Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ 2014-2015
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ

2 Περιεχόμενα- Ενότητα 1η
ΓΕΩΦΙΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1.1 Λίμνες 1.2 Ποτάμια 1.3 Βουνά 1.4 Ακρωτήρια 1.5 Ρίο-Αντύριο

3 Λίμνες Η λίμνη Βιβάρι είναι παραθαλάσσιο χωριό στον Νομό Αργολίδας με όμορφη παραλία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 314 κατοίκους. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι και προστατεύεται από τους ανέμους.

4 Λίμνες Η Λίμνη της Αγουλινίτσας ήταν λίμνη, αποξηραμένη σήμερα από το 1968, που βρισκόταν στην Ηλεία. Το όνομα της το οφείλει στο χωριό Αγουλινίτσα, το σημερινό Επιτάλιο, που βρισκόταν στις όχθες της.

5 Ποτάμια O ποταμός Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα.

6 Ποτάμια Ο Τυθεύς ή Τευθέας είναι ποταμός στην Αχαΐα, γνωστότερος ως Παραπείρος. Πηγάζει από τις παρυφές του Ερυμάνθου και εκβάλλει στον Πείρο ποταμό κοντά στο χωριό Άγιος Στέφανος (Περιστέρα). Έχει μήκος 28,5 χιλιόμετρα.

7 Βουνά Ο Ολίγυρτος είναι βουνό της Πελοποννήσου με υψόμετρο μέτρα και βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι νομοί Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με την Κυλλήνη, ανατολικά με το Μαίναλο και νότια με το Τραχύ. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο 

8 Βουνά Τα Αροάνια Όρη (ή Χελμός) είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται  νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, με την ψηλότερη κορυφή της να βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Καλαβρύτων.  

9 Ακρωτήρια Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου.

10 Ακρωτήρια Το Ακρωτήριο Μαλέας, ή Κάβο Μαλιάς, ή Καβομαλιάς, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου στο Νομό Λακωνίας, όπου και απολήγει η χερσόνησος της Επιδαύρου Λιμηράς, Είναι το δεύτερο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά το ακρωτήριο Ταίναρο.

11 Ρίο-Αντύριο Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου  και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης.

12 Περιεχόμενα-Ενότητα 2η
ΠΟΛΕΙΣ 1.1 Καλαμάτα 1.2 Ναύπλιο 1.3 Πάτρα

13 Καλαμάτα Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι, είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

14 Καλαμάτα Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 από την Πάτρα και 715 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ζεστό χειμώνα και ήπια καλοκαίρια.

15 Ναύπλιο (Αρχαίοι και βυζαντινοί χρόνοι)
Κατά την αρχαιότητα, στη θέση του Ναυπλίου υπήρχε η πόλη Ναυπλία. Σύμφωνα με τη μυθολογία οικιστής της ήταν ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, ενώ ο πέμπτος επίγονός συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορία.

16 Ναύπλιο Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας ανατολική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833.

17 Πάτρα Η Πάτρα  είναι η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας . Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας ακολουθώντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Πάτρα ως οικισμός έχει κάτοικους ενώ η Δημοτική Ενότητα Πάτρας.

18 Πάτρα Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου.

19 Περιεχόμενα-Ενότητα 3η
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1.1 Μυστράς 1.2 θέατρα 1.3 θέατρο Μεγαλόπολη 1.4 μουσεία

20 Μυστράς Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια. και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.

21 Μυστράς Η ιστορία της νεκρής πολιτείας σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου.

22 Θέατρα-Επίδαυρος Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου το οποίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πανελλήνια  ιερά της αρχαιότητας.

23 Τα μέρη του θεάτρου

24 Θέατρα-Ήλιδα Η Ήλιδα κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, βρισκόταν δίπλα στην αρχαία Ολυμπία και στην μυκηναϊκή εποχή έγινε ανεξάρτητο βασίλειο, από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ηλείας. Οι κάτοικοί της ονομάζονταν Επειοί  και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με αρχηγό τον Πολύξενο.

25 θέατρο Μεγαλόπολη Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Μεγάλης Πόλεως, μιας από τις λαμπρότερες, αλλά δυστυχώς και πιο βραχύβιες, πόλεις της Αρκαδίας. Ήταν το μεγαλύτερο θέατρο της εποχής του, χωρητικότητας ατόμων περίπου, και εκτός από θεατρικές παραστάσεις.

26 Mουσείo-Αιγίου Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου είναι αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο Αίγιο. Ιδρύθηκε το Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ και είναι κατασκευής του 1890.

27 Περιεχόμενα-Ενότητα 4η
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 1.1 Λεωνίδιο 1.2 Μάνη 1.3 Ηλεία 1.4 Μονεμβασία

28 Λεωνίδιο Το Λεωνίδιο είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας. Απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα.

29 Λεωνίδιο Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Aγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Aνδρονίκου Παλαιολόγου το Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Λεωνιδίου είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό.

30 Μάνη Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταϋγέτου. Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη, όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο.

31 Μάνη Η περιοχή της Μάνης περιλαμβάνει τις άλλοτε επαρχίες του Γυθείου και Οιτύλου της Λακωνίας. Η συνολική της έκταση φθάνει τα 1800 τ.χλμ. επί συνολικού μήκους 75 χλμ. και μέγιστου πλάτους 28 χλμ. που καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο.

32 Ηλεία Ο Πύργος είναι πόλη της Δυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας. Κατά την απογραφή του 2001 είχε κατοίκους, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου ήταν κάτοικοι. Η πόλη του Πύργου απέχει 5 χλμ από τη θάλασσα, 19 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία. 

33 Ηλεία Αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Το επίνειο του είναι το Κατάκολο. Από ιστορικής πλευράς ο Πύργος πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και ιδρυτής του θεωρείται ο Γεώργιος Τσερνωτάς.

34 Μονεμβασία Η Μονεμβάσια γνωστή στους Φράγκους είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου Βράχου της Μονεμβασιάς.

35 Μονεμβασία Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά.

36 Ακολουθεί βίντεο της Επιδαύρου πατήστε την εικόνα

37 Πηγές Κείμενο Εικόνες

38 Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ 2014-2015
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ


Κατέβασμα ppt "Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google