Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

2 Οι δάσκαλοι του Γένους ήταν
μορφωμένοι Έλληνες που κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δίδασκαν σε σχολεία τα Ελληνό- πουλα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

3 Αρκετοί από τους δασκάλους του Γένους ήταν ή έγιναν αργότερα κληρικοί
Αρκετοί από τους δασκάλους του Γένους ήταν ή έγιναν αργότερα κληρικοί. Κάποιοι σπούδασαν στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ενώ άλλοι στα Ιόνια νησιά, στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ρώμη, Βενετία ..)

4 Δίδασκαν σε ναούς, σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους.
Δίδασκαν σε ναούς, σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους.

5

6 Έγραφαν βιβλία που τα τύπωναν με τη βοήθεια της Εκκλησίας, των Φαναριωτών και πλούσιων εμπόρων.
Επίσης έγραφαν επιστολές και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

7 Με το έργο τους βοήθησαν:
Με το έργο τους βοήθησαν: Στην ίδρυση σχολείων, Στην τόνωση της ελληνικής παιδείας, Στην ιδεολογική προετοιμασία της επανάστασης του και Στην ανάπτυξη του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

8 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ Οι ιδέες και τα κηρύγματα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού κυριαρχούσαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι νέες φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες έφτασαν γρήγορα και στην Ελληνική Χερσόνησο, δυναμώνοντας την επαναστατική διάθεση των υπόδουλων Ελλήνων. Η πνευματική αυτή δραστηριότητα ονομάστηκε Νεοελληνικός Διαφωτισμός.

9 Μεγάλες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ήταν:
Μεγάλες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ήταν: ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΑΖΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

10 Το εκδόθηκε στην Ιταλία η «Ελληνική Νομαρχία», ένα έργο αγνώστου συγγραφέα αφιερωμένο στον Ρήγα Βελεστινλή. Στο σημαντικό αυτό κείμενο του Νεοελληνικού διαφωτισμού καταδικάζεται η «αναρχία» και η «Μοναρχία» και προβάλλεται ως ιδανική διοίκηση η «Νομαρχία», δηλαδή το πολίτευμα όπου εξουσιάζουν οι νόμοι.

11 Ξεχωριστή προσωπικότητα αποτελεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος συνδύαζε το πνεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Παιδείας με τη Θρησκευτική πίστη και την ηθική συνείδηση. Ήταν Λόγιος μοναχός του Αγίου Όρους, ιεροκήρυκας και μάρτυρας. Το κήρυγμά του έβρισκε μεγάλη απήχηση στον υπόδουλο ελληνικό πληθυσμό της υπαίθρου, όπου περιόδευσε για να αναχαιτίσει τους εξισλαμισμούς, ιδρύοντας σχολεία.

12 Το συγγραφικό και το εκδοτικό του έργο είναι μεγάλο.
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ ( ) Το συγγραφικό και το εκδοτικό του έργο είναι μεγάλο. Εξέδωσε γαλλικά μυθιστορήματα μεταφρασμένα στη δημοτική γλώσσα, ένα βιβλίο φυσικής για σχολική χρήση, έναν τεράστιο χάρτη της Ελλάδας, την περίφημη ¨Χάρτα της Ελλάδα», μία εικόνα του μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά άλλα. Ο Θούριος ήταν ένας φλογερός επαναστατικός ύμνος που συγκίνησε πολλούς νέους της εποχής και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ

13 Ο Κοραής θεωρούσε ότι η παιδεία
Ο Κοραής θεωρούσε ότι η παιδεία και ο φωτισμός των υπόδουλων Ελλήνων ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει η απελευθέρωση. Υποστήριζε όμως, ότι για το σκοπό αυτό ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί η σωστή μέθοδος διδασκαλίας και μια ελληνική γλώσσα, πιο απλή από την αρχαία. Οι απόψεις του αυτές επηρέασαν πολλούς δασκάλους, που ζητούσαν τη συμβουλή του. Ειδικά στο θέμα της γλώσσας, υποστήριζε ότι πρέπει να καθιερωθεί μια ελληνική γλώσσα που θα στηρίζεται στην καθομιλουμένη γλώσσα της εποχής, χωρίς ξένες λέξεις και ιδιωματικές εκφράσεις. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google