Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α
Θέμα: Μη σε μέλλει, τρώγε μέλι… Μαθητές που συμμετείχαν: Μαρία Γιαμαρέλου Ελισάβετ Ζαφειρίου Δήμητρα Λιάπη Γλυκερία Σουγλέρη Σχολικό Έτος:

2 Η ομάδα μας εξερεύνησε και απάντησε τα εξής ερωτήματα:
Ποια είναι η διατροφική αξία του μελιού; Ποια είναι η βιολογική αξία του μελιού; Ποια είναι η φαρμακευτική αξία του μελιού; Σε ποια καλλυντικά περιέχεται το μέλι ως συστατικό;

3 Ποια είναι η διατροφική αξία του μελιού;
Η διατροφική αξία του μελιού έγκειται τόσο στην διαιτητική αξία που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και στην αντιβακτηριακή και την αντιοξειδωτική του δράση. Το μέλι περιέχει ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών όπως βιταμίνες Α, Β1, C κ.ά που αν και βρίσκονται σε μικρή ποσότητα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

4 Ποια είναι η βιολογική αξία του μελιού;
Ο ανθρώπινος οργανισμός παρομοιάζεται με μηχανή που ενέργειά της είναι η ζάχαρη. Το μέλι είναι η εκλεκτή καύσιμη ύλη της ανθρώπινης μηχανής ενώ η βιομηχανική ζάχαρη είναι η κατώτερη. Το μόνο κοινό γνώρισμα της ζάχαρης και του μελιού είναι η προέλευση τους που και για τα δύο είναι κατά βάση ο φυτικός χυμός. Το μέλι ωστόσο παραμένει ένα αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο προϊόν ενώ η ζάχαρη είναι προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας.

5 Μέλι και όχι ζάχαρη Η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην κοινή ζάχαρη.  Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, κατευθείαν από τη φύση, και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Η ζάχαρη αποτελείται αποκλείστηκα από ζαχαρόζη.

6 Ποια είναι η βιολογική αξία του μελιού;
Η συχνή χρήση του μελιού δίνει δύναμη και ευεξία στον οργανισμό. Η γλυκόζη που περιέχει το μέλι είναι το σημαντικότερο ζάχαρο για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί δίνει θέρμανση και ενέργεια. Είναι η μόνη μορφή ζαχάρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μυς Από το μέλι η γλυκόζη περνά πολύ γρήγορα και άμεσα στον οργανισμό. Ένας υγιής άνθρωπος χρησιμοποιεί γρ. γλυκόζης την ήμερα που για να αξιοποιηθούν σωστά χρειάζεται να ενωθούν με φώσφορο. Το μέλι υπερέχει ως πηγή γλυκόζης γιατί περιέχει στη σύστασή του και φωσφορικά άλατα .

7 Ποια είναι η φαρμακευτική αξία του μελιού;
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Χρησιμοποιήθηκε ως καταπραϋντικό σε περιπτώσεις κόπωσης, ανορεξίας και δυσκοιλιότητας, για την αντιμετώπιση κοινού κρυολογήματος, την επούλωση πληγών του δέρματος και άλλων παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού

8 Ποια είναι η φαρμακευτική αξία του μελιού;
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ έδειξαν τα εξής: Ελάττωση του ολικού αριθμού μικροβίων του εντέρου. Λόγω της τεχνητής διατροφής που κάνει ο σημερινός άνθρωπος, ο αριθμός των μικροβίων στο έντερό του είναι μεγάλος Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους. Σε πειράματα που έγιναν το 1995 από τους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα οι 74 παρουσίασαν βελτίωση μετά από τη χορήγηση σ’ αυτούς μέλι. Το μέλι προτείνεται να χρησιμοποιείται από τις έγκυες γυναίκες.

9 Σε ποια καλλυντικά περιέχεται το μέλι ως συστατικό;
Η χρήση του μελιού ως καλλυντικό ήταν γνωστή από πολύ παλιά στους αρχαίους λαούς της Μεσογείου. Το μέλι έχει δραστικές μαλακτικές, ενυδατικές και αρωματικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, έχει την ικανότητα να έλκει και να απορροφά νερό από τον αέρα και έτσι να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος και να βελτιώνει την ελαστικότητα του. Επίσης, το μέλι έχει την ιδιότητα να ανανεώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας, τονώνοντας το δέρμα με τα τροφοτονωτικά, αντιγυραντικά και αναζωογονητικά συστατικά του. Σήμερα το μέλι χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες καλλυντικών για ενυδατικές κρέμες, μάσκες προσώπου, λοσιόν για τα μαλλιά και το σώμα.

10 Σε ποια καλλυντικά περιέχεται το μέλι ως συστατικό;
ΛΙΠ ΓΚΛΟΣ Υλικά 1/2 φλιτζάνι κερί μέλισσας 2 κουταλιές της σούπας μέλι 1 φλιτζάνι γλυκό αμυγδαλέλαιο Εκτέλεση Βάζετε το αμυγδαλέλαιο και το κερί σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνετε στα μικροκύματα για ένα λεπτό ή μέχρι να λιώσει το μείγμα. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Το απλώνετε στα χείλια για ενυδάτωση ή πάνω από το κραγιόν για περισσότερη λάμψη. Από τα παραπάνω υλικά προκύπτει ποσότητα ενάμισι φλιτζανιού. Αποθηκεύεται σε γυάλινο μπολ με καπάκι και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα. Από τα παραπάνω υλικά προκύπτει κρέμα για τέσσερις χρήσεις.

11 Σε ποια καλλυντικά περιέχεται το μέλι ως συστατικό;
ΜΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ Τρίψτε αρκετά μήλα και ανακατέψτε τα με μέλι ώσπου να δημιουργηθεί μια συμπαγής πάστα. Απλώστε τη στο πρόσωπο και αφήστε την για 15 με 20 λεπτά. Η μάσκα θα στεγνώσει. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Ακολουθήστε αυτήν τη διαδικασία δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

12 Σε ποια καλλυντικά περιέχεται το μέλι ως συστατικό;
Μαλλιά με Ψαλίδα Αναμιγνύουμε τον κρόκο ενός αυγού, με δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μία κουταλιά μέλι.  Περνάμε με το μίγμα τις άκρες με την ψαλίδα μόνο, τυλίγουμε τα μαλλιά με μια πετσέτα ή ένα σκουφάκι, αφήνουμε λεπτά να δράσει και σαπουνίζουμε με το σαμπουάν μας.  Με συχνή επανάληψη, τα αποτελέσματα είναι πάνω από θεαματικά.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google