Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο

2 Σύνδεση της ελιάς με την αρχαία Ελλάδα
Η ζωή των αρχαίων Ελλήνων ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ελιά καθώς σε πολλούς τομείς του πολιτισμού τους- θρησκεία, αθλητισμό, ιατρική, τέχνη, καλλωπισμό -η ελιά είχε κυρίαρχο ρόλο. Ο νικητής των Ολυμπιακών αγώνων βραβευόταν με ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, τον κότινο, ως ένδειξη δύναμης και τιμής.

3 Ιερό σύμβολο της πολυθεϊστικής θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων, η ελιά, διαδραμάτιζε βασικό ρόλο σε θρησκευτικές δοξασίες καθώς επίσης αναφέρεται και σε πληθώρα μύθων.

4 Tοιχογραφία του ανακτόρου της Κνωσού Μελανόμορφος αμφορέας
Στη ζωγραφική η αναπαράστασή της συμβόλιζε ευεξία και ζωή και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Tοιχογραφία του ανακτόρου της Κνωσού Μελανόμορφος αμφορέας

5 Ο πελασγικός μύθος αναφέρεται στον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας.

6 Μύθος για τις Ελαΐς, Σπερμώ, Οινώ.

7 Η Κρητική αγριελιά στην Ολυμπία

8 Το ελαιόλαδο, ιερό σύμβολο του κύκλου της ζωής, χρησιμοποιείται σε όλες τις σημαντικές στιγμές και τελετουργίες.

9 Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και
Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, κάνουν καλό στο δέρμα και έχουν αντικαρκινική δράση.

10 Διατροφικά οφέλη ελαιολάδου
•Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό, το λάδι έχει θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της χοληστερόλης. •Το ελαϊκό οξύ επηρεάζει το γονίδιο που ευθύνεται για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού. •Το ελαιόλαδο έχει ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές σε καταστάσεις όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. •Μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη, ακόμη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer. •Τα μικροθρεπτικά συστατικά, που βρίσκονται στις μαύρες ελιές, βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη της οστικής απώλειας, ιδιαίτερα στα μηριαία οστά. • Το ελαιόλαδο περιέχει μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να μειώσει τον πόνο και είναι ωφέλιμο για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά • Η εφαρμογή ελαιόλαδου είναι κατάλληλη και για την φροντίδα των ποδιών. Κάνει τα πέλματα των ποδιών απαλά και λεία και τα νύχια πιο δυνατά.

11 Ως καλλυντικό οι γυναίκες το χρησιμοποιούν για το πρόσωπό τους, το δέρμα τους, τα μαλλιά τους και τα νύχια τους. Το βιολογικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία, ανάπτυξη και διατήρηση της επιδερμίδας.

12 Είδη ελιάς Αθηνολιά Λαδολιά Κορωνέικη Αμφίσσης Χαλκιδικής Καλαμών
Κορωνέικη  Αμφίσσης Χαλκιδικής Καλαμών Μανάκι

13 Οι κίνδυνοι για την καλλιέργεια της ελιάς
Ευδοκίμηση Η ελιά ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία, γι’ αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη. Ιδιαίτερα κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες. Οι κίνδυνοι για την καλλιέργεια της ελιάς • Κυκλοκόνιο : μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του δέντρου προκαλώντας κυρίως πρόωρη φυλλόπτωση. • Καρκίνωση: ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και προκαλεί το σχηματισμό μικρών εξογκωμάτων στα κλαδιά, στους βραχίονες και στον κορμό των ελαιόδεντρων.

14 Τρόποι αντιμετώπισης Το κυκλόνιο περιορίζεται με αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα. Συνιστάται προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, λίγο πριν την έναρξη των βροχών, σε ελαιόδεντρα ευπαθών ποικιλιών που βρίσκονται σε υγρές περιοχές. Η καρκίνωση αντιμετωπίζεται με προληπτικά μέτρα: Αποφυγή ραβδίσματος και κλαδέματος των δέντρων με βροχερό καιρό. Προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά από παγετό, χαλάζι, ράβδισμα και κλάδεμα. Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών κατά την ξηρή περίοδο.

15 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google