Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άγιος Φωκάς Τρελές Πατρικίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άγιος Φωκάς Τρελές Πατρικίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άγιος Φωκάς Τρελές Πατρικίες

2 Ο βίος του Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους. Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής (Α' επιστολή Ιωάννου Β' 10-11). Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

3 Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορα Τραϊανού ( μ.Χ.).

4

5 Όλα τα υπάρχοντα του Αγίου Φωκά ήταν ένας κήπος, που καλλιεργούσε με μεγάλη επιμέλεια. Ο Άγιος Φωκάς καταγόταν από την Σινώπη και η ενασχόληση του αυτή με τα φυτά, με τα άνθη, με τα λαχανικά και με τους καρπούς, τον ευχαριστούσε πολύ. Το εισόδημα του από τον κήπο, ήταν πολύ μικρό. Καθώς όμως ήταν πολύ οικονόμος και ολιγαρκής στις ανάγκες του, μπορούσε πάντοτε να διαθέτει κάτι για τους φτωχούς. Αλλά δεν έμενε μόνο σ' αυτά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι κάτω από τη σκιά και μέσα στις ευωδιές του κήπου του, το φθινόπωρο και το χειμώνα κάτω από τη στέγη του σπιτιού του, μελετούσε με ευχαρίστηση τα Ιερά βιβλία.

6 Έλεγε μάλιστα σ' εκείνους, που τον έβλεπαν να μελετάει, ότι και η ψυχή μας είναι κήπος, που χρειάζεται την περιποίηση της, για να μη βγάζει αγκάθια και τριβόλια. Αλλά ο κηπουρός Φωκάς, ήθελε και όλες οι ψυχές να είναι κήποι πνευματικοί. Γι' αυτό λοιπόν, όπου μπορούσε, συντελούσε στον καθαρισμό και την καλλιέργεια τους. Και ενώ πουλούσε τα λαχανικά και τα φρούτα, έλεγε συγχρόνως και λόγια μεγάλου πνευματικού κέρδους. Έτσι δεν ωφελούσε μόνο τους χριστιανούς, αλλά πολλές φορές κέρδιζε και τους απίστους. Καταγγέλθηκε γι' αυτό, συνελήφθη και καταδικάστηκε. Έτσι ο ευσεβής και φιλάνθρωπος κηπουρός, θανατώθηκε μαρτυρικά με αποκεφαλισμό.

7 Τα θαύματά του Οι Χριστιανοί έκτισαν στον τόπο του αποκεφαλισμού εκκλησία μεγαλοπρεπή και έβαλαν το σεπτό λείψανο του Αγίου Μάρτυρος, που έγινε πηγή παρηγοριάς για τους θλιβομένους και θεραπείας για τους ασθενείς. Όταν κινδύνευσε η πατρίδα του Σινώπη από πείνα χάρις στην προστασία του Αγίου βρέθηκε σιτάρι. Φανερώθηκε αρκετές φορές και σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντισθούν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό. Άλλοτε πάλι φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάσει τρικυμία. Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βρόχους. Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο, όταν, λοιπόν καθόντουσαν στο τραπέζι αγόραζε ένας από τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου, την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος και στις συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του τα μοίραζαν στους φτωχούς. Αλλά και οι θεραπείες που έκανε ο Άγιος είναι πολλές. Σ' άλλους παρουσιάζονταν στον ύπνο, σ' άλλους ενεργούσε αόρατα. Έτσι ο ασήμαντος και ταπεινός κηπουρός Φωκάς αξιώθηκε λόγω της αρετής του να θαυματουργή και να τιμάται από τους Χριστιανούς. Η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την μνήμη του στις 21 Σεπτεμβρίου. Έκδοσις Ορθοδόξου Ιδρύματος "Ο Απόστολος Βαρνάβας"

8 Ο πρώτος προστάτης των ναυτικών
Προστάτης των βυζαντινών ναυτικών ήταν ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός(22/9) από την Σινώπη. Σύμφωνα με το συναξάρι του, όντας ακόμη παιδί, ο άγιος έδιωξε το δαίμονα που κατοικούσε σ’ ένα πλοίο και καταπράυνε την τρικυμία. Τα θαύματα του άγιου Φωκά συνεχίστηκαν και μετά το μαρτυρικό του τέλος. Ο εγκωμιαστής του, Αστέριος επίσκοπος Αμάσειας, βεβαιώνει ότι στις τρικυμίες ο ίδιος ο άγιος τέντωνε τα πανιά, πρόσεχε να μην πέσει το καράβι σε βράχους και φρόντιζε να μην αποκοιμηθεί ο καπετάνιος. Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βρόχους. Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο, όταν, λοιπόν καθόντουσαν στο τραπέζι αγόραζε ένας από τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου, την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος και στις συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του τα μοίραζαν στους φτωχούς. Αλλά και οι θεραπείες που έκανε ο Άγιος είναι πολλές. Σ' άλλους παρουσιάζονταν στον ύπνο, σ' άλλους ενεργούσε αόρατα. Έτσι ο ασήμαντος και ταπεινός κηπουρός Φωκάς αξιώθηκε λόγω της αρετής του να θαυματουργεί και να τιμάται από τους Χριστιανούς.

9 Το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά
Με μεγαλοπρέπεια και πάσα επισημότητα τελέσθηκε υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου η πρώτη Θεία Λειτουργία στο Tournai στον νέο Ιερό Ναό της Μητροπόλεως, αφιερωμένο στον Άγιο Φωκά. O Ιερός Ναός εδόθη προσφάτως στην Ορθόδοξη ενορία του Tournai, μια ενορία που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονα και που εξυπηρετείτο όλα αυτά τα χρόνια από τον ιερέα της ενορίας του Αγίου Νεκταρίου του Mons. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, τέλεσε κατ’ αρχάς την ακολουθία του Αγιασμού, έπειτα καθηγίασε την εκκλησία και μετά τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων επτά ιερέων και δύο διακόνων και συμπροσευχομένων άλλων τεσσάρων ιερέων. Το ψαλτήρι πλαισίωσε η χορωδία των Αγίων Αναργύρων, ψάλλοντας στη γαλλική και στην ελληνική γλώσσα, ενώ οι λειτουργοί ενάλλασσαν πολλές διαφορετικές γλώσσες.

10

11

12 ΠΗΓΕΣ http://www.impantokratoros.gr/agios-fokas.el.aspx

13 ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΙΩΑΝΝΗ ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ ΣΙΝΩΠΗ ΦΥΤΑ ΩΓΟΛ ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

14 ΤΕΛΟΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Άγιος Φωκάς Τρελές Πατρικίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google