Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο περσικός κίνδυνος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο περσικός κίνδυνος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο περσικός κίνδυνος

2 Την εποχή αυτή οι Πέρσες … … προσπαθούσαν να μεγαλώσουν το κράτος τους. … συγκρούστηκαν με τους Έλληνες. Η βοήθεια της Αθήνας και της Ερέτριας στους Έλληνες της Μ. Ασίας. Αφορμή :

3 Προετοίμασαν μεγάλη εκστρατεία. Στρατός και στόλος με αρχηγό το Μαρδόνιο κινήθηκε κατά της Ελλάδας (492 π.Χ.). Οι Πέρσες

4 Ο στρατός των Περσών πέρασε τον Ελλήσποντο κι έφτασε στη Μακεδονία. Ο στόλος είχε την ίδια κατεύθυνση. Καταστράφηκε από θαλασσοταραχή στα παράλια του Άθω. Ο Μαρδόνιος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στην Περσία.

5 …αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο. 490 π.Χ. Ο περσικός στόλος με αρχηγούς τον Δάτη & τον Αρταφέρνη κατέστρεψε την Ερέτρια. … ήθελε να τιμωρήσει τους Αθηναίους και τους Ερετριείς. Ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος... Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μαραθώνα κι αγκυροβόλησαν.

6 Αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα. 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς με αρχηγό τον Μιλτιάδη παρατάχθηκαν απέναντι στους Πέρσες Δεν ήθελαν οι Πέρσες να πλησιάσουν την Αθήνα. Οι Αθηναίοι …

7 Παρέταξε το στρατό σε κατηφορικό έδαφος κοντά στους Πέρσες. Ενίσχυσε τα πλάγια της παράταξης. Στο κέντρο ήταν λιγότεροι στρατιώτες. Οι Αθηναίοι δεν είχαν τόξα. Έπρεπε να τρέξουν για να γλιτώσουν από τα βέλη. Με το σύνθημα όρμησαν στους Πέρσες.

8

9 Στη μάχη σώμα με σώμα οι Αθηναίοι ήταν καλύτεροι. Τα άκρα του στρατού νίκησαν και κύκλωσαν τους Πέρσες. Οι Πέρσες υποχώρησαν, επιβιβάστηκαν στα πλοία κι έφυγαν. Οι Αθηναίοι νίκησαν. Ένας στρατιώτης έφερε τη χαρούμενη είδηση στην Αθήνα. «Νενικήκαμεν»


Κατέβασμα ppt "2 ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο περσικός κίνδυνος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google