Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Συζητώντας για τα μνημεία του τόπου μας Ερευνητική Εργασία Β ’ Τετραμήνου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Συζητώντας για τα μνημεία του τόπου μας Ερευνητική Εργασία Β ’ Τετραμήνου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Συζητώντας για τα μνημεία του τόπου μας Ερευνητική Εργασία Β ’ Τετραμήνου

2 2 ΟΜΑΔΑ «Ι-4» Γεωργούσης Άγγελος Δάγκλης Μιχαήλ Δρούγκα Βίκυ Μέλλος Παναγιώτης ΟΜΑΔΑ « Rainbow Wariors» Βαϊάννης Παντελής Καρνέζη Παναγιώτα Κοντάκου Κατερίνα Κυπρίου Ιωάννα Μαρινάκης Στέφανος Α’ Λυκείου Τμήμα : 1ο ΟΜΑΔΑ « Πρωτοπόρος» Ανδριανόπουλος Δημήτρης Δημητροπούλου Ακριβή Ζεντέλη Ευαγγελία Καΐκα Δήμητρα Κουβαράς Έλλην

3 3 Ήθη κι έθιμα- Τοπικές Συνταγές- Προβλήματα στον Πόρο

4 4  Για το δεύτερο τετράμηνο, ασχοληθήκαμε με τα τοπικά ήθη και έθιμα του νησιού μας, αναζητήσαμε τοπικές συνταγές και καταγράψαμε τα προβλήματα τα οποία «ταλαιπωρούν» τους κατοίκους του νησιού μας. Ακολουθεί η παρουσίαση του βίντεο που φτιάξαμε με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε.

5 5

6 6 Αρχιτεκτονική και λειτουργία των κτηρίων ΟΟμάδα : Πρωτο – Πόρος ΑΑνδριανόπουλος Δημήτρης ΔΔημητροπούλου Ακριβή ΖΖεντέλη Ευαγγελία ΚΚαΐκα Δήμητρα ΚΚουβαράς Έλλην

7 7  Στα πλαίσια της ερευνητικής μας εργασίας με θέμα «Συζητώντας για τα μνημεία του τόπου μας» η ομάδα μας ασχολήθηκε με τα κτήρια και την αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στο νησί μας.  Πολλά σπίτια χρονολογούνται από το 1820 και έχουν το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα με κεραμοσκεπή. Στενά μπαλκόνια και ξύλινα παράθυρα σε μπλε, πράσινο και κόκκινο χρώμα.  Έχουν δηλαδή μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία που δεν την συναντάς σε άλλα νησιά.  Συγχρόνως υπάρχουν καταπληκτικά, νεοκλασικά κτήρια μοναδικής αισθητικής και σημαντικής ιστορίας.  Επιλέξαμε μερικά από αυτά τα κτήρια, σύμβολα του νησιού μας: Το Ρολόι, την Βίλα Γαλήνη, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, τον Άγιο Γεώργιο και το Συγγρού.  Είσαστε έτοιμοι; Φύγαμε.

8 8

9 Ο τουρισμός, η αλιεία, η χλωρίδα και πανίδα, ο αθλητισμός και οι παραλίες του Πόρου Ομάδα μαθητών:  Βαϊάννης Παντελής  Καρνέζη Παναγιώτα  Κοντάκου Κατερίνα  Κυπρίου Ιωάννα  Μαρινάκης Στέφανος Υπόθεμα 3 ης ομάδας: Rainbow Warrios

10 10  Σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια του νησιού, εκτός από τμήματα της Β-ΒΑ πλευράς του, καλύπτεται από πεύκα.  Στη Β-ΒΑ πλευρά του νησιού υπάρχουν ελαιώνες και μερικά κτήματα με λεμονιές και πορτοκαλιές. Στα οροπέδια του Πολυχρόνη και στα Παλάτια υπάρχουν συκιές, αμυγδαλιές και στις πλαγιές χαρουπιές.  Στο λεκανοπέδιο της Φούσας καλλιεργούνται ακόμα μερικά αμπέλια που βγάζουν το περίφημο φουσαΐτικο κρασί. Στα βόρεια της Φούσας, στα βουνά φύονται θάμνοι και φρύγανα, με επικρατέστερα τις βελανιδιές, τα σχίνα, τα μπρέτια και τις κουμαριές, ενώ στη χερσόνησο του Μπιστιού επικρατούν οι βένιες.  Το γεωλογικό υπόβαθρο (ασβεστολιθικό), η φυσιογνωμία της χλωρίδας και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την διαβίωση στη περιοχή μεγάλης ποικιλίας ειδών χερσαίας πανίδας και ορνιθοπανίδας.  Τελευταία, έχει αναπτυχθεί στη περιοχή και η οργανωμένη ιχθυοκαλλιέργεια. Σήμερα λειτουργούν ήδη πέντε μονάδες που εκτρέφουν λαυράκι και τσιπούρα με ικανοποιητική απόδοση.

11 11  Στον Πόρο η αλιεία και γενικά το εμπόριο ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και βασικό χαρακτηριστικό του νησιού από τα παλιά χρόνια.  Από την αρχαιότητα κιόλας,ανασκαφές στο χώρο του Ναού του Ποσειδώνα στην Καλαβρία από το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο απέδειξαν ότι η αλιεία κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ σημαντική και διαδεδομένη. Βρέθηκαν οστά ψαριών, όστρακα, αγκίστρια, αλλά και μολύβια διχτυών.Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο  Στην αρχαία Τροιζήνα το χταπόδι ήταν ιερό και η αλιεία του απαγορευόταν. Αναφέρεται επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα χταπόδια έβγαιναν στη στεριά και ότι αγκάλιαζαν δένδρα, ελιές και συκιές, και μάλιστα ότι έτρωγαν σύκα.  Στα χταπόδια αρέσει η ελιά και βυθίζοντας στο νερό κλαδιά ελιάς, τα χταπόδια τυλίγονταν γύρω τους και έτσι τα αλίευαν.

12 12

13 13  Το ιχθυοτροφείο Πόρου βρίσκεται στην Βαγιονιά στο νησί Καλαβρία του Πόρου.  Έχει την ονομασία "Δίας Καλλιέργειες".  Η απόφαση της 4 ης Ιουλίου 2012 δημιουργεί νομολογία που ανοίγει το δρόμο για την περιβαλλοντική διάσωση όλων των περιοχών που έχουν υποστεί πολυετή υποβάθμιση από την παράνομη λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών.  Τελικά, το ιχθυοτροφείο "Δίας καλλιέργειες", λόγω των πιέσεων που δεχόταν από το δικαστήριο αποφάσισε να σταματήσει την λειτουργία του ιχθυοτροφείου μέχρι το 2015.

14 14  Η "λιμνοθάλασσα" του Πόρου... ... μαζί με τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες και τους ήπιους ανέμους δημιουργούν ένα θαυμάσιο προπονητικό κέντρο, που αποτελεί ιδεώδη χώρο ενασχόλησης με τα ναυτικά αθλήματα.  Αυτός είναι ο κύριος λόγος, που στον Πόρο έχει αναπτυχθεί πολύ ο Ναυταθλητισμός, διαθέτοντας υποδομές, εγκαταστάσεις, σχολές και συλλόγους για εκμάθηση και προπόνηση.  Σχεδόν κάθε χρόνο διεξάγονται στον Πόρο κωπηλατικοί αγώνες, με συμμετοχή σωματίων από διάφορα μέρη, που αποτελούν ξεχωριστό γεγονός. Στο Κωπηλατοδρόμιο του Πόρου προπονήθηκαν πολλοί διαπρεπείς κωπηλάτες, Έλληνες και Ξένοι.  Υπάρχουν δύο ναυτικοί σύλλογοι ο Ν.Ο.Π.Τ. και ο Ο.Ν.Α.Τ., και δύο σχολές θαλάσσιου σκι, στο Νεώριο και στο Ασκέλι.  Εδώ θα γεμίσετε τις μέρες σας με σούπερ διασκεδαστικά θαλάσσια σπορ, όπως Wind surfing, jump, trick skiing, wakeboard, barefoot, jet ski, banana, tubes, αλεξίπτωτο κ.α.  Στο Νεώριο υπάρχει σχολή σκι στην οποία οι αρχάριοι με την βοήθεια έμπειρων δασκάλων μπορούν να επιδοθούν σε αυτό το άθλημα. Από τον Ν.Ο.Π.Τ. αναδείχθηκε ο Δημήτρης Μούγιος, Αργυρός Ολυμπιονίκης στη κωπηλασία, το 2008 στο Πεκίνο.

15 15  Στο ποδόσφαιρο, το ποδοσφαιρικό σωματείο «Ποσειδώνας Πόρου", αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Το γήπεδό του βρίσκεται στο χώρο του Προγυμναστηρίου. H Γυμναστική Εταιρεία Πόρου διατηρεί τμήματα στίβου και οι αθλητές της γυμνάζονται στο γήπεδο του Προγυμναστηρίου. Είναι αθλητικό σωματείο - μέλος του ΣΕΓΑΣ. Στον Πόρο λειτουργεί Σχολή καταδύσεων, που βρίσκεται στο Ασκέλι, ενάμιση χιλιόμετρο από το λιμάνι του Πόρου. Λειτουργεί 3 χρόνια σε σχολεία διαφόρων επιπέδων του εκπαιδευτικού οργανισμού αυτοδυτών ANDI HELLAS. Συνδυάστε το κολύμπι στις υπέροχες παραλίες του Πόρου, με τον πανέμορφο κόσμο του βυθού που θα σας συναρπάσει.

16 16  Μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας στον καταπράσινο Πόρο με την ιππασία.  Τα μαθήματα ξεκινούν στα μέσα Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.  Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών ποιοτικού τουρισμού με γνώμονα τον σεβασμό και την αγάπη στο περιβάλλον, καθώς και την ασφάλεια ανθρώπων και αλόγων.

17 17 Συμπόσιο Θαλάσσιου Τουρισμού  Κάθε χρόνο ο Πόρος προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, λόγω της φυσικής ομορφιάς του, του απόλυτου συνδυασμού πράσινου και γαλάζιού.  Οι υποδομές του νησιού είναι πολύ καλές, με πολλά καταλύματα – ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που μπορούν να προσφέρουν μια ευχάριστη διαμονή στους τουρίστες.  Κάθε χρόνο στο νησί του Πόρου διεξάγεται, συνήθως τον Μάιο μήνα, το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιου Τουρισμού (International Yachting Symposium), η μοναδική έκθεση με επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.  Το International Yachting Symposium είναι η μεγαλύτερη γιορτή για το πιο προσοδοφόρο κομμάτι του τουρισμού μας, την ενοικίαση πολυτελών επανδρωμένων σκαφών. Για πέντε ημέρες η καρδιά του θαλάσσιου τουρισμού χτυπά δυνατά στο γραφικό λιμάνι του Πόρου, όπου είναι δεμένα πάρα πολλά σκάφη, τα οποία αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα του ελληνικού στόλου.

18 18  - Με τα συμβατικά πλοία  Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν για τον Πόρο, τα οποία παίρνουν εκτός από επιβάτες και αυτοκίνητα.  Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.  -Mε Ιπτάμενα Δελφίνια  Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια για τον Πόρο, τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες  Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα για τα flying dolphins και περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά για τα flying cats.  -Η διαδρομή με το αυτοκίνητο  Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή έχετε νοικιάσει, τότε μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα σε 2 περίπου ώρες.  Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, μετά τον Ισθμό, κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β' - Επίδαυρος) και φτάνετε στον Γαλατά.  Οι αναχωρήσεις των μικρών φέρι είναι κάθε 30 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου 5€ μαζί με τον οδηγό.  Στο Γαλατά υπάρχει ένα μεγάλο δημοτικό ανοιχτό parking (δωρεάν) για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, στην περίπτωση που θελήσετε και να περάσετε απέναντι στον Πόρο με τις βάρκες σε 5 λεπτά, τιμή εισιτηρίου περίπου 1€ το άτομο.

19 video

20 Επίλογος  Αυτή τη σχολική χρονιά επιλέξαμε ν’ ασχοληθούμε με θέματα που σχετίζονται με τον τόπο μας. Στο πρώτο τετράμηνο ερευνήσαμε την ιστορία της παρουσίας του ναυτικού στο νησί μας ενώ στο δεύτερο τετράμηνο αναζητήσαμε πληροφορίες για άλλα μνημεία, για τα ήθη – έθιμά μας, για τον αθλητισμό- πολιτισμό και για τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα.  Περιηγηθήκαμε στο νησί, φωτογραφήσαμε, τραβήξαμε βίντεο τα πιο όμορφα σημεία του και βιώσαμε τη φυσική επαφή με χώρους που αν και ζούμε εδώ, ίσως δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε μέχρι τώρα πραγματικά.

21 Επίλογος  Διαπιστώσαμε συγχρόνως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί, ιδίως στο θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας και θεωρούμε ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν αλλά και οι πολίτες ν’ αναλάβουν δράση και να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.  Η φυσική ομορφιά και η ιστορία αυτού του νησιού είναι μεγάλη και δίκαια έχει υμνηθεί από μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες.  Η περιήγηση στον Πόρο, είναι μια αξέχαστη εμπειρία, που συνήθως φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή με μια εντελώς διαφορετική πλευρά της ομορφιάς της Ελλάδος.

22


Κατέβασμα ppt "1 Συζητώντας για τα μνημεία του τόπου μας Ερευνητική Εργασία Β ’ Τετραμήνου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google