Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ για την Α΄& Β΄ τάξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ για την Α΄& Β΄ τάξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ για την Α΄& Β΄ τάξη
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ για την Α΄& Β΄ τάξη Ένα ταξίδι στη χώρα του βιβλίου Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών, 8/θέσιο Δημοτικό Κριπαροπούλου Αντιγόνη Παξινού Αθηνά σχολικό έτος

2 Στόχοι Να ασκηθούν οι μαθητές στην ακρόαση, την κατανόηση και την αφήγηση κειμένου. Να μπορέσουν ν’ αναδιηγηθούν μια ιστορία. Να αναπτύξουν συνεργατική και επικοινωνιακή ικανότητα. Να μάθουν να σέβονται την προσωπικότητα των άλλων μαθητών της ομάδας. Να μυηθούν στο μαγευτικό κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Να κατανοήσουν πως η ώρα αυτή είναι δική τους και να τη διαχειρίζονται με σεβασμό.

3 Η προετοιμασία για το ταξίδι...
Διαμόρφωση του χώρου Χρησιμοποιείται μια αίθουσα που είναι στρωμένη με μοκέτα και έχει ζεστά κι ευχάριστα χρώματα. Εμπλουτίζεται με μαξιλάρια, ένα ταμπλό για ανάρτηση εργασιών, χαμηλά τραπεζάκια και καρέκλες. Δημιουργείται το “δέντρο της γνώσης” που κοσμεί μια γωνιά του χώρου και θα στολιστεί με τις εργασίες των μαθητών. Επιλέγονται βιβλία που γεμίζουν τη γωνιά της βιβλιοθήκης, την οποία τα παιδιά ονομάζουν “η βιβλιοθήκη μου χαμογελά”.

4 Το δέντρο της γνώσης

5 Η βιβλιοθήκη μου χαμογελά

6 Το ταξίδι ξεκινά... To χελιδόνι και η πεταλούδα
Το ταξίδι ξεκινά με το παιχνίδι “ομόκεντροι κύκλοι”.Είναι ένα παιχνίδι γνωριμίας της ομάδας και μας βοηθά να συστηθούμε όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, ως μέλη της ίδιας ομάδας. Ακολουθεί ανάγνωση της ιστορίας “το χελιδόνι και η πεταλούδα” της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου. Γίνεται αναδιήγηση της ιστορίας από τους μαθητές.

7 Η εικονογράφηση της ιστορίας
Στη δεύτερη συνάντηση γίνεται η εικονογράφηση της ιστορίας.

8 Το κατεργάρικο αστεράκι
Η δασκάλα διαβάζει το βιβλίο της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη “το κατεργάρικο αστεράκι”. Με το παιχνίδι των ερωτήσεων περνάμε στην κατανόηση του κειμένου.

9 Το μόμπιλο των αστεριών
Οι μαθητές, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, γράφουν τις ευχές τους πάνω σε αστεράκια και κατασκευάζουν έτσι ένα μόμπιλο από αστέρια, το οποίο στολίζει το “δέντρο της γνώσης”.

10 Το κατεργάρικο αστεράκι συνέχεια...
Ένας μαθητής αφηγείται την ιστορία. Οι υπόλοιποι συμπληρώνουν στο τέλος, χωρίς ενδιάμεσα να τον διακόπτουν. Όλοι μαζί, σε συνεργασία κατά ομάδες, εικονογραφούν το κείμενο. Δραματοποιούμε την ιστορία με συνοδεία μουσικής.

11 H μπουγάδα του Αι-Βασίλη
Οι μαθητές της Β΄τάξης διαβάζουν το βιβλίο “η μπουγάδα του Αι-Βασίλη” της Ιωάννας Κυρίτση.

12 Ξαναθυμάμαι τα βιβλία που γνώρισα μέχρι τώρα
Ξαναθυμάμαι τα βιβλία που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα και γράφω τον τίτλο, το συγγραφέα και την έκδοση πάνω σε χαρτόνια, σε σχήμα φύλλου, που στολίζουν το δέντρο μας.

13 Σελιδοδείκτες με τους τίτλους των βιβλίων
Φτιάχνουμε σελιδοδείκτες με τους τίτλους των βιβλίων που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Παίζουμε παντομίμα με σκηνές από τα βιβλία. Οι υπόλοιποι μαθητές μας παρακολουθούν και προσπαθούν να μαντέψουν τον τίτλο του βιβλίου.

14 Η νεράιδα Πραλίνα και το μαγικό φουντούκι
Διαβάζουμε το βιβλίο της Κλειώς Φανουράκη “η νεράιδα Πραλίνα και το μαγικό φουντούκι”. Ανατρέπουμε την ιστορία δίνοντάς της ένα διαφορετικό τέλος. Φτιάχνουμε σοκολατάκια και τα γευόμαστε.

15 Ζωγραφιές με σκηνές από το βιβλίο

16 Επιλέγω βιβλίο - Βιβλιοπαρουσίαση
Βρίσκω αυτό που μου κάνει εντύπωση και το διαβάζω σιωπηρά. Συμπληρώνω το φύλλο βιβλιοπαρουσίασης με τα στοιχεία του βιβλίου (συγγραφέας, εκδόσεις, εικονογράφηση, περίληψη). Οι μαθητές της Α΄τάξης γράφουν τους τίτλους των βιβλίων σε χαρτόνια σχεδιασμένα σε σχήμα φύλλου και στολίζουν το “δέντρο του βιβλίου”. Μαθαίνω να επιλέγω βιβλία από μια βιβλιοθήκη.

17 Παραμύθια Τα παιδιά διαλέγουν παραμύθια και διαβάζουμε το παραμύθι “το καλό και το κακό κορίτσι”. Eντοπίζουμε τα στοιχεία του (προσωποποίηση, διάλογος κ.ά.). Εστιάζουμε στη μέθοδο της αφήγησης μέσα από τα παραμύθια.

18 Παραμύθια με κολάζ

19 Στο εργαστήριο πληροφορικής
Στο εργαστήριο πληροφορικής διαβάζουμε βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Βρίσκουμε παραδοσιακά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Επιλέγει ο καθένας αυτό που του αρέσει και το διαβάζει. Σε κενή σελίδα γράφει την περίληψη και σχεδιάζει με γραφικά.

20 Ο βάτραχος είναι βάτραχος Η παλέτα των συναισθημάτων
Διαβάζουμε τα βιβλία “ο βάτραχος είναι βάτραχος” του Μαξ Βέλθουις και “η παλέτα των συναισθημάτων” της Έρας Μουλάκη.

21 Μιλάμε για συναισθήματα
Μιλάμε για συναισθήματα (χαρά, λύπη, απογοήτευση, θυμός, θλίψη, κ.ά.). Εικονογραφούμε συναισθήματα.

22 Οι τρεις δροσοσταλίδες
Στην ενότητα βιβλία με οικολογικό περιεχόμενο επεξεργαζόμαστε το βιβλίο της Τζέμης Τασάκου “οι τρεις δροσοσταλίδες”.

23 Φύλλο εργασίας Οι μαθητές συμπληρώνουν φύλλο εργασίας για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου

24 Η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί
Στην ενότητα οικο-παραμύθια θα συναντηθούμε και με το έργο του Μάνου Ελευθερίου “η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί”.

25 Ο Μαρεσούν και τα μυρμηγκάκια
Οι μαθητές, ένας-ένας με τη σειρά, διαβάζουν το βιβλίο της Ελένης Ανδρικοπούλου “ο Μαρεσούν και τα μυρμηγκάκια”. Με πλαστελίνη και χαρτόνι φτιάχνουν τους ήρωες της ιστορίας.

26 Τα έργα μας

27

28

29

30

31

32

33 Μια συγγραφέας στην τάξη μας
Μας επισκέπτεται η συγγραφέας Άννα Δενδρινού μαζί με τον κύριο Νίκο, το μουσικό με τα κρουστά. Μας αφηγείται το έργο της “το ρεπανάκι”. Θεατρικό δρώμενο με τη συνοδεία μουσικής.

34 Τι πετύχαμε Μετά από μια χρονιά όμορφης και δημιουργικής ενασχόλησης με το βιβλίο, νομίζουμε ότι πετύχαμε: Να αγαπήσουμε πρώτα απ’ όλα το βιβλίο. Ν’ αναπτύξουμε κριτική ικανότητα. Να ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Να εξοικειωθούμε με τον κόσμο της τέχνης μέσα απ’ τη δραματοποίηση, την εικονογράφηση, την παντομίμα, τη μουσική κ.ά., εκτός απ’ τη λογοτεχνία. Ν’ αποκτήσουμε θετικά πρότυπα γνωρίζοντας κάποιους απ’ τους δημιουργούς των βιβλίων και τελικά ν’ αποκτήσουμε μοναδικές εμπειρίες.


Κατέβασμα ppt "ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ για την Α΄& Β΄ τάξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google