Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΗΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΕΥΓΙΤΗ

2 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Τήνος είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του Ελληνισμού. Από το 1831 που ολοκληρώθηκε η οκτάχρονη κατασκευή του περίλαμπρου ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έως και σήμερα το νησί φιλοξενεί χιλιάδες προσκυνητές που εναποθέτουν τις ικεσίες τους στην εικόνα της Παναγίας.

3 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Πρώτοι κάτοικοι πιθανότατα ήταν οι φοίνικες. Αργότερα εγκαταστάθηκαν Ίωνες. Κέντρο του νησιού ήταν από τη γεωμετρική εποχή μέχρι και τον Έ αιώνα η περιοχή του Εξωμβούργου. Τον 6ο αιώνα πχ η Τήνος ήταν υποτελής στην Ερέτρια. Την εποχή του τύραννου των Αθηνών Πεισίστρατου απέκτησε το "Πεισιστράτειο υδραγωγείο" με το οποίο προμηθεύονταν νερό η πόλη της Τήνου μέχρι το 1934. Το 480 π.Χ. υποτάθηκε στους Πέρσες.

4 Κατά ένα μύθο της Ελληνικής Μυθολογίας, ο θεός της θάλασσας ο Ποσειδώνας έστειλε στην νήσο αυτή ένα σμήνος πελαργών προκειμένου ν΄ απαλλάξει τους αρχαίους κατοίκους της από τα πολλά φίδια που το είχαν σχεδόν κατακλύσει. Έτσι οι κάτοικοι ευγνωμονώντας τον Ποσειδώνα και τη μυθική σύζυγό του Αμφιτρίτη ανήγειραν δύο ναούς στους οποίους και τους τιμούσαν ως προστάτες τους. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

5 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΝΗΣΙΟΥ.. ΤΗΝΟΣ Ή ΤΑΝΝΟΤΗ
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα της Τήνου. Η πρώτη, ότι πήρε το όνομα της από τον πρώτο οικιστή του νησιού και η δεύτερη ότι προέρχεται από τη φοινικική λέξη "TANNOTH" , η οποία σημαίνει φίδι. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστή στους 'Ελληνες με το όνομα Οφιούσα , λόγω της πληθώρας φιδιών καθώς και Υδρούσα, λόγω των πολλών νερών που είχε.

6 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Ξεκινώντας κανείς από την Χώρα της Τήνου, θα διακρίνει τον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Τήνου που αποτελεί θρησκευτικό προορισμό για κάθε πιστό.

7 ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΑ Οι εικόνες της Παναγίας βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις με θαυματουργό τρόπο και απετέλεσαν κίνητρο για τη δημιουργία Ιερών Ναών στη χάρη Της. Χιλιάδες πιστών συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα και να παρακαλέσουν για τη βοήθειά Της.

8 ΠΑΡΑΛΙΕΣ.. Οι παραλίες της Τήνου αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Κανένας δεν φαντάζεται τι πλούτος κρύβεται στις παραλίες αυτού του νησιού. Είναι όλες υπέροχες, άλλες οργανωμένες και άλλες απόκρημνες.

9 ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ∆ίπλα στο Σταυρό βρίσκεται ο Άγιος Μάρκος. Το µικρό εκκλησάκι δεσπόζει στο βράχο που κρύβει κάτω του τη µικρή παραλία. Τα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά προσελκύουν αυτούς που προτιµούν την όχι και τόσο ζεστή θάλασσα. Όταν φυσά βοριάς, ο Άγ. Μάρκος γίνεται καταφύγιο και ιδανική λύση για τους λουοµένους.

10 ΚΙΟΝΙΑ Αµέσως µετά τον Άγιο Μάρκο συναντούµε τα Κιόνια µε τα Τσαµπιά στην αρχή τους, που οφείλουν το όνοµά τους στον οµώνυµο ιστορικό ποταµό Σαµπιά που εκβάλλει εδώ. Η µεγάλη παραλία µε βότσαλα και πεύκα εκτείνεται µπροστά στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων µε το ναό του Ποσειδώνα και «βλέπει» τη Σύρο.

11 ΣΤΑΥΡΟΣ Σε µικρή απόσταση δυτικά της Χώρας βρίσκεται το παλιό λιµανάκι του Σταυρού. Η γραφική αυτή µικρή παραλία µε τα ερείπια του παρελθόντος είναι ιδανική κυρίως για απογευµατινό κολύµπι, αφού το ηλιοβασίλεµα από εδώ είναι εκπληκτικό.  

12 ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΡΥΟΚΑΣΤΡΟΥ Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου του Βρυοκάστρου. Έχει πλάτος 4 µέτρα περίπου και µήκος 5 µέτρα. Η πρόσβαση στο σπήλαιο αυτό γίνεται µόνο µέσω θαλάσσης.

13 ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται 3 χλµ βόρεια του παραπάνω σπηλαίου. Πήρε το όνοµά του από την ακτή που έχει το σχήµα της κιθάρας. Έχει 5 µέτρα πλάτος και 6 µέτρα βάθος. Η πρόσβαση γίνεται µόνο µέσω θαλάσσης. Μάλιστα λέγεται πως το σπήλαιο αυτό συνδέεται µε το βουνό Τσικνιάς.

14 Απέχει 4χλµ από το χωριό Πλατειά και 1χλµ από τον όρµο Βαθύ
Απέχει 4χλµ από το χωριό Πλατειά και 1χλµ από τον όρµο Βαθύ. Η σπηλιά πήρε το όνοµά της από το «δρακότι» που είναι µια ντόπια ονοµασία για την ασθένεια «κυάνωση». Οι ντόπιοι έφερναν τα παιδιά που ήταν προσβεβληµένα από αυτήν την ασθένεια και τους άλλαζαν τα µαύρα ρούχα µε άλλα ανοιχτόχρωµα. Εκεί γινόταν παράκληση για τη θεραπεία τους και τα παιδιά έµεναν στη σπηλιά για τρεις νύχτες. Όσα επιζούσαν, θεωρούνταν ότι θεραπεύονταν χάρη στις ιαµατικές ιδιότητες του σπηλαίου. ΔΡΑΚΟΛΑΚΑΣ

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google