Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.

2 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Χρήση μετασχηματιστων Η ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών Παρουσιάζεται συχνά η περίπτωση να έχομε ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος με τάση διαφορετική από την τάση του δικτύου, από το οποίο γίνεται η τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια. Π.χ. ενώ έχομε ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος με τάση 110V, το δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως έχει τάση 240V. Στο συνεχές ρεύμα η περίπτωση αυτή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με μια αντίσταση στην οποία δημιουργούμε την πτώση τάσεως που απαιτείται. Τότε όμως έχομε σημαντική απώλεια ενέργειας, από τη θερμότητα που δημιουργείται στην αντίσταση. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσομε ένα ζεύγος κινητήρα - γεννήτριας, οπότε η γεννήτρια μας δίνει συνεχές ρεύμα με την επιθυμητή τάση, ενώ ο κινητήρας τροφοδοτείται από το δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως ή κάποια άλλη πηγή (Rotary transformers). Και στις δύο περιπτώσεις ο βαθμός αποδόσεως του συστήματος είναι χαμηλός ή το πολύ, μέτριος.

3 Η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, για να είναι οικονομικά συμφέρουσα, πρέπει να γίνεται με υψηλή τάση. Στη συνέχεια όμως πρέπει αυτή η υψηλή τάση του ηλεκτρικού ρεύματος να υποβιβάζεται, για να είναι δυνατή η διανομή του στους καταναλωτές και με λογικές προφυλάξεις η ακίνδυνη χρησιμοποίηση τους από αυτούς. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα για το συνεχές ρεύμα με τρόπο που να συμφέρει οικονομικά. Αντίθετα για το εναλλασσόμενο ρεύμα υπάρχουν κατάλληλα μηχανήματα, τα οποία μάλιστα δεν έχουν κινούμενα μέρη και τα οποία μας επιτρέπουν να ανυψώνομε ή να υποβιβάζομαι την τάση του ρεύματος. Στα μηχανήματα αυτά, που ονομάζονται στατοί μετασχηματιστές ή απλά μετασχηματιστές, η μεταβολή της τάσεως του ρεύματος γίνεται με μικρές απώλειες της ηλεκτρικής ενέργειας που μεταβιβάζεται. Κατασκευάζονται σήμερα μεγάλοι μετασχηματιστές με βαθμό αποδόσεως πάνω από 98% δηλαδή με απώλεια κάτω από 2% της ισχύος που μεταβιβάζεται.

4 Έτσι έγινε δυνατή η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στους μεγάλους σταθμούς παραγωγής στην πιο κατάλληλη τάση (π.χ V ή 20000V). Στην συνέχεια με τη χρησιμοποίηση μετασχηματιστών ανυψώσεως η τάση του ρεύματος μετατρέπεται σε υψηλή π.χ. 66 ή V) ή υπερύψηλη (π.χ V ). Με την τάση αυτή γίνεται με οικονομικό τρόπο η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στους τόπους καταναλώσεως, οι οποίοι βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες αποστάσεις από τους σταθμούς παραγωγής. Εκεί με τη χρησιμοποίηση μετασχηματιστών υποβιβασμού η τάση του ρεύματος μετατρέπεται στη μέση τάση των δικτύων διανομής χαμηλής τάσεως (π.χ. 380/220V ή 415/240V) με τα οποία η ηλεκτρική ενέργεια φθάνει μέχρι τους μικρότερους καταναλωτές. Αν ένας καταναλωτής έχει ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας με διαφορετική τάση (π.χ. 110V) από την τάση του δικτύου διανομής (240V), η χρησιμοποίηση ενός μετασχηματιστή του δίνει μια απλή και οικονομική λύση.

5 Από τα παραπάνω συμπεραίνομε ότι η δυνατότητα χρησιμοποιήσεως μετασχηματιστών με το εναλλασσόμενο ρεύμα, έδωσε σε αυτό τα πλεονεκτήματα, τα οποία το καθιέρωσαν σαν το είδος του ρεύματος, το οποίο χρησιμοποιούν πια όλες οι χώρες στα δίκτυα ηλεκτροδοτήσεως των καταναλωτών. Το συνεχές ρεύμα χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές χρήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές μετατρέπομε το εναλλασσόμενο ρεύμα του δικτύου ηλεκτροδοτήσεως σε συνεχές με τη βοήθεια ανορθωτών. Αξιολόγηση Να εξηγήσετε το σκοπό που εξυπηρετεί ο μετασχηματιστής στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας


Κατέβασμα ppt "αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google