Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΑΡΛΑΜΠΑΣΙ.  Μια ακόμα περιοχή με αρκετό κόσμο ειδικά τις δεκαετίες του 1940 με 1950. Σήμερα στην πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι Κούρδοι. Μέχρι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΑΡΛΑΜΠΑΣΙ.  Μια ακόμα περιοχή με αρκετό κόσμο ειδικά τις δεκαετίες του 1940 με 1950. Σήμερα στην πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι Κούρδοι. Μέχρι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΑΡΛΑΜΠΑΣΙ

2  Μια ακόμα περιοχή με αρκετό κόσμο ειδικά τις δεκαετίες του 1940 με 1950. Σήμερα στην πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι Κούρδοι. Μέχρι τη δεκαετία του '70, το Ταρλάμπασι ονομαζόταν Μικρή Ελλάδα. Ούτε μια ελληνική οικογένεια δεν απομένει. Στη ριζική μεταμόρφωση του Ταρλάμπασι συνετέλεσαν αφ' ενός οι διωγμοί των Ελλήνων, αφ' ετέρου η εσωτερική μετανάστευση. Οι Πολίτες έφυγαν σε διαδοχικά ρεύματα, μετά τα Σεπτεμβριανά (1955), τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων το 1964 και την εισβολή στην Κύπρο. Το Ταρλάμπασι οικίσθηκε από Έλληνες στα μέσα του 19ου αιώνα και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ελληνική περιφέρεια του Πέραν. Αποτελούσε μετάβαση, γεωγραφικά και κοινωνικά, από τη χλιδή του Σταυροδρομίου στη «χωριάτικη» ατμόσφαιρα των Ταταύλων στον απέναντι λόφο. Οι Έλληνες που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να κατοικήσουν σε ένα από τα πολυτελή μέγαρα του Σταυροδρομίου, θέλησαν να μιμηθούν τον εξεζητημένο τρόπο ζωής του στις πλαγιές που κατηφόριζαν στο Ρέμα των Ταταύλων.

3  H περιοχή διακρινόταν σε δύο ζώνες. Στα πολυώροφα μέγαρα του Άνω Ταρλάμπασι, προέκτασης του Σταυροδρομίου, κατοικούσαν ιατροί, καταστηματάρχες, μποέμ. Οι δρόμοι του είναι οι «σκοτεινοί, στενοί δρόμοι του Πέρα» στους οποίους αναφέρονται η Μαρία Ιορδανίδου και ο Γιώργος Θεοτοκάς, κάτοικοι κάποτε της περιοχής. Στην περιοχή, που συνόρευε με το Ρεύμα των Ταταύλων και τις κακόφημες γειτονιές των τσιγγάνων, έμεναν Ρωμιοί μικροαστοί, η ραχοκοκαλιά των Ελλήνων του Πέραν.

4 Γεωγραφικά η περιοχή βρίσκεται δυτικότερα του αστικού κορμού του Πέραν και φυσικά νοτίως των Προπόδων των Ταταύλων. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό περιουσιών που βρίσκονται στα αζήτητα λόγω της φυγής των Ελλήνων της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια, η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Κων/νου και Ελένης συνεχίζει να τονίζει το ένδοξο παρελθόν της συνοικίας.

5 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

6 ΠΗΓΕΣ http://www.omogeneia- turkey.com/areas/tarlabasi.html


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΑΡΛΑΜΠΑΣΙ.  Μια ακόμα περιοχή με αρκετό κόσμο ειδικά τις δεκαετίες του 1940 με 1950. Σήμερα στην πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι Κούρδοι. Μέχρι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google