Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H METAMOΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ ΣΕ ΛΙΘΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H METAMOΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ ΣΕ ΛΙΘΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H METAMOΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ ΣΕ ΛΙΘΟ

2 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2014-15
“ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ “ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ’’ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΣΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ 02 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΚΑΡΠΟΥΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ ΠΕ 19 ΚΟΖΥΒΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 02 ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕ 06

4 Βίντεο από youtube

5 Ο βράχος στον οποίο μεταμορφώθηκε η Νιόβη.
 Ο βράχος στον οποίο  μεταμορφώθηκε η Νιόβη. Πηγή φωτογραφίας

6 Περίληψη του Μύθου   Η Νιόβη ήταν κόρη του βασιλιά της Φρυγίας, Ταντάλου και η μητέρα της ήταν η Διώνη. Ο αδελφός της ονομαζόταν Πέλοπας. Σύζυγος της ήταν ο Θηβαίος Αμφίονας. Με τον Αμφίονα η Νιόβη απέκτησε επτά γιους και επτά κόρες, δηλαδή δεκατέσσερα παιδιά συνολικά και έφεραν το όνομα Νιοβίδες.     Κάποτε η Νιόβη υπερηφανεύθηκε για την ομορφιά των παιδιών της και διέπραξε ύβρη λέγοντας, τα εξής υπεροπτικά λόγια: «Ένα μόνο ζεύγος διδύμων έναντι των τόσων δικών της έχει να επιδείξει η Λητώ, η εκλεκτή του Δία!» (εννοώντας την Άρτεμη και τον Απόλλωνα).    

7 O μύθος της Νιόβης στη ζωγραφική
Πηγή φωτογραφίας

8 Η διαμόρφωση της εικόνας έγινε με το pizap

9 Περίληψη του Μύθου   Στη συνέχεια, όταν η Λητώ έμαθε για τα γεμάτα αλαζονεία λόγια της Νιόβης, ζήτησε από τα παιδιά της να φροντίσουν για την τιμωρία της υπερήφανης θνητής. Τότε, χρησιμοποιώντας τα βέλη τους, οι θεοί Απόλλων και Άρτεμις φόνευσαν τα παιδιά της Νιόβης. Ο θεός του φωτός είχε ως στόχο τα επτά αγόρια και η αδελφή του τις επτά κόρες. Παρόλα αυτά, ο Αμύκλας και η Μελίβοια σώθηκαν. Τα σώματά τους έμειναν άταφα για τις επόμενες εννέα ημέρες. Ο Δίας μεταμόρφωνε σε λίθο (πέτρα) όποιον επιχειρούσε να αποδώσει νεκρικές τιμές στους άτυχους νεκρούς. Την ένατη μέρα υπέκυψαν οι θεοί, μετά από τις αμέτρητες ικεσίες της Νιόβης, και ενταφίασαν τα παιδιά σε δύο κοινούς τάφους.

10 Περίληψη του Μύθου Η πονεμένη Νιόβη έτρεξε στον πατέρα της, οποίος βρισκόταν στην Σίπυλο, και εκεί οι θεοί την μεταμόρφωσαν σε βράχο αλλά από τα μάτια της τα δάκρυα συνέχισαν να κυλούν καυτά. Από εκεί κυλούσε μια πηγή. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο* τα ονόματα των παιδιών ήταν : Αγόρια: Σίπυλος, Μίνυτος, Ίσμηνος, Δαμασίχθων, Αγήνωρ, Φαίδημος και Τάνταλος Κορίτσια: Εθοδαία ή Νέσιρα, Κλεοδόξη, Αστυόχη, Φθία, Πελοπία, Αστυκράτεια και Ωγυγία. *Ο Απολλόδωρος ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός, γραμματικός και μυθογράφος, που έζησε πολλά χρόνια στην Αλεξάνδρεια. (Πηγή :http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82 )

11 Το μυθολογικό παράδειγμα της Νιόβης Ιλιάδα, Ω 596-621 μτφρ. Ι
Το μυθολογικό παράδειγμα της Νιόβης  Ιλιάδα, Ω μτφρ. Ι. Πολυλάς Πηγή: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B108/208/1461,6747/ Και τώρα να δειπνήσομεν, ω γέρε, ας στοχασθούμε· ότι δεν ελησμόνησε μήτε η λαμπρή Νιόβη  τροφήν να πάρ' η δύστυχη σ' εκείνην την ημέραν που είδε δώδεκα παιδιά στο σπίτι πεθαμένα, έξι ανδρειωμέν' αγόρια της και έξι θυγατερες· τ' αγόρια ο Φοίβος εφόνευσε με τ' αργυρό του τόξο, τες κόρες πάλ' η Άρτεμις από χολήν που επήραν, ότι με την καλήν Λητώ ισώνετο η Νιόβη, πως αυτή γέννησε πολλά κι εκείνη δύο μόνον. Και όμως οι δύο τους πολλούς αφάνισαν, κι εννέα στο αίμα ημέρες έμειναν, και άνθρωπος να τους θάψει δεν ήταν, ότι τους λαούς ελίθωσεν ο Δίας.  Κι οι επουράνιοι θεοί τους δέκα τους εθάψαν αλλά στο δάκρ' απόκαμε κι εκείνη κι ενθυμήθη τροφήν να πάρ' η δύστυχη· και τώρα στου Σιπύλου τα έρμα όρη τ' άγρια, κει που ησυχάζουν νύμφες από χορούς που έστησαν στες άκρες του Αχελώου, τον πόνον πόχει απ' τους θεούς και πετρά ως είναι τρέφει.

12 Nα διαβάσετε την ιστορία της Φλανδρώς στο σχολικό εγχειρίδιο της Ιλιάδας, να τη συγκρίνετε με το μυθολογικό παράδειγμα της Νιόβης και να επισημάνετε ομοιότητες και διαφορές.  Η Φλανδρώ ήταν μια γυναίκα που μόλις είχε παντρευτεί. Ο άνδρας της ήταν καραβοκύρης και έτσι μετά τον γάμο έφυγε για να ταξιδέψει. Αυτή τον αγαπούσε τόσο πολύ, που έκλαιγε ασταμάτητα και κατά αυτόν τον τρόπο φουρτούνιασε η θάλασσα,  με αποτέλεσμα να καταστραφεί το καράβι και να πνιγεί ο σύζυγος της. Αυτή περίμενε αρκετά χρόνια και, αφού τα δάκρυα της είχαν στερέψει, ζήτησε σε απεγνωσμένη κατάσταση από τους θεούς να την μεταμορφώσουν σε λίθο, δηλαδή σε πέτρα.     Οι ομοιότητες με τον μύθο της Νιόβης είναι οι εξής: και η Νιόβη όπως και η Φλανδρώ μεταμορφώθηκαν σε λίθο. Επίσης μια άλλη ομοιότητα είναι ότι και οι δύο γυναίκες, επειδή έχασαν δικούς τους ανθρώπους που αγαπούσαν πολύ, ήταν πολύ στεναχωρημένες, θλιμμένες και σε απεγνωσμένη κατάσταση.     Οι διαφορές είναι οι ακόλουθες: η Νιόβη δεν ζήτησε προσωπικά από τους θεούς να την μεταμορφώσουν σε πέτρα, αλλά εκείνοι έπραξαν οικειοθελώς, γιατί την λυπήθηκαν, ενώ η Φλανδρώ ζήτησε από τους θεούς να την μεταμορφώσουν, επειδή ήθελε να απαλλαχθεί από το πένθος της. Επίσης μια αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι η Νιόβη έχασε τα παιδιά της, ενώ η Φλανδρώ τον άντρα της.

13 Παυσανίου Ἑλλάδος Περιήγησις 1. Ἀττικά Πηγή κειμένου
ἐπὶ δὲ τοῦ Νοτίου καλουμένου τείχους, ὃ τῆς ἀκροπόλεως ἐς τὸ θέατρόν ἐστι τετραμμένον, ἐπὶ τούτου Μεδούσης τῆς Γοργόνος ἐπίχρυσος ἀνάκειται κεφαλή, καὶ περὶ αὐτὴν αἰγὶς πεποίηται. ἐν δὲ τῇ κορυφῇ τοῦ θεάτρου σπήλαιόν ἐστιν ἐν ταῖς πέτραις ὑπὸ τὴν ἀκρόπολιν· τρίπους δὲ ἔπεστι καὶ τούτῳ· Ἀπόλλων δὲ ἐν αὐτῷ καὶ Ἄρτεμις τοὺς παῖδάς εἰσιν ἀναιροῦντες τοὺς Νιόβης. ταύτην τὴν Νιόβην καὶ αὐτὸς εἶδον ἀνελθὼν ἐς τὸν Σίπυλον τὸ ὄρος· ἡ δὲ πλησίον μὲν πέτρα καὶ κρημνός ἐστιν οὐδὲν παρόντι σχῆμα παρεχόμενος γυναικὸς οὔτε ἄλλως οὔτε πενθούσης· εἰ δέ γε πορρωτέρω γένοιο, δεδακρυμένην δόξεις ὁρᾶν καὶ κατηφῆ γυναῖκα. 

14 ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ   Niobe was a mortal woman of the Greek mythology. She was a daughter of the king of Phrygia. Tantalus and of Dione. Her brothers were Pelops and Broteas. Her husband was Amphion, the king of Thebes. They had fourteen children, seven sons and seven daughters. Niobe boasted of her fourteen children to Leto who only had two children, the twins, Apollo and Artemis. Leto decided to punish her for her arrogance. So using their arrows, Appolo killed Niobe's sons and Artemis killed her daughters. For nine days her children's bodies lay unburied. On the tenth day they were buried by the gods. Niobe, who had gone to mount Sipylus (Minor Asia), was metamorphosed into a rock. However, she continued to feel her misfortune and as she wept, tears started to pour from her petrified complexion. Niobe became the symbol of eternal mourning.

15 Δημιουργική γραφή (1)  Kάποτε υπήρχε ένα μικρό κοριτσάκι που το έλεγαν Νιόβη. Ήταν 14 χρονών και ήταν πάρα πολύ πλούσιο. Ό,τι λαχταρούσε το είχε και με το παραπάνω. Συνέχεια καυχιόταν για το πόσο πλούσια ήταν και για τα φανταχτερά πανάκριβα παιχνίδια της. Κορόιδευε συνεχώς τα άλλα παιδιά για το πόσο φτωχά και ανυπεράσπιστα είναι! Σχεδόν όλοι την αντιπαθούσαν και δεν είχε κανένα φίλο στο σχολείο.       Ένα μεσημέρι στο σπιτικό της, καθώς έτρωγε ένα συνηθισμένο φαγητό γι' αυτή, ψητή πάπια με βραστές πατάτες κοίταξε έξω. Αυτό που αντίκρισε δεν της άρεσε καθόλου. Της κόπηκε η όρεξη. Καληνύχτισε τους γονείς της και πήγε για ύπνο. Όλο το βράδυ της έρχονταν συνέχεια στο μυαλό αυτή η εικόνα. Φοβόταν πολύ. Όχι μόνο γι' αυτό που είδε αλλά και γιατί μπορεί και αυτή κάποια στιγμή να βρισκόταν σε αυτή τη θέση! Μετά από αυτό το ατελείωτο βράδυ σηκώθηκε κουρασμένη. Ετοιμάστηκε για το σχολείο ... μέχρι που έφτασε!

16 O μύθος της Νιόβης στη ζωγραφική
Πηγή φωτογραφίας

17 Δημιουργική γραφή (1)  Χτύπησε το κουδούνι και μπήκαν όλοι μέσα. Ευτυχώς είχε ξεχάσει εκείνη την εικόνα. Η κυρία της είπε στα παιδιά πως σήμερα θα μιλήσουν για ένα μύθο την Νιόβη!       Παραξενεύτηκε, γιατί είχε το ίδιο όνομα με αυτή. Η κυρία τους εξήγησε πως η Νιόβη ήταν μία νεαρή παντρεμένη γυναίκα, η οποία με τον άντρα της έκαναν 14 γιούς και 14 κόρες. Η Νιόβη λοιπόν καυχιόταν για το πόσα πολλά και όμορφα παιδιά έχει. Επίσης έλεγε πως τα παιδιά της ήταν ομορφότερα και από των θεών!!! Οι θεοί θύμωσαν για την ύβρη που είχε πει και έτσι για να την τιμωρήσουν σκότωσαν όλα τα παιδιά της. Καθώς η κυρία τους εξηγούσε τον μύθο, η Νιόβη  παρομοίαζε την ζωή της με αυτή του μύθου.

18 Δημιουργική γραφή (1) Δεν διέφεραν πολύ. Το μόνο διαφορετικό που υπήρχε ήταν ότι αυτή καυχιόταν για τα λεφτά, ενώ η άλλη Νιόβη για τα παιδιά της. Μόλις τελείωσε το σχολείο πήγε σπίτι αμέσως ξάπλωσε και άρχισε να σκέφτεται, εάν πραγματικά θα έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σε όλους. Μετά από τόσες σκέψεις κατέληξε στο τι και ποια θα είναι!         Δηλαδή αποφάσισε αρχικά με τους γονείς της να βοηθήσουν οικονομικά όλους τους ανθρώπους του χωριού. Επίσης άλλαξε ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της. Μιλούσε πιο γλυκά συμπεριφερόταν με ευγένεια σε όλους και σε όλα. Γενικά μετά από αυτό το μύθο άλλαξαν όλα προς το καλύτερο!

19 Δημιουργική γραφή (2): Συνέντευξη
Δημοσιογράφος: Πώς αποφασίσατε να κάνετε τόσα παιδιά; Νιόβη: Επειδή λατρεύω τα παιδιά και μου αρέσει να τα φροντίζω, με τον άντρα μου αποφασίσαμε να κάνουμε 14 παιδιά! Δ.: Ήταν μεγάλη σύμπτωση που τα παιδιά σας γεννήθηκαν 7 κορίτσια και 7 αγόρια; Ν.: Αρχικά θέλαμε να κάνουμε δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Αλλά κάθε φορά που γεννούσα είχα περισσότερα αγόρια. Οπότε όταν φτάσαμε σε ένα αριθμό που ήταν ίσα τα παιδιά, σταματήσαμε! Δ.: Δεν σας ενοχλούσαν τόσες φωνές και απαιτήσεις από τα παιδιά σας;

20 Δημιουργική γραφή (2): Συνέντευξη
Ν.: Πολλές φορές ένιωσα έτσι, αλλά πάντα σκεφτόμουν θετικά. Δηλαδή ότι τα έφερα στη ζωή με τη δικιά μου θέληση. Επίσης σκέφτομαι ότι, όταν γεράσω, θα με φροντίζουν, όπως κι εγώ αυτά. Δ.: Γιατί λέτε πως τα παιδιά σας είναι ομορφότερα και από των θεών; Ν.: Γιατί έτσι πιστεύω! Δ.: Δεν φοβάστε για τις συνέπειες που θα υποστούν μετά από αυτά που είπατε; Ν.: Φυσικά και όχι, αφού το ξέρουν και οι ίδιοι οι θεοί! Δ.: Εγώ πάντως άκουσα από την Δάφνη πως ο Δίας θα σκοτώσει τα παιδιά σας. Ν.: Δεν πιστεύω σε φήμες! Δ.: Όπως νομίζετε! Λοιπόν σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε αντίο σας!

21 Δημιουργική γραφή (3) Κάποτε, σε ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης φοιτούσαν τα παιδιά της Λητώς (2) και τα παιδιά της Νιόβης (14) . Αυτές οι δυο, όπως και τα παιδιά τους, ήταν πολύ δεμένες φίλες και μακρινές συγγενείς. Τα παιδιά τους όμως ήταν πολύ άτακτα και πειραχτήρια, σε αντίθεση με τις μητέρες τους που ήταν σεμνές και καλοσυνάτες. Τα παιδιά τους ασκούσαν bullying σε άλλα παιδιά που τα θεωρούσαν κατώτερα και τα υποτιμούσαν, επειδή αυτά ήταν παιδιά κοινών θνητών. Αντιθέτως, με τις θεές μητέρες τους που είχαν επιβιώσει από την εποχή του Ολύμπου, όπως και οι άλλοι θεοί.      Μια μέρα, οι Νιοβίδες και τα παιδιά της Λητώς βρήκαν ένα παιδάκι το Διονύση και άρχισαν να ενοχλούν. Τα "βασανιστήρια"  τους ήταν κυρίως: πέταγμα νερού, κλείδωμα στις  τουαλέτες του σχολείου, του προκαλούσαν ύβρη και τον  χτυπούσαν.

22 Δημιουργική γραφή (3) Ο Διονύσης δεν μιλούσε σε κανέναν για  το πρόβλημα του, ούτε στους γονείς του, ούτε σε κάποιον καθηγητή του. Ο διευθυντής τους είδε, τους πήγε στο γραφείο του, φώναξε τους γονείς τους και περίμενε υπομονετικά για την άφιξη τους. Όταν έφτασαν οι δυο εξοργισμένες μητέρες,  πήγαν κατευθείαν στο γραφείο του διευθυντή. Αποφάσισαν σε συμφωνία με τον διευθυντή η τιμωρία των παιδιών να είναι μια εβδομάδα σκληρής δουλείας στον Όλυμπο.      Όταν πήγαν, λοιπόν στον  Όλυμπο και ταχτοποιήθηκαν στο παλάτι του Δία, η Λητώ τους έδωσε μια λίστα με το τι πρέπει να κάνουν ως τιμωρία. Έπρεπε να πάνε πρώτα από τον  Ήφαιστο να τον βοηθήσουν με τα μέταλλα, την Αφροδίτη να καλλωπίσει τις άλλες θεές, την Αθηνά να τακτοποιήσει τα βιβλία στα ράφια της βιβλιοθήκης του Ολύμπου και άλλες αγγαρείες.

23 Δημιουργική γραφή (3) Ο Άρης τους πλησίασε καθώς αυτοί ξεκουραζόντουσαν και τους ζήτησε εξηγήσεις για την ανεξήγητη συμπεριφορά τους. Εκείνοι του αποκρίθηκαν λέγοντας του ότι παρενοχλούσαν τα άλλα παιδιά, γιατί ήθελαν να μοιάσουν στον Άρη και τον Αχιλλέα. Εκείνοι κατάλαβαν το λάθος τους, έτρεξαν κλαίγοντας στο Δία και εκείνος τους δάνεισε τα άλογα του Αχιλλέα, τον Ξάνθο και τον Βαλίο. Εκείνοι βρήκαν τον Διονύση, του απολογήθηκαν και από τότε έγιναν αχώριστοι και κολλητοί φίλοι.  

24 Δημιουργική γραφή (4)  Πρόσφατα, σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο, φοιτούσαν τα δεκατέσσερα παιδιά της Νιόβης, μιας αριστοκράτισσας που άνηκε στη στην υψηλή κοινωνία. Τα παιδιά της είχαν για συμμαθητές, τα παιδία της Λητώς, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Σε αντίθεση με τα παιδιά τους που ήταν καλοί και αχώριστοι φίλοι, η Νιόβη και η Λητώ ήταν μισητοί εχθροί. Ήταν και οι δυο τους πολιτισμένες και μορφωμένες γυναίκες, όμως απέφευγαν η μία την άλλη και κανένας δεν ήξερε το λόγο. Τα παιδιά τους όμως γεμάτα περιέργεια και απορία ζήτησαν από κάποιο γνωστό τους πρόσωπο να τους πει την ιστορία.      

25 Δημιουργική γραφή (4)      Ο τεχνίτης της περιοχής, ο Ήφαιστος τους διηγήθηκε την εξής ιστορία: Κάποτε, χρόνια πριν, η Νιόβη ζούσε σαν βασίλισσα στον Όλυμπο. Εκεί είχε μια πολύ πιστή υπηρέτρια, την Λητώ. Ήταν πολύ καλές φίλες. Μια μέρα στο παλάτι του Δία στον Όλυμπο έφτασε ένας  υψηλού κύρους καλεσμένος, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Ήρας. Τον έλεγαν Πάρη και ήταν γιος του Πρίαμου (βασιλιά της Τροίας). Αυτός έπρεπε να διαλέξει για γυναίκα του μια από τις ελεύθερες θεές του Ολύμπου.

26 Δημιουργική γραφή (4)      Ο λόγος ήταν ο τρόμος του Πριάμου γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα της Πυθίας, αν ο Πάρις δεν παντρευόταν μια θεά, θα συνέβαινε κάτι πολύ κακό στην Τροία που θα διαρκούσε 10 χρόνια και δεν θα είχε αίσιο τέλος. Η Λητώ, ξέροντας ότι δεν είχε μέλλον στην ζωή της ως υπηρέτρια στον Όλυμπο, όταν κοιμόταν η Νιόβη της πήρε τα ρούχα και παρουσιάστηκε στον Πάρη σαν την Νιόβη. Εκείνος όμως αρνήθηκε να την παντρευτεί και έφυγε. Όμως η Νιόβη έμαθε τι συνέβη και έδιωξε την Λητώ από το παλάτι. Και από τότε δεν ξαναειδώθηκαν, μέχρι που η Λητώ μετακόμισε στην κοσμοπολίτικη γειτονιά που έμενε η πρώην κυρία της, γιατί παντρεύτηκε κάποιον επιχειρηματία.       Τα παιδιά, συγκλονισμένα από την ιστορία, κανόνισαν να βρεθούν οι μητέρες τους, Μετά από πολλές συζητήσεις οι δύο γυναίκες ξανάγιναν φίλες και δεν χώρισαν ποτέ ξανά.

27 Καλυκωτός Κρατήρας, από το Ορβιέτο της Ετρουρίας. Ύψος 54 εκ
Καλυκωτός Κρατήρας, από το Ορβιέτο της Ετρουρίας.  Ύψος 54 εκ. διάμετρο 55 εκ π.Χ., Paris, Musée du Louvre G 341 Από τη μαθήτρια Οικ. Καλλή 

28 Καλυκωτός Κρατήρας, από το Ορβιέτο της Ετρουρίας.
Καλυκωτός Κρατήρας, από το Ορβιέτο της Ετρουρίας.  Στην α' όψη του κρατήρα εικονίζεται ο θάνατος των Νιοβιδών, σκηνή από την οποία πήρε και το όνομά του ο ζωγράφος, ως ο ζωγράφος των Νιοβιδών. Σύμφωνα με το μύθο η Νιόβη, έχοντας επτά αγόρια και επτά κορίτσια, ειρωνεύτηκε τη Λητώ που είχε μόνο δύο, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η "ύβρις" αυτή της Νιόβης της στοίχισε το θάνατο των παιδιών από τα παιδιά της Λητούς, κατόπιν εντολής της μητέρας του. Στην παράσταση εικονίζονται ήδη δύο από τα παιδιά της Νιόβης να βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος με τα βέλη των θεών να τους έχουν πάρει τη ζωή. Ένα τρίτο παιδί, λαβωμένο ήδη, τρέχει να ξεφύγει από το βέλος που ετοιμάζεται να ρίξει ο Απόλλωνας. Ανάμεσά τους εικονίζεται σχηματικά ένα δέντρο, συμβάλλοντας στην απόδοση του φυσικού περιβάλλοντος.  Το τέταρτο λαβωμένο παιδί βρίσκεται πίσω από την Άρτεμη, η οποία βγάζει από τη φαρέτρα της (γωρυτός) το επόμενο βέλος. Εκτός από την ιδιαιτερότητα και σπανιότητα του θέματος, το αγγείο είναι ιδιαίτερα γνωστό από την εφαρμογή της τεχνικής του Πολυγνώτου του Θασίου και του Μίκωνος του Αθηναίου. Οι μορφές δεν είναι τοποθετημένες σ' ένα ύψος, αλλά αποδίδονται σε διαφορετικά επίπεδα, δίνοντας μια νέα αντίληψη για το χώρο. Οι γραμμές του εδάφους έχουν αποδοθεί με λευκό. (Πηγή :  Κλασική Αγγειογραφία, Ζωγράφος των Νοβιδών, Ο θάνατος των Νιοβιδών - Ο Ηρακλής και οι Αργοναύτες )

29 Το σκίτσο έγιμε με ToonDoo

30 ΠΗΓΕΣ: Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα Δημιουργία WIKI: Koλάζ φωτογραφιών: Συννεφολέξεις:

31 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ραφαηλία Χαϊτίδου Νικολέτα Χρυσοστομίδου Κατερίνα Μουρζίδου Καλλή Οικονομίδου Χρυσάνθη Χατζηαντωνίου


Κατέβασμα ppt "H METAMOΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ ΣΕ ΛΙΘΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google