Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Άντρεα Φράγκου Μαρία Κωνσταντίνου Τάσος Βασιλείου Μανώλης Παναγίωτου

2 Οι περισσότεροι αρχαίοι Έλληνες, ήταν φτωχοί
Οι περισσότεροι αρχαίοι Έλληνες, ήταν φτωχοί . Οι πλούσιοι έτρωγαν κρέας , έπιναν κρασί και έπαιρναν μέρος στα συμπόσια . Οι Αρχαίοι Αθηναίοι ήταν πολύ λιτοδίαιτοι αντίθετα με τους υπόλοιπους Έλληνες . Αυτή η λιτή διατροφή τους έδινε μεγάλο πλεονέκτημα.

3 Η ολιγοφαγεία των Αθηναίων είχε σα βάση το ψωμί, τις ελιές, τα σύκα, τις σταφίδες, το μέλι, τα χορταρικά με λάδι, τα σταφύλια και τα μήλα. Τρώγοντας με λιτό τρόπο διατηρούσαν το σώμα τους υγιές και το πνεύμα οξύ. Οι Σπαρτιάτες έμειναν γνωστοί εξαιτίας της λιτής διατροφής τους. Το σημαντικότερό τους φαγητό ήταν ο «Μέλανας Ζωμός», που περιλάμβανε χοιρινό κρέας, αίμα, ξίδι και αλάτι. Τρώγανε ομαδικά σε συσσίτια.

4 Τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα της Αρχαίας Ελλάδας ήταν το κριθάρι, το σιτάρι, το κρασί, το λάδι και οι ελιές. Η Αττική γη φημίζεται για το μέλι της καθώς και για τα σύκα της. Το λάδι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ζωή των Αρχαίων Ελλήνων . Το λάδι το χρησιμοποιούσαν στο φαγητό και σε άλλους πολλούς τομείς.

5 Οι πλούσιοι διοργάνωναν τα συμπόσια
Οι πλούσιοι διοργάνωναν τα συμπόσια. Υπήρχε άφθονη ποικιλία εδεσμάτων και άφθονο κρασί. Ένα πλούσιο γεύμα. Υπήρχε άφθονη ποικιλία εδεσμάτων και άφθονο κρασί. Ένα πλούσιο γεύμα περιλάμβανε λαγό μαγειρεμένο, ψητές τσίκλες, ορτύκια κ.α. Ο απλός Αθηναίος τρεφόταν καθημερινά πολύ λιτά. Το πρόγευμά του, το «ακράτησμα», συνοδευόταν από λίγο ψωμί, βουτηγμένο σε άκρατο οίνο.

6 Το μεσημέρι υπήρχε ένα σύντομο γεύμα, το «άριστο», που περιλάμβανε ψωμί, τυρί, ελιές και σύκα. Το βασικό γεύμα της ημέρας ήταν το δείπνο. Συχνά τέλειωναν το δείπνο με επιδόρπιο, τα «τραγήματα», που περιλάμβαναν φρούτα φρέσκα ή ξερά και γλυκά με μέλι. Οι Αρχαίοι Έλληνες τρώγανε πολύ ψάρι και το κρέας συνήθιζαν να το τρώνε στις θρησκευτικές γιορτές.


Κατέβασμα ppt "Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google