Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΡΟ ,ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΡΟ ,ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΡΟ ,ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ
ΤΑΞΗ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : Γιαβρίμη Γεωργία

2 ΝΕΡΟ, Πολυπρόσωπο και Αινιγματικό
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΝΕΡΟ, Πολυπρόσωπο και Αινιγματικό Είναι ο τίτλος της ερευνητικής εργασίας ,με την οποία ασχοληθήκαμε την παρούσα σχολ.χρονιά. Το νερό είναι η πρώτη ύλη που σχηματίζει και ζωντανεύει κάθε τι γήινο. Είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει έμψυχα και άψυχα στον πλανήτη και αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του έργου της ζωής. Υπάρχει και παρεμβάλλεται παντού. Παρασέρνει ασταμάτητα, διαλύει, μορφοποιεί, σκορπίζει στους ανέμους μύριες ουσίες και δρα σε κάθε κλίμακα, από το κύτταρο μέχρι τις ηπείρους. Πυροδοτεί την ονειροπόληση, μετράει τον χρόνο. Η κελαριστή φωνή του ανακαλεί κείμενα, εικόνες του κόσμου, εικόνες παραδείσου. Ακολουθεί έναν αναλλοίωτο κύκλο, που ξετυλίγει τη διαφάνεια και τη μεταλλαγή του, την μεταμόρφωση και τη λεπτότητά του. Το θαυμαστό ταξίδι του ρυθμίζει το κλίμα και καθορίζει τη συχνότητα και ένταση των καιρικών φαινομένων, αγγίζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας. Έχει τη δύναμη του δωρητή και του τιμωρού, ρυθμίζει την επικοινωνία και τον χωρισμό, σηματοδοτεί την αναγέννηση, διευθετεί την κάθαρση και τον εξαγνισμό. Οι άνθρωποι είναι τα παιδιά του και εκείνο το πολυτιμότερο αγαθό τους και κληρονομιά όλων μας.

3 ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
1.Ιδιότητες,μορφές και κύκλος του νερού 2.Χρήσεις του νερού 3.Ρύπανση του νερού 4.Εξοικονόμηση νερού 5.Επαγγέλματα σχετικά με το νερό 6.Ο συμβολισμός του νερού στις διάφορες θρησκείες 7.Ήθη και έθιμα, παροιμίες και αινίγματα σχετικά με το νερό 8.Ποιήματα και τραγούδια με θέμα το νερό

4 Ζωγραφίσαμε μία αφίσα με θέμα τη ρύπανση του νερού και κατασκευάσαμε ένα κολλάζ με φωτογραφίες του νερού.Φωτογραφίσαμε παλιές και νέες βρύσες των Παμφίλων και ενημερωθήκαμε για το συμβολισμό του νερού στις διάφορες θρησκείες από το σύμβουλο των Θεολόγων κ.Ν.Χριστόπουλο. Αντλήσαμε χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο,από βιβλία Φυσική και Χημείας και από το βιβλίο της Α’ λυκείου ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

5 ΝΕΡΟ ,ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ
ΟΜΑΔΑ : ΤΑ ΠΑΓΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΝΑΝΑΚΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΛΟΥΠΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΓΙΑΒΡΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ομάδα μας ασχολήθηκε στο α’ τετράμηνο με τις ιδιότητες,τις μορφές, και τον κύκλο του νερού.Και στο β’ τετράμηνο μελετήσαμε ήθη – έθιμα σχετικά με το νερό και το συμβολισμό του νερού στις διάφορες θρησκείες .

7 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

8 ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
Δεν είναι τυχαίο ότι, ο πλανήτης στον οποίο ζούμε έχει χαρακτηρισθεί ως υδάτινος. Πάνω από 365 σε ένα σύνολο 520 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύουν την έκταση της επιφάνειας της γης καλύπτονται από νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό καλύπτει το 71% της επιφάνειας της γης. Το μεγάλο ποσοστό από αυτό (97%) είναι το θαλάσσιο νερό των ωκεανών. Το νερό των ωκεανών βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος του πλανήτη, στη διάλυση και υποβάθμιση κάποιων αποβλήτων από τις δραστηριότητές μας και είναι ο μεγαλύτερος τόπος διαμονής και διαβίωσης πολλών ζώντων οργανισμών του πλανήτη.

9 ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το νερό υπάρχει με την υγρή του μορφή σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το υψηλό σημείο βρασμού των 100°C και το χαμηλό στο οποίο παγώνει των 0°C σημαίνει ότι το νερό παραμένει υγρό στα περισσότερα των κλιμάτων της υδρογείου. Το νερό αλλάζει θερμοκρασία πολύ αργά γιατί μπορεί να αποθηκεύει μεγάλο ποσό θερμότητας χωρίς μεγάλη αλλαγή της θερμοκρασίας του. Το υγρό νερό χρειάζεται πολύ θερμότητα για να εξαερωθεί. Το υγρό νερό μπορεί να διαλύσει πλήθος χημικών ενώσεων. Αντίθετα με άλλα υγρά το νερό διαστέλλεται όταν παγώνει.

10

11 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια.. Ανάλογα με τη σύνθεση των μεταλλικών νερών τους, οι ιαματικές πηγές μπορούν να ορισθούν ως αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες, ραδιενεργές κλπ. Στη Λέσβο υπάρχουν αρκετές ιαματικές πηγές .

12 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΗΣ (θερμοκρασία 50°)
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΗΣ (θερμοκρασία 50°)

13 Ιαματικές πηγές Πολυχνίτου (θερμοκρασία 62° – 86° C) (οι θερμότερες στην Ελλάδα) Ιαματικές πηγές Λισβορίου (θερμοκρασία 69°)

14 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Αν και δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, το νερό αντιπροσωπεύει το 65% του ανθρώπινου σώματος. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται. Το νερό διατηρεί τον όγκο του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα 2/3 περίπου του νερού περιέχονται στα κύτταρα του σώματος ενώ το 1/3 περίπου βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία και μία μικρή ποσότητα βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων και παρέχει ελαστικότητα στους ιστούς. Το νερό παρέχεται με τη λήψη τροφίμων και ποτών. Επί πλέον, οι μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή ενεργείας δημιουργούν στον οργανισμό 0.5 περίπου λίτρα νερού καθημερινά. Καθημερινά απαιτούνται δύο λίτρα νερού για την αναπλήρωση της απώλειας που προκαλείται από την αναπνοή, την εφίδρωση και την αποβολή υγρών και στερεών.

15 ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ

16 Α.Υπόγεια νερά Από τα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι γνώρισαν ότι υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος. Στην πραγματικότητα, το νερό που είναι κάτω από τη γη είναι 100 φορές περισσότερο από το νερό που υπάρχει στους ποταμούς και τις λίμνες όλου του κόσμου.

17 Β.Επιφανειακά νερά Το υπόγειο νερό θα συνεχίσει το ταξίδι του κάτω από τη γη μέχρι να βγει στην επιφάνεια μέσα από ένα μικρό άνοιγμα και να σχηματίσει μια πηγή, ένα μικρό ποταμάκι που θα συνεχίσει να κυλά.

18 Οι κυρίες μορφές με τις οποίες εμφανίζονται τα επιφανειακά νερά είναι οι ωκεανοί,οι θάλασσες, τα πελάγη, οι λιμνοθάλασσες, οι λίμνες, τα έλη, οι ποταμοί και οι χείμαρροι.

19 ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ ΩΚΕΑΝΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

20 ΠΕΛΑΓΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ

21 ΛΙΜΝΕΣ ΕΛΗ

22 ΠΟΤΑΜΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ

23 Σχολικό έτος 2014-15 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γιαβρίμη Γεωργία
ΝΕΡΟ ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ Όνομα ομάδας: Βρεγμένα Αγόρια Μουτζουρέλλης Χριστόφορος Μαυραπίδης Νικόλας Δεληγιάννης Αποστόλης Φώτης Φωτέλλης Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γιαβρίμη Γεωργία

24 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ομάδα μας στο α΄τετράμηνο ασχολήθηκε με τις χρήσεις του νερού και φωτογράφησε βρύσες του χωριού των Παμφίλων.Στο β’ τετράμηνο μελέτησε τραγούδια (δημοτικά και σύγχρονα) και ποιήματα με θέμα το νερό.

25 ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

26 Βιομηχανία Το νερό είναι η ύλη που η βιομηχανία χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη για την παραγωγή αγαθών. Παγκοσμίως η βιομηχανία καταναλώνει το 23%της συνολικής ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται.

27 Αλιεία Η αλιεία, μια από τις αρχαιότερες δραστηριότητες του ανθρώπου, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις χρήσεις της θάλασσας. Η αλιευτική δραστηριότητα του ανθρώπου στις μέρες μας έχει επεκταθεί σ’ όλες τις περιοχές της υδρογείου για να εξασφαλίσει με την εντατική εκμετάλλευση των διαφόρων αλιευτικών περιοχών μεγαλύτερη παραγωγή και απόδοση.

28 Γεωργία Το νερό αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και επέκταση της γεωργίας. Οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι μεγάλες καθ’ όλη την περίοδο της ανάπτυξής τους και γι’αυτό πρέπει να καλύπτονται από τη διαθέσιμη υγρασία του εδάφους.

29 Υδατοκαλλιέργειες Ένα από τα χαρακτηριστικά που διακρίνει τις υδατοκαλλιέργειες από άλλες μορφές παραγωγής του υδάτινου περιβάλλοντος, είναι ο βαθμός στον οποίο η ανθρώπινη επέμβαση μεταβάλλει το περιβάλλον.

30 Οικιακή και Αστική Χρήση
Η παροχή νερού στα νοικοκυριά, τα σχολεία, τα γραφεία και άλλες αστικές δραστηριότητες περιορίζεται κάτω από το 1/10 της παγκόσμιας κατανάλωσης. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση αυτών των αναγκών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν, το νερό δεν επαρκεί και αναζητείται σε πιο μακρινές και ακριβές πηγές.

31 Το πόσιμο νερό Το νερό που καταναλώνεται από τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών προέρχεται από τα επιφανειακά νερά των λιµνών, των ποταμών καθώς και από τα υπόγεια νερά των πηγών. Πριν φτάσει στο σπίτι του κάθε καταναλωτή το φυσικό νερό καθαρίζεται µε φυσικές διαδικασίες και μετατρέπεται σε πόσιμο στα διυλιστήρια νερού.

32 Το πόσιμο νερό µε τη βοήθεια αντλιών διοχετεύεται στις δεξαμενές ύδρευσης, οι οποίες είναι κατασκευασμένες σε θέσεις µε αρκετό υψόμετρο. Το νερό µέσα από αγωγούς που συνδέονται µε το δίκτυο ύδρευσης φτάνει στις βρύσες των κατοικιών .

33 Βρύσες στα Χωριά Παλαιότερα τρεχούμενο νερό στα σπίτια του χωριού δεν υπήρχε. Το κάθε χωριό υδρευόταν από δημόσιες βρύσες με νερά πηγών ή από πηγάδια. Οι βρύσες αυτές ήταν ως επί το πλείστων απλές στην κατασκευή με πελεκητή πέτρα. Έπαιρναν το όνομα εκείνου που βρήκε και έβγαλε το νερό. Το νερό τους ήταν πάντα κρύο, δροσερό, εύγευστο και χωνευτικό.

34 Οι γυναίκες και τα παιδιά μετέφεραν νερό στα σπίτια τους με τις στάμνες, τα λεγόμενα <<κμάρια>> ,εδώ στην Λέσβο. Ουρές σχημάτιζαν οι νοικοκυρές μέχρι να έρθει η σειρά τους. Τα τελευταία χρόνια σε όλα τα χωριά βρύσες ανακαινίστηκαν ή νέες κτίστηκαν εκ θεμελίων στην θέση μιας παλιάς βρύσης.

35 ΠΗΓΑΔΙΑ  Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εξεύρεσης νερού σε σημεία που δεν υπάρχουν πηγές, είναι τα πηγάδια. Ένας τρόπος περισσότερο γνωστός τα παλιά χρόνια . Tο κτίσιμο γινόταν από ειδικούς μαστόρους που για αυτή την εξειδικευμένη εργασία πληρώνονταν αδρά. Στην αρχή έκτιζε μεγάλες πέτρες και στην συνέχεια άλλες πιο μικρές και σε κυκλικό σχήμα για αντιστήριξη. Το κτίσιμο συνεχίζονταν ως την επιφάνεια του εδάφους.

36 Υδροδότηση Αθήνας (ΟΥΛΕΝ) (ΕΥΔΑΠ)
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα το ρωμαϊκό Αδριάνειο υδραγωγείο ήταν η μόνη σταθερή εγκατάσταση ύδρευσης της πόλης της Αθηνάς Ξεκινούσε από τους πρόποδες της Πάρνηθας και κατέληγε στο Λυκαβηττό, όπου τα νερά αποθηκεύονταν σε μια δεξαμενή. Στη συνέχεια με υδατογέφυρες διοχετεύονταν στην πόλη των Αθηνών. Η πληθυσμιακή αύξηση, οι απαρχαιωμένες υποδομές του Αδριάνειου και η πρωτοφανής οικονομική ανέχεια οδήγησαν στην αναζήτηση μια βιώσιμης λύσης για την ύδρευση της Αθήνας και των περιχώρων. Έτσι το 1892 εγκρίνεται ο σχεδιασμός της τεχνιτής λίμνης του Μαραθώνα. Όμως η χρεοκοπία του 1893 καθυστέρησε πάνω από δυο δεκαετίες τα σχέδια υλοποίησης της λίμνης.

37 Το 1925 το ελληνικό κράτος υπογραφεί σύμβαση με την αμερικάνικη εταιρεία ULEN για την κατασκευή έργων ύδρευσης. Στις Αρχές του 1930 η λίμνη του Μαραθώνα κάλυπτε το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της πρωτεύουσας. Οι υπόλοιπες περιοχές υδροδοτούνταν από πηγάδια και γεωτρήσεις, με νερό που τις περισσότερες φορές δεν πίνονταν. Το 1956 λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθυσμού των Αθηνών χρησιμοποιηθήκαν και τα νερά της λίμνης Υλικής και το 1981 κατασκευάστηκε έργο ύδρευσης στον ποταμό Μόρνο.

38 Υδραγωγείο Μυτιλήνης-Μόριας
Το μεγαλύτερο και ωφελιμότερο έργο που έγινε στη Λέσβο είναι η κατασκευή δικτύου ύδρευσης 26 χιλιομέτρων για να μεταφέρει νερό στην πόλη της Μυτιλήνης από την Μεγάλη Λίμνη και τις πηγές του Τσίγκου που βρίσκονται στην περιοχή του Ολύμπου της Αγιάσου. Κατασκευάστηκε κατά την Ρωμαϊκή περίοδο από τον στρατηγό Μάρκο Αγρίππα ο οποίος θεωρείτε ευεργέτης από πολλές πόλης για τα κοινωφελή έργα που κατασκευάστηκαν με δικές του αποφάσεις .Σε όλο το μήκος του εμφανίζει τοξοστοιχίες και πεσσούς.

39 Χρησιμοποιήθηκαν μικρές πέτρες και πλήθη από μάρμαρο για τους πεσσούς και τα τόξα που συνδέθηκαν με συνδετική ύλη από ασβέστη .Το πιο καλά διατηρημένο τμήμα του Υδραγωγείου της Μυτιλήνης είναι η υδρογέφυρα της Μόριας που περιλαμβάνει τρεις επάλληλες σειρές τοξοστοιχών σε ένα εντυπωσιακό σύνολο .Ολόκληρη η κατασκευή ,μήκους 170 μέτρων και ύψους 26 μέτρων με 17 τοξωτά ανοίγματα (τα κεντρικά τμήματα περιλαμβάνουν τρία αλλεπάλληλα τόξα ) μοιάζει με πρόσοψη κτιρίου με τρεις επάλληλες στοές.

40 ΓΕΛ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΤΑΞΗ:Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΓΕΛ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΤΑΞΗ:Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΝΕΡΟ,ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΟΜΑΔΑ:ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ:ΕΦΗ ΠΑΠΑΠΟΡΦΥΡΙΟΥ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΡΑΚΕΛΛΗ,ΑΘΗΝΑ ΜΑΜΟΛΗ!!! ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΒΡΙΜΗ 

41 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Α’ ΤΕΡΑΜΗΝΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΣΤΟ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΑΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

42 ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ.. Με τον όρο ρύπανση υδάτων εννοούμε την ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά,χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού των θαλασσών,λιμνών ή ποταμών η οποία είναι ή μπορεί να γίνει ζημιογόνος για τον άνθρωπο,τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς αλλά και τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις συνθήκες ζωής.. Πως δημιουργείται όμως η ρύπανση των υδάτων ;

43 ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ Ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες (νοσοκομεία,χώροι εργασίας κ.α)

44 ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία (σφαγεία,βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος)

45 ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Αυτά είναι τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή και φυτοφάρμακα.

46 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων.

47 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Κεντρική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες, στις οποίες ολόκληρες λίμνες έχουν νεκρωθεί από την όξινη βροχή.

48 ΑΠΟ ΛΥΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ Kατάλοιπα καθαρισμών,μίγματα μηχανοστασίου,κατάλοιπα καυσίμων,απόβλητα/σκουπίδια,υφαλοχρώματα,καυσαέρια μηχανοστασίου,κατάλοιπα καυσίμων,απόβλητα/σκουπίδια,υφαλοχρώματα,καυσαέρια, θαλάσσιο έρμα και αποχετευτικά και μη ύδατα

49 ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ!!

50 ΓΕΛ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΤΑΞΗ:A ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΝΕΡΟ, ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ
OΜΑΔΑ : ΥΔΑΤΙΝΑ ΚΑΝΤΑΡΙΑΝΣ των μαθητών:Ευστράτιος Κοκκινέλλης Δημήτριος Μπαζίμας Χαράλαμπος Πλιάκας ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΓIAΒΡΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

51 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η δική μας ομάδα ασχολήθηκε στο α’ τετράμηνο με τα προβλήματα που υπάρχουν με τα αποθέματα του νερού παγκοσμίως και με τους τρόπους εξοικονόμησης νερού ,στο σπίτι και στο σχολείο.Στο β’ τετράμηνο ασχοληθήκαμε με τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με το νερό.

52 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΡΟΥ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΡΟΥ H υπερκατανάλωση, τα μειωμένα υδάτινα αποθέματα, αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας ,αποτελούν τις αιτίες για τα προβλήματα σχετικά με την ποσότητα και ποιότητα των υδατινων αποθεματων παγκόσμια. Στον πλούσιο Δυτικό κόσμο το σύνολο του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ στις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής το ποσοστό αυτό πέφτει στο 80-85% με την υποσαχάρια Αφρική να κατέχει τα μικρότερα ποσοστά της τάξεως του 50-60%. Είναι απίστευτο, αλλά πάνω από παιδιά, στην Αφρική και άλλες φτωχές χώρες του πλανήτη μας, πεθαίνουν καθημερινά είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετό νερό είτε γιατί αυτό, που υπάρχει, είναι ακατάλληλο.

53 Eκτιμάται ότι και αρκετές χώρες, οι οποίες απολαμβάνουν πλήρη ή μερική πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας μέχρι το Το σλόγκαν της UNESCO για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού 2012 ήταν «The world is Thirsty. Because we are Hungry».

54 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Εξοικονόμηση νερού ονομάζεται οποιαδήποτε προσπάθεια με την οποία επιτυγχάνεται περιορισμός της σπατάλης των υδάτινων αποθεμάτων.

55 Μπορούμε λοιπόν, με μικρές αλλαγές στη συ- μπεριφορά μας, να πετύχουμε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση νερού. Στο μπάνιο Ελέγχουμε για διαρροή το καζανάκι της του- αλέτας. Κλείνουμε τη βρύση όταν δεν χρειαζόμαστε το νερό, όπως για παράδειγμα όταν βουρτσί- ζουμε τα δόντια μας, όταν λουζόμαστε, όταν ξυριζόμαστε. Κάνουμε σύντομα ντους με μέτρια πίεση. Δεν τραβάμε άσκοπα το καζανάκι. Αντικαθιστούμε τα παλιά καζανάκια με σύγ- χρονα που διαθέτουν σύστημα διπλής ροής.

56 Στην κουζίνα Ξεπλένουμε φρούτα και λαχανικά σε μια λεκάνη με νερό, με το οποίο μπορούμε μετά να ποτίσουμε τα λουλούδια μας. Κλείνουμε τη βρύση όση ώρα σαπουνίζουμε τα πιάτα. Μουλιάζουμε τα λερωμένα σκεύη σε νερό, αντί να απομακρύνουμε τα αποφάγια αφήνο- ντα τη βρύση να τρέχει. Γεμίζουμε πλήρως το πλυντήριο πιάτων πριν να το θέ- σουμε σε λειτουργία.

57 Στον κήπο Ποτίζουμε τα φυτά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, κυρίως το καλοκαίρι. Σκουπίζουμε την αυλή ή το μπαλκόνι αντί την πλύνουμε με το λάστιχο. Ελέγχουμε τακτικά το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για διαρροές. Τοποθετούμε του ψεκαστήρες του κήπου έτσι ώστε το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτα πητα και στα φυτά και όχι στις πεζοδρομημέ- νες περιοχές. Επιλέγουμε φυτά, τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας. Συλλέγουμε ,αν μπορούμε, το βρόχινο νερό και το χρησιμοποιούμε στον κήπο,στο καζανάκι, κ.α. Αν διαθέτουμε πηγάδι δεν αντλούμε πολύ νερό από αυτό και ελέγχουμε τακτικά την ποιότητα του.

58 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι το σημαντικότερο αγαθό που υπάρχει πάνω στον δύσμοιρο πλανήτη γη.Αυτός είναι ο λόγος που το νερό έχει εισέρθει σε μεγάλο βαθμό στην ζωή των ανθρώπων και ιδιαίτερα στο τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού.Έτσι το νερό έχει συνεισφέρει στη δημιουργία επαγγελματικών προσανατολισμών από το παρελθόν έως τις μέρες μας και μεταγενέστερα στο μέλλον!

59 Επαγγέλματα που έχουν σχέση με το Νερό.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ Νερουλάς Παγοπώλης Μυλωνάς σε νερόμυλο Ραβδοσκόπος ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Υδραυλικός Ψαράς Δύτης Ναυτικός Λιμενεργάτης Σφουγγαράς Ναυαγοσώστης Λιμενικός

60 ΝΕΡΟΥΛΑΣ ΠΑΓΟΠΩΛΗΣ

61 ΜΥΛΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ

62 ΨΑΡΑΣ ΔΥΤΗΣ

63 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ

64 ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ

65 Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

66 Το νερό ως κοινό στοιχείο όλων των θρησκειών
Το νερό ως κοινό στοιχείο όλων των θρησκειών Το νερό συμβολίζει την αρχέγονη ουσία απ’ την οποία δημιουργήθηκαν όλες οι μορφές ζωής. Πέρα όμως από τις όποιες θεοποιήσεις, το νερό στάθηκε και ένα παγκόσμιο σύμβολο αγνότητας, διαύγειας και κάθαρσης. Σε όλες τις θρησκείες, από τις αρχαιότερες μέχρι τις πιο σύγχρονες, η επαφή με το νερό συνιστά αναγέννηση και κάθαρση. Το «αθάνατο νερό», η «πηγή της νεότητας», το «νερό της ζωής», αποτελούν μυθικές εκφράσεις της ίδιας αλήθειας: ότι στο νερό ενυπάρχουν η ζωή και η αιωνιότητα. Για πολλούς λαούς και σε πολλές εποχές το νερό αποτέλεσε σύμβολο ζωής και δημιουργίας.

67 Το νερό για τους αρχαίους Έλληνες
Για τον πρωτόγονο άνθρωπο το τρεχούμενο νερό, πηγή ή ποτάμι, ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ύπαρξή του. Γι’αυτό στην πρωτόγονη σκέψη ιεροποιήθηκε και οι ποταμοί θεοποιήθηκαν. Για τους Έλληνες οι ποταμοί ήταν γυιοί του Ωκεανού και της Τηθύος. Επίσης, λατρεύονταν και οι Νύμφες. Μικρές θεότητες της Φύσης που συνδέονταν με τα νερά , ιδιαίτερα με τις πηγές και τις λίμνες. Έγιναν σύμβολα γονιμότητας και έχουν συνδεθεί με τη λατρεία και τους μύθους του Ερμή και του Διονύσου. Ο Ποσειδώνας ήταν στη μυθολογία ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, κυρίαρχος και παντοδύναμος θεός της θάλασσας και όλων των νερών (ποταμών, λιμνών, πηγών). Ήταν θεός βίαιος και άγριος. Όταν οργιζόταν χτυπούσε την τρίαινά του στα νερά, ανατάραζε τα κύματα και εξαπόλυε θύελλες. Σύμβολα του Ποσειδώνα ήταν η τρίαινα και το δελφίνι.

68 Το νερό για τους Χριστιανούς
Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε ότι το νερό υπήρχε πριν από κάθε άλλη ύλη, προτού υπάρξει ζωή. Η δύναμη του νερού παρουσιάζεται με έντονες, χαρακτηριστικές εικόνες κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από τη γη της Αιγύπτου όταν σχίστηκαν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας και πέρασαν οι Ισραηλίτες χωρίς να πάθουν το παραμικρό αντίθετα με τους Αιγυπτίους οι οποίοι καταπνίγηκαν.Αλλά και όταν κτύπησε ο Μωυσής με το ραβδί του στο βράχο στη Ραφιδείν και άρχισε ξαφνικά να τρέχει από το βράχο νερό, για να πιει ο λαός.

69 Το νερό για τους Χριστιανούς (μέρος 2)
Στη χριστιανική θρησκεία το νερό είναι σύμβολο εξαγνισμού. Συμβολίζει τη ζωογόνο δύναμη, με την οποία ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο (Γέν. 1, 2). Ο Χριστός παρομοίωσε τον Εαυτό του με ύδωρ «ζων» και «πηγή ύδατος» (Ιωάν. κεφ. δ΄ 10, 14) που με το λόγο του μπορεί να ξεδιψάσει αιώνια τον άνθρωπο. Οι χριστιανοί βαφτίζονται στο νερό, για να καθαριστεί η ψυχή τους από το προπατορικό αμάρτημα και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος. Με το Βάπτισμα αρχίζει μια νέα ζωή. Στη Καινή Διαθήκη βλέπουμε τον Ιωάννη το Πρόδρομο ν’ ασκητεύει στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού και να βαφτίζει το λαό για να καθαριστούν οι ψυχές των ανθρώπων από τις αμαρτίες και να υποδεχτούν τον Μεσσία.

70 ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΩΝ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον ‘Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων: Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών. Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό. Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, , κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου.Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες.  H Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») γίνεται από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες. Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτοι τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

71 Το νερό για τους Χριστιανούς ( μέρος 3)
Το νερό για τους Χριστιανούς ( μέρος 3) Κάθε σχολική χρονιά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει με τον καθιερωμένο αγιασμό για να είμαστε ευλογημένοι από το Θεό. Αγιασμό κάνουν σε μια νέα επιχείρηση, όταν ξεκινάει κάποιο καράβι για το πρώτο του ταξίδι ,στη θεμελίωση οικοδομής , στην εγκατάσταση σε νέο σπίτι και σε άλλες περιπτώσεις. Στους νεόνυμφους επίσης ο ιερέας δίνει να πιουν κόκκινο κρασί. Αυτό μας θυμίζει το γάμο στην Κανά όπου ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Στη Θεία Λειτουργία όταν ο ιερέας ετοιμάζει την Θεια Ευχαριστία ζεσταίνει στο ζέον, ένα μικρό ασημένιο ποτήρι, νερό και το αναμιγνύει στο Άγιο Ποτήριο με κρασί. Αυτό συμβολίζει το θερμό αίμα και το νερό που χύθηκε από την πλευρά του Ιησού πάνω στο σταυρό.

72 ΑΓΙΑΣΜΑ Σε πολλές Εκκλησίες υπάρχει το αγίασμα, νερό το οποίο κατά την παράδοση αγιάστηκε από την Παναγία ή από κάποιον Άγιο και θεωρείται θαυματουργό και θεραπευτικό.

73 Το νερό για άλλες θρησκείες του κόσμου
Οι ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν. Στις όχθες του υπάρχουν ιερές πόλεις όπου οι πιστοί πάνε να προσκυνήσουν. Οι προσκυνητές χύνουν επίσης νερό μέσα στο Γάγγη ως προσφορά στους θεούς τους. Οι ινδουιστές το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης. Τότε βγαίνουν στους δρόμους, ανάβουν φωτιές και ραντίζουν ο ένας τον άλλο με σκόνες ή χρωματισμένο νερό. Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα στραμμένοι προς τη Μέκκα. Πριν από κάθε προσευχή, πλένουν τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα τους  και βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί για προσευχή.

74 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

75 Tο νερό, πηγή και σύμβολο ζωής, έγινε από τα πανάρχαια χρόνια αντικείμενο λατρείας των λαών όλης της γης. Ξωτικά και Στοιχειά πλημμύρισαν το λαϊκό μας πολιτισμό και συνόδευσαν ή συνοδεύουν ακόμα τη ζωή των ανθρώπων σε πολλές τους εκδηλώσεις. Οι βρύσες, τα πηγάδια, οι στάμνες, οι νερόμυλοι , οι νεροτριβές, τα υδραγωγεία, τα γεφύρια από την άλλη αποκαλύπτουν την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει και να εκμεταλλευτεί αυτό το ζωτικό αγαθό, το νερό. Το νερό κατέχει σημαντική θέση στη λαϊκή μας παράδοση και η παρουσία του είναι συχνή σε πολλά ελληνικά έθιμα ακόμα και σήμερα.

76 ΚΛΗΔΟΝΑΣ Ο εορτασμός αρχίζει από την παραμονή του γενεσίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου,στις 23 Ιουνίου, με τις μεγάλες φωτιές που ανάβονται στις γειτονιές και τις πηδούν όλοι. Κατόπιν φέρνουν οι ανύπαντρες κοπέλες από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στη ‘γραγούδα’ (πήλινο δοχείο), ρίχνοντας μέσα κι από κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο. Σκεπάζουν έπειτα τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τον ξάστερο ουρανό. Την επόμενη μέρα ανοίγεται με τραγούδια η γραγούδα και καθώς η κάθε μία παίρνει πίσω το αντικείμενο που της ανήκει, ακούγεται κι από ένα δίστιχο, το περιεχόμενο του οποίου έχει κάποια σημασία για το ‘ριζικό της κοπέλας, στην οποία εκείνη τη στιγμή απευθύνεται. Τα αντικείμενα κάποτε τελειώνουν και καθώς βασιλεύει ο ήλιος κάθε κοπέλα γεμίζει το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό, στέκεται μπροστά στο παράθυρο ή σε κάποιο σταυροδρόμι και περιμένει μέχρι ν’ ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα. Αυτό πιστεύεται πως θα είναι και το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί.

77 ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ Παίρνουμε ένα ποτήρι με νερό και ένα φλιτζάνι με λίγο λάδι. Σταυρώνουμε τον ματιασμένο, κρατώντας στο χέρι το ποτήρι με το νερό, ενώ συγχρόνως λέμε από μέσα μας τρεις φορές «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά». Μετά, όταν το πούμε τρεις φορές αυτό, λέμε το «Πάτερ ημών». Όταν το πούμε και αυτό, βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα στο φλιτζάνι με το λάδι και τις σταγόνες με το λάδι τις ρίχνουμε στο ποτήρι με το νερό. Όταν πέσουν πάνω στην επιφάνεια του νερού και όσο πάνε και ανοίγουν, τότε ξέρουμε ότι ο άλλος είναι ματιασμένος. Αν τις ρίξουμε και δεν ανοίξουν, τότε θα ξέρουμε ότι δεν είναι ματιασμένος.

78 ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ
ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ Την αυγή της πρώτης μέρας του χρόνου, πριν καλά-καλά ξημερώσει, άδειαζαν τις λαγήνες - δεν έπιναν το νερό της προηγούμενης... χρονιάς - και πήγαιναν στην βρύση,συνήθως οι κοπέλες, να πάρουν το αμίλητο νερό. Γύριζαν οι γυναίκες με γεμάτο λαγήνι, δίχως να μιλήσουν σε άνθρωπο, αν τύχαινε να συναντήσουν στον δρόμο τους. Αν στον δρόμο ήταν και κανένα συγγενικό η φιλικό σπίτι, έριχναν λίγο από το αμίλητο νερό στο κατώφλι τους, άνοιγαν την πόρτα τους, πετούσαν μέσα μια πέτρα και έφευγαν αμίλητες όπως ήρθαν. Τους έκαναν δηλαδή το ποδαρικό, να ‘ναι η ζωή τους σαν το νερό της πηγής και η γεροσύνη τους σαν την πέτρα. Μετά γύριζαν στο σπίτι της με το νερό, και μόλις έμπαιναν έλεγαν: « Χρόνια Πολλά» στους δικούς τους. Το αμίλητο νερό το έχυναν στις τέσσερεις γωνιές του σπιτιού, « για να τρέχουν όλη τη χρονιά τα καλούδια σαν το νερό».

79 Άλλα ήθη και έθιμα σχετικά με το νερό είναι: _ Όταν μια γυναίκα πάει να γεννήσει, της ρίχνουν νερό για να κυλήσει το μωρό σαν νεράκι. _ Όταν φεύγει κάποιος ταξίδι, ρίχνουν από πίσω του νερό για να κυλάει ο δρόμος του σαν νερό. _ Υπάρχει η δοξασία ότι το νερό κοιμάται κάποιες ώρες. Αν βρεθεί κάποιος μπροστά σε κοιμισμένο νερό, δεν πρέπει να μιλήσει, γιατί μπορεί να πάθει μεγάλο κακό. _ Όλοι όσοι παρευρίσκονται σε κηδεία , πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους με νερό πριν πάνε στο σπίτι τους ,για να φύγει το κακό .

80 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

81 ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Όταν πλυθώ, λερώνεται. Τι είναι? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «το νερό» Από ψηλά πέφτει και δεν γκρεμίζεται,πέφτει και δεν ραγίζεται. Τι είναι? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «η βροχή» Τι είναι αυτό που μπορεί και τρέχει αλλά δεν μπορεί να περπατήσει? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «το νερό» Τρέχει και τρέχει και πάει και πάει και πίσω δεν κοιτάει.Τι είναι? Ποια είναι η μάνα που γεννάει τα παιδιά της και τα καταπίνει? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «η θάλασσα»

82 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Διψάει η αυλή μας για νερό κι εμείς το χύνουμε έξω. Βγήκε από τα νερά του. Περί ανέμων και υδάτων. Τα σιγανά τα ποταμάκια να φοβάσαι. Να το πάρει το ποτάμι Έμεινε στα κρύα του λουτρού. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Το νερό με τη φωτιά φίλοι δεν γίνονται. Τα’ κάνε μούσκεμα\θάλασσα. Στο Μανταμάδο βρέχει και στο Αιβαλί βροντά. Το αίμα νερό δεν γίνεται κι αν γενεί δεν πίνετε. Πίνουν νερό στο όνομα του. Να το μάθεις νεράκι. Έχυσα μαύρο δάκρυ. Σε ξένο κρασί νερό μην βάζεις. Έβαλε νερό στο κρασί του. Πνίγεται σε μια κουταλιά νερό.

83 Σχολικό έτος 2014-15 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γιαβρίμη Γεωργία
ΝΕΡΟ ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ Όνομα ομάδας: Βρεγμένα Αγόρια Μουτζουρέλλης Χριστόφορος Μαυραπίδης Νικόλας Δεληγιάννης Αποστόλης Φώτης Φωτέλλης Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γιαβρίμη Γεωργία

84 Νερό και δημοτικά τραγούδια
Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα εξέφραζαν το δέος τους για τα φυσικά φαινόμενα μέσω τραγουδιών και ποιημάτων. Το νερό, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποιητές και συνθέτες τραγουδιών, υπήρξε θέμα πολλών τραγουδιών που έγιναν διάσημα. Οι άνθρωποι των δημοτικών τραγουδιών λατρεύουν τη φύση, την πατρίδα και την οικογένεια και θέλουν να ζήσουν, να χαρούν. Αντιθεοκρατικοί, ενανθρωπίζουν τη φύση και τη λατρεύουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

85 Μερικά χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια με θέμα το νερό είναι τα εξής:
Γερακίνα Της Καλαμάτας το νερό Το ξεροστεριανό νερό Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ Να είχα νερό από τον πλάτανο Σαν πας Μαλάμω για νερό Αμοργιανό μου πέραμα Αν βουληθώ να σε αρνηθώ

86 Και χαρακτηριστικά σύγχρονα τραγούδια με θέμα το νερό είναι τα εξής :
Στου καιρού τη ζυγαριά Θάλασσα πλατειά Μη μιλάς άλλο γι’αγάπη Θάλασσά μου σκοτεινή     

87 Και μερικά χαρακτηριστηκά ποιήματα είναι :
Τρεχούμενο νερό Το μονάκριβο νερό μας (Αλεξάνδρα Ντίνου) Νερό δροσερό (Αγγελικά Τριανταφύλλου) Το νερό (Αλέξανδρος Παλαιολόγος)


Κατέβασμα ppt "ΝΕΡΟ ,ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google