Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια

2 24 Επίσημες Γλώσσες

3 Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ΕΕ
Μεγάλο μήκος ακτογραμμής (> km). Ζήτημα χωρικής συνοχής / επικοινωνίας (Μάγχη, Øresund) 50% των Ευρωπαίων ζουν κοντά σε παράκτιες περιοχές. Η περιοχή των Άλπεων είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στην Ευρώπη Εντός της ηπείρου η Ελλάδα ήταν, μέχρι πρόσφατα, η προβληματική περιφέρεια. Υπάρχουν, όμως, και τα υπερπόντια και εξαρτώμενα εδάφη των διάφορων κρατών μελών. Μέρος της ΕΕ (π.χ. οι Αζόρες, η Μαδέρα, οι Κανάριοι Νήσοι, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Γουαδελούπη, η Ρεϋνιόν). Σε άλλες περιπτώσεις τα εδάφη που συνδέονται με τα κράτη μέλη δεν είναι μέρος της ΕΕ (π.χ. η Γροιλανδία, οι Νήσοι Φερόες, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Νέα Καληδονία και τα περισσότερα εδάφη που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο).

4 Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ΕΕ

5 Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ΕΕ
Έκταση (1 000 km2)

6 Δημογραφικά Χαρακτηριστικά

7 Δημογραφικά Χαρακτηριστικά
Πληθυσμιακή μείωση Η φυσική αύξηση είναι μικρότερη του 0,1%. Μείωση σε απόλυτα νούμερα αναμένεται γύρω στο 2020. Αλλαγές στην ηλικιακή δομή Αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού. Επιπτώσεις στα προγράμματα κοιν. πρόνοιας. Μεταναστευτικές κινήσεις Το ετήσιο μεταναστευτικό ρεύμα αντιστοιχεί στο 0,2 % του πληθυσμού της ΕΕ (2/3 της φυσικής αύξησης του πληθυσμού). Εγκατάσταση μεταναστών στις πόλεις. Συγκριτικά χαμηλές μεταναστευτικές κινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

8 Οικονομικά χαρακτηριστικά

9

10 Σύνολο Δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης για την Εκπαίδευση (% ΑΕΠ - 2011)
Οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.1% του ΑΕΠ και – μαζί με της Ρουμανίας- είναι οι τρίτες χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία (3.6%) και την Σλοβακία (4%).

11

12 Ευρωπαϊκή ενοποίηση : Τα πρώτα στάδια
Πρόταση Τσόρτσιλ (1940): Άγγλο-Γαλλική Ομοσπονδία με κοινό κοινοβούλιο και υπηκοότητα. Πρόταση Τσόρτσιλ (1946): Δημιουργία ‘Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης’ (Η Αγγλία, όμως, δεν θα συμμετείχε…). Σχέδιο Marshall (1947) : European Recovery Programme. Προϋπόθεση συμμετοχής στη βοήθεια, η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες. BENELUX (1948) : Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβ. ιδρύουν τελωνιακή ένωση. Συνθήκη Βρυξελλών (1948) : Ίδρυση Δυτικό-Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλύφθηκε, όμως, από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949.

13 Πρώτα στάδια αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΕΣΣΔ και απαρχές ψυχρού πολέμου: Ελληνικός εμφύλιος ( )· Αποκλεισμός Βερολίνου (1949)· Κορέα (1950)

14 ‘CONTAINMENT POLICY’: κύριος άξονας Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Αναγγελία Αμερικανικής ενθάρρυνσης Ευρωπαϊκής Ενοποίησης (Οκτώβρης 1949). Οικονομικοί λόγοι : Αναμενόμενα οικονομικά πλεονεκτήματα από τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη. Πολιτικοί λόγοι : Συνεργασία προς αποφυγή εντάσεων στη Δ. Ευρώπη (αλλά κ΄ έλεγχος της Γερμανικής στρατιωτικής ισχύος). Γεωπολιτικοί λόγοι : Ψυχρός πόλεμος και πολιτικο-οικονομικός ανταγωνισμός ανατολής-δύσης.

15 Συνθήκη Παρισιού (1951) ‘Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα’ (ΕΚΑΧ) (Γαλλία, Ιταλία, Δ. Γερμανία, - Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο). Σκοπός : Η επίλυση της γαλλογερμανικής διαφοράς για τον έλεγχο της Lorraine (χάλυβας) και Rhur (άνθρακας) και η από κοινού εκμετάλλευση τους. (Το 1954 οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ΕΚΑΧ με $100εκ.) 1) Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) Συνθήκες της Ρώμης (1957) Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Euratom) Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) Ευρωπαϊκές Κοινότητες ή ‘Κοινότητα’

16 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ)
Α) Δημιουργία Κοινής Αγοράς. Στόχος οι 4 ελευθερίες : 1) Ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων· 2) προσώπων· 3) υπηρεσιών· και, 4) κεφαλαίων. Τελωνιακή ένωση και κατάργηση ποσοτικών περιορισμών ως το 1969. Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κοινή Πολιτική Μεταφορών. Β) Πολιτική της Κοινότητας: Κανόνες ανταγωνισμού· Οικονομική Πολιτική· Κοινωνική Πολιτική. Ίδρυση Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

17 Συνθήκη της Ρώμης (1957) Προοίμιο: [Τα κράτη-μέλη] μεριμνώντας να ενισχύσουν την ενότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν την αρμονική τους ανάπτυξη, μειώνοντας τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των διαφόρων περιοχών και την καθυστέρηση των λιγότερο ευνοημένων […] αποφάσισαν τη δημιουργία της ΕΟΚ. Άρθρο 92 (Μέρος 3ο ) Κεφάλαιο : Κρατικές Ενισχύσεις Δύναται να θεωρηθούν ότι συμβιβάζονται με την κοινή αγορά: α) Οι ενισχύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης περιοχών στις οποίες το βιοτικό επίπεδο είναι ασύνηθες χαμηλό ή στις οποίες επικρατεί σοβαρή υποαπασχόληση. β) Οι ενισχύσεις για την προώθηση σημαντικών σχεδίων κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας Κράτους-μέλους. γ) Οι ενισχύσεις για την προώθηση ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων ή οικονομικών περιοχών, εφόσον δεν αλλοιώνουν τους όρους συναλλαγών κατά τρόπο που θα αντίκειται προς το κοινό συμφέρον […].

18 Συνθήκες ένταξης μελών


Κατέβασμα ppt "Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google