Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2.Η Μαρία έκλεισε την πόρτα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2.Η Μαρία έκλεισε την πόρτα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2.Η Μαρία έκλεισε την πόρτα.
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Αμφιλοχίας Σχ. Έτος: Γλώσσα ΣΤ΄ ¨Απλές και Επαυξημένες προτάσεις¨ Υπεύθυνος τάξης: Γεωργακόπουλος Ανδρέας 1.Ο Θανάσης ήταν σοβαρός. 3.Ο θείος ψαρεύει. Υ Ρ Κ Υ Ρ 2.Η Μαρία έκλεισε την πόρτα. 4.Τρέχω. Υ Ρ Α Ρ Όλες οι παραπάνω προτάσεις ονομάζονται απλές γιατί αποτελούνται μόνο από τους κύριους όρους μιας πρότασης: Υποκείμενο και κατηγόρημα ( ρήμα + κατηγορούμενο 1) ή ( ρήμα + αντικείμενο 2) Το υποκείμενο μερικές φορές εννοείται. ( 4 )

2 Ας πάρουμε τώρα δύο από τις προτάσεις που είδαμε πριν.
Ο Θανάσης ήταν σοβαρός. σήμερα πολύ Ο Θανάσης ήταν σοβαρός. Ο θείος ψαρεύει. Δημήτρης συχνά στο λιμάνι. Ο θείος , ψαρεύει Οι παραπάνω απλές προτάσεις μας δίνουν ένα απλό μήνυμα. Στο τετράδιό σας προσθέστε σ’ αυτές τις προτάσεις (επίθετα – επιρρήματα – λέξεις ή φράσεις που θα τις μεγαλώσουν, θα τις ομορφύνουν). Οι λέξεις με το κόκκινο χρώμα, δεν αποτελούν κύριους όρους των προτάσεων, αλλά προσδιορίζουν κάτι σε αυτές ( χρόνο – τόπο κ.ά.). Οι προτάσεις που εκτός από τους κύριους όρους περιέχουν και διάφορους προσδιορισμούς ονομάζονται επαυξημένες προτάσεις. Οι προσδιορισμοί δεν είναι σημαντικοί για το νόημα της πρότασης. Είναι όμως χρήσιμοι γιατί μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες και ομορφαίνουν το γραπτό μας.

3 Να μετατρέψετε τις παρακάτω απλές προτάσεις σε επαυξημένες.
Η μητέρα μαγειρεύει. Οι πελάτες ήταν ευχαριστημένοι. Ο Γιώργος είναι εργατικός. Ο πατέρας κοιμάται. Οι θεατές ήταν ικανοποιημένοι. Πέρασα τη γέφυρα. Ο Παναγιώτης ήταν απρόσεκτος. Να μετατρέψετε τις παρακάτω επαυξημένες προτάσεις σε απλές. Η γέφυρα ήταν επικίνδυνη για τους περαστικούς. Ο αθλητής του στίβου έπεσε λίγο πριν τον τερματισμό. Ο πατέρας γύρισε απογοητευμένος από το κυνήγι. Η Μαρία αύριο θα πάρει το δίπλωμα οδήγησης. Το αυτοκίνητο έπεσε στον γκρεμό με μεγάλη ταχύτητα. Φέτος ήμουν αρκετά επιμελής με τα μαθήματά μου.


Κατέβασμα ppt "2.Η Μαρία έκλεισε την πόρτα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google