Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος
Χρήστος Ταφαρλής Μάρκος Δάλλας Γιώργος Πραμπρόμης

2 Ο έμμηνος κύκλος Ήδη, ίσως, γνωρίζετε πολλά για τον έμμηνο κύκλο όπως πόσο συχνά εμφανίζεται η περίοδός και πόσο έντονη είναι. Εδώ θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε σε περισσότερο βάθος τον γυναικείο έμμηνο κύκλο, την ωορρηξία και τις περιόδους. Προφανώς, πρέπει να υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον γιατρό, αλλά με την παρουσίαση αυτή θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τα βασικά για τη λειτουργία του οργανισμού σας.

3 Ωορρηξία Το επίπεδο των οιστρογόνων στον οργανισμό εξακολουθεί να αυξάνεται και τελικά προκαλεί ταχεία αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (που επίσης ονομάζεται "κύμα LH"). Αυτό το κύμα LH προκαλεί τη ρήξη του κυρίαρχου ωοθυλακίου και την απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη, από όπου εισέρχεται στη σάλπιγγα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως ωορρηξία. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι έχουν ωορρηξία κατά την Ημέρα 14, αλλά το 14 αποτελεί ένα μέσο όρο, και οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία σε μια διαφορετική ημέρα του έμμηνου κύκλου. Η ημέρα της ωορρηξίας ποικίλλει από κύκλο σε κύκλο. Ορισμένες γυναίκες ισχυρίζονται ότι αισθάνονται πόνο όταν έχουν ωορρηξία, αλλά πολλές δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση και δεν υπάρχει κανένα άλλο σημάδι ότι παρουσιάζουν ωορρηξία.

4 Περίοδος 1η ημέρα: Έναρξη περιόδου
1η -5η ημέρα: Συνεχίζεται η ροή αίματος με μειούμενη σταδιακά ροή 1η- 14η ημέρα: Σταδιακή αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα. 14η ημέρα: Ωοθυλακιορρηξία: Το ώριμο ωάριο βγαίνει από την ωοθήκη και ξεκινάει το ταξίδι του. 15η- 28η ημέρα: Οι επιδράσεις της προγεστερόνης στο σώμα είναι έκδηλες: Προκαλεί πρήξιμο στους μαστούς και σε άλλα σημεία του σώματος 27η-28η ημέρα: Αν δεν έχει γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου, παρατηρείται πτώση στα επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα και αρχίζει η διαδικασία της περιόδου

5 Σύλληψη και Πρώτα Συμπτώματα
Αν έχετε πάρει την απόφαση να γίνετε μητέρα, σίγουρα θα έχετε ήδη αλλάξει τις καθημερινές σας συνήθειες, θα έχετε ενισχύσει τον οργανισμό σας με μια πιο υγιεινή διατροφή και κίνηση και θα έχετε κόψει (ή έστω περιορίσει) το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Μην ξεχνάτε πως σε αυτή σας την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του συντρόφου σας, όχι μόνο ως συναισθηματική στήριξη αλλά και στην πράξη, με το να αλλάξει και ο ίδιος κάποιες συνήθειες.  Κι όταν έρθει η στιγμή που θα ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος τα συναισθήματα που θα σας κατακλύσουν θα είναι τόσο έντονα που θα αποφασίσετε πως σίγουρα άξιζε ο κόπος! Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα πρώτα συμπτώματα: οι αδιαθεσίες, οι αλλαγές στο σώμα και τη διάθεσή σας, τα οποία μπορεί να σας αναστατώνουν αρχικά, προσπαθήστε όμως να τα βλέπετε σαν μια υπενθύμιση του μικρού θαύματος που συντελείτε μέσα σας!

6 Που γίνετε γονιμοποίηση
Που γίνετε γονιμοποίηση Η γονιμοποίηση συνήθως γίνεται στην λήκυθο της σάλπιγγας. Είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης ενός ωαρίου με ένα σπερματοζωάριο, που είναι απλοειδή κύτταρα με 23 χρωμοσώματα το κάθε ένα, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός διπλοειδούς ζυγώτη με 46 χρωμοσώματα, δηλαδή όσα και τα χρωμοσώματα των ανθρωπίνων σωματικών κυττάρων.

7 Τοκετός Είναι διαδικασία κατά την οποία το βιώσιμο έμβρυο απομακρύνεται από το σώμα της μητέρας. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο φυσικός τοκετός ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Η διάρκειά του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του εμβρύου, και είναι συνήθως ολίγων ωρών. Στον κολπικό τοκετό το παιδί γεννιέται συνήθως με κεφαλική προβολή. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

8 Στάδια του τοκετού Διαστολή του τραχήλου Κάθοδος του εμβρύου
Έξοδος του πλακούντα

9 Ευχαριστούμε για την υπομονή σας


Κατέβασμα ppt "Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google