Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ Α΄ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ Α΄ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ Α΄ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ»
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΟΜΑΔΑ Α΄ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ»

2 Αρνητικές επιδράσεις Tο αλκοόλ καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου
H γνώση ότι η αλκοόλη εξαφανίζει κύτταρα του μυαλού υπάρχει επί χρόνια. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το ποτό με νοητικές αδυναμίες, ενώ μακροπρόθεσμες βλάβες ύστερα από χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έχουν τεκμηριωθεί ικανοποιητικώς. Tο αναπτυσσόμενο μυαλό είναι ιδιαιτέρως ευπαθές, όπως έχουν αποδείξει μερικές μελέτες, και γι’ αυτό οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους από το ποτό.

3 Αρνητικές επιδράσεις Πληθώρα μελετών
H Δρ Roberta J. Petnney, πρώην ερευνήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης στο Buffalo, βρήκε ότι η αλκοόλη διαταράσσει τη λειτουργία του μυαλού των ενηλίκων. H αλκοόλη περιορίζει την επικοινωνία μεταξύ νευρώνων, μεταβάλλει τη δομή τους και προκαλεί μερικές από τις βλάβες που συνδέονται με την τοξίνωση από ποτό, ωστόσο δεν σκοτώνει ολόκληρα κύτταρα. Mία μελέτη του 1999, η οποία εξέτασε μυαλά αλκοολικών ατόμων, φάνηκε να επιβεβαιώνει τα πιο πάνω. Tελικά, η αλκοόλη μπορεί να μην σκοτώνει κύτταρα του μυαλού αυτά καθ’ αυτά, αλλά μπορεί να βλάψει μεταξύ άλλων τη λειτουργία του μυαλού.

4 Αρνητικές επιδράσεις Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα της όσφρησης. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί βλάβη μόνο στο ήπαρ και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού αλλά και στην όσφρηση. Μια ομάδα Αυστριακών επιστημόνων υπέβαλαν σε έρευνα 30 αλκοολικά άτομα, σε μια προσπάθεια να αποτιμήσουν τις οσφρητικές ικανότητές τους. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αναγνωρίσουν και να ξεχωρίσουν διαφορετικούς τύπους οσμών, ενώ επιπλέον τους ζητήθηκε να αποφύγουν να φορέσουν οι ίδιοι άρωμα ή καλλυντικά, να καπνίσουν καθώς και να καταναλώσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό για χρονικό διάστημα 30 λεπτών πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στο σύνολό τους τα άτομα της έρευνας ήταν λιγότερο ικανά να αναγνωρίσουν ή να ξεχωρίσουν ακόμη και τις πιο κοινές οσμές σε σχέση με άλλα 30 υγιή άτομα, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

5 Προβλήματα υπερβολικής χρήσης αλκοόλ
Εάν πίνετε λίγο και όχι πολύ συχνά, οι κίνδυνοι για την υγεία σας είναι πολύ μικροί. Όσο όμως η συχνότητα και η ποσότητα του αλκοόλ αυξάνονται, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε την ποσότητα του αλκοόλ που περιέχει το ποτό σας και πως να το συγκρίνετε με τα διάφορα ποτά. Διεθνώς έχουν θεσπιστεί όρια κατανάλωσης του αλκοόλ για ασφαλή χρήση στους ενήλικες. Αυτά τα όρια σε μονάδες μοιρασμένες μέσα στην εβδομάδα είναι: μέχρι 21 μονάδες (ποτά) για τους άνδρες, μέχρι 14 μονάδες (ποτά) για τις γυναίκες. Μία μονάδα είναι: ή 1 μικρό ποτήρι μπύρα ή 1/2 μεγάλο ποτήρι μπύρα ή 1 ποτήρι ουίσκι ή άλλο ποτό της ίδιας κατηγορίας ή 1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι λικέρ ή 1 ούζο Αυτά με τον συνηθισμένο τρόπο σερβιρίσματος, παρέχουν την ίδια περίπου ποσότητα αλκοόλ

6 Προβλήματα υπερβολικής χρήσης αλκοόλ
Προβλήματα υπάρχουν από τη στιγμή που υπάρχει εξάρτηση ενός ατόμου από το αλκοόλ. Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ανάλογη με την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο δεν κινδυνεύουν για βλάβη της υγείας μόνο οι αλκοολικοί. Εξ' ίσου κινδυνεύουν και αυτοί που χαρακτηρίζονται ως "κοινωνικοί" πότες, εφ' όσον η καθημερινή τους κατανάλωση ξεπερνάει κάποια όρια. Oι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ είναι: αφυδάτωση στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη) υψηλή αρτηριακή πίεση έλλειψη βιταμινών σεξουαλικές διαταραχές εγκεφαλικές βλάβες αρρώστιες των μυών προβλήματα στο νευρικό σύστημα ηπατικές βλάβες καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου περισσότερες επιπλοκές στους διαβητικούς

7 Θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό
Το αλκοόλ διατηρεί τη διαύγεια H καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, αλλά με μέτρο, βοηθά τις γυναίκες να διατηρήσουν τις διανοητικές τους ικανότητες καθώς διανύουν την τρίτη ηλικία Σύμφωνα με την πλέον εκτενή μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα, που διεξήχθη σε γυναίκες ηλικίας 70 έως 81 ετών επί αρκετές δεκαετίες οι γυναίκες που έπιναν ημερησίως ένα ποτηράκι κρασί, μπίρα ή ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείωση των διανοητικών τους ικανοτήτων.

8 Θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό
Το κόκκινο κρασί και η πρόληψη του καρκίνου Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή βιολογικά ενεργών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται μέσα στα φυτά. Ιδιαίτερα το κρασί, περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντί-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

9 Θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό
Θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό Τι έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι έρευνες για το κόκκινο κρασί; Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε μόνο στα αρχικά στάδια των ερευνών που αφορούν τη διακρίβωση των σχέσεων της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και καρκίνου στον άνθρωπο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση του αλκοόλ, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει στην δημιουργία ορισμένων καρκίνων όπως για παράδειγμα καρκίνο του ήπατος. Σήμερα όλο και περισσότερα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι οι ευεργετικές δράσεις του κρασιού, οφείλονται όχι στο αλκοόλ που περιέχει αλλά στα μη αλκοολούχα συστατικά του, που προέρχονται από τα σταφύλια.

10 Συνέντευξη Συνέντευξη από την χημικό του σχολείου μας κυρία Άννα Κατιρτζόγλου 1) Ποιες είναι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στους εφήβους; - Με το ποτό στην εφηβεία το συκώτι δεν αναπτύσσεται σωστά, είναι ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες και αυτό οδηγεί και στη δημιουργία άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το συκώτι. Όλα αυτά προκαλούν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εφήβου. 2)Ποια όργανα κυρίως βλάπτονται από το αλκοόλ; - Ο εγκέφαλος και το συκώτι.

11 Συνέντευξη 3)Ποια είναι τα συστατικά των αλκοολούχων ποτών; Καταρχήν η λέξη μέθη προέρχεται από τη μεθανόλη που προκαλεί τύφλωση. Η μεθανόλη ( CH3OH ) ονομάζεται αλλιώς και ξυλόπνευμα, είναι πολύ φθηνή και μπορεί να προκαλέσει ζημία αμέσως μόλις καταναλωθεί, ακόμα κι απ την πρώτη φορά. Η αιθανόλη ( CH3CH2OH ) είναι το καθαρό οινόπνευμα που χρησιμοποιείται στα ποτά, είναι πιο ακριβή και έχει εθιστική δράση. Τα προβλήματα που προκαλεί εμφανίζονται μετά το πέρασμα αρκετού καιρού συχνής χρήσης.

12 Συνέντευξη 4)Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ έχει και θετικές επιδράσεις στον οργανισμό; Ισχύει αυτό και στους εφήβους; - Τα μόνα ίσως ποτά που μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό είναι το κόκκινο κρασί και η μπύρα, τα οποία περιέχουν αλκοόλη και άλλα συστατικά. Όμως η καθημερινή κατανάλωση η οποία συνοδεύεται με θετικές επιδράσεις δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους εφήβους, οι οποίοι ακόμη αναπτύσσονται και δεν έχουν ανάγκη κανένα είδος αλκοολούχου ποτού. 5)Ποια είναι η χειρότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένας έφηβος το συστηματικό ποτό; - Όσο πιο μικρός είναι ο έφηβος, τόσο το χειρότερο. Ουσιαστικά πρέπει πρώτα να τελειώσει η εφηβεία και μετά να ξεκινήσει ο νέος να καταναλώνει αλκοόλ.

13 Συνέντευξη 6)Ποια ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ οδηγεί σε εξάρτηση από τους εφήβους; - Αυτό εξαρτάται από τον εκάστοτε οργανισμό. Οι γυναίκες συνήθως εθίζονται πιο εύκολα από τους άντρες αν καταναλώνουν και τα δύο φύλα την ίδια ποσότητα καθημερινά. Η εξάρτηση έχει να κάνει με το βάρος των ενηλίκων και όπως γνωρίζουμε, τις περισσότερες φορές το βάρος ενός άνδρα είναι μεγαλύτερο από μιας γυναίκας. 7)Ποια ποτά μπορεί να καταναλώνει ένας έφηβος άφοβα; - Υπάρχουν «ακίνδυνα» ποτά; - Δεν υπάρχουν «ακίνδυνα» ποτά. Όλα τα αλκοολούχα ποτά είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να εισέρχονται στο σώμα ενός εφήβου, δεν είναι απαραίτητα. Ίσως μια με δύο φορές το χρόνο ο έφηβος θα μπορούσε σε μια γιορτή να πιει μικρή ποσότητα μπύρας ή κρασιού.

14 Συνέντευξη 8)Σε περίπτωση εξάρτησης ποια θεραπεία μπορεί να ακολουθήσει ο έφηβος για να απεξαρτοποιηθεί και σε ποιον μπορεί να απευθυνθεί; - Αρχικά ο εθισμένος πρέπει να συνειδητοποιήσει ο ίδιος την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει για να αναγνωρίσει το σφάλμα του και να αναζητήσει ο ίδιος μεθόδους απεξάρτησης. Μπορεί να απευθυνθεί σε κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης πρώτα και στη συνέχεια αν η κατάσταση είναι σοβαρή, σε ειδικές μονάδες απεξάρτησης που υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Κατιρτζόγλου για τη συνέντευξη που μας έδωσε!

15 ΟΜΑΔΑ Β΄ Τι είναι ο αλκοολισμός;
ΟΜΑΔΑ Β΄ Τι είναι ο αλκοολισμός;

16 Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη. Στην οξεία μέθη, ανάλογα με την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει καταναλωθεί και την κατάσταση του ατόμου (βαθμό πληρώσεως στομάχου, ιδιοσυγκρασία, φύλο κ.τ.λ.) υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κώμα και θάνατος. Στη χρόνια μέθη έχουμε καθημερινή χρήση μεγάλης ποσότητας αιθανόλης. Τα άτομα αυτά, ανίκανα να αντισταθούν στην αυξημένη επιθυμία τους, οδηγούνται σιγά-σιγά σε αδυναμία να λειτουργήσουν εάν δεν πιουν (συμπτώματα στέρησης), πράγμα καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τον περίγυρο.

17 Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, παραισθήσεις, τρομώδες παραλήρημα) του ήπατος, (αλκοολική κίρρωση, δηλαδή καταστροφή του ιστού του οργάνου) του κυκλοφορικού συστήματος (αρτηριοσκλήρωση). Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της συμπεριφοράς, χαρακτηριζόμενες από αστάθεια της ψυχικής διαθέσεως, περιορισμό της ικανότητας κρίσεως και της βουλήσεως, ηθική κατάπτωση. Με απλά λόγια ο όρος αλκοολισμός σημαίνει την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, την εξάρτηση από το οινόπνευμα αλλά και τις βλάβες που αυτό προκαλεί.

18 Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, παραισθήσεις, τρομώδες παραλήρημα) του ήπατος, (αλκοολική κίρρωση, δηλαδή καταστροφή του ιστού του οργάνου) του κυκλοφορικού συστήματος (αρτηριοσκλήρωση). Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της συμπεριφοράς, χαρακτηριζόμενες από αστάθεια της ψυχικής διαθέσεως, περιορισμό της ικανότητας κρίσεως και της βουλήσεως, ηθική κατάπτωση. Με απλά λόγια ο όρος αλκοολισμός σημαίνει την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, την εξάρτηση από το οινόπνευμα αλλά και τις βλάβες που αυτό προκαλεί.

19 ΟΜΑΔΑ Β΄ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ»
ΟΜΑΔΑ Β΄ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» Έπειτα από επεξεργασία ερωτηματολόγιου που μοιράστηκε σε 158 μαθητές Λυκείων της πόλης μας, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα :

20 Καταναλώνετε αλκοόλ;

21 Αν ναι, σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να πίνετε αλκοόλ;

22 Κάθε πότε καταναλώνετε αλκοόλ;
Γνωρίζεις τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ;

23 Πιστεύεις πως η κατάχρηση αλκοόλ έχει θανατηφόρες συνέπειες;

24 Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς την κατανάλωση αλκοόλ;

25 Επίσης διαπιστώθηκαν τα εξής:
Το 42% των ερωτηθέντων ξεκίνησε να καταναλώνει αλκοόλ χωρίς λόγο και το 54 % λόγω παρέας. Το 60% καταναλώνει ποτά με περιεκτικότητα μεγαλύτερη των 40 vol ( π.χ. ουίσκι , βότκα κ.λ.π) . Το 57 % έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά. Ποσοστό 34% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει τις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ ενώ ακολουθούν ιατρική συνταγή. και στην ερώτηση : Πόσο συχνά δεν θυμόσαστε τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ επειδή είχατε πιεί; ,απάντησαν : Κάθε εβδομάδα το 6% Κάθε μήνα το 9%

26 Τι είναι και πως εκδηλώνεται
ΟΜΑΔΑ Γ ΕθισμΟΣ στο αλκοΟλ Τι είναι και πως εκδηλώνεται

27 Τι ειναι ο εθισμοσ; Οποιαδήποτε κι αν είναι η ουσία, (αλκοόλ, ναρκωτικά, κάπνισμα κτλ.) εθισμός σημαίνει ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Η λέξη εθισμός, μπορεί να σας θυμίζει άσχημες εικόνες ναρκωμανών με μια σύριγγα στο χέρι. Ή έναν αλκοολικό να τρικλίζει ζητιανεύοντας για να αγοράσει άλλο ένα μπουκάλι. Όμως υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Κανείς δεν γίνεται ναρκομανής ή αλκοολικός από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί βασικοί χημικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αφορούν όλους τους εθισμούς. Ένας απαράλλακτος καθοριστικός παράγοντας είναι η επιμονή. Ο εθισμένος συνεχίζει την χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ παρόλα τα επιβλαβή επακόλουθα.

28 Ο τροποσ σκεψησ του εθισμενου ατομου.
Ο εθισμένος προσπαθεί να ικανοποιήσει την επιτακτική ανάγκη που τον πιέζει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι προς όφελός του. Η σκέψη του, του λέει ότι το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά θα τον βοηθήσουν να ξεχάσει τα προβλήματά του. Αναζητεί την διέγερση, κι έτσι υποκύπτει στην συναισθηματική λογική που του λέει ότι η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών θα τον βοηθήσει να αλλάξει διάθεση και να νοιώσει καλύτερα. Κάνει κάτι για να νοιώσει καλύτερα, και το κάνει αυτή τη στιγμή! Πως είναι δυνατόν να κάνει λάθος; Για αυτό το λόγο ο εθισμός είναι πολυσύνθετος, ισχυρός και είναι πολύ δύσκολο να επέλθει η απεξάρτηση.

29 Πωσ καταλαβαινουμε οτι καποιοσ ειναι εθισμενοσ στο αλκοολ;
Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι από τις πιο ισχυρές εξαρτήσεις. Η ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί το αλκοόλ είναι πολύ ισχυρή και συνήθως ενισχύεται από κοινωνικούς παράγοντες. Αλκοολικός θεωρείται κάθε άνθρωπος που κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς. Το είδος της εξάρτησης καθορίζει το είδος των συμπτωμάτων και των προβλημάτων υγείας.

30 Ποια ειναι τα στερητικα συμπτωματα ενοσ αλκοολικου;
Σε αρχικό στάδιο εθισμού: κεφαλαλγία, ανησυχία αίσθημα φόβου. Σε προχωρημένο στάδιο εθισμού: ναυτία, εμετός, πυρετός παραισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις εφίδρωση, τρομώδες παραλήρημα

31 ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΡΑ Η μονη λυση

32 ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΟΜΑΔΑ Δ

33 Πώς αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αλκοολικός;
Το πρώιμο στάδιο του αλκοολισμού είναι να δυσκολεύεσαι να σταματήσεις να πίνεις, να δυσκολεύεσαι να αφήνεις το ποτήρι από το χέρι, να νιώθεις ανασφάλεια όταν το μπουκάλι δεν είναι υπό το δικό σου έλεγχο.

34 Πώς δημιουργείται ο αλκοολισμός; Πώς γίνεται κανείς αλκοολικός;
Η έναρξη της κατανάλωσης οινοπνεύματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από κοινωνικούς, θρησκευτικούς, και ψυχολογικούς παράγοντες, αν και τα γενετικά χαρακτηριστικά φαίνεται επίσης ότι συμβάλλουν.

35 Πώς γίνεται η απεξάρτηση από το αλκοόλ;
Η θεραπεία του αλκοολισμού είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται σωματική αποτοξίνωση πριν από τη διαδικασία ψυχικής απεξάρτησης.

36 Αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ
οι θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία οικογένειας ή ζεύγους, εστιάζοντας σε: μείωση του στρες ανεύρεση μεθόδων για τον περιορισμό του αλκοόλ ή την αποχή βελτίωση της ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας του ατόμου. εκπαίδευση στη διαχείριση κρίσεων και στην πρόληψη της υποτροπής αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων

37 Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μου;
κίρρωση του ήπατος αλκοολική γαστρίτιτιδα πεπτικό έλκος κακοήθεις νεοπλασιες (καρκίνου) ψυχιατρικές διαταραχές καρδιαγγειακές παθήσεις μια από τις κύριες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας εξαιτίας των ατυχημάτων Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του εμβρύου πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

38 Πώς να διακόψω; Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα: 1. Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . 2. Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . 3. Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης.


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ Α΄ «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google