Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ…. ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ…. ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ…. ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ…. ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Θα σας διηγηθούμε ιστορίες . Ιστορίες για παιδιά, ιστορίες που απευθύνονται σε παιδιά που αύριο θα γίνουν ενεργοί πολίτες.

2 Τα μάτια ενός παιδιού έχουν να πουν πολλά.
Αυτός είναι ο Ικμπάλ Μασίχ. Το βλέμμα του δείχνει κούραση, πόνο; Δεν είναι βλέμμα κουρασμένο από το παιχνίδι στις αλάνες και τα γήπεδα, ένα βλέμμα πονεμένο από την ήττα του παιχνιδιού, από τον τσακωμό στο παιχνίδι των συνομηλίκων. Τι κρύβει το βλέμμα του; Ας σας γνωρίσουμε λοιπόν τον Ικμπάλ.

3 Ικμπάλ Μασίχ Το νεαρό αγόρι γεννήθηκε στο Πακιστάν το Μόλις συμπλήρωσε το τέταρτο έτος της ηλικίας του, η οικογένειά του τον πούλησε σαν σκλάβο σε ένα ταπητουργείο. Ο λόγος ήταν ένα δάνειο μόλις 16 δολαρίων!

4 Ο Ικμπάλ αναγκάστηκε για έξι χρόνια, από τα 4 δηλαδή μέχρι τα 10 του, να εργάζεται για δώδεκα ώρες την ημέρα, αλυσοδεμένος στο ίδιο σημείο. Έφτιαχνε χαλιά. Σιτιζόταν με λίγο φαγητό και ελάχιστο νερό που του έδιναν. Τον τιμωρούσαν συνέχεια κλείνοντάς τον σε ένα σκοτεινό υπόγειο που ήταν γεμάτο υγρασία, έντομα και ερπετά.

5 Στα δέκα του όμως, το έσκασε πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε το αφεντικό του.
Όμως, οι αστυνομικοί χρηματίστηκαν με αποτέλεσμα να τον επιστρέψουν στον εργοδότη του και να συνεχιστούν οι βασανισμοί.

6 Σε λίγους μήνες το έσκασε ξανά και πήγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας

7 Ακολούθησαν καταγγελίες ανοιχτά σε ομιλίες του.
Η συνέχεια; Ακολούθησαν καταγγελίες ανοιχτά σε ομιλίες του. Μιλούσε για τους εργοδότες που έβγαζαν χρήματα βάζοντας ανήλικα παιδιά να εργάζονται, αφήνοντάς τα μάλιστα να ζουν ως σκλάβοι

8 Ο Ικμπάλ Μασίχ δεν έμεινε μάλιστα στις καταγγελίες
Ο Ικμπάλ Μασίχ δεν έμεινε μάλιστα στις καταγγελίες. Θέλησε να βοηθήσει και άλλους συνομηλίκους του. Τρύπωνε κρυφά σε ταπητουργεία για να βγάζει φωτογραφίες των παιδιών που εργάζονταν σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο, βοήθησε να ζήσουν καλύτερα περισσότεροι από ανήλικοι.

9 Έδωσε ομιλίες κατά της παιδικής εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου.
Ο Ικμπάλ Μασίχ το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έδωσε ομιλίες κατά της παιδικής εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου.

10 Δολοφονήθηκε την ημέρα του Πάσχα του 1995, όταν γύρισε στο χωριό του στο Πακιστάν, από την «Μαφία των Χαλιών». Τότε, ήταν περίπου 13 χρονών.

11 Πόνος ζωής λοιπόν στο βλέμμα του Ικμπάλ!
Εκατοντάδες παιδιά διαδήλωσαν στους δρόμους της Ινδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας Πόνος ζωής λοιπόν στο βλέμμα του Ικμπάλ!

12 Η μικρή Τάλα από τη Συρία διεκδικεί το δικαίωμα στη Ζωή.
Δίπλα στον νεκρό πατέρα του παρέμεινε επί ώρες, προσπαθώντας να προφυλαχθεί από την παγωνιά, το τετράχρονο κοριτσάκι , κοντά στον ποταμό Έβρο.

13 Το παιδί και το άψυχο σώμα του νεαρού άντρα, βρήκε αγρότης 300μ από το ποτάμι και ειδοποίησε την αστυνομία. Όπως διαπιστώθηκε από τα έγγραφα, που έφερε πάνω του ο άντρας, επρόκειτο για έναν 32χρονο, υπήκοο Συρίας.

14 Ο πατέρας είχε μεταφέρει το κοριτσάκι στους ώμους του, μέσα από τον ποταμό Έβρο, με αποτέλεσμα το παιδί, όταν βρέθηκε, να είναι στεγνό και ο πατέρας του να χάσει τη ζωή του από το κρύο, αφού από τη μέση και κάτω το σώμα του ήταν μελανιασμένο.

15 Το κοριτσάκι βρίσκεται πλέον στο σπίτι του «Χαμόγελου του παιδιού», στη Θεσσαλονίκη, που βοήθησε και στον εντοπισμό της μητέρας της. Υπάρχει κάποιος που θα αρνηθεί στη μικρή Τάλα το δικαίωμα στη Ζωή; Υπάρχει κάποιος που θα αρνηθεί το δικαίωμα στη ζωή σε κάποιο παιδί;

16 Ναυάγια ψυχών! Καθημερινές τραγικές σκηνές.
Ναυάγια ψυχών! Καθημερινές τραγικές σκηνές. Πάνω από 500 άνθρωποι, που ζήτησαν ένα όνειρο, μια χαραμάδα στην ελπίδα, δολοφονήθηκαν πριν λίγο καιρό στη θάλασσα της Μεσογείου. Πεντακόσιοι άνθρωποι. Από τα αιματοβαμμένα χώματα της Παλαιστίνης, από τη Συρία, από το Σουδάν.

17 Μόλις 10 σώθηκαν. Οι 6 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη
Μόλις 10 σώθηκαν. Οι 6 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, μόλις 18 μηνών, που στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο οι γιατροί έδωσαν μάχη για να το σώσουν. Επέζησε από το ναυάγιο - μαζική δολοφονία, χάρη στην 19χρονη Doaa Al Zame που το έσωσε παλεύοντας τρεις μέρες στη θάλασσα να κρατηθεί στη ζωή η ίδια μαζί με την μικρή, που της την εμπιστεύτηκαν στη θάλασσα οι γονείς της πριν οι ίδιοι χάσουν τη μάχη με τη ζωή. Η Donna,λέει, ότι έζησε επειδή είχε ένα στόχο, πλέον. Όχι μόνο να κρατηθεί ζωντανή, αλλά να κρατηθεί ζωντανή για να σωθεί και η μικρή!

18 Υπάρχει κάποιος που θα τους αρνηθεί το δικαίωμα στη Ζωή;
Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την 19χρονη Σύρια Doaa Al Zamel για την ανθρωπιά της, αξία που δεν είχαν οι δουλέμποροι, που έσωσε βρέφος 18 μηνών κολυμπώντας δίπλα του για τρεις ημέρες! Υπάρχει κάποιος που θα τους αρνηθεί το δικαίωμα στη Ζωή;

19 Μαλάλα Γιουσαφζάι Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Πακιστάν, στην κοιλάδα Σουάτ. Άρχισε να φοιτά στο σχολείο που διεύθυνε ο πατέρας της. Οι Ταλιμπάν όμως, που είχαν πάρει την εξουσία στις περιοχές αυτές εμπόδιζαν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, τις γυναίκες να πηγαίνουν για ψώνια, τη μουσική, την τηλεόραση.

20 Σε ηλικία 11,5 ετών έφτιαξε ένα μπλογκ με την ενθάρρυνση του πατέρα της και με ψευδώνυμο περιέγραφε την κατάσταση με τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Η Μαλάλα δεν δείλιαζε να μιλά και δημόσια ακόμα για τη σημασία της εκπαίδευσης των κοριτσιών του Πακιστάν.

21 Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε καθώς γυρνούσε στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο στο κεφάλι. Νοσηλεύτηκε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι που έφτασε τελικά στο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου και ζει ακόμα σήμερα.

22 Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το οποίο της απενεμήθη προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

23 Ομιλία της Μαλάλα κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ.
«Ας γίνουμε η πρώτη γενιά που θα αποφασίσει να είναι η τελευταία. Οι άδειες αίθουσες, τα χαμένα παιδικά χρόνια, η χαμένη δυναμική, ας τελειώσουν όλα αυτά μαζί μας. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που ένα αγόρι ή ένα κορίτσι θα χάσει την παιδική του ηλικία σ' ένα εργοστάσιο. Ας είναι η τελευταία φορά που ένα κοριτσάκι θα συρθεί σ' έναν αναγκαστικό γάμο.

24 Ας είναι η τελευταία φορά που ένα αθώο παιδί θα χάσει τη ζωή του στον πόλεμο. Ας είναι η τελευταία φορά που μια αίθουσα διδασκαλίας θα μείνει άδεια. Ας είναι και η τελευταία φορά που για ένα κορίτσι η εκπαίδευση θα είναι αδίκημα και όχι δικαίωμα. Ας είναι η τελευταία φορά που ένα παιδί θα μείνει εκτός σχολείου. Ας είμαστε εμείς που θα αρχίσουμε να βάζουμε ένα τέλος σ' όλ' αυτά, κι ας αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον εδώ και τώρα. Σας ευχαριστώ».

25 Τα όνειρά της Μαλάλα να είναι τα όνειρα όλων, για ένα δίκαιο πλανήτη!
Τα όνειρά της Μαλάλα να είναι τα όνειρα όλων, για ένα δίκαιο πλανήτη!

26 Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια, να κλείνουμε τα αυτιά, όταν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα . Ο κόσμος αφήνεται στα χέρια μας να τον οδηγήσουμε και εμείς πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες, που θα χτίσουμε έναν κόσμο δίκαιο, που θα γνωρίζουμε και θα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Σας ευχαριστούμε! Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιάτου τμήμα ΑΓ Σχ. Έτος


Κατέβασμα ppt "ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ…. ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google