Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ράτσες αλόγων Από την Σοφία Λουκά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ράτσες αλόγων Από την Σοφία Λουκά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ράτσες αλόγων Από την Σοφία Λουκά

2 Σκυριανό αλογάκι Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο. Είναι προστατευόμενο είδος . Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Ο σωματέτυπος τους ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το κεφάλι του είναι ιδιαίτερα όμορφο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα. Συγκριτικά με άλλα είδη αλόγων έχουν μεγάλη κοιλίτσα. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο

3 Άλογο της Καμάργκ Το άλογο της Καμάργκ είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες στον κόσμο. Κάποιοι ειδήμονες υπαινίσσονται ότι το άλογο της Καμάργκ έζησε απομονωμένα στο δέλτα του Νείλου ποταμού για μερικές χιλιάδες χρόνια . Δεν θα το δείτε πουθενά αλλού. Η περιοχή αναπαραγωγής του περιορίζεται μεταξύ των κορυφών του Montpellier, του Tarascon και Fos. Το άλογο κληρονόμησε τις ικανότητες του από τον τόπο γέννησης του στους στάβλους και από τη σποραδική βλάστηση. Έχει δυνατό βάδισμα, αναμφίβολο ένστικτο και μεγάλη προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον του. Είναι οι βασικοί βοηθοί των φημισμένων προστατών των αλόγων της Καμάργκ, οι οποίοι τα εκτρέφουν σε κοπάδια που ονομάζονται manadas με σκοπό να συγκεντρώσουν και να προστατέψουν τα ζώα της φάρμας. Η Provence, που είναι περήφανη για τα μικρά λευκά της άλογα, τους προκαλεί όλους στις παραδοσιακές της εορταστικές εορτές – κάθε χρόνο εμφανίζονται στις επιδείξεις των Nimes και Arles και στην τσιγγάνικη γιορτή του . Εκτιμώνται για την ήπια και γαλήνια φύση τους. Χρησιμοποιούμε και για τουριστική ιππασία. Λόγω του μικρού ύψους τους γύρω στο 1,40 εκατοστά, προσφέρουν σιγουριά στους αρχάριους.

4 Άλογο της Κρήτης Το Άλογο της Μεσσαράς ή αλλιώς Γεωργαλίδικο, Γιοργαλίδικο ή Κρητικό Άλογο αποτελεί μια αυτόχθόνη ράτσα κατοικίδιου αλόγου της Κρήτης, που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Η φυλή αυτή υπάρχει στο νησί από την Προμινωϊκή εποχή, καθώς έχει βρεθεί σκελετός αλόγου της ίδιας ράτσας σε ανασκαφές, και θεωρείται η αρχαιότερη στην Ευρώπη. Οι Κρητικοί το ονομάζουν άλογο της Μεσσαράς , λόγω της αρχικής εκτροφής του στην ομώνυμη πεδιάδα . Στις αρχές του 1990 υπήρχαν στην Κρήτη μόλις 80 ζώα , αλλά σήμερα το μέλλον θεωρείται αίσιο, καθώς πολλοί διατηρούν άλογα σε όλη την Κρήτη και ο πληθυσμός τους αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τα 1000 άτομα.

5 Άλογο της Ανδραβίδας Η αγάπη και η εμπειρία των κατοίκων της Κοίλης Hλίδας στην εκτροφή άλογων και οι κατάλληλες εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ευνόησαν από τους αρχαίους χρόνους την εκτροφή του ωραιότερου Ελληνικού αλόγου. Τα πρώτα συγγράμματα στον κόσμο, που αναφέρονται στην εκτροφή και περιποίηση του άλογου με τίτλο "Περί Ιππικής" και "Ιππαρχικός« , γράφτηκαν στην Ηλεία, από τον εξόριστο Αθηναίο στρατηγό Ξενοφώντα.

6 Άλογο της Θεσσαλονίκης
Τα άλογα της Θεσσαλονίκης είναι πολύ δυνατά ζώα και ταυτόχρονα πολύ κοντά στον άνθρωπο και γι' αυτό τις περισσότερες φορές θεωρείται ότι συμβολίζουν την δύναμη, την υγεία και την ισχύ. Κάπως έτσι είναι συνήθως και στον ονειροκρίτη . Αν δείτε στο όνειρο σας ένα δυνατό και όμορφο άλογο, σημαίνει ότι θα έχετε κι εσείς δύναμη και τύχη να πετύχετε αυτά που επιθυμείτε. Αν ονειρευτείτε ένα τέτοιο άλογο, θα έχετε οικογενειακή ευημερία και ευχάριστες συναντήσεις με φίλους.

7 Άλογο της Αλβανίας Το άλογο της Αλβανίας , ποιητικά άτι , (είναι τετράποδο περισσοδάκτυλο θηλαστικό της οικογένειας των ιππιδών , που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως μέσο μετακίνησης και αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη των αμαξών αλλά και χρήσιμο εργαλείο στον πόλεμο όπως και σε αθλητικούς αγώνες . Βοήθησε επίσης την εξάπλωση των ανθρώπων σε νέες περιοχές, καθώς και τη μετανάστευση ολόκληρων λαών. Εξημερώθηκε από τον άνθρωπο γύρω στο π.Χ. Στην αρχαία ελληνική, η ονομασία του ήταν ίππος . Το άλογο είναι ψηλό ζώο, (υπάρχουν 1000 φυλές αλόγων που το ύψος τους ξεκινάει από 50 εκατοστά μέχρι και 180 εκατοστά) γνωστό για την περήφανη όψη του. Γεννάει κάθε φορά συνήθως ένα μωρό, σπανιότερα δύο, και το θηλυκό τα θηλάζει μέχρι την ηλικία των 6-7 μηνών και στη φύση μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

8 Άλογο Απαλούζα Τα Απαλούζα προέρχονται από την περιοχή γύρω από τον ποταμό Παλούζ στις βόρειες Η.Π.Α . Σήμερα τα Απαλούζα εκτρέφονται στις δυτικές περιοχές των Η.Π.Α και του Καναδά και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Αλπέρτα ,όπου η εκτροφή γίνονται από τους Ινδιάνους Κρι.Χρώμα :Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Απαλούζα είναι το στικτό του χρώμα ,όπως περιγράφεται πιο κάτω.

9 Πόνυ Σέτλαντ Τα Πόνυ Σέτλαντ εξημερώθηκαν το 500 Π.Χ. και έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι και για όργωμα . Λόγω του κρύου κλίματος από όπου αρχικά προέρχονται έχουν πυκνό και αδιάβροχο τρίχωμα . Το ύψος τους είναι λιγότερο από 106cm . Ενδιαφέρουσα πληροφορία : Στην κατηγορία των Ιπποειδών , τα Πόνυ Σέτλαντ είναι τα πιο δυνατά σε αναλογία με το μέγεθός τους.

10 Μουλάρι Μουλάρι ή ημίονος ονομάζεται το ζώο που προέρχεται από τη διασταύρωση αλόγου και γάϊδαρου . Το μουλάρι προέρχεται από γονιμοποίηση φοράδας από γάιδαρο. Ένα διαφορετικό είδος, το γαϊδουρομούλαρο ή γίννος, προκύπτει όταν γίνει γονιμοποίηση θηλυκού γαϊδουριού από άλογο. Το μουλάρι είναι ένα υβρίδιο, προκύπτει δηλαδή από τη διασταύρωση δυο διαφορετικών αλλά συγγενών ειδών . Μορφολογικά το μουλάρι ομοιάζει στο σώμα και το δέρμα με γάιδαρο, ενώ στις περιοχές του λαιμού και του κεφαλιού περισσότερο με άλογο. Ενώ το άλογο έχει 64 χρωμοσώματα, και το γαϊδούρι 62, το μουλάρι έχει 63. Το μουλάρι δεν μπορεί να αναπαραχθεί λόγω του αριθμού των χρωμοσωμάτων που έχει και είναι στείρο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχουν γεννήσεις από μουλάρια, αλλά είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

11 Γάιδαρος O γάιδαρος, γάιδαρος ή γαϊδούρι, στο θηλυκό γένος γαϊδάρα, γαιδάρα ή γαϊδούρα και στην καθαρεύουσα όνος, είναι κατοικίδιο εξημερωμένο θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη περισσοδάκτυλα . Η επιστημονική του ονομασία είναι Equus asinus , είναι δηλαδή ένα είδος του γένους «άλογο» (Ίππος). Πρόκειται για ζώο που φημίζεται για την παροιμιώδη υπομονή του. Αποτελεί επίσης σύμβολο ταπεινότητας, κάτι που υποδηλώνεται και στην Καινή Διαθήκη, με την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου». Βέβαια ο κάτοχος όνου την εποχή εκείνη στην περιοχή δεν ήταν και ευκαταφρόνητος.

12 Άλογο Πρετσβάλσκι χρόνια πριν, αγέλες άγριων άλογων περιπλανιόνταν σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Έρευνες που έχουν γίνει από ειδικούς μελετητές-αναλυτές αποδεικνύουν πως οι αρχαίοι πρόγονοί μας τα κυνηγούσαν εντατικά, τόσο για το κρέας όσο και για το τρίχωμά τους. Τα τελευταία 100 χρόνια δεν είναι λίγες οι τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν –ιδιαίτερα σε Γαλλία και Ισπανία– στις οποίες οι απεικονίσεις των αλόγων υπερβαίνουν εκείνες οποιουδήποτε άλλου είδους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι αποτελούσαν μικρή απειλή για το περιβάλλον, αφού συγκριτικά με τις μέρες μας ο αριθμός τους ήταν απειροελάχιστος. Αυτοί, οι πρώτοι άνθρωποι, ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τη φύση για την επιβίωσή τους. Με την πάροδο του χρόνου, η γεωργία και η εκτροφή των ζώων της φάρμας έκαναν την εμφάνισή τους και κάποια από τα ζώα που αρχικά αποτελούσαν θηράματα, κατέληξαν να απειλούν ουσιαστικά τους πρώτους κτηματίες. Απ’ όλα τα άγρια πλάσματα, το άλογο ήταν ο μεγαλύτερος… μπελάς! Έβρισκε τρόπο να περνάει τις περιφράξεις, προκειμένου να βοσκήσει στα σπαρμένα με πολύ κόπο για την εποχή καλλιεργημένα τμήματα γης. Καθώς περνούσε ο καιρός και η γεωργία εξαπλωνόταν, ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξήθηκε.

13 Αραβικό άλογο Είναι το καλύτερο και ομορφότερο άλογο στον Κόσμο . Είναι η ράτσα που έχει βελτιώσει και εξευγενίσει σχεδόν τις περισσότερες ράτσες από κάθε άλλο άλογο . Προέρχεται από την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο . Σύμφωνα με καταγεγραμμένες πηγές, η ράτσα αυτή επιβιώνει επί 5000 και πλέον χρόνια. Οι Αραβικοί ίπποι εκτρέφονται σήμερα σχεδόν ... σε όλο τον κόσμο . Φημίζονται εδώ και αιώνες , για τα ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής τους και την ικανότητά τους να επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου.


Κατέβασμα ppt "Ράτσες αλόγων Από την Σοφία Λουκά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google