Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ Αλήθεια!!! …… έχεις πάει Άρτα;

2 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ
Ο νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Ήπειρο, καταλαμβάνει το ΝΑ τμήμα της Ηπείρου. Έχει έκταση τ. χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.

3 Έδαφος: Η κατανομή του εδάφους του Ν
Έδαφος: Η κατανομή του εδάφους του Ν. Άρτας έχει ως εξής: το 18,6% είναι πεδινό, το 11% ημιορεινό και το 70,4% ορεινό. Όρη: Τα κυριότερα όρη του νομού είναι τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα (2.469 μ.), τοΞεροβούνι ,(1.614 μ.) και τα όρη του βάλτου (1.782 μ.).  Πεδιάδες: Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού σχηματίζεται μια ευρεία παραθαλάσσια πεδινή έκταση, η πεδιάδα της Άρτας, που είναι και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ηπείρου.

4 Η ΑΡΤΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

5 ΑΘΑΜΑΝΙΚΑ ΟΡΗ Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο μέτρα.

6 ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΡΤΑ Η τεχνητή λίμνη της Άρτας βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Δήμου Αρταίων, στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου, έχει έκταση στρέμματα και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος.

7 Οι Λιμνοθάλασσες της Άρτας
Στον Αμβρακικό υπάρχουν τουλάχιστον 20 λιμνοθάλασσες. Η συνολική έκταση τους ξεπερνάει τα 70 τετ. χιλιόμετρα και οι περισσότερες χωρίζονται από τη θάλασσα με μια μακρόστενη λωρίδα γης.

8 ΠOTAMOΙ Ο Άραχθος είναι όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας. Έχει μήκος 110 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την βόρεια Πίνδο σε υψόμετρο μ. και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο.

9 Αξιοθέατα Νομού Άρτας

10 Το γεφύρι της Άρτας Το Γεφύρι της Άρτας ενώνει το παρελθόν της Άρτας με το παρόν της και ελπίζουμε και με το μέλλον της. Σύμβολο χρόνων που στέκεται αγέρωχο, αν και πολλές φορές πληγωμένο τόσο από τον ίδιο τον ορμητικό ποταμό όσο κι από τις πρόσκαιρες ανάγκες που προσπάθησαν να καλύψουν οι κατακτητές της Άρτας 

11 Ναός Αγίας θεοδώρας Κατεβαίνοντας την οδό Βασιλέως Πύρρου, μία από τις πιο κεντρικές της Άρτας, ψάχνουμε σε κάθε στενό και σοκάκι για το ναό της Αγίας Θεοδώρας, που μετράει περισσότερους από εννέα αιώνες ζωής και ξεκίνησε την πορεία του ως γυναικείο  μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

12 Ο Πλάτανος της Άρτας Στην αριστερή όχθη του ποταμού Άραχθου, ελάχιστα μέτρα από το σημείο που βρίσκεται η πρώτη κρυφή, χτιστή μέσα στη γη, καμάρα του θρυλικού Γεφυριού της Άρτας, στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ο Πλάτανος της Άρτας ή αλλιώς ο Πλάτανος του Αλή Πασά.

13 Παναγία Παρηγορήτισσας
Η Παναγία η Παρηγορήτισσα είναι ο πιο σημαντικός και διάσημος βυζαντινός ναός του νομού Άρτας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Νικηφόρο τον Α' Κομνηνό Δούκα, στην ακμή του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και υπάρχουν ενδείξεις ότι τον 16ο αιώνα ήταν το Καθολικό γυναικείου μοναστηριού.

14 Μοναστήρι Κάτω Παναγίας
Στα ριζά της Περάνθης, του λόφου όπου στη βόρεια πλαγιάς της είναι κτισμένη η πόλη της Άρτας, βρίσκεται φωλιασμένο το μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς. Η τοποθεσία είναι ειδυλλιακή και αρκούν ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της πόλης για να φτάσετε στρίβοντας αριστερά πριν τη γέφυρα

15 Το Γεφύρι Της Πλάκας Το γεφύρι της Πλάκας ήταν ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. Βρισκόταν στο Δήμο Πραμάντων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα και ένωνε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.

16 Μικρό Θέατρο Άρτας Το θέατρο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πύρρου, όταν έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του βασιλείου του και την στόλισε με σημαντικά οικοδομήματα. 

17 Βουργαρέλι  Το Βουργαρέλι του Νομού Άρτης βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο λόφους, του Προφήτη Ηλία ανατολικά και της Ομαλής δυτικά, που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά.

18 Αμβρακικός Κόλπος Ο Αμβρακικός κόλπος με τη πλούσια πανίδα του αποτελεί ένα από τα πιο ενδεικτικά μέρη για να πραγματοποιήσει ο λάτρης πουλιών την παρατήρηση του. Περιοχές όπως η Κορωνησία, η Κόπραινα ή και το παρατηρητήριο της Στρογγυλής είναι κάποια από τα σημεία παρακολούθησης.

19 Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού !!

20 Μορφές Τουρισμού Ορεινός Τουρισμός Χειμερινός Τουρισμός
Θρησκευτικός Τουρισμός Αγροτουρισμός Πολιτιστικός Τουρισμός Τουρισμός Περιπέτειας

21 Ορεινός Τουρισμός Στα Μονοπάτια των Τζουμέρκων
Το οδικό μεταφορικό μέσο που σε φέρνει στους Μελισσουργούς σταματά εδώ, Το χωριό τούτο, με τα συγκεντρωμένα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά, προστατεύεται από όλα τα βουνά γύρω του, από ανοιχτές εκδηλώσεις θαυμασμού.

22 Χειμερινός Τουρισμός ΣΚΙ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Στη ράχη του Σταυρού των Τζουμέρκων, ανάμεσα σε Θεοδώριανα και Αθαμάνιο, και σε υψόμετρο 1400 το χιόνι δημιουργεί μια φυσική πίστα, κατάλληλη για χειμερινά σπορ. Snow mobile, snow board, ski, έλκηθρα και ένα ξύλινο οίκημα με τζάκι και ζεστό καφέ περιμένουν τον επισκέπτη.

23 Θρησκευτικός Τουρισμός
Θρησκευτικός Τουρισμός Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια, με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, με ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και εικόνες, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και την στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία.

24 Αγροτουρισμός Ο Νομός Άρτας είναι πλούσιος σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό.Ο Επισκέπτης-τουρίστας έρχεται σε επαφή με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, τις αγροτικές εργασίες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα.

25 Πολιτιστικός Τουρισμός
Το Κάστρο ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, πάνω στα τείχη της αρχαίας Aμβρακίας. Η αρχική βυζαντινή οχύρωση των μέσων του 13ου αι. (επί Μιχαήλ Β' Αγγέλου) επισκευάστηκε από το Νικηφόρο Β' Ορσίνι στα μέσα του 14ου αι. και ενισχύθηκε το 18ο αι., επί Τουρκοκρατίας. Στο χώρο του κάστρου λειτουργούσαν επί μακρόν φυλακές - μεταξύ άλλων, εδώ φυλακίστηκε από τους Τούρκους ο Μακρυγιάννης μαζί με συναγωνιστές του κατά την Επανάσταση του 1821.

26 Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ, τέλους 4ου-αρχών 3ου αι. π.Χ., κοντά στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Έχουν αποκαλυφθεί η ορχήστρα (διαμέτρου 6,70 μ.), τμήμα του κοίλου και των παρόδων, καθώς και το δυτικό τμήμα του στυλοβάτη του προσκηνίου.

27 Τουρισμός Περιπέτειας (extreme sports)
Ζαγοροχώρια, τα περίφημα Τζουμέρκα και όλη η περιοχή της Ηπείρου μας σας περιμένει για να σας μαγέψει με τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδος, τα παρθένα καταπράσινα δάση, τις τεράστιες χαράδρες, τα επιβλητικά φαράγγια και βουνά και τις ατελείωτες σπάνιες φυσικές ομορφιές που έχουν δοθεί απλόχερα στη περιοχή μας.

28 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α2 (2014-15)
Υπεύθυνος Καθηγητής Ανδρεάδης Μηνάς


Κατέβασμα ppt "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google