Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα
4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα

2 Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Η σπουδαιότητα της σταφίδας ως εμπορικού προϊόντος φαίνεται πως έχει ρίζες στην αρχαιότητα, κατά την οποία χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων ως μέσο ανταλλαγής για την αγορά σκλάβων. Επίσης, προσφερόταν ως επιβράβευση και αξιοποιούνταν ως θεραπεία σε διάφορες ασθένειες.

3 Η σταφίδα δεν είναι παρά η αποξηραμένη μορφή του σταφυλιού, και αν και συχνά συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Καλλιεργείται τους καλοκαιρινούς μήνες, και οι καλύτερες είναι αυτές οι οποίες αποξηραίνονται φυσικά πάνω στο κλήμα .Η θετική τους δράση στην υγεία μας, έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο . Το αλώνι

4 Αναλυτικότερα Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης οι οποίες οδηγούν στη γήρανση και τελικά στο θάνατο. Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.

5 Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα των κατακρατήσεων καθώς επίσης συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

6 Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης. Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα

7

8

9 Κουλουράκια σταφίδας Τι χρειαζόμαστε: 2 φακελάκια μαύρη σταφίδα
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη 2 1/2 ποτήρια νερού νερό 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλάκια σόδα 2 κουταλάκια γαρίφαλο 2 κουταλάκια κανέλα Πώς το κάνουμε: Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αμέσως ρίχνουμε στο ζεστό νερό τις σταφίδες και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Βγάζουμε τις σταφίδες από το νερό (το νερό δεν το πετάμε) και ρίχνουμε στο νερό που ήταν οι σταφίδες την ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, το γαρίφαλο, την σόδα, τις σταφίδες και το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μπαλάκια. Ψήνουμε για λεπτά στους 180°C.

10 Καροτοσαλάτα με μήλα και σταφίδες
Υλικά συνταγής 6 καρότα 1 μήλο τριμμένο ½ φλιτ. σταφίδες ⅓ φλιτ. μαγιονέζα αλάτι πιπέρι Διαδικασία συνταγής Τρίβουμε τα καρότα και τα μήλα στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά) Αφήνουμε τα τριμμένα καρότα σε τρυπητό για λίγη ώρα, ώστε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε το μήλο με την μαγιονέζα. Προσθέτουμε στο μήλο τις σταφίδες, το αλάτι, το πιπέρι και το καρότο. Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά μας και σερβίρουμε.

11 Μπισκότα με καρύδια και σταφίδες
Υλικά συνταγής 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 180γρ. ζάχαρη 160γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 100γρ. σταφίδες ξανθές 50γρ. καρύδια σπασμένα 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 10γρ. μπέικιν πάουντερ 1 λεμόνι (το ξύσμα του) βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού Διαδικασία εκτέλεσης Πασπαλίζουμε τις σταφίδες με λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικον πόιντερ. Χωρίζουμε τα αυγά, τους κρόκους από το ασπράδι και χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα. Χτυπάμε με μίξερ την μαργαρίνη να ασπρίσει. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τις σταφίδες, τα καρύδια και την μαρέγκα. Ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφιχτή. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπισκότα και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί.

12 Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες
Υλικά συνταγής 2 φλιτ. σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζ. ηλιέλαιο 2½ φλιτζ. ζάχαρη ½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές 4 φλιτζ. νερό 1 φλούδα λεμονιού 1 ξύλο κανέλα Διαδικασία συνταγής Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι. σοτάρουμε μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα καστανό χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Προσθέτουμε στο σιμιγδάλι τις σταφίδες και περιχύνουμε με το σιρόπι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ο χαλβλάς. Σερβίρουμε σε ατομικά φορμάκια ή μπολάκια.

13

14 Για την παρουσίαση αυτή εργάστηκαν οι εξής μαθητές του Β4:
Παυλοπούλου Αναστασία Τσόπελα Αγγελική Φωτεινοπούλου Νίκη Τζουάνος Δημήτρης Χριστακόπουλος Παναγιώτης Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ταγαρίδη Γεωργία Τζανέτου Αφροδίτη Σχολικό έτος:

15 Σας ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google