Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μονή Στουδίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μονή Στουδίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μονή Στουδίου

2

3 Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Στουδίου, γνωστή απλά ως Μονή Στουδίου (ή των «ακοίμητων μοναχών.).
Ήταν σπουδαίο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, χτισμένο στον Ξηρόλοφο, τον έβδομο λόφο της Κωνσταντινούπολης.

4 Ιστορική Αναδρομή 454: Ιδρύεται από κάποιον Συγκλητικό ονόματι Στούδιο από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Αυτός θαύμαζε το μοναχικό βίο και μέσα σε μια μεγάλη έκταση που κατείχε, έκτισε μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον πρώτο ασκητή. Εκεί εγκαταστάθηκε αδελφότητα μοναχών, που ονομάστηκαν ακοίμητοι, καθώς προσεύχονταν αδιάλειπτα νυχθημερόν. 9ος αιώνας: Μεγάλη ακμή γνώρισε επί των ημερών του Θεοδώρου Στουδίτη και ύστερα, οπότε με την εγκατάσταση της αδελφότητας των Σακκουδιτών η μοναχική αδελφότητα έφτασε να αριθμεί πάνω από 700 μοναχούς. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας έκλεισε, καθώς της επιβλήθηκαν όροι που οι μοναχοί αρνήθηκαν να δεχθούν. Ανασυστήθηκε το 1294 με τις γενναιόδωρες χορηγίες του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αδερφού του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’, και λειτούργησε μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Τον 14ο αιώνα κατείχε την κορυφαία θέση μεταξύ των μονών της Κωνσταντινούπολης.

5

6 Αξία της Μονής για τον Ορθόδοξο Μοναχισμό
Η Μονή Στουδίου είχε δικό της Τυπικό («υποτύπωσιν»). Πλούτισε την εκκλησιαστική υμνολογία με νέους ύμνους και κανόνες, οι οποίοι υιοθετήθηκαν αμέσως από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, αντικαθιστώντας την παλιά υμνογραφία. Το Τυπικό της Μονής αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες, τόσο στην επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όσο και στη Ρωσία, μετά τον 11ο αιώνα. Στα χρόνια του Ιωάννου Τσιμισκή, ο Ευθύμιος Στουδίτης συνέταξε το πρώτο Τυπικό του Αγίου Όρους.

7 Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης

8 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Τρεις Αυτοκράτορες αποσύρθηκαν εκεί και έγιναν Στουδίτες, ενώ τρεις Στουδίτες έγιναν Πατριάρχες. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά την Εικονομαχία, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέφερε πολλά, καθώς οι μοναχοί της αναδείχτηκαν αγωνιστές της Ορθοδοξίας και υπερασπιστές της τιμής των εικόνων. Στη σπουδαία βιβλιοθήκη της Μονής θησαυρίζονταν έγγραφα, επιστολές και υλικό που αφορούσε στα περιουσιακά στοιχεία και τα προνόμιά της. Επιπλέον, η Μονή περιλάμβανε σχολή αντιγραφέων, τα χειρόγραφα της οποίας ήταν περιζήτητα σε ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο και πολλά από αυτά σώζονται σε διάφορες βιβλιοθήκες της Δυτικής Ευρώπης και της Ανατολής. Στη Μονή φυλάσσονταν επίσης πολλά ιερά λείψανα, μεταξύ των οποίων η κάρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του πατέρα του Ζαχαρία, και του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τα περισσότερα χάθηκαν στην περίοδο της Φραγκοκρατίας.

9 Βυζαντινή μικρογραφία που απεικονίζει τη Μονή Στουδίου στην Προποντίδα

10 Καθολικό της Μονής Η εκκλησία της Μονής, που βρίσκεται στο κέντρο του μοναστικού συγκροτήματος, ανήκει στον παλαιό τύπο της βασιλικής, όμοια με τις εκκλησίες που ανήγειρε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Αποτελείται από τρία κλίτη, μια μεγάλη πολυγωνική κόγχη του ιερού, ένα μεγάλο ορθογώνιο αίθριο δυτικά και γυναικωνίτη που περιβάλλει τον κυρίως ναό. Η διακόσμηση του ναού ήταν εκπληκτική, όπως αναφέρουν πολλοί περιηγητές.

11 Ο ναός μετά την Άλωση 1481: Μετατροπή της βασιλικής σε τέμενος από τον ιπποκόμο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄, Αλβανό Ελιά Μπέη και πήρε το όνομα Μιραχόρ ή Ιμραχόρ τζαμί ή «Τζαμί του ιπποτρόφου». 1782: Πυρκαγιά καταστρέφει το ναό. 1894: Καταστρέφεται από σεισμό. 1920: Ο ναός ξανακαίγεται. 2013:Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να ανακαινιστεί και να μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπιά της.

12 Το εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο του 13ου αιώνα με τα γεωμετρικά σχέδια και τις μινιατούρες ζώων και πουλιών είναι σήμερα εκτεθειμένο στον ήλιο και τη βροχή και σιγά σιγά καταστρέφεται. Τα υπολείμματα του τεράστιου μοναστικού συγκροτήματος που ήταν διασκορπισμένα γύρω από το ναό, όπως περιγράφονταν από διάφορους περιηγητές, δεν υπάρχουν πλέον, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής για να επανοικοδομήσουν τα σπίτια τους μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1920.

13 Αποτελείται από 344 περγαμηνά φύλλα, και γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη, μάλλον στη μονή του Στουδίου.

14 Τ Υ Π Ι Κ Ο Σ Τ Π Κ Ο Ι Μ Η Σ Η Υ Ρ Δ Θ Ω Ε Ο Δ Ρ Ο Σ Ι Τ Ο Η
ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ Τ Υ Π Ι Κ Ο ΚΑΘΕΤΑ Το 454 ιδρύεται από έναν συγκλητικό ονόματι …(αιτ.). Η Μονή είχε τον ρόλο του πιστού … της εικονολατρίας την περίοδο της εικονομαχίας. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ Το πρόσφερε η Μονή στον Ορθόδοξο Μοναχισμό. Η …της Θεοτόκου εικονίζεται συχνά στα καθολικά των Μονών ακριβώς απέναντι από το Ιερό και πάνω από τη θύρα του ναού. …ο Στουδίτης, ο σημαντικότερος ηγούμενος της Μονής. Σ Τ Π Κ Ο Ι Μ Η Σ Η Υ Ρ Δ Θ Ω Ε Ο Δ Ρ Ο Σ Ι Τ Ο Η

15 ΠΗΓΕΣ

16 Μες του Βοσπόρου τα νερά…
Α’ Υποομάδα Γαζέας Θεόδωρος Δημητρίου Δημήτριος Καλλίνης Μάριος Μπαντίκης άγγελος Νάκης Αχιλλέας Β’ Υποομάδα Αλεξιάδου Κωνσταντίνα Ζηβόντση Ελένη Ηλιάδου Δήμητρα Καραγκιοζίδου Αριάδνη Καρατζά Ηλιάνα Μπιβόλτση Κωνσταντίνα Γ’ Υποομάδα Κελεκίδου Ελευθερία Παπαδημητρίου Ελένη Πέσσιου Ελένη Σαπαλίδου Μαρία Σταύρε Αγγέλα Τόνα Δήμητρα


Κατέβασμα ppt "Μονή Στουδίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google