Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα επαγγέλματα του μέλλοντος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

2 Εισαγωγή Οι αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο είναι ορατές και στον εργασιακό χώρο. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η ταχύτατη τεχνολογική πρόοδος επιδρά ουσιαστικά στην εργασία, προσαρμόζοντας τις εργασιακές σχέσεις στις νέες τεχνολογίες, οδηγώντας τις σε περίοδο ευελιξίας.

3 Τα μέλη της ομάδας, θέλησαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι αναγκαίο να γνωρίζουν τους τύπους των νέων- ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ιδιαίτερα : της τηλεργασίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου εργασία τύπου freelancer του «δανεισμού» εργαζομένων. και της έννοιας της "δια βίου μάθησης τομείς - επαγγέλματα που θεωρούνται κορεσμένα και ξεπερασμένα(δημόσιος τομέας) νέες δεξιότητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

4 Ποιες είναι μερικές χαρακτηριστικές αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο που είναι ορατές και στον εργασιακό χώρο; Τηλεργασία ή Εργασία από απόσταση είναι μια ρύθμιση εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ευελιξία όσον αφορά τον τόπο και το ωράριο. Με άλλα λόγια, η καθημερινή μεταφορά τους σε ένα κεντρικό τόπο δουλειάς αντικαθίσταται από δεσμούςτηλεπικοινωνίας. Αφορά υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι ασκούν δραστηριότητα που αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική, βιομηχανική, βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση, καθώς και από κάθε άλλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών η οποία είναι εγκατεστημένη σε χώρο εκτός της κατοικίας τους. Το freelance γενικότερα, σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, έχεις δικό σου ΤΕΒΕ που σημαίνει ότι πληρώνεις μόνος σου την σύνταξη και την ασφάλιση σου. Ο όρος “δια βίου μάθηση” αναφέρεται σε μια φιλοσοφική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση θεωρείται ως μια μακροχρόνια διαδικασία που ξεκινάει από την γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ως το πιο κατάλληλο και αστείρευτο μέσο για διαρκή προσωπική βελτίωση και επαγγελματική εξέλιξη.

5 «∆ΑΝΕΙΣΜΟΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Εταιρίες «παροχής εργαζομένων» αναπτύσσονται, παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με ραγδαίους ρυθμούς. Η απελευθέρωση της αγοράς, αλλά και τα υπέρογκα κέρδη, έχουν οδηγήσει στην επέκταση, πολυεθνικών και ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Άλλωστε υπάρχει νομοθεσία για την ίδρυση Εταιριών ΠροσωρινήςΑπασχόλησης. Ανώνυμες εταιρίες δηλαδή, που έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή εργασίας από μισθωτούς τους υπαλλήλους, σε άλλο εργοδότη (έμμεσο εργοδότη) με τηνμορφή της προσωρινής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος - «ενοικιαζόμενος», πηγαίνει και εργάζεται όπου του πει η εταιρία παροχής προσωρινής απασχόλησης, ενώ πληρώνεται και ασφαλίζεται από την πρώτη εταιρία και όχι από αυτή που τον απασχολεί

6 Αυτή η μορφή εργασιακής σχέσης εφαρμόζεται και στην Ελλάδα
Αυτή η μορφή εργασιακής σχέσης εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Ακόμα τα νοσοκομεία δανείζονται από ιδιωτικές εταιρείες προσωπικό για τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτιρίων, ενώ μπορούν να δανείζονται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τα κέντρα υγείας, σε εφημερίες και έκτακτες ανάγκες Ο δανεισμός εργαζομένων ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις, αφού ο κάθε μισθωτός εντάσσεται σε διαφορετικό εργασιακό πλαίσιο. Με την προσωρινή απασχόληση, χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν δικαιώματα και αποτελούν ένα πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό, που εκμεταλλεύονται τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες του.

7 Τηλεργασία Με τον όρο «τηλεργασία» εννοούμε κάθε μορφή απασχόλησης, μερική ή ολική, που επιτρέπει στον εργαζόμενο να παράγει το έργο που του ζητήθηκε αποκλειστικά από το σπίτι ή από κάποιο χώρο που επιλέγει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες και οι νέες τεχνολογίες. Παρ' ότι τα «σχήματα» με βάση τα οποία μπορεί να υλοποιηθεί η τηλεργασία είναι πολλά , στην Ελλάδα οι μόνες μορφές τηλεργασίας που υφίστανται είναι οι δύο απλούστερες: * η home based teleworking (εργασία από το σπίτι, όπου ένας χώρος μετατρέπεται σε «γραφείο» και εξοπλίζεται αντίστοιχα με τηλέφωνα, fax, υπολογιστή, σύνδεση στο Διαδίκτυο) και * η τηλεδιάσκεψη, όπου ο εργαζόμενος ή μια ομάδα εργαζομένων επικοινωνούν με τρίτους, αξιοποιώντας οθόνες προβολής και ηχητικά συστήματα.

8 Τα οφέλη της τηλεργασίας
Ο εργαζόμενος δεν σπαταλά ώρες για τη μετακίνησή του δεν εμπλέκεται σε φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις (μποτιλιάρισμα, ακραίες συμπεριφορές στον δρόμο) και καταλήγει να έχει μειωμένα επίπεδα άγχους και στρες  η τηλεργασία αποδεικνύεται συμφέρουσα και για τον εταιρικό προϋπολογισμό, αφού ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να δαπανά υπέρογκα ποσά για ενοικίαση και συντήρηση γραφείων, εξοπλισμό, λογαριασμούς. ευεργετεί ευπαθείς, περιθωριοποιημένες και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα ομάδες πληθυσμού, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν ανεξάρτητα από την κατάστασή τους ή την απόσταση.

9 Αρνητικά τηλεργασίας  προξενεί αισθήματα ανασφάλειας τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες, μια και οι μεν φοβούνται πως θα απασχολούνται όλη μέρα, ενώ οι δε πως οι υφιστάμενοί τους, που θα εργάζονται χωρίς επιτήρηση, θα τεμπελιάζουν απουσιάζουν όλες σχεδόν οι εργασιακές πρόνοιες. Απομονώνει τους εργαζόμενους που δεν αναπτύσσουν σχέσεις και άμεση συνεργασία στο χὠρο της εργασίας.

10 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως ηλεκτρονικό εμπόριο ορίζεται το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, αποτελεί δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου - internet χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των συμβαλλομένων μερών (δηλαδή του πωλητή και του αγοραστή).

11 Οικονομική κρίση και αλλαγές στην εργασία
Οικονομική κρίση και αλλαγές στην εργασία Οσο η οικονομική κρίση βαθαίνει και οι θέσεις εργασίας μειώνονται τόσο το επαγγελματικό μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, γίνεται θολό και δύσκολο. Παρατηρείται μεγάλη μεταβολή στο εργασιακό περιβάλλον εις βάρος της πλήρους απασχόλησης και προς όφελος της μερικής απασχόλησης . Επίσης , είναι εμφανής η στροφή σε διαφορετικούς τομείς απασχόλησης που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα η με πιο εναλλακτικές επιλογές εργασίας που καλύπτουν κενά στην αγορά εγασίας αναφορικά με σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ενίσχυση του μεριδίου απασχόλησης είναι η γεωργία, η δασοκομία, η αλιεία, και ο τουρισμός

12 Σύνδεση με την παράδοση
Τα νέα οικονομικά δεδομένα έχουν φέρει αλλαγές και στον επαγγελματικό τομέα. Επαγγέλματα που έχουν χαθεί στο βάθος του χρόνου επέστρεψαν . Οι άνθρωποι για να τα καταφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης, επέστρεψαν στην γεωργία ,στους τσαγκάρηδες, στις μοδίστρες κ.λπ. Η φύση που μας μεγάλωσε μας δίνει την λύση .Η επιστροφή στον αγροτικό τομέα και ότι αφορά την φύση βοηθά στην οικονομική ορθοπόδησει . Μπορεί παλιά να θεωρούνταν κατώτερο επάγγελμα αυτό του αγρότη αλλά τώρα τείνει να αλλάξει. Ήδη γίνεται προσπάθεια περισσότερων εξαγωγών προϊόντων παρά εισαγωγών από ξένες χώρες βοηθώντας στην εθνική οικονομία .

13 Οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αλλάξει, απομακρύνονται από τα τυποποιημένα προϊόντα και στρέφονται στα αγνά χειροποίητα και πρωτότυπα προϊόντα , γλιτώνοντας τις ακριβές τιμές από τις πολυεθνικές εταιρίες. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα και η παραγωγή τους είναι περισσότερο διαδεδομένη. Οι αγορές σε ρούχα ,παπούτσια , παιχνίδια και σε ό,τι άλλο θεωρείται σπάταλη , μειώθηκαν στα αναγκαία . Σε πολλές μοδίστρες έχει ανατεθεί να σχεδιάσουν και να ράψουν κάποιο ρούχο ή να επιδιορθώσουν κάποιο που έχει χαλάσει. Δεν είναι εύκολο να πετάξουν τα ρούχα τους εφόσον ξέρουν ότι δεν έχουν πια την δυνατότητα να αγοράσουν άλλα. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια, είναι κοινό πλέον να τα πηγαίνουν στον τσαγκάρη για επιδιορθώσεις για τον ίδιο λόγο.

14 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Έτσι πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα ή προϊόντα αναβιώνουν και αποκτούν σημαντική θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και αποτελούν κατά συνέπεια έναν ανθηρό κλάδο εργασίας. Ξεκινώντας με τα καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα υπάρχουν λίγα στον τόπο μας, κάποια έχουν ανοίξει πρόσφατα και κάποια υπάρχουν από παλιά -δηλαδή είναι σαν κληρονομιά που περνά από γενιά σε γενιά- τα οποία έχουν σταθερή πελατεία από ντόπιους κατοίκους ενώ τα καινούρια επιλέγονται κυρίως από ξένους.

15 Επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα επαγγέλματα που θα έχουν υψηλότερη ζήτηση, θα προκύψουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της μεταβολής του τρόπου που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και της πράσινης ανάπτυξης

16 Νέες τάσεις στην αγορά εργασίας
Πράσινη οικονομία Αειφόρος ανάπτυξη (βιολογικές καλλιέργειες και διάθεση αντίστοιχων προϊόντων, ανακύκλωση, νέες μορφές ενέργειας, εφαρμογή και χρήση «πράσινων πρακτικών» και σε άλλους τομείς π.χ. τουρισμό, εμπόριο…) Αγροτουρισμός Εναλλακτικές υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου Νέες επιστημονικές μέθοδοι για παραγωγή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

17 Πράσινα επαγγέλματα-αειφόρος ανάπτυξη
Είναι η απασχόληση που αναπτύσσεται στους τομείς: διαχείρισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος κ.ά. στον τομέα της οικοδομής προς την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων ώστε να διασωθούν (και να επεκταθούν) χιλιάδες θέσεις εργασίας χωρίς άλλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. η ανανεώσιμη ενέργεια οι βιώσιμες μεταφορές η προστασία των δασών ,, η αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος , η εξοικονόμηση νερού , η ανακύκλωση ο εναλλακτικός τουρισμός

18 Τι είναι πράσινα επαγγέλματα;
Τα επαγγέλματα που ασχολούνται με περιβαλλοντικά προβλήματα Είναι η απασχόληση που αναπτύσσεται στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος Τα επαγγέλματα που ασχολούνται με βιο-καλλιέργειες Επαγγέλματα όπως:Διαχειριστές ανανεώσιμης ενέργειας, Κλιματολόγοι, Μετεωρολόγοι κ.τ.λ Διαχειριστές πράσινων επιχειρήσεων

19 Τα πράσινα επαγγέλματα
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ 1. Αναλυτής Αειφόρου Ανάπτυξης 2. Διαχειριστής Πράσινων Επιχειρήσεων 3. Βιολόγος Διατήρησης 4. Δασολόγος 5. Χημικός Περιβαλλοντολόγος 6. Διαχειριστής αγροκτήματος οργανικής παραγωγής 7. Επιθεωρητής Γεωργικής Παραγωγής 8. Καλλιεργητής 9. Βιο-Μηχανολόγος (Μιμητές Φύσης ή Bio-Mimicry Engineers) 10. Μηχανικός Ελέγχου Μόλυνσης

20 11. Κατασκευαστής Κτιρίων Ενεργειακής Απόδοσης
12. Περιβαλλοντικός Αρχιτέκτονας 13. «Πράσινος» Σχεδιαστής Εσωτερικού Χώρου 14. Σύμβουλος Αποβλήτων/ Άχρηστων Υλικών 15. Τοξικολόγος 16. Τεχνικός Ελέγχου Μόλυνσης 17.Ειδικός Ανάπτυξης Συστημάτων Αειφόρου Ανάπτυξης 18. Διαχειριστής Ανανεώσιμης Ενέργειας 19. Κλιματολόγος. 20. Περιβαλλοντολόγος 21. Μετεωρολόγος 22.Υδρολόγος 23. Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός 24. Αστικός & Περιφερειακός Σχεδιαστής 25. Εμπορικός/Βιομηχανικός Σχεδιαστής 26. Δικηγόρος Περιβαλλοντικού Δικαίου

21 Καινοτομία Η σημασία του όρου για την εργασία του μέλλοντος αφορά είτε σε νέες επιστημονικές εφαρμογές,ή σε νέες επαναστατικές τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής, ή απλά σε νέες επιχειρηματικές ιδέες ή ιδέες για υπηρεσίες που καλύπτουν έξυπνα κενά της αγοράς εργασίας και έχουν θετικές επαγγελματικές προοπτικές εξέλιξης (π.χ. εφαρμογές για smartphones)

22 Τεχνολογική καινοτομία
Είναι η μεταβολή των διαδικασιών παραγωγής (με εισαγωγή και χρήση της πληροφορικής, αυτοματισμού , νέα μορφή ενέργειας) , των προϊόντων ,ἠ της οργάνωσης μιας επιχείρησης (ευελιξία, παράδοση στη στιγμή, διάθεση σε δίκτυο)

23 Καινοτόμες ιδέες που προσφέρουν διέξοδο από την ανεργία
• «ΚΟΥΡΙΕΡ» ΓΙΑ ΟΛΑ - Οι επιχειρήσεις άμεσης παράδοσης εξαπλώνονται και εκτός φαγητού. Μπαταρίες με ένα τηλεφώνημα -«ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ» κάθε είδους μπαταρίας αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, φορτηγών, συναγερμών, ακόμα και σκαφών αναψυχής Ταξί για κατοικίδια Μεταφορές και διεκπαιρεώσεις –πληρωμή λογαριασμών, παράδοση εργασιών, υποχρεώσεις σε υπηρεσίες κ.τ.λ. Σιδέρωμα ρούχων

24 "Νέες Δεξιότητες για Νέες Θέσεις Εργασίας"
Η ενημέρωση σε αυτόν τον τομέα σκοπό έχει : να βελτιώσει την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε σχέση με τις διάφορες δεξιότητες να προσαρμόσει καλύτερα την απόκτηση δεξιοτήτων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον κόσμο της εκπαίδευσης και τον κόσμο της εργασίαςh

25 Απαιτούμενες δεξιότητες και δράσεις
Ξένες γλωσσες Κοινωνικές δεξιότητες Ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικής νοοτροπίας που προωθεί την ευελιξία, την εμπιστοσύνη και την ικανότητα προσαρμογής των εργαζομένων Ανάληψη δραστηριοτήτων που βοηθούν τη γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα των εργαζομένων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Προώθηση σύγχρονων συστημάτων διά βίου μάθησης για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους Διάδοση καινοτόμων και προσαρμόσιμων μορφών οργάνωσης της εργασίας

26 Νέες δυνατότητες εργασίας στην Πάρο
τις απαιτήσεις ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του τοπικού τουριστικού προϊόντος (Κοκκώσης Χ. και Τσάρτας Π., 2001). Ήδη στη ζήτηση εμφανίζονται, όλο και περισσότερο, και περιβαλλοντικά κριτήρια στην επιλογή του τουριστικού καταλύματος, αλλά και του τόπου προορισμού των τουριστών, τουλάχιστον στις ευαισθητοποιημένες αγορές Νέες δυνατότητες εργασίας στην Πάρο Νέες τάσεις στον τουρισμό :εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις των επισκεπτών για υψηλή ποιότητα συνδυασμένη με την τοπική παράδοση αλλά και για την τήρηση περιβαλλοντικών κριτηρίων στις παροχές. αγροτουρισμός -οικοτουρισμός τουριστικές εγκαταστάσεις που στηρίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπηρεσίες που προσφέρουν την «εμπειρία» του τόπου, δηλαδή ένταξη του επισκέπτη σε δραστηριότητες και ενέργειες που τον μυούν στις τοπικές εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα. Αξιοποίηση των δεδομένων της φύσης του τόπου για ανάλογες αθλητικές ή άλλου είδους δραστηριότητες. Ανάπτυξη εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας π.χ. για κρατήσεις, οδηγούς κ.τ.λ. Εξατομικευμένες και όχι μαζικές εμπειρίες . Επέκταση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το τουριστικό προϊόν στην Πάρο σε πιο ευέλικτες ζώνες με διαφοροποιημένες παροχές.

27 Εμπόριο Έμφαση στη διάθεση διαφοροποιημένων και έντονα συνυφασμένων με τον τόπο προϊόντων Τοπικά γεωργικά προϊόντα Βότανα –αρωματικά φυτά προϊόντα που βασίζονται σε τοπικές τεχνικές ή αισθητική π.χ. αγγειοπλαστική τοπική γαστρονομία ρούχα –αντικείμενα οικολογικής προέλευσης ή χειροποίητα Υπηρεσίες Εναλλακτικές θεραπείες Υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου αλλαγές στον τρόπο δόμησης σπιτιών , κτιρίων με βιοκλιματικά κριτήρια νέες μορφές άθλησης Υπηρεσίες διαχείρισης νερού

28 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Αρχικά ξεκινώντας από τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους σε πάγκους, τα υλικά που χρησιμοποιούν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιούνταν παλιά. Επίσης υπάρχουν καταστήματα στα οποία πωλούν μπαχαρικά, όσπρια, ζυμαρικά και βότανα ελληνικής προέλευσης και χύμα χωρίς συντηρητικά ή άλλες ουσίες. Ο λόγος για τον όποιο άνοιξε αυτό το κατάστημα ήταν γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην περιοχή και οι άνθρωποι το αποζητούσαν και εκτός αυτού άλλος ένας λόγος όπως μας ανέφεραν οι ιδιοκτήτες ήταν η "φτώχεια". Οι τιμές είναι λίγο πιο ακριβές όμως η ποιότητα δεν συγκρίνεται με αυτή των μεγάλων "Super Market".

29 Παραδείγματα νέων εμπόρων στην Πάρο
Οι ιδιοκτήτες του πιο πάνω καταστήματος μας πληροφόρησαν ότι περισσότερο πωλούνταν τα βότανα και πως ο κόσμος έχει αρχίσει να στρέφεται προς εκείνη την κατεύθυνση θεωρώντας τις θεραπευτικές του ιδιότητες καλύτερες και πιο οικολογικές. Όμως θέλοντας να μαζέψουμε περισσότερες πληροφορίες επισκεφτήκαμε ένα φαρμακείο που διαθέτει κυρίως φάρμακα που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα.

30 Επαγγέλματα με ζήτηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Επαγγέλματα με ζήτηση στην Ελλάδα: -Αγροτικός τομέας -Τεχνικά και μεταφορικά επαγγέλματα -Περιβάλλον -τουρισμός Επαγγέλματα με ζήτηση στην Ευρώπη: -Διοίκηση , οικονομία -Πωλήσεις ,αγορές ,εμπόριο -Ξενοδοχεία ,εστιατόρια -Τεχνικές εργασίες -πολιτισμός ,Μ.Μ.Ε. -Πληροφορική -Κατασκευές -Βιομηχανική παραγωγή

31 Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα:
Ειδικός Ανάπτυξης Συστημάτων Αειφόρου Ανάπτυξης Διαχειριστής Ανανεώσιμης Ενέργειας Κλιματολόγος-Περιβαλλοντολόγος Mετεωρολόγος Δικηγόρος Περιβαλλοντικού Δικαίου Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων Χειρούργοι αύξησης της μνήμης Ηθικιστές της Νέας επιστήμης Εικονικοί δικηγόροι Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές

32 Επίλογος Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι για να έχει κανείς αισιόδοξες επαγγελματικές προοπτικές , ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών , χρειάζεται να υπάρξουν προηγουμένως αλλαγές στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η συνεχής κατάρτιση και μάθηση και μετά το πέρας των σπουδών ως εργαλείο ένταξης στην αγορά εργασίας και διατήρηση της θέσης εργασίας καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ευελιξία και η αναβάθμιση των προσόντων των εργαζομένων.

33 Βιβλιογραφία-δικτυογραφία
Ανεργία, εργασία, εκπαίδευση –κατάρτιση στην Ελλάδα και στη Γαλλία, Πρακτικά ελληνογαλλικού συνεργείου, Αθήνα , ΕΚΚΕ, 1989 Επαγγέλματα του μέλλοντος, Κατσανέβας Κ.Θ. , Αθήνα , 1989, Παπαζήση


Κατέβασμα ppt "Τα επαγγέλματα του μέλλοντος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google