Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γυμνάσιο Βαλτινού Τρικάλων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γυμνάσιο Βαλτινού Τρικάλων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γυμνάσιο Βαλτινού Τρικάλων
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Μαθαίνω να φτιάχνω λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου μου» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαβασιλείου Βασιλική, ΠΕ19

2 Συμμετέχοντες Μαθητές:
Βασδέκης Αποστόλης Κατής Θεοδόσης Βότσιος Κωνσταντίνος Κατσιάκος Δημήτρης Γελαδάρης Βασίλης Κουφονίκος Θύμιος Γκαμπλιώνη Δήμητρα Λάμπρου Δήμητρα Ζησόπουλος Θεοφάνης Μέτσι Μπρισίλντα Θάνου Θεοδώρα Τσάνι Ειρήνη Ιακωβάκης Λάζαρος Καλύβα Νικολλέτα Καραγεώργος Βαγγέλης

3 Μπακάλη Ελένη Ράπτης Κώστας Μπακλαβάς Αποστόλης Ρούκα Πέννυ Μπιλιάλη Στεργιανή Σακελλαρίου Νίκος Μπουκοβάλας Θανάσης Σατρατζέμης Γιώργος Νάκα Γρηγοριάννα Σκότρα Εύη Παπακώστας Αντώνης Χούσα Μαρτίν Πέτρου Πέρσα Χριστάκος Νίκος Πλαστάρας Θεοδόσης

4 Οι σπουδαιότερες εργασίες του λαχανόκηπου ανα μήνα
Ιανουάριος Οι καλλιεργητικές εργασίες είναι περιορισμένες. Γίνονται βαθιά σκαψίματα και κοπρίσματα. Σπέρνονται πατάτες, κρεμμύδια , κουκιά , μαρούλια. Φεβρουάριος Σπέρνονται πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, καρότα, αντίδια, σπανάκι, μαϊδανός, κουκιά, μπιζέλια. Σε θερμοσπορεία σπέρνονται μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, πεπόνια, αγγούρια, ντομάτες.

5 Μάρτιος Οι εργασίες γίνονται περισσότερες
Μάρτιος Οι εργασίες γίνονται περισσότερες. Τα σκαλίσματα και τα ποτίσματα είναι συχνότερα και οι λιπάνσεις γίνονται σε όλες τις καλλιέργειες. Σπέρνονται αρωματικά φυτά, πατάτες, κρεμμυδόσπορος, σκόρδα, πράσα, σέσκουλα, παντζάρια, μπιζέλια, ραπανάκια, σπανάκια, κουκιά, αντίδια. Σε θερμοσπορεία σπέρνονται μελιτζάνες, κουνουπίδια, αγγούρια, πεπόνια, κολοκύθια, ντομάτες.

6 Απρίλιος Τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα γίνονται εντατικότερα
Απρίλιος Τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα γίνονται εντατικότερα. Συγκομίζονται πρώιμα μπιζέλια, αντίδια, αγκινάρες, σπαράγγια. Σπέρνονται αρωματικά φυτά, παντζάρια, καρότα, σέλινο, αντίδια, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, μπάμιες. Σε ζεστά μέρη μπορούν να σπαρθούν φασόλια, πεπόνια, αγγούρια και ντομάτες.

7 Μάιος Κυριότερες εργασίες είναι τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται αγκινάρες, μπιζέλια, κουκιά και πρώιμα αγγούρια, ντομάτες κ.α. Σπέρνονται φασόλια, αγγούρια, πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθια, μπάμιες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. Γίνονται μεταφυτεύσεις. Δεν χρησιμοποιούνται θερμοσπορεία.

8 Ιούνιος Συνεχίζονται τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα
Ιούνιος Συνεχίζονται τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται πρώιμες πατάτες, μπιζέλια, κουκιά, αγκινάρες, αγγούρια, κολοκυθάκια και σε ζεστά μέρη ντομάτες. Σπέρνονται πεπόνια, καρπούζια, φασόλια, αγγούρια, κολοκύθια κλπ. Μεταφυτεύονται επί τόπου ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.α.

9 Ιούλιος Τα ποτίσματα και σκαλίσματα γίνονται συχνότερα
Ιούλιος Τα ποτίσματα και σκαλίσματα γίνονται συχνότερα. Συγκομίζονται τομάτες, κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές, μπάμιες, μελιτζάνες, φασόλια, αντράκλα, πεπόνια, καρπούζια. Σπέρνονται στα ανοικτά, καλοκαιρινές πατάτες και όψιμα κολοκύθια, φασόλια, αγγούρια, ραπάνια. Μεταφυτεύονται νεροκρέμμυδα, πράσα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά κλπ.

10 Αύγουστος Εξακολουθούν οι ίδιες περιποιήσεις
Αύγουστος Εξακολουθούν οι ίδιες περιποιήσεις. Συγκομίζονται φασόλια, κρεμμύδια ξηρά, σκόρδα, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια, αγγούρια, διάφοροι σπόροι. Σπέρνοντας όψιμα φασόλια, κολοκύθια, καρότα, αντίδια κ.α. Μεταφυτεύονται πράσα, κουνουπίδια, παντζάρια, κραμβολάχανα κλπ.

11 Σεπτέμβριος Τα ποτίσματα λιγοστεύουν καθώς και τα σκαλίσματα
Σεπτέμβριος Τα ποτίσματα λιγοστεύουν καθώς και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται τα ίδια είδη λαχανικών με αυτά του προηγουμένου μήνα. Σπέρνονται σπανάκια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ραπανάκια. Οκτώβριος Συγκομίζονται, γλυκοπατάτες, πράσα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά, λαχανίδες, παντζάρια, σέλινα, ρέβες κλπ. Μεταφυτεύονται αγκινάρες και σπέρνονται κουκιά, μπιζέλια, κρεμμύδια, σκόρδα.

12 Νοέμβριος Αρχίζουν τα βαθιά σκαψίματα και οι λιπάνσεις καθώς και η προετοιμασία των θερμοσπορείων. Συγκομίζονται, σέλινα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά, ρέβες, λαχανίδες, παντζάρια, πράσα. Σπέρνονται κουκιά, μπιζέλια, μαρούλια σε θερμοσπορεία, καρότα, αντίδια, ραπάνια.

13 Δεκέμβριος Εξακολουθούν τα αναγκαία σκαψίματα και κοπρίσματα
Δεκέμβριος Εξακολουθούν τα αναγκαία σκαψίματα και κοπρίσματα. Ετοιμάζονται τα θερμοσπορεία. Συγκομίζονται κουνουπίδια, κραμβολάχανα, πράσα, ρέβες, σέσκουλα, σέλινα κ.α. Σπέρνονται κουκιά, μπιζέλια και σε θερμοσπορεία αντίδια, μαρούλια πεπόνια, αγγούρια, τομάτες κλπ. για πολύ πρώιμη καλλιέργεια.

14 Διατροφική αξία λαχανικών
Η κατανάλωση λαχανικών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αποτελώντας μέρος της ισορροπημένης διατροφής. Με διατροφή πλούσια σε λαχανικά ο οργανισμός μας επωφελείται με άφθονα αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κ.ά.

15 Τα λαχανικά περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, ενώ βοηθούν στη διατήρηση του βάρους μας και στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η περιεκτικότητα σε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι η βέλτιστη όταν τα λαχανικά καταναλώνονται φρέσκα και ωμά.

16 Ντομάτα Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό (94,5%) και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μεγάλες ποσότητες κιτρικών και οξαλικών οξέων, β-καροτένιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.

17 Η ντομάτα διαθέτει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, βοηθώντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η κατανάλωση μιας σαλάτας 2 ντοματών είναι ικανή να καλύψει κατά το ήμισυ την ημερήσια ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού στη βιταμίνη αυτή. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένης, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη, σχεδόν καθόλου νάτριο, ούτε κορεσμένα λίπη.

18 Σπανάκι Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και έχει υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικά όταν είναι φρέσκο. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, μαγνησίου, μαγγανίου, φυλλικού οξέος, σιδήρου (στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμινών του συμπλέγματος Β και ασβεστίου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες.

19 Κρεμμύδι Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό με πολύ λίγες θερμίδες, αλλά με πολλές διαλυτές φυτικές ίνες. Περιέχει πολλά φυτοχημικά συστατικά, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, χρώμιο, βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ και η πυριδοξίνη.

20 Αρακάς Ο αρακάς είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτοστερόλες (όπως η β- σιτοστερόλη), βιταμίνη Κ, καροτένιο, λουτεΐνη και βιταμίνη Α. Επιπρόσθετα, ο αρακάς είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

21 Πιπεριά Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή.

22 Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης. Γενικότερα, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και C, λυκοπένιο, καθώς και καροτενοειδή. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην αντιγήρανση. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση χρωματιστών λαχανικών, όπως είναι οι πιπεριές, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας απέναντι σε λοιμώξεις και στο κοινό κρυολόγημα.

23 Μαϊδανός Ο μαϊδανός έχει βιταμίνες Α, C και, σε μικρές ποσότητες, ορισμένες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β6) καθώς και λίγο ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου. Το πράσινο «βότανο», είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

24 Σέληνο Ανεξάρτητα από τη μορφή του περιέχει βιταμίνες Α, C και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Θεωρείται, ακόμη, πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες που αποδίδει στον οργανισμό, το σέλινο βοηθά στην αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων και της μειωμένης όρεξης.

25 Άνηθος Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου. Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και σαν διουρητικό και τονωτικό. Επιπλέον, ο Άνηθος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι διουρητικός και καταπολεμά την αϋπνία, όπως και την κακοσμία του στόματος.

26 Ο άνηθος οφείλει τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία κυρίως σε δύο είδη συστατικών που περιέχει: τα μονοτερπένια, όπως καρυόνη, λεμονίνη, ανηθοφουράνιο, και τα φλαβονοειδή, όπως κεμπφερόλη και βιξενίνη. Έχει δειχθεί ότι τα μονοτερπένια ενεργοποιούν ένα ένζυμο στον οργανισμό, το οποίο προάγει την ένωση ενός αντιοξειδωτικού μορίου (της γλουταθειόνης) σε μόρια που θα προκαλούσαν βλάβες στο σώμα.

27 Κουνουπίδι Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο. Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

28 Μπρόκολο Παρόλο που τα μπρόκολο περιέχει 91% νερό συνεισφέρει στο διαιτολόγιο σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β- καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

29 Έχει αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες

30 Λάχανο Ανεξαρτήτως χρώματος, το λάχανο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος B, καλίου και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Ωστόσο όπως προκύπτει από έρευνες, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το άσπρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη. Το λάχανο μάλιστα ενδείκνυται για καπνιστές, άτομα επιρρεπή στις ιώσεις και όσους βιώνουν έντονο στρες.

31 Μαρούλι Πλούσιο σε λουτεΐνη και καροτενοειδή, το μαρούλι έχει αναμφίβολα μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ευεργετικό εξαιτίας των βιταμινών Α, Β, C και E, ενώ λόγω της χλωροφύλλης, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαγγάνιο που περιέχει, βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, οι φυτικές ίνες του, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη λειτουργία της πέψης.

32 Ραδίκια Τα ραδίκια είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και πολλών άλλων ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό. Πλούσια σε καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως είναι το κάλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο αλλά και βιταμίνες Β1 και Β2, αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρια. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ κλινικές έρευνες έδειξαν ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών, που σχετίζονται με το συκώτι και τη χολή.

33 Και ο δικός μας λαχανόκηπος…..
Αρχές Νοέμβρη ξεκινήσαμε σιγά σιγά την προσπάθειά μας για την δημιουργία λαχανόκηπου. Οι μαθητές με πολύ μεγάλη προθυμία έσκαψαν και περίφραξαν το χώρο στον οποίο φυτέψαμε τα χειμερινά λαχανικά μας. Κρεμμύδια, σπανάκι, αρακά, αντίδια και παζιά.

34

35

36

37 Επίσης φτιάξαμε κάδο κομποστοποίησης χρησιμοποιώντας πολύ απλά υλικά: ξύλινες παλέτες και γεωύφασμα. Οι μαθητές με την βοήθεια και καθοδήγηση του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Καγιούλη Δημήτρη και του γυμναστή κ. Τίκου Γιάννη συναρμολόγησαν τις παλέτες και τις κάλυψαν με το γεωύφασμα. Στη συνέχεια τοποθέτησαν μέσα στον κάδο κομποστοποίησης τα ξερά φύλλα που μάζεψαν από την αυλή.

38

39

40

41

42

43

44

45

46 Φυτέψαμε κρεμμυδάκια, σπανάκι, αρακά, αντίδια, τα μαρούλια και παζιά
Φυτέψαμε κρεμμυδάκια, σπανάκι, αρακά, αντίδια, τα μαρούλια και παζιά. Δυστυχώς τα αντίδια, τα μαρούλια και τα παζιά δεν άντεξαν στο πολύ κρύο. Για μας είναι ωστόσο μια καλή αρχή μιας και πρώτη φορά επιχειρούμε να κάνουμε λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου μας. Έτσι προς το μέσα Απριλίου το σπανάκι και τα κρεμμύδια ήταν έτοιμα για συγκομιδή ενώ ο αρακάς έβγαλε λουλούδια…..

47

48

49


Κατέβασμα ppt "Γυμνάσιο Βαλτινού Τρικάλων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google