Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΟΤΟΝΤΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη.ΠάνθεονΡώμη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΟΤΟΝΤΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη.ΠάνθεονΡώμη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΡΟΤΟΝΤΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

3  Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη.ΠάνθεονΡώμη  Κτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως ναός του Δία ή ως Μαυσωλείο του Γαλέριου.ΓαλέριουΔίαΜαυσωλείοΓαλέριου  Εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ., η Ροτόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση.Γαλέριου

4 Κάτοψη της Ροτόντας

5  Ως χριστιανικός ναός ιδρύθηκε αφότου στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ο Χριστιανισμός, και συγκεκριμένα στα τέλη του 4ου αιώνα, την εποχή του Θεοδόσιου Α'. ΘεσσαλονίκηΧριστιανισμόςΘεοδόσιου Α'  Πιστεύεται ότι ο αρχικός του σκοπός ήταν για να χρησιμεύσει ως βαπτιστήριο των Χριστιανών στην Θεσσαλονίκη.

6  Σαν χριστιανικός ναός είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.  Οι αγιογραφίες είναι από τις αρχές του 5ου αιώνα, διότι οι εικονιζόμενοι άγιοι μαρτύρησαν όλοι μέχρι την εποχή του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού. ΔιοκλητιανούΜαξιμιανού

7  Ο ναός μεταβλήθηκε από τους Τούρκους και συγκεκριμένα από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη σε μωαμεθανικό τέμενος από το  Τότε έγινε και η προσθήκη του μιναρέ.

8  Ροτόντα ονομάστηκε από το κυκλικό της σχήμα.  Το όνομα Άγιος Γεώργιος το πήρε από το γειτονικό ομώνυμο εκκλησάκι.  Θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απ’ την UNESCO.

9 Η Ροτόντα αποτελεί κομμάτι ΚΑΙ της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

10  Ζηβόντση Ελένη  Πέσσιου Ελένη  Ζηλάκη Αικατερίνη  Κελεκίδου Ελευθερία  Τόνα Δήμητρα  Αμανατίδης Θεοχάρης  Γαζέας Θεόδωρος  Δημητρίου Δημήτριος  Δούρδας Ιωάννης  Κουσουρέτας Νικόλαος  Τηλκερίδης Σάββας


Κατέβασμα ppt "ΡΟΤΟΝΤΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Πρόκειται για θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη.ΠάνθεονΡώμη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google