Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα ομάδας: « Η βία του κράτους» Ομάδα: Χριστίνα Ρεγγίνα Νίκος Αχιλλέας 3 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΒΙΑ 3 Ο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα ομάδας: « Η βία του κράτους» Ομάδα: Χριστίνα Ρεγγίνα Νίκος Αχιλλέας 3 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΒΙΑ 3 Ο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα ομάδας: « Η βία του κράτους» Ομάδα: Χριστίνα Ρεγγίνα Νίκος Αχιλλέας 3 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΒΙΑ 3 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΒΙΑ ΣΧΟΛΙΚO ΈΤΟΣ: 2014-2015

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Να αναλύσουμε τους ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς. Να θίξουμε τη βία που φέρουν μέσα από τρανταχτά παραδείγματα,παρμένα από την καθημερινότητα.

3 Ζώντας στις αρχές του 21ου αιώνα μπορούμε να συναντήσουμε την βία παντού γύρω μας και σε διάφορους τομείς. Βία που συναντάται από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι και τις μεγαλύτερες και από τα χαμηλότερα αξιώματα μέχρι και εκείνα που χειρίζονται τα ηνία του κράτους. Η βία του κράτους εκφράζεται μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών και άλλων ιδεολογικών μηχανισμών.

4 ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΊ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΊ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ. Με τον όρο ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους είναι ορισμένες πραγματικότητες, που εμφανίζονται στον άμεσο παρατηρητή με τη μορφή διακριτών και εξειδικευμένων θεσμών.

5 ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΊ ΘΕΣΜΟΊ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ Το θρησκευτικό ιδεολογικό μηχανισμό Το σχολικό ιδεολογικό μηχανισμό Το νομικό ιδεολογικό μηχανισμό Το πολιτικό ιδεολογικό μηχανισμό Το συνδικαλιστικό ιδεολογικό μηχανισμό Τον ιδεολογικό μηχανισμό των μέσων ενημέρωσης Τον πολιτιστικό ιδεολογικό μηχανισμό

6 ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Καταπιεστικός σημαίνει πως ο εν λόγω μηχανισμός του κράτους λειτουργεί με βία. Στη μαρξιστική θεωρία ο μηχανισμός του κράτους περιλαμβάνει: Την κυβέρνηση Τη διοίκηση Το στρατό Την αστυνομία Τα δικαστήρια Τις φυλακές

7 ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΌΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ Ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους λειτουργεί με βία και δευτερευόντως με ιδεολογία. Ενώ οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν με ιδεολογία και δευτερευόντως με βία.

8 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤ. 1. Ομάδα καθαριστριών : Διμοιρία των Ματ επιτίθενται σε άμαχες καθαρίστριες με σιδερογροθιές με σκοπό την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και την απομάκρυνση τους από των χώρο. 2. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 2. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος (6-12-08) : Στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

9 3 Μ. Καλτεζάς 3. Μ. Καλτεζάς (1985) : Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1985, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 12η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς δέχεται μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από τον 26χρονο αστυφύλακα Αθανάσιο Μελίστα, ενώ κατευθύνεται με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.

10 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ Η δημόσια ασφάλεια, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την αποτελεσματική αστυνόμευση. Για να έχει νόημα όμως η σχετική συζήτηση πρέπει να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, πώς δηλαδή μετριέται η αποτελεσματικότητα αυτή. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική αστυνόμευση μιας διαδήλωσης φυσικά προϋποθέτει επαρκή αντιμετώπιση των βίαιων εκτρόπων: βιτρίνες που δεν σπάνε, καταστήματα που δεν καταστρέφονται, αυτοκίνητα που δεν καίγονται και κυρίως ζωές που δεν απειλούνται. Σημαίνει μόνο αυτό; Όχι, αυτή είναι η μια όψη της αποτελεσματικής αστυνόμευσης. Η άλλη όψη είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, διαδηλωτών και μη: αστυνόμευση χωρίς παράνομες συλλήψεις, χωρίς αυθαίρετη βία, χωρίς περιορισμό του δικαιώματος στη συνάθροιση.

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΣ Α. ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ -ΘΕΣΕΙΣ ΛΟΥΙ ΑΛΤΟΥΣΕΡ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ - http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/763838/pede-peristatika-omis- astunomikis-vias/ http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/763838/pede-peristatika-omis- astunomikis-vias/ http://www.taxydromos.gr/

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "Θέμα ομάδας: « Η βία του κράτους» Ομάδα: Χριστίνα Ρεγγίνα Νίκος Αχιλλέας 3 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΒΙΑ 3 Ο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google