Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης

2 Οι Πέρσες Ο Ξέρξης … … αναχώρησε για την πατρίδα του … άφησε το γαμπρό του Μαρδόνιο, με χιλιάδες στρατό. … πάντα ήθελε να υποδουλώσει την Ελλάδα

3 Οι Πέρσες Ο Μαρδόνιος … … έφυγε από την Αττική και πήγε στη Θεσσαλία εξαιτίας του χειμώνα. … ζήτησε συμμαχία με την Αθήνα. … ετοίμαζε τα σχέδια του. Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν. Το καλοκαίρι του 479 π.Χ. ξεκίνησε για την Αθήνα.

4 Οι Αθηναίοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη τους για περισσότερη ασφάλεια. Οι Πελοποννήσιοι με αρχηγό τον Παυσανία έφτασαν στην Αττική. Οι Έλληνες …

5 Αποφάσισε η μάχη να γίνει κοντά στον Ασωπό ποταμό. Διάλεξε π π π π π εεεε δδδδ ιιιι νννν όόόό μ μ μ μ έέέέ ρρρρ οοοο ςςςς γ γ γ γ για να χρησιμοποιήσει το ιππικό. Οι Πέρσες επιτέθηκαν πρώτοι. Οι Έλληνες ενωμένοι αντιστάθηκαν. Ο Μαρδόνιος μετακινείται και στρατοπεδεύει στις Πλαταιές. Ένας Σπαρτιάτης σκότωσε τον Μαρδόνιο.

6

7

8 Οι Πέρσες υποχώρησαν. Έφυγαν αφήνοντας πολλούς νεκρούς. Οι Πέρσες υποχώρησαν. Έφυγαν αφήνοντας πολλούς νεκρούς. Οι Έλληνες μετά τη μάχη … … μοίρασαν τα λάφυρα. … πρόσφεραν θυσίες στους Θεούς.

9

10 Την ίδια μέρα νικήθηκε ο περσικός στόλος στη Μυκάλη 479 π.Χ. Την ίδια μέρα νικήθηκε ο περσικός στόλος στη Μυκάλη 479 π.Χ. Ο περσικός κίνδυνος π έ ρ α σ ε Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας κέρδισαν την ελευθερία τους. Οι Έλληνες ήταν περήφανοι γι’ αυτό που κατάφεραν Προόδευσαν οικονομικά. Δημιούργησαν σπουδαία καλλιτεχνικά έργα.


Κατέβασμα ppt "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google