Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ

2 Μύθοι πίσω από τους αστερισμούς και προέλευση της ονομασίας τους
Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. 

3 Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός
Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός όχι μόνο γοήτευε πάντα τους λαούς της γης σε όλες τις εποχές αλλά και ερέθιζε την φαντασία τους. Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους παρομοίασαν τις μορφές που σχηματίζονταν στον ουρανό με θεότητες, μυθικούς ήρωες, ζώα και αντικείμενα. Έτσι γεννήθηκαν οι αστερισμοί, δηλαδή ομάδες αστεριών στον ουρανό που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. 

4 Η Μεγάλη Άρκτος  Η Μεγάλη Άρκτος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο.  Είναι αειφανής στην Ελλάδα.

5 Αλώπηξ Η Αλώπηξ είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1690.
Η Αλώπηξ είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1690. Είναι αειφανής στην Ελλάδα.

6 Πήγασος Πήγασος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Είναι αστερισμός του βόρειου ημισφαιρίου.

7 Ωρίων Βλέπουμε τη διάταξη των πυραμίδων, να είναι ακριβώς ίδια με την διάταξη των αστέρων ζ, δ, ε , του Ωρίωνα.  Αυτό από μόνο του δείχνει σαφή παραπομπή στον αστερισμό του Ωρίωνα. 

8 Όλοι οι λαοί είχαν τα δικά τους ονόματα για τους αστερισμούς ενώ οι πρώτες γραπτές αναφορές εμφανίζονται από τους Βαβυλώνιους και ύστερα από τους Έλληνες και τους Άραβες. Η αρχαία ελληνική μυθολογία έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, διδαχής, ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα έχει αντιμετωπιστεί ως είδος λογοτεχνίας, θρησκείας και κυρίως ως πολιτιστική κληρονομιά. 

9 Όλες οι αδελφές στον Ταύρο είναι όμορφες
Οι Πλειάδες ή Πούλια ή Ατλαντίδες ή οι επτά αδελφές είναι διάφορα ονόματα του ανοιχτού αστρικού σμήνους. Είναι το κοντινότερο και λαμπρότερο ανοιχτό αστρικό σμήνος στη Γη σε απόσταση   ετών φωτός με έκταση έτη φωτός στον αστερισμό του Ταύρου.

10 Ο Ζωδιακός Κύκλος Η ετήσια περιστροφή της γης γύρω από τον Ήλιο είναι διαβαθμιζόμενη μέσα σε ένα τόξο 360ο (κύκλος). Οι υποδιαιρέσεις του κύκλου σε 12 ίσα τόξα, χαρακτηρίζονται από ονόματα, που είναι γνωστά σαν Ζώδια του Ζωδιακού. Αυτά τα ζώδια δεν έχουν καθόλου σχέση με τους αστερισμούς που έχουν τα ίδια ονόματα. Αρχίζουν την αρίθμησή τους, από το σημείο όπου ο ήλιος τέμνει τον Ουράνιο Ισημερινό στην αρχή της άνοιξης, περίπου στις 21 Μαρτίου.

11 Ζωδιακός κύκλος

12 ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΖΩΔΙΩΝ Οι χαρακτηριστικές λέξεις για κάθε ζώδιο, είναι πολλές φορές οι εξής: Κριός: Φιλοδοξία Ταύρος: Ολοκλήρωση  Δίδυμοι: Ζωογόνηση Καρκίνος: Διεύρυνση Λέων: Διαβεβαίωση Παρθένος: Αφομοίωση Ζυγός: Ισορροπία Σκορπιός: Δημιουργικότητα Τοξότης: Διοίκηση Αιγόκερως: Διάκριση  Υδροχόος: Πίστη  Ιχθύς: Αναγνώριση

13 Οι βασικές ομάδες του Ζωδιακού
Οι Τετραπλότητες, Τα Στοιχεία ή Τριπλότητες, Τα Παρορμητικά ή ζώδια της πρωτοβουλίας, Τα Σταθερά  ή ζώδια της εκτέλεσης, Τα Μεταβλητά  ή ζώδια της παραγωγής, Τα Πύρινα ζώδια.  Η ομάδα της έμπνευσης. Κριός Λέων Τοξότης Τα Υδάτινα ζώδια.  Η ομάδα του συναισθήματος. Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς, Τα Αέρινα ζώδια.  Η ομάδα της διανόησης. Ζυγός, Υδροχόος, Δίδυμοι, Τα Γήινα ζώδια.  Η ομάδα της πρακτικότητας. Αιγόκερως, Ταύρος, Παρθένος

14 Ζωδιακός κύκλος


Κατέβασμα ppt "AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google