χώρας από Ιταλούς Γερμανού και Βούλγαρους Στρατόπεδα συγκέντρωσης Εβραίοι αιχμάλωτοι Μπενίτο Μουσολίνι Αδόλφος Χίτλερ Ιωάννης Μεταξάς πρωθυπουργός και δικτάτορας της Ελλάδας Απάντησε ΌΧΙ στο τελεσίγραφο των Ιταλών Ελληνες στρατιωτες στα σύνορα με την Αλβανία

60 Εμφύλιος Πόλεμος,εξορίες,φυλακισμοί,βασανιστήρια και μεγάλο κύμα προσφύγων σε ανατολικες χώρες Άρης Βελουχιώτης Στρατιωτική Χούντα και η πτώση της με την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1974 Εισβολή Τούρκων στην Κύπρο,κατάληψη του Βόρειου τμήματος του νησιού.

61 ΠΑΓΑΝΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ
Η Ελλάς έσχεν ανέκαθεν τόν ευγενή μέν πολύπονον όμως κλήρον να ομοιάζει πρός τη δάδα εκείνην , η οπόια καταναλίσκει τον εαυτό της διά να υπηρετή και να φωτίζη τους αλλους. ΠΑΓΑΝΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Greece - Ελλάδα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google