Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαριλενα Ιωαννα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαριλενα Ιωαννα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαριλενα Ιωαννα

2 ΔΕΛΦΙΝΙ

3 ΡΙΝΟΔΕΛΦΙΝΟ Το χρώμα του σώματος του είναι σκούρο γκρι στην ράχη με λιγότερο σκούρα ή άσπρη-ροζ κοιλιά. Στις Ελληνικές θάλασσες τα Ρινοδέλφινα μπορούμε να διακρίνουμε μια ανοιχτόχρωμη «πινελιά» κάτω από ραχιαίο πτερύγιο. Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος έχει πολύ καμπυλωμένη ράχη όταν ξενερίζει. (Βγάζει το νερό από την τρύπα που έχει στη ράχη το σώματός του). Έχει δόντια σε κάθε σιαγόνα.

4 KOΙΝΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Το Κοινό Δελφίνι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη από την τάξη των κητωδών μιας και βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, σε ζεστά τροπικά και ημιτροπικά νερά με θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10-28°C. Είναι είδος πελαγικό εξίσου με είδος που πλησιάζει τις ακτές. Συνήθως βρίσκεται στο Ν. Ειρηνικό και στον Ατλαντικό. Η βορειότερη καταγραφή που έχει γίνει στο Β. Ειρηνικό για το Κοινό Δελφίνι είναι στον Καναδά και στον Ατλαντικό στη Β. Νορβηγία. Εμφανίσεις έχει κάνει και στη Μεσόγειο, στη Μαύρη θάλασσα, στον Ινδικό ωκεανό και στα παράλια των Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών ακτών.

5 ΤΟ ΜΠΟΤΟ Η μελέτη των ακριβοθώρητων ποταμίσιων δελφινιών είναι δύσκολη στο φυσικό τους περιβάλλον, και το Inia araguaiaensis έμεινε απαρατήρητο ως σήμερα λόγω της ομοιότητάς του με το συγγενικό είδος Inia geoffrensis, περισσότερο γνωστό ως μπότο, το κύριο είδος ποταμίσιου δελφινιού στον Αμαζόνιο. Στα ελάχιστα δείγματα που είχαν καταφέρει να συλλέξουν, οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Αμαζονίας παρατήρησαν αρχικά μικρές διαφορές στον αριθμό και το σχήμα των δοντιών.

6 ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙΑ Ένα σπάνιο ροζ δελφίνι είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει ο τουρίστας Michel Watson κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βραζιλία. Ο 66χρονος Γάλλος φωτογράφισε το εκπληκτικό ζώο στον ποταμό Rio Negro στον Αμαζόνιο. Το ροζ δελφίνι, βάρους 136 κιλών, κινούνταν με πολύ μεγάλη ευελιξία. Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2,7 μέτρα.

7 Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ήχους, με τους οποίους επικοινωνούν αλλά και για να κυνηγήσουν την τροφή τους. Όταν κυνηγούν, τα σήματα αυξάνονται από 1 σε 500 το δευτερόλεπτο, ώστε να σχηματίζουν ακριβείς εικόνες στον εγκέφαλό τους. Οι ήχοι που αναγνωρίζονται διακρίνονται μόλις σε τρεις κατηγορίες, μία από τις οποίες είναι τα σφυρίγματα, με τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα το ένα στο άλλο[8] αλλά και αναγνωριστικά της ταυτότητας κάθε δελφινιού. Τα δελφίνια χρησιμοποιούν επίσης ριπές παλμών, ο ρόλος των οποίων δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, καθώς και πλαταγίσματα (ή κλικ), τα οποία χρησιμοποιούνται για ηχοεντοπισμό και είναι από τους δυνατότερους ήχους που παράγουν θαλάσσια ζώα.[9] ΟΙ ΗΧΟΙ

8 Τα περισσότερα δελφίνια βλέπουν πολύ καλά τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό, ενώ η ακοή τους είναι ανώτερη από αυτήν του ανθρώπου. Αν και έχουν από ένα μικρό αυτί σε κάθε πλευρά του κεφαλιού τους, πιστεύεται ότι η ακοή μέσα στο νερό γίνεται με τη μετάδοση των ηχητικών κυμάτων από την κάτω σιαγόνα στο μέσο ους. Η ακοή τους χρησιμοποιείται και σαν σύστημα ηχοεντοπισμού, που τα βοηθά να προσανατολίζονται και να κινούνται. Πιστεύεται ότι σε αυτό βοηθά η διάταξη των δοντιών τους, που συλλέγουν σαν κεραίες τους ήχους και βοηθούν στον καθορισμό της θέσης των αντικειμένων.[6] Η αφή τους είναι επίσης αρκετά καλή, ενώ στερούνται οσφρητικών νεύρων και για το λόγο αυτό πιστεύεται ότι απουσιάζει σε αυτά η αίσθηση της όσφρησης.[7]. Ωστόσο, διαθέτουν γεύση και μπορούν να προτιμούν συγκεκριμένα είδη ψαριών. Ο αισθητηριακός ρόλος των τριχών στο ρύγχος τους, αν υπάρχει, είναι άγνωστος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

9 ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Τα δελφίνια είναι κοινός τόπος στην ελληνική μυθολογία. Έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα που παριστάνουν άντρες ή αγόρια να ιππεύουν αυτά τα ζώα. Θεωρούνταν μάλιστα καλός οιωνός για ένα πλοίο να θεαθούν δελφίνια στη διάρκεια του ταξιδιού του. Στο παλάτι της Κνωσού έχουν βρεθεί τοιχογραφίες με αναπαραστάσεις δελφινιών. Στη μυθολογία του Ινδουισμού, το δελφίνι του Γάγγη σχετίζεται με τη θεότητα Γάγγα του ποταμού.

10 ΑΝΑΤΟΜΙΑ Έχει χρώμα μπλε σκούρο στη ράχη και λευκό στην κοιλιά. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ρύγχος του, που σχηματίζει ένα πραγματικό ράμφος και αποτελείται από δύο σιαγόνες με 100 περίπου κωνικά δόντια. Ανάμεσά τους υπάρχουν κενά, ώστε να προσαρμόζονται τα δόντια της κάτω γνάθου. Διαθέτει ένα σταθεροποιητικό ραχιαίο πτερύγιο, όπως οι καρχαρίες. Το πτερύγιο της ουράς είναι οριζόντιο και κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω. Λείπουν εντελώς τα πίσω άκρα, ενώ τα εμπρόσθια άκρα έχουν μεταμορφωθεί σε πτερύγια

11 ΖΩΝΟΔΕΛΦΙΝΟ Το Zωνοδέλφινο είναι ωκεανικό είδος, μπορεί όμως να βρεθεί κοντά σε ακτές οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί τα νερά να είναι βαθιά. Κυρίως βρίσκεται σε ζεστά νερά και σε νερά όπου παρουσιάζουν μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βυθό. Eιδικότερα για τη Mεσόγειο αποτελεί ένα από τα είδη των κητωδών που συναντάται πολύ εύκολα.

12 ΘΗΛΥΚΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ Συνήθως οι συμμαχίες αυτές των αρσενικών, όπως έδειξαν οι πολυετείς παρατηρήσεις, είναι τριών ειδών: Η πρώτη αφορά δύο ή τρία δελφίνια που από κοινού "αγκαζάρουν" και συνοδεύουν γόνιμα θηλυκά. Η δεύτερη "συμμορία", που μπορεί να διαρκέσει έως 15 έτη, αφορά ομάδες των τεσσάρων έως 14 αρσενικών, που κάνουν επιθέσεις σε άλλες ομάδες δελφινιών για να "κλέψουν" τα ξένα θηλυκά ή να αμυνθούν από τις επιθέσεις των ξένων αρσενικών. Τέλος, η τρίτη "παρέα" αφορά τη σύναψη μεγάλων συμμαχιών με ξένες ομάδες, προκειμένου να συγκροτήσουν ακόμα μεγαλύτερες ομάδες, που συνεργάζονται για να υπερασπιστούν τα θηλυκά τους από άλλες επιθετικές "συμμορίες", γεγονός που οδηγεί σε επικές μάχες, με δεκάδες αρσενικά να συμμετέχουν σε κάθε "στρατιά". Αντίθετα, τα θηλυκά δελφίνια σπάνια δημιουργούν συμμαχίες.

13 ΤΕΛΟΣ

14 Τελος παρουσιασης


Κατέβασμα ppt "Μαριλενα Ιωαννα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google