Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη
Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης

2 ΡΟΤΟΝΤΑ Η Ροτόντα είναι ένα κτίσμα που έγινε για το ταφικό μνημείο του Γαλέριου. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του κυκλικού της σχήματος. Αργότερα επειδή δεν την χρησιμοποιούσαν μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένα κτίσμα του 4ου αιώνα όμοιο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Κτίστηκε το 304 μ.Χ. για να χρησιμοποιηθεί ως ναός του Δία ή των Καβείρων. Σαν χριστιανικός ναός άρχισε να λειτουργεί στο τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα , αρχικά σαν βαπτιστήριο των χριστιανών. Κατά την τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί και τότε προστέθηκε και ο μιναρές.

3 Η ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ - Η ΚΑΜΑΡΑ
Η αψίδα του Γαλέριου ή Καμάρα στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. χτίστηκε προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου για τις νίκες του στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Κατασκευάστηκε από πέτρα και είναι καλυμμένη με ανάγλυφες παραστάσεις, που αφηγούνται γεγονότα από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Γαλέριου κατά των Περσών. Η κεντρική καμάρα έχει ύψος 12,5μ και η δευτερεύουσα 6,5μ. Κάτω από την Αψίδα περνούσε η Εγνατία, η οποία ήταν βασιλική οδός . Η Αψίδα είναι μοναδική στον κόσμο που έχει τόσες ανάγλυφες παραστάσεις.

4 Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ Η αρχαία αγορά, βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης. Είχε μια μεγάλη κεντρική πλατεία με μεγάλες κιονοστοιχίες, ένα ωδείο, ένα χώρο θεαμάτων, αρχείο, νομισματοκοπείο, λουτρό, μαγαζιά και μεγάλες στοές από τις οποίες η καλύτερα σωζόμενη είναι η «κρυπτή στοά». Εκεί υπήρχαν μεγάλα και επιβλητικά δημόσια κτίρια. Στην αγορά γινόταν εμπορικές συναλλαγές και ήταν ένας χώρος, όπου συγκεντρώνονταν οι άνδρες της πόλης. Η Αγορά επίσης ήταν και ο τόπος στον οποίο οι αρχαίοι συζητούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, τα κοινά, γνωρίζονταν και φιλοσοφούσαν.

5 Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη
Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google