Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Λειβαδιωτης Παύλος 11 Μαρτίου 2015

2 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Υδρευση – Το νερό που πίνουμε

3 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Αρδευση – Το νερό που ποτίζουμε

4 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Αρδευση – Υδρευση = Πολύ σημαντική από την αρχαιότητα Οι αρχαίοι (Ελληνες, Αιγύπτιοι, Κινέζοι) έκτιζαν τα σπίτια τους δίπλα από τα ποτάμια για απρόσκοπτη παροχή νερού. Οι παροποτάμιες περιοχές ήταν λίγες έτσι με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε έργα ύδρευσης και άρδευσης

5 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Ευπαλίνειο όρυγμα - Φιλμάκι

6 Ένα απ΄τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, υδραγωγείο της αρχαίας πόλης Σάμου, το οποίο ο Ηρόδοτος ονομάζει "αμφίστομον όρυγμα". Πρόκειται για μία σήραγγα μήκους μ. που ξεκινά από την βόρεια πλαγιά του όρους Κάστρου και καταλήγει στη νότια. Βρίσκεται 55 μ. επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 180 μ. κάτω από την κορυφή του βουνού. Το πραγματικό όρυγμα έχει διαστάσεις 1,80 x 1,80 μ. Μέσα στο όρυγμα και σε βάθος 2-9 μ. υπάρχει το κανάλι με τον αγωγό που μετέφερε το νερό στην πόλη. Έχει δύο φάσεις: α) την αρχαϊκή, με πολυγωνικό σύστημα και οξυκόρυφη απόληξη και β) τη ρωμαϊκή, στεγασμένη με καμάρα. Ηταν έργο του μηχανικού Ευπαλίνου, γιού του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα. Χρονολογείται στα 550 π.Χ, επί τυραννίας Πολυκράτους. Ενα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, όπου εργάσθηκαν Λέσβιοι αιχμάλωτοι και η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δέκα χρόνια.

7 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Κοχλίας του Αρχιμίδη

8 Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία
Άρδευση με χωμάτινα αυλάκια. Μεγάλη σπατάλη νερού λόγω απορρόφησης νερού από το χώμα.

9 Βελτιωμένα συστήματα άρδευσης
Μεγάλη εξοικονόμηση νερού 60%

10 Βελτιωμένα συστήματα άρδευσης
Μεγάλη εξοικονόμηση νερού 60%

11 Βελτιωμένα συστήματα άρδευσης
Μεγάλη εξοικονόμηση νερού 60%

12 Βελτιωμένα συστήματα άρδευσης
Μεγάλη εξοικονόμηση νερού 60%

13 Βελτιωμένα συστήματα άρδευσης
Μεγάλη εξοικονόμηση νερού 60%

14 Βελτιωμένα συστήματα άρδευσης
Αισθητήρας υγρασίας -Μεγάλη εξοικονόμηση νερού 60%

15 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ = ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το νερό, το βασικό αυτό στοιχείο της ζωής, είναι λιγοστό όχι μόνο σ΄ εμάς αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξοικονόμηση του. Τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού είναι πολλά και προτρέπεται το κοινό να ακολουθεί τις πιο κάτω υποδείξεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας. Ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής και λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα επιδιόρθωσης των βλαβών. Φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν αφού μια ελαττωματική βρύση, έστω κι αν στάζει σταγόνα, σταγόνα, μπορεί να σπαταλήσει αρκετούς τόνους νερό.

16 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ = ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Το αποχωρητήριο καταναλώνει σημαντικό ποσοστό νερού σ΄ ένα νοικοκυριό. Τοποθετούμε στο καζανάκι του αποχωρητηρίου πλαστική μπουκάλα με άμμο ώστε να περιορίζεται η ποσότητα νερού που καταναλώνεται. Χρησιμοποιούμε τα νέα συστήματα και εξαρτήματα οικονομικής χρήσης του νερού. Ποτέ γεμάτη μπανιέρα! Προτιμούμε το ντους, χωρίς ν΄ αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα όταν σαπουνιζόμαστε. Μαζεύουμε σε κουβά το κρύο νερό μέχρις ότου έρθει το ζεστό. Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό στην μπανιέρα, στην αυλή ή οπουδήποτε αλλού.

17 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ = ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πάντα με τη βρύση κλειστή, σ΄ όλη τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα νερού σε κατάλληλο δοχείο. Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα. Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.

18 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ = ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι και κουβά για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και όχι λάστιχο, που απαγορεύεται από το Νόμο. Το καθάρισμα των βεραντών κι άλλων εξωτερικών χώρων μπορεί να γίνει μ΄ ένα σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Να αποφεύγουμε τη χρήση λάστιχου που άλλωστε είναι παράνομη. Παίρνουμε πρωτοβουλία και τηλεφωνούμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους. Δεν περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει.

19 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ = ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Βιβλιογραφία Τμήμα αναπτύξεως υδάτων Βικιπαίδεια


Κατέβασμα ppt "Τεχνολογία –Υδρευση-Αρδευση Αειφορία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google