Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ | ΤΑΞΗ Α1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ | ΤΑΞΗ Α1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ | ΤΑΞΗ Α1
ΠΟΤΑΜΙ ΑΩΟΥ ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ | ΤΑΞΗ Α1

2 Ο Αώος είναι ποταμός της Ηπείρου με συνολικό μήκος 260 km
Ο Αώος είναι ποταμός της Ηπείρου με συνολικό μήκος 260 km. Απ' αυτά, τα 70 km βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα 190 σε αλβανικό. Ο Αώος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.

3 Πηγές Στις πηγές του Αώου, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο μέτρων, έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη για την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής. Λόγω της ομορφιάς του τοπίου γύρω από την λίμνη, η περιοχή των πηγών (Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου), αναπτύσσεται τουριστικά με γοργούς ρυθμούς. Λίγο βορειότερα των πηγών του Αώου βρίσκεται και ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου. Μπορεί να απαιτεί περισσότερες από μία διαφάνειες

4 Παραπόταμοι Σημαντικότεροι παραπόταμοί του είναι ο Σαραντάπορος και ο Βοϊδομάτης. Ο πρώτος πηγάζει από τον Γράμμο και ο δεύτερος από την Τύμφη και ενώνονται με τον Αώο κοντά στην Κόνιτσα.

5 Φυσικό περιβάλλον Ο ποταμός Αώος διαρρέει μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου- Αώου . Στο τμήμα αυτό σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των νότιων απολήξεων του Σμόλικα. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Η βλάστηση σ’ αυτό το τμήμα είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στο εσωτερικό της χαράδρας είναι χτισμένη η Μονή Στομίου ενώ στην έξοδο της βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, χτισμένο το 1870.

6 ΠΟΤΑΜΙ ΑΩΟΥ-- ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ/ΤΑΞΗ Α1/(2015)


Κατέβασμα ppt "ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ | ΤΑΞΗ Α1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google