Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2014 – 15 Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Τμήμα: Α΄ΟΔ  Θέμα: ΄΄ Γνωριμία με χώρες της Ευρώπης ΄΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2014 – 15 Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Τμήμα: Α΄ΟΔ  Θέμα: ΄΄ Γνωριμία με χώρες της Ευρώπης ΄΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος – 15 Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Τμήμα: Α΄ΟΔ  Θέμα: ΄΄ Γνωριμία με χώρες της Ευρώπης ΄΄

2 H Ευρώπη θεωρείται ότι είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου

3 Επίσης, η Ευρώπη συνορεύει με τον Αρκτικό ωκεανό και άλλα υδατικά συστήματα στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά, τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο, και τον Εύξεινο Πόντο και συνδέεται με υδατικές οδούς προς τα νοτιοανατολικά.

4

5 Χώρες της Ευρώπης Αλβανία,  Ανδόρα,  Αυστρία,  Βατικανό,  Βέλγιο,  Βοσνία - Ερζεγοβίνη,  Βουλγαρία,  Γαλλία,  Γερμανία,  Δανία,  Δημοκρατία της Τσεχίας,  Ελβετία,  Ελλάδα,  Εσθονία,  Ηνωμένο Βασίλειο,  Ιρλανδία,  Ισλανδία,  Ισπανία,  Ιταλία,  Κόσοβο,  Κροατία,  Κύπρος,  Λετονία,  Λευκορωσία,  Λιθουανία,  Λιχτενστάιν,  Λουξεμβούργο,  Μάλτα,  Μαυροβούνιο,  Μολδαβία,  Μονακό,  Νορβηγία,  Ολλανδία,  Ουγγαρία,  Ουκρανία,   Πολωνία,  Πορτογαλία,  Ρουμανία,  Ρωσία,  Σαν Μαρίνο,  Σερβία,  Σλοβακία,  Σλοβενία,  Σουηδία,  Τουρκία,  Φινλανδία, 

6 Χώρες που ερευνήσαμε: Ιταλία - Γερμανία - Ελλάδα - Κύπρος - Γαλλία - Βέλγιο - Ισπανία - Πορτογαλία

7 ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία (Italia) ή, επισήμως, Ιταλική Δημοκρατία, είναι μία ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Νότια Ευρώπη. Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες, τον πολιτισμό, και τα πολλά μνημεία της.

8

9 Ιστορία της Ιταλίας Κατά τον 8ο αι. π.χ. οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη νότιο Ιταλία και τη Σικελία, ενώ στην κεντρική, κυρίως, Ιταλία κυριαρχούν οι Ετρούσκοι.

10

11 Αναγέννηση Τον 14ο αιώνα οι δήμοι αντικαταστήθηκαν σε σινιορίες και πριγκιπάτα .Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, η ανάπτυξη του εμπορίου και η άνοδος της αστικής τάξης πήρε μέρος στο μετασχηματισμό της μεσαιωνικής κοινωνίας.

12 20ός αιώνας Ο Τζιολίτι ένας από τους πιο ικανούς πολιτικούς της Ιταλίας τον 20ό αιώνα έφερε ξανά σε ισορροπία την κυβέρνηση. Το 1925 ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός, μετά από μια γενική απεργία και κατάληψη των εργοστασίων.

13 Όταν η Γαλλία είχε ηττηθεί τον Ιούνιο του 1940, η Ιταλία έκανε την είσοδο της στον πλευρό της Ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλική πολιτική οδηγήθηκε σε αλλαγή κατεύθυνσης και ο Μουσολίνι το 1943 συνελήφθη.

14

15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Από οικονομική άποψη, η Ιταλία ήταν στα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ένα από τα πιο δυναμικά κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου που μεταβλήθηκε από αγροτική χώρα σε χώρα πρωταρχικά βιομηχανική. Η βιομηχανική διαδικασία της Ιταλίας είναι ακόμα πιο σπουδαία αν αναλογιστούμε ότι η χώρα είναι ουσιαστικά χωρίς πρώτες ύλες.

16 ΡΩΜΗ Η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη η οποία είναι μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Έχει ονομαστεί «η αιώνια πόλη» λόγω των πολυάριθμων και εξαιρετικής ομορφιάς μνημείων της.

17

18 ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η Γερμανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρώπης ,και η πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

19 Πολίτευμα Το πολίτευμα της Γερμανίας είναι Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Καγκελάριος της Γερμανίας είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα: η Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat).

20

21 ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η μεγαλύτερη πόλη σε έκταση στην Γερμανία είναι το Βερολίνο, καθώς είναι και η πρωτεύουσα της. Όσο αφορά τον πληθυσμό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

22

23 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Νήσος των μουσείων (Museumsinsel) Πότσδαμ, βασιλική πόλη με τα θερινά ανάκτορα Ράιχσταγκ, το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου σήμερα Bundestag Φέρνζετουρμ, ο πύργος της τηλεοράσεως H Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche στη λεωφόρο Κούρφιρστενταμ Πύλη του Βραδεμβούργου (Brandenburger Tor)

24

25 ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ

26

27 Ελλάδα  Ελλάδα ή Ελλάς (επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία) είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρίσκεται την 97η θέση στην κατάταξη των χωρών του κόσμου σύμφωνα με την έκτασή τους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Αθήνα.

28 Έχει μακρά και πλούσια ιστορία κατά την οποία άσκησε μεγάλη πολιτισμική επίδραση σε τρεις ηπείρους. Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και η φιλοσοφία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το δράμα, η τραγωδία και η κωμωδία.

29 Η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1830, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) από το 1981, της Ευρωζώνηςαπό το 2001, του ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ(1945). Θεωρείται μια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Κατατάσσεται ως η 21η καλύτερη χώρα σε επίπεδο ποιότητας ζωής στον κόσμο για το 2010.

30

31 Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, θεωρείται ότι η ζωή ξεκίνησε στον ελλαδικό χώρο πριν από χρόνια (Παλαιολιθική Εποχή). Όμως η χρονική περίοδος που η ιστορία παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή η οποία ξεκινά το 1900 π.Χ., οπότε και χτίστηκαν τα πρώτα ανάκτορα στην Κρήτη, και διαρκεί έως τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ

32

33 Σταθμοί αυτής της πορείας, κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού είναι: οι προϊστορικοί πολιτισμοί στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους όπου εμφανίστηκαν και οι πρώτοι πολιτισμοί της Ευρώπης, ο Κυκλαδικός και ο Μινωικός, ενώ αργότερα εμφανίστηκε ο Μυκηναϊκός, καθώς και η κάθοδος των Δωριέων, που προκάλεσε αλληλεπίδραση του ελληνικού και ανατολικού στοιχείου.

34

35 Την εποχή των πολιτισμών αυτών ακολούθησε μία σκοτεινή περίοδος που διήρκεσε περίπου μέχρι το 800 π.Χ., οπότε και δημιουργήθηκε ένας νέος ελληνικός πολιτισμός βασισμένος στο πρότυπο της πόλης-κράτους, στο πλαίσιο του οποίου σημειώθηκε αξιοσημείωτη εξέλιξη των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της επιστήμης.

36 Είναι ο πολιτισμός που θα διαδοθεί μέσω αποικισμού στις ακτές της Μεσογείου, θα αντισταθεί στην Περσική εισβολή με τους δύο επιφανέστερους εκπροσώπους του, την κοσμοπολίτικη και δημοκρατική Αθήνα και τη μιλιταριστική και ολιγαρχική Σπάρτη, θα αποτελέσει τη βάση του Ελληνιστικού πολιτισμού που δημιούργησαν οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα επηρεάσει την πολιτισμική φυσιογνωμία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αργότερα θα πυροδοτήσει την Αναγέννηση στην Ευρώπη.

37

38 Κύπρος Η Κύπρος, επίσημα Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου. Συνορεύει θαλάσσια με την Ελλάδα(Καστελλόριζο), την Τουρκία, την Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τηνΑίγυπτο. Η βόρεια πλευρά της βρίσκεται υπό κατοχή από την Τουρκίααπό το 1974.

39

40 Οι κάτοικοι της Κύπρου εντάσσονται — με βάση την καταγωγή, τη γλώσσα, την πολιτιστική παράδοση και το θρήσκευμα — σε μία από τις δύο κοινότητες που προνοούνται από το Άρθρο 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε τηνΕλληνική είτε την Τουρκική. Η πλειονότητα των κατοίκων σήμερα, περιλαμβανομένων των τριών αναγνωρισμένων θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων (Καθολικών), ανήκει κατά 78% στην Ελληνική κοινότητα. Στην Κύπρο διαμένει επίσης μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων, οι οποίοι στα τέλη του 2011 συνιστούσαν το 21,4% του πληθυσμού.

41

42 Οι πρώτοι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο το 1400 π. Χ
Οι πρώτοι Αχαιοί εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο το 1400 π.Χ. σε κυπριακά λιμάνια, κυρίως στα νότια και ανατολικά, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες ειρήνης που επικρατούσαν στην περιοχή. Η Κύπρος όμως εξελληνίστηκε πλήρως μετά τον Τρωικό πόλεμο, με τους Αχαιούς να κατακλύζουν το νησί.

43

44 Στην ελληνιστική περίοδο άνθισαν οι τέχνες και έχουμε μαρτυρίες σε αμφορείς και πλάκες με γραφές. Άνθισε, επίσης, και η ελληνική θρησκεία προς τους 12 θεούς του Ολύμπου με ιερά σε όλο το νησί με μεγαλύτερο αυτό της Θεάς Αφροδίτης στην Πάφο (Κούκλια) πλησίον στο τόπο όπου γεννήθηκε (Πέτρα του Ρωμιού). Σ' αυτή την εποχή ο φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς, Κύπριος φυσικά, ίδρυσε την περίφημη σχολή των Στωικών στην Αθήνα.

45 Ακολουθεί η ρωμαϊκή περίοδος η οποία διήρκεσε από το 58 π.Χ.-330 μ.Χ. Οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας επισκέφθηκαν την Πάφο όπου κατόρθωσαν να εκχριστιανίσουν το Ρωμαίο Ανθύπατο, Σέργιο Παύλο και έτσι η Κύπρος έγινε το πρώτο νησί που απόκτησε Χριστιανό ηγέτη.

46 Στη συνέχεια είναι η βυζαντινή περίοδος
Στη συνέχεια είναι η βυζαντινή περίοδος. Με το διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κύπρος έγινε επαρχία του ανατολικού μέρους δηλαδή του Βυζαντίου, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατακτά την Κύπρο το 1191 αλλά μεταβίβασε τον πολιτικό της έλεγχο στους Ναΐτες, οι οποίοι στη συνέχεια το παραχωρούν στον Γκυ των Λουζινιάν και ο διάδοχός του δημιουργεί το Βασίλειο της Κύπρου

47 Μετά τον θάνατο του Ιάκωβου Β' της Κύπρου η Βενετή σύζυγός παραχώρησε το Βασίλειο στη Βενετία στις 26 Φεβρουαρίου Η Κύπρος κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το Η Κύπρος θα αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος στα πλαίσια του Ανατολικού Ζητήματος με πολλά κράτη να εκδηλώνουν ενδιαφέρον να την αποκτήσουν.

48 Τελικά, η Κύπρος έγινε αγγλική κτήση μέχρι τον απελευθερωτικό αγώνα του και την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 1960.

49

50

51 Στις 24 Αυγούστου του 1960, το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ένταξη της Κύπρου στον Ο.Η.Ε

52 Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα τμήμα του εδάφους να βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή. Αυτό σημαίνει ότι το κοινοτικό κεκτημένο εφαρμόζεται μόνο στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου. Δηλαδή, η συμφωνία ένταξης καλύπτει την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, αλλά υπάρχει πρόνοια ώστε το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμόζεται μόνο στις ελεύθερες περιοχές, διότι αυτές είναι που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση.

53 Η Λευκωσία είναι η μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο
Η Λευκωσία είναι η μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Η πόλη αν και δέχεται γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, προσφέρει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο. Στη Λευκωσία εδρεύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακόμη άλλα 4 πανεπιστήμια.

54

55 ΒΕΛΓΙΟ Το Βασίλειο του Βελγίου είναι χώρα στην βορειοδυτική Ευρώπη και συνορεύει με την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Έχει πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δύο είναι οι βασικές γλώσσες που ομιλούνται στο Βέλγιο: η Ολλανδική και η Γαλλική. Τα πρόσφατα χρόνια, το Βέλγιο υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοξενώντας τα αρχηγεία της, καθώς και τα αρχηγεία άλλων μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ.

56 ΓΑΛΛΙΑ Έχει πρωτεύουσα το Παρίσι, επίσημη γλώσσα την γαλλική και νόμισμα το ευρώ. Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της από τους Φράγκους. Με πληθυσμό 66,6 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

57

58 Η γαλλική γεωργία βασίστηκε αρχικά στην καλλιέργεια ειδών διατροφής
Η γαλλική γεωργία βασίστηκε αρχικά στην καλλιέργεια ειδών διατροφής. Πολύ γρήγορα, τα κρασιά της, τα οπωρικά και οι βιομηχανικές της καλλιέργειες απέκτησαν μεγάλη φήμη. Παράγει επίσης, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, ζαχαρότευτλα, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες και όλα τα είδη των λαχανικών. Τα αμπελοειδή αποτελούν μια από τις χαρακτηριστικές καλλιέργειες της μεσημβρινής Γαλλίας Το κρασί αποτελεί το γνωστότερο προϊόν της Γαλλίας και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες τα γαλλικά κρασιά θεωρούνται από τα καλύτερα όλου του κόσμου. Στον τομέα της κτηνοτροφίας αφθονούν τα ζώα για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος.

59 Το οδικό δίκτυο της Γαλλίας κατασκευάστηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και τελειοποιήθηκε από τα τέλη του Μεσαίωνα. Οι οδικές συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των διάφορων εμπορευμάτων ενώ για τις μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιούνται σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

60 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο Πύργος του Άιφελ Μουσείο του Λούβρου Παναγία των Παρισίων «Νοτρ Νταμ» Λεωφόρος Σανζ Ελιζέ Μονμάρτρη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς «Σακρέ Κερ» Πλατεία Κονκόρντ Μουλέν Ρουζ Πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ - Αψίδα του Θριάμβου Ντίσνεϋλαντ Πλατεία Βαντόμ Κήπος του Λουξεμβούργου Μουσείο Ορσέ

61

62 Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης.
Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.

63 δεν υπάρχουν δίγλωσσα πανεπιστήμια, εκτός από την βασιλική στρατιωτική ακαδημία.
το Βέλγιο είναι γνωστό για τις καλές τέχνες και την αρχιτεκτονική του. Η Βελγική πολιτιστική ζωή έχει την τάση να συγκεντρώνεται εντός της κάθε κοινότητας

64

65 Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο από την ηλικία των 7 έως 18 ετών. Υψηλό είναι όμως το ποσοστό των νέων που συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανερχόμενο περίπου στο 42%. Tο ποσοστό του αναλφαβητισμού στη χώρα είναι πολύ χαμηλό, ανερχόμενο μόνο στο 1% του συνολικού πληθυσμού.

66 Η οικονομία της χώρας βασίζεται στον τριτογενή παραγωγικό τομέα.
Λόγω της έλλειψης εγχώριων πρώτων υλών η χώρα είναι υποχρεωμένη να τις εισάγει. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων, μεταλλουργικά εργοστάσια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων και ποτών καθώς και μονάδες παραγωγής χημικών προϊόντων.

67

68 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ Mάνεκεν Πις Καθεδρικός Ναός Βρυξελλών Ατόμιουμ
Το Δάσος Hallerbos Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

69

70 Ισπανία Το Βασίλειο της Ισπανίας ή Εσπερία των αρχαίων Ελλήνων, ή Hispania και Spania των Ρωμαίων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία

71 ΙΣΠΑΝΙΑ

72 Η Ισπανική γλώσσα (castellano= καστιλιάνικα ή καστιλιανή) είναι η επίσημη γλώσσα σε όλη την Ισπανία όπως και σε όλη σχεδόν την Λατινική και Κεντρική Αμερική.

73 Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.
Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

74

75 Εξαιτίας της οικονομικής της παραγωγής, του υψηλού βιοτικού επιπέδου, και του μεγέθους της αγοράς της, η Μαδρίτη θεωρείται το μείζων οικονομικό κέντρο της Νότιας Ευρώπης.

76 Τα αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, το Βασιλικό Θέατρο με την αποκατεστημένη Λυρικη Σκηνή του, του 1850, το πάρκο Μπουέν Ρετίρο το οποίο ιδρύθηκε το 1631, το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης το οποίο περιέχει κάποια από τα ιστορικά αρχεία της Ισπανίας, μεγάλος αριθμός εθνικών μουσείων, και το Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης,

77

78 Πορτογαλία Η Πορτογαλική Δημοκρατία (Πορτογαλικά: República Portuguesa) βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Βόρεια και ανατολικά συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Η χώρα περιλαμβάνει και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τις Αζόρες και την Μαδέρα. Έχει έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατοίκους, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009[4]. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα.

79

80 Η Πορτογαλική Δημοκρατία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Βόρεια και ανατολικά συνορεύει με την Ισπανία, ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

81 Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα.

82 Σημαντικές βιομηχανίες: Ναυτιλία,Τουρισμός, Αλιεία, Γεωργία, Μεταλλουργία, Χημικά προϊόντα, Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό Έτος 2014 – 15 Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Τμήμα: Α΄ΟΔ  Θέμα: ΄΄ Γνωριμία με χώρες της Ευρώπης ΄΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google