Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ Α1 ΑΚΕΡΜΑΝΙΔΗ ΘΕΟΛΟΓΟ

2 Το κρασί (επίσης οίνος) είναι ένα αλκοολούχο ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους .Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.

3 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ
Το κρασί συνδυάζεται με κρέατα, όπως πάπια, βοδινό κρέας, κουνέλι, πουλερικά, λουκάνικα αλλά και εντόσθια. Εξίσου καλά συνδυάζεται και με τυριά με έντονη γεύση, όπως το ροκφόρ.

4 ΕΙΔΗ ΚΡΑΣΙΩΝ Κόκκινο κρασί Λευκό κρασί Ροζέ κρασί
Σημαντικό διακριτικό κάθε κρασιού είναι και το χρώμα του. Τα κρασιά διακρίνονται γενικά σε λευκά, κόκκινα και ροζέ. Είναι λανθασμένη η γενικευμένη άποψη πως το χρώμα του σταφυλιού καθορίζει και το χρώμα του κρασιού. Στην πραγματικότητα οι χρωστικές ουσίες του σταφυλιού περιέχονται στα στερεά μέρη του (στέμφυλα) και επομένως το χρώμα του σταφυλιού παρέχει το χρώμα του κρασιού μόνο αν και τα στερεά του μέρη συμμετέχουν στην διαδικασία της ζύμωσης. Κόκκινο κρασί Λευκό κρασί Ροζέ κρασί Τα κρασιά μπορούν να ταξινομηθούν επίσης ως ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα. Η γλυκύτητα των κρασιών μπορεί να μετρηθεί κατά τη διαδικασία της συγκομιδής αν και στην πράξη καθορίζεται από το ποσό της ζάχαρης που παραμένει στο κρασί μετά από τη ζύμωση. Έτσι, το ξηρό κρασί δεν περιέχει υπόλοιπο ζάχαρης.

5 ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
Η κατανάλωση κρασιού είναι μεγάλη σε όλο τον κόσμο όμως πολλοί άνθρωποι πολλές φορές ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης. Αυτό οδηγεί πολλές φορές στο να μεθύσει κάποιος με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωμένη συμπεριφορά , μειωμένα αντανακλαστικά κ.α. που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα.

6 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
Επιστήμες έχουν αποδείξει ότι η φυσιολογική κατανάλωση κρασιού βοηθά στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος και της καρδιάς μας. Το κρασί περιέχει οινόπνευμα το οποίο περιέχει αρκετές θερμίδες . Παρόλα αυτά το κρασί απαγορεύεται αυστηρά στα παιδιά λόγω του αλκοόλ που περιέχει .

7 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μέχρι πρόσφατα, αλλά και σε περιορισμένο βαθμό σήμερα, το κρασί που κυριαρχούσε στην περιοχή της Αττικής ήταν η ρετσίνα και το κοκκινέλι. Σήμερα πίνεται περισσότερο το λευκό και ξηρό κρασί, όπως και το ξηρό ερυθρό. Λιγότερο διαδεδομένα είναι τα ροζέ κρασιά, όπως και τα γλυκά, ημίγλυκα και αφρώδη. Η Η σύγχρονη λέξη αμπέλι, που δηλώνει το καλλιεργημένο φυτό που παράγει τα σταφύλια, προέρχεται από το υποκοριστικό της αρχαίας άμπελος. Στην ελληνική μυθολογία λέγεται πως ο Άμπελος ήταν ένας νέος και όμορφος Σάτυρος και όταν σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα ο θεός Διόνυσος για να τον τιμήσει ονόμασε έτσι το φυτό με τα σταφύλια. Η συλλογή των σταφυλιών στο τόπο μας, ο τρύγος, γίνεται κατά κύριο λόγο το μήνα Σεπτέμβριο και γι' αυτό το λόγο στη λαϊκή παράδοση ο μήνας λέγεται και Τρυγητής. Στην ελληνική λαϊκή παράδοση ο τρύγος και η παρασκευή του μούστου για το κρασί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες όσο και δυσκολότερες γεωργικές εργασίες που απαιτούν την κινητοποίηση και εργασία του συνόλου.

8 ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ Η Γιορτή του κρασιού της Βοστόνης (αγγλ. Boston Wine Festival) διοργανώνεται ετησίως από το 1989 στη Βοστώνη, Ιδρύθηκε από τον Chef Daniel Bruce και είναι το μακροβιότερο φεστιβάλ κρασιού και εστίασης των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαρκεί τρεισήμισι μήνες και συμπεριλαμβάνει πολλές διοργανώσεις κάθε εβδομάδα.

9

10 ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, Α1 Σχολ. Έτος


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google