Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

2 Δικαιοσύνη Ζωή Ισότητα Ελευθερία Μόρφωση Ασφάλεια Εργασία Προστασία
Ελευθερία Λόγου & Έκφρασης Ασφάλεια Εργασία Προστασία

3

4 Αρχαιότητα Νεοσουμερικός Κώδικας Κώδικας Χαμουραμπί

5 Νεοσουμερικός Κώδικας
Ο Κώδικας του Ουρ-Νάμου ​​γράφτηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ουρ-Νάμου ​​(περίπου 2050 π.Χ.), ο οποίος κυβέρνησε μετά τον προκάτοχό του. Είναι μία από τις πρώτες λίστες των νόμων και θεωρείται, συνήθως ,ως πρόδρομος του Κώδικα Χαμουραμπί. Ο Κωδικός Ουρ-Νάμου ​​είναι μια λίστα φορολογικών κωδίκων, τελετουργικών νόμων, διαδικασιών στις αίθουσες των δικαστηρίων, κανόνων για την άσκηση της προσφυγής, καθώς και κυρώσεων για διάφορες παραβάσεις. Είναι ένα πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο προς την ιδανική του κράτους δικαίου. Κώδικας Χαμουραμπί Ο Κώδικας του Χαμουραμπί αποτελεί μια από τις αρχαιότερες σειρές νόμων κι ένα άριστα διατηρημένο εύρημα της αρχαίας Μεσοποταμίας. Ο Χαμουραμπί θέλησε να γράψει τους νόμους αυτούς για να ευχαριστήσει τους θεούς του. Ο Κώδικας περιγράφει νόμους και τιμωρίες, στην περίπτωση παράβασης των κανόνων. Κάποια από τα κυρίως θέματά του είναι: η κλοπή, η γεωργία, η καταστροφή περιουσίας, ο γάμος και τα δικαιώματα μέσα σε αυτόν, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών, τα δικαιώματα των δούλων, η δολοφονία, ο τραυματισμός κι ο θάνατος. Οι νόμοι δε συγχωρούσαν δικαιολογίες για λάθη ή παρερμηνείες.

6 Κύλινδρος Του Κύρου Δούλοι

7 Κύλινδρος Του Κύρου Δούλοι
Αρχικά, οι άνθρωποι είχαν δικαιώµατα απλώς και µόνο επειδή αποτελούσαν µέλη µίας οµάδας, όπως η οικογένεια. Έπειτα το 539 π.Χ., ο Κύρος ο Μέγας, αφού κατέκτησε τη Βαβυλώνα, εντελώς αναπάντεχα ελευθέρωσε όλους τους σκλάβους έτσι ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόµα, διακήρυξε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωµα να επιλέξουν τη δική τους θρησκεία και εδραίωσε τη φυλετική ισότητα. Ο Κύλινδρος του Κύρου, µία πήλινη πινακίδα που περιέχει αυτές τις εξαγγελίες, θεωρείται η πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην ιστορία. Η ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ινδία, στην Ελλάδα και τελικά, στη Ρώµη. Δούλοι Στην αρχαία Ελλάδα οι δούλοι βρίσκονταν στην κατώτερη βαθμίδα του οικονομικού συστήματος, που βασιζόταν στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Γενικώς προέρχονταν από τους αιχμάλωτους πολέμου και η μεταχείριση τους δεν ήταν ανθρώπινη. Η κατάργηση της δουλείας στην Αθήνα σημειώθηκε μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π. Χ. και τη συντριβή που υπέστησαν από τον Φίλιππο.

8 Μεσαίωνας Ιερά Εξέταση Διάταγμα Μεδιολάνων

9

10 Διάταγμα Μεδιολάνων Ιερά Εξέταση
Διάταγμα των Μεδιολάνων ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ. Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς. Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας (324). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί να μην κρύβονται και κατά συνέπεια να μην χρησιμοποιούν τις κατακόμβες ως μέρος για να κρύβονται και να τελούν τις θρησκευτικές τους τελετές. Ιερά Εξέταση Τα βασανιστήρια που εφαρμόζονταν από την Ιερά Εξέταση, ήταν μερικά από τα πιο άγρια και σαδιστικά που υπήρξαν ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο αρκετά από τα δικαιώματα αυτών των ατόμων καταπατούνταν, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα της ζωής. Η Ιερά Εξέταση διατηρήθηκε στην Ισπανία μέχρι και το 1834, όταν την κατάργησε η Βασίλισσα Ισαβέλλα Β’.

11 Γαλλική Επανάσταση Μάγκνα Κάρτα

12 Μάγκνα Κάρτα Γαλλική Επανάσταση
Μάγκνα Κάρτα είναι ο χάρτης των δικαιωμάτων, τα οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης, γνωστός ως Ακτήμων, στους ευγενείς, στον κλήρο και στην εμπορική και αγροτική τάξη. Ο βασιλιάς δε σεβάστηκε τις υποσχέσεις του 1213, οπότε μια ομάδα βαρόνων συμμάχησε το Πάσχα του 1215 για να τον υποχρεώσει να αποκηρύξει τις αυθαιρεσίες του. Γαλλική Επανάσταση Η γαλλική κοινωνία του 18ου αιώνα ήταν οργανωμένη σε τρεις θεσμοθετημένες τάξεις: τον κλήρο, τους ευγενείς και την τρίτη τάξη που την αποτελούσαν οι αστοί, οι αγρότες και οι εργάτες. Ο κλήρος και οι ευγενείς είχαν προνόμια, ενώ η τρίτη τάξη είχε μόνο υποχρε-ώσεις. Αυτό το καθεστώς γεννούσε τη δυσαρέσκεια, ιδίως της αστικής τάξης, η οποία, ήταν αποκλεισμένη από τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων. Η κατάσταση αυτή έκανε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ να συγκαλέσει συνέλευση των τάξεων στο ανάκτορο των Βερσαλλιών (5 Μαΐου 1789). Η Εθνοσυνέλευση αυτοανακηρύχθηκε Συντακτική συνέ-λευση (9 Ιουλίου 1789), με σκοπό να δώσει στη Γαλλία σύνταγμα. Ο λαός του Παρισιού για να υπερασπιστεί την Εθνοσυνέλευση κατέλαβε τη Βαστίλη στις 14 Ιουλίου 1789 που ήταν τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων. Σε αυτό το κλίμα, η Συντακτική συνέλευση ανακοίνωσε την κατάργηση των προνομίων (4 Αυγούστου 1789) και ψήφισε τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη (26 Αυγούστου 1789), βασισμένη στις αρχές του Διαφωτισμού. Η Συντακτική ψήφισε, το 1791, το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας και εγκαθίδρυσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας.

13 Υπερασπιστές Δικαιωμάτων Διαφώτιστες
Υπερασπιστές Δικαιωμάτων Διαφώτιστες 1.Τζον Λοκ 2.Βολταίρος 3.Ρουσσώ 4.Μοντεσκιέ 5.Ντιντερό

14 Ο.Η.Ε Unesco

15 Ο.Η.Ε Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 και αριθμεί 193 κράτη-μέλη. Βασικοί σκοποί του Οργανισμού είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των Εθνών, καθώς και η συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  UNESCO Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945. Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού, καθώς αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ή τουλάχιστον τον περιορισμό της. Μέλη της UNESCO, επίσης, είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ.

16 Διακρίσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
1η Γενιά 2η Γενιά 3η Γενιά Δικαιώματα στο Ανθρώπινο Περιβάλλον Ατομικά Δικαιώματα Πολιτικά Δικαιώματα Κοινωνικά Δικαιώματα

17 Ονόματα μαθητών Γκέσος Γιώργος Κωτούλα Άννα Λαζόγκα Λευκή Μαντζιάρης Νίκος Υπεύθυνη καθηγήτρια Μπζιώτη Αναστασία


Κατέβασμα ppt "Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google