Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων 2014. Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων 2014. Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων 2014

2 Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το υ 1821.

3 Στις 25 του Μάρτη γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Άγγελος του Θεού έφερε στη Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό μας.

4

5 Οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους για τετρακόσια περίπου χρόνια. Δεν άντεχαν άλλο τη σκλαβιά και αποφάσισαν να πολεμήσουν σκληρά τους Τούρκους.

6

7 Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Αποφράδα μέρα για τον Ελληνισμό. Η Κερκόπορτα θα ανοίξει και τα πλήθη των Τούρκων πολιορκητών θα περάσουν στην Κωνσταντινούπολη.

8 Οι έλληνες ζουν κάτω από τον Τούρκικο Ζυγό. Στο Κρυφό σχολείο μαθαίνουν Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία και διατηρείται έτσι το όραμα της ελευθερίας ζωντανό. Η ορθόδοξη πίστη τους κρατά ενωμένους και τους δίνει εθνική υπόσταση.

9 Πολλές αποτυχημένες προσπάθειες θα γίνουν για απελευθέρωση οι οποίες όντας μεμονωμένες αποτυγχάνουν. Μέχρι που ιδρύεται το 1814 η Φιλική εταιρεία από τους Αθανάσιο Τσακάλωφ, Νικόλαο Σκουφά και Εμμανουήλ Ξάνθο.

10 Οι Έλληνες μαζικά θα δώσουν τον όρκο τους και θα προετοιμαστούν για τον αγώνα.

11 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γίνεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και με τον Ιερό Λόχο που συστήνει κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Τον Φλεβάρη του 1821 περνά τον Προύθο ποταμό και πλησιάζει τις περιοχές όπου κατοικούν Ελληνικοί πληθυσμοί.

12

13 Στην κυρίως Ελλάδα Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της επανάστασης σ τις 25 του Μάρτη ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι Έλληνες ήθελαν έτσι να επικαλεστούν την βοήθεια της Παναγίας. Σύντομα η επανάσταση εξαπλώνεται και στα νησιά του Αιγαίου.

14 Στα πεδία των μαχών οι Έλληνες κατορθώνουν επιτυχίες. Σύντομα διώχνουν τους Τούρκους από την Πελοπόννησο και κυριεύουν όλες τις μεγάλες πόλεις.

15 Και στη θάλασσα όμως οι Έλληνες μετατρέπουν τα εμπορικά τους καράβια σε πολεμικά. Επειδή ήταν έμπειροι ναυτικοί σύντομα διώχνουν τους Τούρκους από τις Ελληνικές θάλασσες.

16 Οι Στρατιωτικές ενισχύσεις των Οθωμανών που καταφθάνουν στην Πελοπόννησο αποκρούονται και παθαίνουν καταστροφή από λίγους άνδρες κάτω από τις διαταγές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια.

17 Λιγοστοί Έλληνες πολέμησαν στον ένδοξο τούτο τόπο για να καθυστερήσουν τις στρατιές των Τούρκων που κατευθύνονταν προς την Πελοπόννησο.

18 Οι Τούρκοι για να λυγίσουν τους επαναστάτες τα έβαλαν με τους άμαχους. Ο Τουρκικός στόλος μπαίνει στο λιμάνι της Χίου και καταστρέφει την πόλη ολοκληρωτικά.

19 Την ίδια τύχη θα έχουν και τα Ψαρά λίγο καιρό αργότερα. «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η δόξα μονάχη ……..»

20 Η Πόλη του Μεσολογγίου είναι το μοναδικό προπύργιο των επαναστατών στην Δυτική Στερεά. Οι τούρκοι το πολιορκούν από ξηρά και θάλασσα μανιασμένα, μέχρι που στους υπερασπιστές σώνονται τα τρόφιμα.

21 Οι πολιορκημένοι αποφασίζουν έξοδο από την πόλη μέσα από τις γραμμές των Τούρκων. «Δρόμο να ανοίγουν τα σπαθιά και ελεύθεροι να μείνουν.»

22 Οι ανήμποροι, οι γέροι και οι τραυματίες κλείνονται στην μπαρουταποθήκη και τινάζονται μαζί με τους Τούρκους στον αέρα για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι.

23 Ενώ η επανάσταση κινδυνεύει από τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή, οι θηριωδίες των Τούρκων στο Μεσολόγγι την Χίο τα Ψαρά και οι Φιλέλληνες, στρέφουν την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με το μέρος των Ελλήνων.

24 Τα μεταβαλλόμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής Αγγλίας Γαλλίας και Ρωσίας ευνοούν τους Έλληνες. Έτσι οι Ευρωπαίοι με ενωμένους τους στόλους τους καταστρέφουν εντελώς τον Τούρκο- Αιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο.

25 Έτσι δημιουργείται το πρώτο Ελληνικό κράτος που έχει στην επικράτειά του μόλις την Πελοπόννησο την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων.

26 Στο ελληνικό κράτος αυτό αναλαμβάνει πρώτος πρωθυπουργός ο Ιωάννης Καποδίστριας που θέτει τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

27 Θα κάνουμε τώρα μια ξεχωριστή αναφορά σε μια ηρωική ομάδα αγωνιστών της Επανάστασης τους Σουλιώτες μέσα από το θεατρικό που ακολουθεί. Οι αυτοθυσίες ήταν συχνό φαινόμενο στα χρόνια της επανάστασης,καθώς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες προτιμούσαν να πεθάνουν, παρά να πέσουν σκλάβοι στα χέρια των Τούρκων.


Κατέβασμα ppt "Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων 2014. Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google