Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιεχόμενα Εικόνες Μαντείο Αρχαίο θέατρο Προϊστορία Δωδώνη Γενικές πληροφορίες Πηγές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιεχόμενα Εικόνες Μαντείο Αρχαίο θέατρο Προϊστορία Δωδώνη Γενικές πληροφορίες Πηγές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Περιεχόμενα Εικόνες Μαντείο Αρχαίο θέατρο Προϊστορία Δωδώνη Γενικές πληροφορίες Πηγές

3 Γενικές πληροφορίες 1. Η Δωδώνη είναι μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας γνωστή κυρίως από το αρχαίο θέατρο και το μαντείο της Δωδώνης που βρίσκονται εκεί. Πρόκειται για δύο αναπόσπαστα κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται 22 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. 2. Δεν είναι σίγουρο από πού προήλθε το όνομα Δωδώνη, πιθανόν όμως να προήλθε από την ομώνυμη ωκεανίδα Νύμφη ή από τον Δώδωνο ποταμό. Η γέφυρα Κόνιτσας Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

4 Προϊστορία 1. Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. 2. Η Δωδώνη ως αρχαιολογική θέση σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες αρχίζει να πρωτοεμφανίζεται από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένη στη λατρεία της Γαίας ή άλλης θηλυκής γονιμικής θεότητας. 3. Η λατρεία του Δία εισήχθη στη Δωδώνη αργότερα από άλλους λαούς της περιοχής.

5 Αρχαίο θέατρο 1. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στην Ήπειρο είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα. 2. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 18.000 θεατές. 3. Το θέατρο της Δωδώνης αποτελούσε τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο (297-272 π.Χ.) που θέλησε με αρχιτεκτονικά μνημεία και οικοδομήματα να στολίσει τις περιοχές του βασιλείου του. 4. Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε και το μικρό θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας.

6 Μαντείο 1. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του μαντείου της Δωδώνης ως λατρευτικού χώρου τοποθετείται περί το 2600 π.χ. Είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στην Ελλάδα. Η μυθολογία λέει ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο. 2. Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά, που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς. 3. Σύμφωνα με μια νέα ερμηνεία, ο μαντικός ήχος προερχόταν χάλκινα αντικείμενα που κρεμόντουσαν στην βελανιδιά και ηχούσαν με το φύσημα του ανέμου. Οι ιερείς δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους και σέρνονταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.

7 Εικόνες

8 Πηγές 1. Εγκυκλοπαιδικές: 2. Δωδώνη 3. Ήπειρος 1. Ηλεκτρονικές: 2. www.google.gr www.google.gr 3. http://www.bluevayeros.gr/ http://www.bluevayeros.gr/ 4. http://www.dodoni.gr/ http://www.dodoni.gr/ 5. http://www.theaterinfo.gr/ http://www.theaterinfo.gr/ 6. http://www.about-ioannina.gr/ http://www.about-ioannina.gr/ 7. http://el.wikipedia.org/ http://el.wikipedia.org/

9


Κατέβασμα ppt "Περιεχόμενα Εικόνες Μαντείο Αρχαίο θέατρο Προϊστορία Δωδώνη Γενικές πληροφορίες Πηγές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google