Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ – ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ – ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ – ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ – ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ» Σχολικό έτος Δημοτικό Σχολείο Ερυμάνθειας

2 Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Σκουργιά Αργυρή Τάξη: Ε’

3 Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των τριών και των τεσσάρων παιδιών προκειμένου να επιτύχουμε τους αρχικού στόχους που θέσαμε. Κατασκεύασαν δύο φιγούρες οι οποίες ήταν αντιπροσωπευτικές των ομάδων τους (μασκότ). Η μία ομάδα αντιπροσώπευε τα υγιή δόντια και η άλλη τη τερηδόνα. Στο κεφάλαιο της διατροφής οι ρόλοι αντεστράφησαν. Οι μαθητές χωρίστηκαν πάλι σε δύο ομάδες, τα κορίτσια σε «κυρίες λιχουδίτσες» και τα αγόρια σε «κύριους νοστιμούληδες» κατασκευάζοντας τις αντίστοιχες μασκότ.

4 ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ…
Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας «Γερά δόντια – Χαρούμενα παιδιά». Σκοπός του πρόγραμμα τους είναι η πρόληψη και η προαγωγή της στοματικής υγείας μέσα από την ενεργητική βιωματική μάθηση. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι οι μαθητές στη συντριπτική πλειοψηφία τους παραμελούσαν την υγιεινή τους αλλά και τη στοματική υγιεινή τους. Επιπλέον, στο χωριό τους δεν υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Οδοντίατρος ο οποίος θα τους παρείχε την οποιαδήποτε ενημέρωση. Με μία πρώτη συζήτηση με τους μαθητές διαπίστωσα πως η βασική φροντίδα των δοντιών

5 απουσίαζε εντελώς καθότι το 1/3 των μαθητών δεν διέθετε οδοντόβουρτσα
απουσίαζε εντελώς καθότι το 1/3 των μαθητών δεν διέθετε οδοντόβουρτσα. Τέλος, δεν είχε υλοποιηθεί τις προηγούμενες χρονιές αντίστοιχο πρόγραμμα σχετικό με τα δόντια. Όσον αφορά την υποενότητα της διατροφής οι μαθητές στην πλειοψηφία τους με μία πρώτη ματιά διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τρεφόντουσαν με ανθυγιεινές, παχυντικές μη βιταμινούχες τροφές.

6 Η Δραση μαΣ… Παρακολούθηση εκπαιδευτικού DVD για το ανθρώπινο σώμα για μία πρώτη εισαγωγή στο θέμα. (16/01/2013) Ζωγραφίσαμε υγιή – χαλασμένα δόντια απεικονίζοντας τα συναισθήματα τους αντίστοιχα. (18/01/2013)

7 3. Κατασκευάσαμε δόντια με πλαστελίνη και με μαρκαδόρους και ονοματίσαμε τα μέρη τους. (23/01/2013) 4.Κατασκευάσαμε Comics και φανταστικούς διαλόγους μεταξύ υγιούς και χαλασμένου δοντιού. (06/02/2013)

8 5. Ψάξαμε στο λεξικό και βρήκαμε όλες τις σύνθετες λέξεις σχετικές με τα δόντια καθώς και μεταφορικές εκφράσεις με τη λέξη δόντια. (08/02/2013) 6. Το θέμα μας ήταν «Δεν φοβάμαι τον Οδοντίατρο»: Ζωγραφίσαμε και αριθμήσαμε τη διαδικασία που ακολουθούμε όταν επισκεπτόμαστε το ιατρείο και φτιάξαμε ένα διάλογο μεταξύ του ασθενή και ιατρού. (13,15/02/2013)

9

10 7. Κατασκευή μασέλας με πλαστελίνη και φασόλια (27/02/2013) 8
7. Κατασκευή μασέλας με πλαστελίνη και φασόλια (27/02/2013) 8. Φύλλα Εργασίας σχετικά με τις παθήσεις των δοντιών, τα είδη των δοντιών, τα μόνιμα, τα νεογιλά δόντια / πείραμα με αυγό και coca cola. (1-6/03/2013)

11 9. Κατασκευάσαμε διάφορες φιγούρες σχετικές με τα δόντια. (08/03/2013)
10. Λάβαμε μέρος στο πρόγραμμα «ΕΥ ΖΗΝ» σε συνεργασία με την γυμνάστρια του σχολείου μας. (13&27/03/2013) Μέτρηση Ύψους Μέτρηση Βάρους Μέτρηση Περίμετρου μέσης Αγωνίσματα Ενημέρωση για τη σωστή διατροφή

12 11. Κατασκευή αφίσας για μαθητικό διαγωνισμό στον οποίο λάβαμε μέρος σε συνεργασία με τους μαθητές της Β’ & Δ’ τάξης. (29/03/2013) 12. Παρακολουθήσαμε σε εκπαιδευτικό DVD πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε.

13 13. Κατασκευή ¨Κυρίου Νοστιμούλη¨ , ¨Κυρίας Λιχουδίτσας¨ οι οποίες έγιναν οι μασκότ των ομάδων μας. (08/04/2013). 14. Παρακολουθήσαμε διαφημίσεις που μας παρασύρουν σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, αναπτύξαμε σχετικό θέμα γραπτώς στα πλαίσια της γλώσσας, ζωγραφίσαμε και παρουσιάσαμε τις δικές μας διαφημίσεις με υγιεινά προϊόντα. (10 & 17/04/2013). 15. Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές πικνίκ με υγιεινές τροφές.(12/04/2013)

14 16. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκε φιλαναγνωσία με τρία γνωστά παραμύθια «Δόνα η Τερηδόνα», « Η Ζαχαρούλα και οι Οδοντούληδες» , «Το δικαστήριο των τροφών». 17. Φύλλα Εργασίας

15

16 Μας επισκέφθηκαν… Οδοντίατροι για ενημέρωση, έλεγχο και φθορίωση των δοντιών των μαθητών. Ο Ιερέας της ενορίας μας για να μιλήσει για διατροφή και νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής.

17 Κατά τη διάρκεια της χρονιάς στάλθηκαν από το υπουργείο τρεις φορές φρούτα και λαχανικά για τους μαθητές. Για ανταμοιβή της προσπάθειας των μαθητών και για να τους γλυκάνουμε που ακολούθησαν το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής μας επισκέφτηκε ταχυδακτυλουργός ο οποίος μοίρασε γλυκίσματα στα παιδιά.(24/04/2013)

18 Η παρουσίασή μας… Παρουσιάσαμε στο τέλος της χρονιάς στη καλοκαιρινή γιορτή παρουσία γονέων και τοπικών φορέων θεατρικό δρώμενο με θέμα «Η συμμαχία των τριών: Φρούτα, Όσπρια , Λαχανικά Ενωμένα!». Ακολούθησε τραγούδι σε ελληνικό και αγγλικό στίχο με θέμα τη διατροφή καθώς και σχετικό χορευτικό.

19 Ας αξιολογηθούμε… Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από όλα τα παιδιά της τάξης. Η ώρα της ευέλικτης ζώνης ήταν για αυτά μια ευχάριστη νότα στο μάθημα. Έδειξαν μεγάλη προθυμία σε όλες τις δράσεις και προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Με μεγάλη μου χαρά παρατήρησα ότι υπήρξε θεαματική αλλαγή της στάσης τους απέναντι στη στοματική υγιεινή τους. Συνεχώς μου έλεγαν ότι κάθε βράδυ πλέον βουρτσίζουν τα δόντια τους ενώ τα περισσότερα από αυτά απέκτησαν και οδοντικό νήμα. Στην τάξη είχε τοποθετηθεί καθρέπτης όπου παρατηρούσαν ανα τακτά χρονικά διαστήματα τα δόντια τους. Όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής με μεγάλη ικανοποίηση παρατήρησα ότι οι ανθυγιεινές τροφές του πρωινού αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τοστ, φρούτα , κουλούρια, χυμούς ενώ ήταν σε θέση να διακρίνουν τα θρεπτικά συστατικά που τους προσφέρει η κάθε τροφή στον οργανισμό τους. Επιπλέον, παρατήρησα ότι προέτρεπαν και τα αδέλφια τους και τους φίλους τους σε άλλες τάξεις να τρώνε υγιεινές τροφές όταν τους έβλεπαν να τρώνε ανθυγιεινά.

20 Στο τέλος της χρονιάς δόθηκαν ερωτηματολόγια και ερωτήσεις κλειστού τύπου για να αξιολογηθούν οι μαθητές.

21 Κλεινοντασ… Αποχαιρετώντας το πρόγραμμα άφησαν ελεύθερη οι μαθητές τη φαντασία τους και δημιούργησαν ένα graffiti στους ελεύθερους πλέον τοίχους την τελευταία μέρα του σχολικού έτους.


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ – ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google