Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τόμας Στερνς Έλιοτ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1948 « Είναι σπουδαίο πράγμα όταν δύο ψυχές ενώνονται για να στηρίζουν η μία την άλλη στο έργο τους, στις επιτυχίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τόμας Στερνς Έλιοτ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1948 « Είναι σπουδαίο πράγμα όταν δύο ψυχές ενώνονται για να στηρίζουν η μία την άλλη στο έργο τους, στις επιτυχίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τόμας Στερνς Έλιοτ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1948 « Είναι σπουδαίο πράγμα όταν δύο ψυχές ενώνονται για να στηρίζουν η μία την άλλη στο έργο τους, στις επιτυχίες και τις ατυχίες τους, μέχρι τα τελευταία σιωπηλά λεπτά του στερνού αντίο.»

2 Η ζωή του… Γέννηση : 26 Σεπτεμβρίου του 1888 στο Λιούις του Μιζούρι Θάνατος : 1965 από εμφύσημα. Είχε δώσει εντολή να αποτεφρωθεί η σορός του και τον Απρίλιο η τέφρα του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στο Ιστ Κόκερ, χωριό από το οποίο κατάγονταν οι πρόγονοί του. Τον Ιούνιο του 1906, πέρασε με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις του Χάρβαρντ. Τον Οκτώβριο του 1910 ταξιδέψε στην Ευρώπη και επισκέφτηκε το Παρίσι. Την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε ένα από τα πρώτα ποιήματα του « «Portrait of a Lady». Ήταν συνιδρυτής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Μιζούρι και μέλος του συμβουλίου του λογο- τεχνικού περιοδικού The Harvard Advocate.

3 Το Έργο του… Η αρχή του Έλιοτ χρονολογείται το 1915, χρονιά κατά την οποία δημοσιεύτηκε το ποίημα «The Love Song of J. Alfred Prufrock» στο περιοδικό του Σικάγο «Poetry». Το 1948 βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Τα σημαντικότερα έργα του 1)Τον Οκτώβριο του 1922, ο Έλιοτ δημοσίευσε την Έρημη Χώρα στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Criterion. 2)Η συλλογή του «Tα τέσσερα κουαρτέτα» εκδόθηκε το 1943. Ο ίδιος ο Έλιοτ θεωρούσε τα Τέσσερα Κουαρτέτα ως το καλύτερο έργο του.

4 Η σχέση του με το θέατρο Έκτος από σπουδαίος λογοτέχνης ο Έλιοτ έγραψε και θεατρικά έργα. Tο πρώτο του έργο είναι το «Sweeney Agonistes» που εκδόθηκε το 1926. Το 1934 ολοκλήρωσε το «The Rock». Τα έργα του είχαν απήχηση στους εκκλησιαστικούς κύκλους και έτσι ο Έλιοτ κλήθηκε να γράψει αργότερα και άλλα θρησκευτικά έργα, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε την επανάληψη, θεωρώντας πως ένα ποιητής οφείλει να αποστρέφεται τις δημιουργίες του παρελθόντος του.

5 Αξίζει να αναφέρουμε ότι… Ο Τόμας Στερνς Έλιοτ ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνιστικού κινήματος στην ποίηση. Είναι ένας Αμερικάνικος θρύλος και πηγή έμπνευσης για τους αμέτρητους λογοτεχνικούς απογόνους του.


Κατέβασμα ppt "Τόμας Στερνς Έλιοτ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1948 « Είναι σπουδαίο πράγμα όταν δύο ψυχές ενώνονται για να στηρίζουν η μία την άλλη στο έργο τους, στις επιτυχίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google