Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

2 Ανακυκλώσιμα υλικά I. Xαρτιά, χαρτόνια. II. Γυαλιά.
III. PVC και άλλα πλαστικά. IV. Mέταλλα όπως σίδηρος, αλουμίνιο, ψευδάργυρος κ.λπ. V. Ζυμώσιμο κλάσμα (οργανικά απόβλητα). VI. Παλιά υφάσματα, ρούχα, κουρέλια. VII. Oρυκτέλαια. VIII. Bιομηχανικά απόβλητα. IX. Mεγάλα απορρίμματα όπως έπιπλα που γίνονται αντίκες, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, κλπ.

3 Ανακύκλωση χαρτιού Το κλάσμα αυτό είναι κατάλληλο για ανακύκλωση (προς παραγωγή χαρτοπολτού και νέων προϊόντων χαρτιού), υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι έντονα βρεγμένο και ρυπασμένο, όπως επίσης και αναμιγμένο με άλλα υλικά. Ακόμα το χαρτί συνεισφέρει σημαντικά στην θερμογόνο δύναμη των απορριμμάτων, καθώς αποτελεί καύσιμο υλικό με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Ο προσανατολισμός του συνόλου της Ελληνικής χαρτοβιομηχανίας στην χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού καθιστά την ανακύκλωση χαρτιού αρκετά ελκυστική στην χώρα μας και ήδη υλοποιούνται αρκετά προγράμματα διαλογής στην πηγή και συλλογής, ορισμένα από τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν και μακροχρόνια. Το χαρτί κατασκευάζεται από υψηλά συμπυκνωμένες ίνες κυτταρίνης. Τα είδη του χαρτιού που συνήθως ανακυκλώνονται είναι εφημερίδες, χαρτοσακούλες, κουτιά από χαρτόνι και χαρτί γραφείου. Το χαρτί των απορριμμάτων χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με την ποιότητα των ινών και την περιεκτικότητα σε ξένες προσμίξεις. Εν γένει, όσο μεγαλύτερες είναι οι ίνες του χαρτιού

4 τόσο μεγαλύτερη η ποιότητά του και τόσο υψηλότερη η τιμή αγοράς του
τόσο μεγαλύτερη η ποιότητά του και τόσο υψηλότερη η τιμή αγοράς του. Με την ανακύκλωση υποβαθμίζονται οι ίνες (η ανάμειξη και η επεξεργασία με νερό τις σπάει και τις κονταίνει) και ως εκ τούτου, το χαρτί δεν μπορεί να επανα-ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Στις βιομηχανίες το χαρτί αναμειγνύεται με νερό σχηματίζοντας το χαρτοπολτό. Ο υδροπολτοποιητής διαχωρίζει της ίνες του χαρτιού, οι οποίες μαζί με το νερό συνθέτουν το μίγμα από το οποίο απομακρύνονται στην συνέχεια τα μέταλλα και οι διάφορες προσμίξεις. Στο μίγμα προσθέτονται χημικά για απομελάνως, λόγω δε του ότι παραμένει αρκετό μελάνι σ’αυτό, το τελικό προϊον έχει χρώμα φαιό. Ο καθαρός πολτός μπορεί να μετατραπεί σε 100% προϊον ανακυκλωμένου χαρτιού, ενώ μπορεί και να αναμιχθεί με ξυλοπολτό ή παρθένες ίνες για την παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού που εν μέρει αποτελούνται από ανακυκλωμένες ίνες. Κατά την συλλογή χαρτιού πρέπει να μην υπεισέρχονται ασηπτικές συσκευασίες. Εάν το χαρτί είναι τσαλακωμένο δεν συμφέρει να ανακυκλωθεί καθώς καταλαμβάνει πολύ όγκο, ενώ δεν πρέπει να ανακυκλώνεται ρυπασμένο, πλαστικοποιημένο ή κυρωμένο χαρτί, όπως επίσης χαρτοπετσέτες ή χαρτιά υγείας. Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι σε χώρες όπως η Σουηδία, ο Καναδάς και η Φιλανδία, παρότι υπάρχει αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών, οι αριθμοί του ανακυκλωμένου χαρτιού είναι χαμηλή, ως αποτέλεσμα της έντονης παραγωγής χημικού χαρτοπολτού. Ανταυτού, το παλαιόχαρτο χρησιμοποιείται εδώ και ως καύσιμο.

5 Ανακύκλωση χαρτιού

6 Ανακύκλωση γυαλιού Το κέρδος εδώ, κατά κύριο λόγο, δεν είναι στην πρώτη ύλη αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανακύκλωση του γυαλιού περιλαμβάνει μπουκάλια, γυάλινα δοχεία, τζάμια, πιάτα, θερμοανθεκτικά γυαλιά και κρύσταλλα. Τα τελικά προϊόντα της ανακύκλωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υαλοβάμβακες,fiberglass και σήματα στους δρόμους. Το γυαλί υποδιαιρείται σε κατηγορίες σε λευκό, πράσινο και καφέ. Κατά τη συλλογή, το γυαλί θραύεται για να μειωθεί ο όγκος του και δημιουργείται το υαλόθραυσμα. Γυαλί καφέ χρώματος χρησιμοποιείται για μπουκάλια μπύρας και φαρμάκων, τα οποία είναι χημικά ευαίσθητα στο φώς, ενώ γυαλί πράσινου χρώματος χρησιμοποιείται για μπουκάλια κρασιών και αναψυκτικών. Πηγές παραγωγής του είναι εργοστάσια κατασκευής, εμφιάλωσης και συσκευασίας μπουκαλιών, τα κέντρα διασκέδασης, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοικοκυριά και διάφορα καταστήματα. Το προς ανακύκλωση γυαλί συλλέγεται ανάμικτο σε ξεχωριστούς υποδοχείς σε δοχεία για κάθε χρώμα, σε κέντρα ανακύκλωσης ή με την μέθοδο της συλλογής πόρτα-πόρτα.

7 Με την τελευταία μέθοδο η συλλογή του γυαλιού μπορεί να γίνεται και μαζί με άλλα υλικά. Στις βιομηχανίες το υαλόθραυσμα καθαρίζεται και τεμαχίζεται σε πολύ μικρά κομμάτια που έχουν την μορφή άμμου. Κατόπιν αναμιγνύεται με πυριτική άμμο και θραύσματα ασβεστόλιθου και τήκεται για παραγωγή νέου γυαλιού. Με την χρήση του υαλοθραύσματος επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διότι έτσι είναι μικρότερη η απαιτούμενη θερμοκρασία τήξης στον κλίβανο. Τα προϊόντα του γυαλιού διαφέρουν ως προς την χημική σύσταση και το χρώματα. Το υαλόθραυσμα πρέπει να είναι συμβατό με τα προϊόντα που θα κατασκευασθούν και να προέρχεται από ανάλογες ποιότητες προϊόντων που θα πρέπει να ταιριάζουν στο χρώμα Προϊόντα της βιομηχανίας γυαλιού είναι οι φιάλες, τα τζάμια παραθύρων διάφορα βάζα και διακοσμητικά. Οι τιμές αγοράς του διαχωρισμένου γυαλιού είναι υψηλότερες από εκείνες του ανάμικτου.

8 Ανακύκλωση γυαλιού

9 Ανακύκλωση πλαστικού Η ανακύκλωση πλαστικών είναι γενικά δύσκολη και πολλές φορές οικονομικά ασύμφορη . Από περιβαλλοντική άποψη είναι σημαντική γιατί πολλά πλαστικά που περιέχουν χλώριο όταν καίγονται παράγουν πολύ τοξικές ενώσεις και γιατί τα πιο πολλά πλαστικά διασπώνται δύσκολα. PVC: πολυβινυλοχλωρίδιο HDPE:πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας LDPE: πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας PP:πολυπροπυλένιο PS:πολυστυρένιο Χαρακτηριστικό γνώρισμα των πλαστικών , είναι η σχέση βάρους, όγκου που φτάνει και μέχρι να 1: 3 . Η αλλαγή της συσκευασίας των προϊόντων προς όφελος είχε ως συνέπεια η δραματική αύξηση της συμμετοχής του στα απορρήματα , ιδίως τα τελευταία χρόνια . Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα πλαστικά από την άποψη της δυνατότητας ανακύκλωσής τους. Αυτά οφείλονται στο ότι : α) υπάρχουν πολλές ποιότητες και τύποι πλαστικών με διαφορετικές φυσικές ιδιότητες και χημική σύσταση, β) είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωριστούν εύκολα, ακόμα κι αν φαίνονται ίδια (π.χ. πλαστικά μπουκάλια), γ) υπάρχουν σε αυτά πολλές προσμίξεις. Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, οι προσπάθειες για ανάκτηση του πλαστικού έχουν εστιασθεί στα είδη που ανακυκλώνονται ευκολότερα. Από PET είναι κατασκευασμένες οι φιάλες που περιέχουν ανθρακούχα αναψυκτικά λοιπά μπουκάλια αναψυκτικών, ενώ το HDPE είναι τα κουτιά γάλακτος, αναψυκτικών και εμφιαλωμένου

10 νερού. Λόγω της χαρακτηριστικής χρήσης όγκου-βάρους, τα πλαστικά μπουκάλια θραύονται και δερματοποιούνται για την οικονομικότερη μεταφορά τους στην βιομηχανία, όπου κατά την επεξεργασία τους απομακρύνονται οι προσμίξεις (ετικέτες, κατάλοιπα και σκόνη). Η ανακύκλωση στις μονάδες κατεργασίας πλαστικού είναι πιο εύκολη σε πολλές περιπτώσεις. Το πλαστικό σκράπ λειοτεµαχίζεται, αναµιγνύεται µε παρθένους κόκκους (ρητίνες) και τήκεται στην κανονική διαδικασία κατασκευής πλαστικού. Σε πολλές περιπτώσεις, η επαναχρησιµοποίηση πλαστικού είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία. Κλειδί στην ανακύκλωση πλαστικού είναι η διάθεση ρητίνης γνωστού µοριακού βάρους χωρίς προσµίξεις. Εκτός των άλλων, αυτό αποτελεί κριτήριο για τη δυνατότητα της µετέπειτα ανακύκλωσής του. Ακριβώς λόγω των προβληµάτων που αναφέρθηκαν, η ανακύκλωση των πλαστικών βρίσκεται ακόµη σε πολύ χαµηλά επίπεδα. Οι πηγές παραγωγής πλαστικών στα απορρίµµατα είναι: i. Μεταφορές, όπως αυτοκίνητα, ποδήλατα, µοτοσικλέτες, φορτηγά κ.λπ. ii. Συσκευασία, όπως µπουκάλια, δοχεία τροφίµων, σακούλες και πλαστικά περιτυλίγµατα. iii. Οικοδοµές και κατασκευές όπως σωλήνες, αποχετεύσεις, πατώµατα, µονώσεις, πόρτες και παράθυρα. iv. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όπως καλώδια και συσκευές επικοινωνίας. v. Επιπλώσεις όπως έπιπλα, καρπέτα, κουρτίνες, έπιπλα γραφείου και καλύµµατα τοίχων. vi. Καταναλωτικά όπως τσάντες, παιχνίδια, εργαλεία κήπων και εξοπλισµός εργαστηρίων. vii. Βιοµηχανία. viii. Θερµοκήπια. Σηµειώνεται εδώ το πανελλήνιο δίκτυο που έχει αναπτυχθεί µε έδρα την Κρήτη για την συλλογή των χρησιµοποιηµένων καλυµµάτων των θερµοκηπίων από ΡΕ, τα οποία οδηγούνται στην Κρήτη όπου και ανακυκλώνονται από τοπική βιοµηχανία.

11 Ανακύκλωση πλαστικού

12 Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας
Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει παραχωρήσει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στους εκάστοτε συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες 2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η ΕΕΑΑ τους διαθέτει. 3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη είτε με χρηματοδότηση της ΕΕΑΑ. Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες (PET, HDPE), πλαστικό φιλμ, λοιπά πλαστικά (PP/PS), γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. 4. Συμπίεση-δεματοποίηση: Σε αυτό το στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί) δεματοποιούνται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

13 Πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζεται για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών
Μπορείτε να ανακυκλώσετε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή αρκεί να μην είναι κατεστραμμένη. Αν έχει καταστραφεί είναι αδύνατη πλέον η περιβαλλοντολογική της διαχείριση. Για τις μεγάλες συσκευές όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, φωτοτυπικά κ.α μπορείτε, είτε να ζητήσετε από το κατάστημα, όπου αγοράσατε την καινούργια συσκευή να πάρουν πίσω τη παλιά ή κατόπιν συνεννόησης με το δήμο σας να ζητήσετε να τις περισυλλέξουν από το πεζοδρόμιο. Τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές μπορείτε να τις βάλετε στα σημεία συλλογής, δηλαδή στα  δημοτικά σημεία συλλογής όπου έχουν τοποθετηθεί containers, όπως είναι σχολεία, ΚΑΠΗ κ.α. Οφείλουμε να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές γιατί ο κίνδυνος να διαφύγουν τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές είναι μεγάλος. Αν διαφύγουν στο περιβάλλον μπορούν να το βλάψουν. Όταν ανακυκλώνετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές δεν έχετε καμία οικονομική επιβάρυνση. Βάσει νόμου οι χρήστες ηλεκτρικών συσκευών πρέπει  να τις παραδίδουν σε εγκεκριμένα συστήματαεναλλακτικής διαχείρισης. Ο πωλητής του καταστήματος είναι υποχρεωμένος, βάσει νομοθεσίας, να παραλάβει στο κατάστημα τις συσκευές σας. Ο πωλητής δεν είναι υποχρεωμένος να παραλάβει την παλιά σας συσκευή από το σπίτι. Αν το κάνει τότε μπορεί να σας χρεώσει. Μπορείτε να ανακυκλώσετε εξαρτήματα συσκευών μόνο εάν αυτά κυκλοφορούν και μεμονωμένα στην αγορά. Τα εξαρτήματα τα οποία προέρχονται από αποσυναρμολόγηση συσκευών δεν είναι δεκτά. Οι μόνοι λαμπτήρες που μπορείτε να ανακυκλώσετε με αυτό τον τρόπο είναι οι ακέραιοι λαμπτήρες φθορισμού, όπως οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες των γραφείων, και λαμπτήρες οδοφωτισμού.

14 Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

15 Ανακύκλωση σιδηρούχων μετάλλων
Τα σιδερένια κουτιά αποτελούνται από χάλυβα µε λεπτή εσωτερική επικάλυψη κασσιτέρου (tin cans) για να αποφεύγεται το σκούριασµά του και για να προστατεύεται το περιεχόµενο του κουτιού. Η επικάλυψη του κουτιού µπορεί να είναι και από χρώµιο. Ο κασσίτερος είναι υλικό µεγάλης αξίας, πολλαπλάσιας αυτής του χάλυβα, και αντιπροσωπεύει το 0,5-1% του συνολικού βάρους του κουτιού. Ως αποκασσιτεροποίηση ορίζεται η διαδικασία ανάκτησης του κασσιτέρου από τα κουτιά. Προηγουµένως, τα κουτιά ισοπεδώνονται ή θραύονται και µεταφέρονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Η διαλογή και ανακύκλωση των σιδερένιων κουτιών µπορεί να γίνει στο σπίτι ή αυτά να τοποθετούνται σε κοντέινερς και από εκεί να µεταφέρονται στο κέντρο ανακύκλωσης, όπου µε τη χρήση µαγνητικού διαχωριστή επιτυγχάνεται ο διαχωρισµός των αλουµινένιων από τα σιδερένια κουτιά, τα οποία αφού θραυτούν και δεµατοποιηθούν µεταφέρονται στην αντίστοιχη βιοµηχανία.

16 Ανακύκλωση σιδηρούχων μετάλλων

17 Ανακύκλωση αλουμινίου
Eίναι από τις πιο εµπορεύσιµες περιπτώσεις. Tο σηµαντικό κέρδος εδώ από την ανακύκλωση, όπως και στο γυαλί, δεν είναι στην πρώτη ύλη (εφόσον αργίλιο υπάρχει άφθονο στο στερεό φλοιό της γης) αλλά στην εξοικονόµηση ενέργειας. Ένας τόνος αλουµινίου που παράγεται από βωξίτη απαιτεί κατανάλωση ενέργειας 51,000 KWh. Ένας τόνος από ανακυκλωµένο αλουµίνιο απαιτεί µόνο 2,000 KWh. Έχουµε λοιπόν 95% εξοικονόµηση ενέργειας. Η ανακύκλωση του αλουµινίου αφορά κυρίως στα κουτιά αναψυκτικών και µπύρας, ενώ ορισµένα άλλα είδη αλουµινίου που θα µπορούσαν να ανακυκλωθούν είναι υδρορροές, πλαίσια παραθύρων, έπιπλα κήπων και εξαρτήµατα αυτοκινήτων.   Η µεταφορά των ανακυκλωµένων αλουµινένιων κουτιών στη βιοµηχανία µπορεί να γίνει χύµα, σε δεµατοποιηµένη, ή σε συµπιεσµένη µορφή. Χαρακτηριστικό γνώρισµα του αλουµινίου είναι η πολύ υψηλή τιµή του υλικού ως σκράπ, κάτι που ευνοεί τη σε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσή του, λόγω της σηµαντικής εξοικονόµησης ενέργειας που έχει η βιοµηχανία που το χρησιµοποιεί ως πρώτη ύλη (ενεργοβόρα διαδικασία βωξίτη - αλουµίνας - αλουµινίου). Η ανακύκλωσή του µπορεί να γίνει σε δοχεία ανακύκλωσης ή σε κέντρα ανακύκλωσης, κύρια δε σε κέντρα αγοράς υλικών. Κατά την ανακύκλωσή τους, τα κουτιά αλουµινίου πρέπει να διαχωρίζονται από τα σιδηρούχα και τα διµεταλλικά (µαγνητικός διαχωρισµός). Τα κουτιά του αλουµινίου µπορούν να ανακυκλωθούν άπειρες φορές. Στη βιοµηχανία, τα κουτιά εισάγονται σε φούρνο για αποβερνίκωση, αποσµάλτωση και αποµάκρυνση χρωµατικών επιγραφών. Το καθαρό αλουµίνιο εισάγεται σε φούρνο για τήξη και διαµόρφωση σε ράβδους, που όταν ψυχθούν αποτελούν τα φύλλα ή ρολά που θα διαµορφώσουν τελικά τα νέα κουτιά.

18 Ανακύκλωση αλουμινίου

19 Ανακύκλωση ζυμώσιμων κλασμάτων
Εδώ περιλαµβάνονται τα απορρίµµατα κουζίνας και τα απορρίµµατα κήπων. Χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας είναι η µεγάλη περιεκτικότητα σε βιοαποικοδοµήσιµη οργανική ύλη και σε υγρασία, κάτι που καθιστά το κλάσµα αυτό ιδιαίτερα κατάλληλο για αερόβια ή αναερόβια ζύµωση (κοµποστοποίηση) προς παραγωγή Βελτιωτικού Εδάφους (ΒΕ) - Κοµπόστ. Υπογραµµίζεται ότι το µεγαλύτερο ποσοστό της απαντούµενης στα απορρίµµατα υγρασίας προέρχεται από τα ζυµώσιµα (εξαιρουµένων βέβαια διαφόρων εξωγενών παραγόντων όπως π.χ. βροχή). Η κοµποστοποίηση θεωρείται στη χώρα µας ως µία ιδιαίτερα ελκυστική µέθοδος αλλά η εφαρµογή της είναι ακόµη περιορισµένη (µονάδα Καλαµάτας, µονάδα Λιοσίων, πιλοτική µονάδα ΕΣ∆ΚΝΑ). Σηµειώνεται ότι και για την Θεσσαλονίκη έχει αναφερθεί η ολιγοετής λειτουργία µονάδας κοµποστοποίησης απορριµµάτων κατά τη δεκαετία του 1950 στην περιοχή Καλοχωρίου.   Σύµφωνα µε τις πιο πρόσφατες τάσεις, προγράµµατα διαδικασίας της ανακύκλωσης του ζυµώσιµου κλάσµατος αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία µε υψηλή απόδοση µονάδων µηχανικής διαλογής. Στα απορρίµµατα κήπων συµπεριλαµβάνονται τα φύλλα των δέντρων, τα κουρέµατα από το γρασίδι, οι θάµνοι και τα κλαδιά των δένδρων.

20 Ανακύκλωση ζυμώσιμων κλασμάτων

21 Ανακύκλωση ελαστικών υλικών
Η ύπαρξη ελαστικών σε χώρους υγειονοµικής ταφής δηµιουργεί σειρά προβληµάτων που έχουν σχέση µε τη αδυναµία συµπίεσής τους. Τα προβλήµατα αυτά έχουν σχέση τόσο µε τη µείωση του ωφέλιµου όγκου, όσο και µε τη καταστροφή του τελικού καλύµµατος λόγω ανοµοιόµορφης καθίζησης. Για τους παραπάνω λόγους, ως βέλτιστη µέθοδος διάθεσης των ελαστικών θεωρείται η καύση τους σε εγκαταστάσεις εξοπλισµένες µε ειδικές διατάξεις ελέγχου των συνθηκών καύσης και δέσµευσης των παραγόµενων αερίων ρύπων, αφού προηγούµενα τεµαχιστούν. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ανεξέλεγκτη καύση ελαστικών σε χαµηλές θερµοκρασίες έχει ως συνέπεια την έκλυση µεγάλων ποσοτήτων άκαυστων υδρογονανθράκων (µαύρος καπνός) και άλλων βλαβερών συστατικών στην ατµόσφαιρα. Ιδιαίτερη µέριµνα απαιτείται επίσης στη συγκέντρωση και προσωρινή αποθήκευση των ελαστικών σε ανοιχτούς χώρους που ανήκουν είτε σε επιχειρήσεις διαχείρισης στερεών απορριµµάτων, είτε σε εταιρίες εµπορίας ελαστικών (βουλκανιζατέρ). Τόσο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς όσο και η ρύπανση των υδροφόρων λόγω της αποσύνθεσης των ελαστικών, η οποία επιταχύνεται υπό τη δράση των καιρικών συνθηκών, µπορούν να προκαλέσουν σηµαντικές δυσµενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

22 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Τα πλεονεκτήματα στην διαδικασία της ανακύκλωσης υπερτερούν αλλά υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ανθρώπων όσο και στο περιβάλλον.

23 Μειονεκτήματα ανακύκλωσης
•απαιτείται εκτεταμένη και διαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης •χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις σε μονάδες διαλογής (αυτόματες ή χειροκίνητες) •δεν είναι εύκολη η αποδοχή των υλικών ανακύκλωσης από τη βιομηχανία λόγω αλλοιωμένης ποιότητας •η τεράστια αύξηση των υλικών συσκευασίας •η χρήση νέων ουσιών στα υλικά συσκευασίας •η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στα κέντρα

24 Περιγραφή μειονεκτημάτων που αφορούν δύο βασικές διεργασίες της ανακύκλωσης
Κομποστοποιήση (λιπασματοποιήση): •η μεγάλη περιεκτικότητα των αποβλήτων σε υγρασία καθιστά προβληματική ή και αναποτελεσματική την καύση προβλήματα δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή σχετικά υψηλό κόστος επένδυσης και λειτουργίας απαραίτητα συνοδεύεται από χώρο υγειονομικής ταφής για το μη αξιοποιούμενο μέρος των απορριμμάτων

25 • Μερική επιβάρυνση της ποιότητας του περιβάλλοντος, κατανάλωση
2)Καύση: •το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εργοστασίων καύσης απορριμμάτων είναι συνήθως πολύ υψηλότερο από αυτό των χώρων ταφής ή των προγραμμάτων ανακύκλωσης •εκπέμπονται αέρια με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα •η μεγάλη περιεκτικότητα των αποβλήτων σε υγρασία καθιστά προβληματική ή και αναποτελεσματική την καύση 3)Ανακύκλωση Χαρτιού: • Μερική επιβάρυνση της ποιότητας του περιβάλλοντος, κατανάλωση ενέργειας • Αποδυνάµωση της ίνας µέχρι τελικής κατάρρευσης • Περιορισµός ανακύκλωσης σε ορισµένες χρήσεις του χαρτιού • Χειροτέρευση της ποιότητας του ανακυκλωµένου χαρτιού

26 Πλαστικά Τα εμπόδια που προκύπτουν κατά την ολοκλήρωση της ανακύκλωσης των πλαστικών υλικών είναι τα εξής: Η συλλογή των πλαστικών αποβλήτων είναι δύσκολη. Στην διάρκεια της διαδικασίας ένα ποσοστό των απορριμμάτων παραμένει ως απόβλητο εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν τα πλαστικά. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανακύκλωση αν δεν προηγηθεί διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών πλαστικών. Δηλαδή , τα PET, τα PP , τα PVC και τα PE δεν μπορούν να αναμειχθούν ώστε να παραχθεί δευτερογενής ύλη , ενώ το PVC δεν πρέπει να ανακυκλωθεί . Η μικρή αντοχή τους και η ακαμψία . Τα θερμοκρασιακά όρια επεξεργασίας τους . Η παραμόρφωση που παρουσιάζουν υπό την επίδραση εξασκούμενης δύναμης (έρπουν).

27 Χώροι υγειονομικής ταφής
Οι ΧΥΤΑ δε θα πρέπει να συγχέονται με τις υπάρχουσες χωματερές όπου δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή και η απόρριψη των αποβλήτων είναι συχνά ανεξέλεγκτη. Τα εργοστάσια υγειονομικής ταφής ,κάνουν τέτοια επεξεργασία ώστε τίποτα από τα απορρίματα που συγκεντρόνονται εκεί δεν πετάγεται. Πρωτα απ’όλα γίνεται διαλογή και ένα μεγάλο ποσοστό απ’αυτά όπως γυαλί,χαρτί,μέταλλα, πανε για ανακύκλωση. Άλλα υλικά συμπιέζονται και χάνουν το μεγαλύτερο μέρος από τον όγκο τους και αφού ολοκληρώσουν την επεξεργασία τους γίνονται λιπάσματα. Το ίδιο γίνεται και με τα υγρά που τα στραγγίζουν από την συμπίεση των απορριμάτων . Τιποτα απ’τα υγρά απόβλητα δεν πηγαίνει στην γη , γιατί στους ΧΥΤΑ προβλέπεται ένα απόλυτα στεγανό σύστημα συγκέντρωσης του 100% των υγρών . παρ’όλα αυτά για να αποκλειστεί η παραμικρή πιθανότητα να καταλήξουν στη θάλασσα υγρά απόβλητα , από μια πιθανή βλάβη του συστήματος αποστράγγισης , απαγορεύεται να εγκατάσταση εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την θάλασσα .

28 Ο σχεδιασμός , η τεχνολογία και οι τεχνικές διαχείρησης των ΧΥΤΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η εξέλιξη συνεχίζεται . Για την επιλογή του χώρου πρέπει να εξετάζονται τα υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής , ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα .Οι σύγχρονοι ΧΥΤΑ πρέπει να έχουν επικάλυψη στον πυθμένα τους από φυτικά ή τεχνιτά υλικά για στεγανοποιήση , κατάλληλα συστήματα συλογής βιοαερίου . Κατά την υγειονομική ταφή τα απορρίματα διαστρώνονται συμπιέζονται και στο τελός της ημέρας σκεπάζονται με αδρανές υλικό ( χώμα , μπάζα) Έτσι , μειόνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος από την διασπορά των απορριμάτων και οι δυσάρεστες οσμές τα στραγγίσματα είναι υγρά που δημιουργούνται στον ΧΥΤΑ από την αποσύνθεση του οργανικού μέρους των απορριμάτων και από την διείσδυση στη μάζα τους των νερών της βροχής . Κατά την πορεία των υγρών μέσα από την μάζα των απορριμάτων διαλύονται και παρασύρονται διάφορες ουσίες και έτσι μπορούν να μολύνουν επιφανειακά και υπόγεια νερά. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά ο κλείσιμο του ΧΥΤΑ . Κατά την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισάτων , ώστε να προστατευτούν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά .Τα οργανικά υλικά που ενταφιάζονται στον ΧΥΤΑ πρέπει αποσυντίθεται σταδιακά απουσία οξυγόνου (αναερόβια ζύμωση ).

29 Χαρτί Είναι ευρέως αποδεκτό πως για την παρασκευή του χαρτιού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ξύλου, νερού και ενέργειας. Όµως και η ανακύκλωση έχει σε ένα µικρότερο βαθµό τις επιπτώσεις αυτές για το περιβάλλον. Η πολτοποίηση του χρησιµοποιηµένου χαρτιού απαιτεί πολύ µεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο µετά πηγαίνει για βιολογικό καθαρισµό, για να µπορεί αργότερα να ξαναχρησιµοποιηθεί. Επιπλέον, η ανακύκλωση του χαρτιού δεν είναι µια διαδικασία που µπορεί να γίνει επ’ αόριστον. Ένα χαρτί µπορεί να ανακυκλωθεί περίπου 5-6 φορές. Αυτό γίνεται επειδή οι ίνες που περιέχει το χαρτί χάνουν σιγά-σιγά τη µορφή τους, µε αποτέλεσµα να διαλύονται και να καταρρέουν. Επιπρόσθετα δεν µπορεί να ανακυκλωθούν όλα τα είδη χαρτιού. Για παράδειγµα, το χαρτί που έχει αναµιχτεί µε άλλα υλικά(ακόµα και ανακυκλώσιµα) δεν µπορεί να ανακυκλωθεί. Να προσθέσουµε τα χαρτιά των τσιγάρων( στα οποία γίνεται µόνο κατανάλωση), τα επιστηµονικά και λογοτεχνικά κείµενα(τα οποία δεν ανακυκλώνονται για πολιτιστικούς λόγους) και τις συσκευασίες τροφίµων(δεν ανακυκλώνονται γιατί οι ίνες που περιέχουν τα τρόφιµα είναι ακατάλληλες για ανακύκλωση). Τέλος, είναι γνωστό πως µε την ανακύκλωση υποβιβάζεται η ποιότητα του χαρτιού. ∆ηλαδή, επηρεάζονται οι αντοχές του νέου προϊόντος. ∆εν µπορούµε να παράγουµε εξαιρετικής ποιότητας χαρτί µόνο από 100% ανακυκλώσιµο χαρτί.

30 Μπαταρίες Οι μπαταρίες έχουν αυξηµένη περιβαλλοντική σηµασία, παρά των µικρό όγκο που αυτές αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των απορριµµάτων, λόγω της ύπαρξης βαρέων µετάλλων, όπως υδράργυρου, µολύβδου και καδµίου. Οι µπαταρίες χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες για τις οποίες ενδείκνυνται διαφορετικές πρακτικές διαχείρισης και Τ∆: οι µπαταρίες οχηµάτων και οι συνήθεις µπαταρίες οικιακών συσκευών (ραδιόφωνων, φακών, ρολογιών, κ.λπ). Τα βαρέα μέταλλα τα οποία περιέχονται στις μπαταρίες, έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου και κυρίως τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, τον χαλκό, το κάδμιο, το χρώμιο κλπ. και είναι τοξικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα βαρέα μέταλλα τα ανευρίσκουμε στην φύση είτε διαλυμένα ως ιόντα στο νερό, είτε ως μεταλλεύματα στους βράχους, είτε ακόμα προσκολλημένα σε μόρια του αέρα. Τα βαρέα μέταλλα, σε γενικές γραμμές δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος και θεωρούνται μία από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλσχάιμερ, κλπ. Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στην ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, καύση στερεών απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριμμάτων(περιέχονται βαρέα μέταλλα) στο έδαφος, η καύση συμβατικών καυσίμων κ.α Τα βαρέα μέταλλα σχετίζονται με το πλήθος

31 των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν χάλκινους σωλήνες για την ψύξη των μηχανημάτων τους και λόγω της διάβρωσης σημαντικές ποσότητες χαλκού οδηγούνται στη θάλασσα κατά την έξοδο του νερού από το σύστημα ψύξης. Η χρήση μολύβδου στην βενζίνη έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση σημαντικών ποσοτήτων ενώσεων μολύβδου στην ατμόσφαιρα που εν συνεχεία μέσω των νερών της βροχής οδηγούνται στα ποτάμια ή κατευθείαν στην θάλασσα. Τα αστικά λύματα περιέχουν επίσης κάποιες ποσότητες βαρέων μετάλλων που προέρχονται από την κατανάλωση διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων που περιέχουν ενώσεις βαρέων μετάλλων, από την χρήση ορισμένων τύπων απορρυπαντικών κλπ Η καύση απορριμμάτων είναι ένας ακόμη παράγων εμπλουτισμού της ατμόσφαιρας σε σωματίδια που περιέχουν ενώσεις βαρέων μετάλλων και στη συνέχεια καταλήγουν με τα νερά της βροχής στην θάλασσα. Ένα μέρος των συγκεντρώσεων των βαρέων μετάλλων που βρίσκονται στη θάλασσα οφείλεται και σε φυσικές πηγές. Κυρίως πρόκειται για διάβρωση πετρωμάτων που είναι πλούσια σε ορυκτά που περιέχουν βαρέα μέταλλα Τα βασικότερα βαρέα μέταλλα θεωρούνται τα παρακάτω:1) άργυρος, 2) αρσενικό, 3) βανάδιο, 4) βάριο, 5) βισμούθιο, 6) βολφράμιο, 7) γάλλιο, 8) ζιρκόνιο, 9) θάλλιο, 10) ίνδιο, 11) ιρίδιο, 12) κάδμιο, 13) κασσίτερος, 14) λανθάνιο, 15) λευκόχρυσος, 16) μαγγάνιο, 17) μόλυβδος, 18) νικέλιο, 19) νιόβιο, 20) παλάδιο, 21) ρόδιο, 22) ρουθήνιο, 23) σκάνδιο, 24) στρόνδιο, 25) ταντάλιο, 26) υδράργυρος, 27) ύττριο, 28) χαλκός, 29) χάφνιο, 30) χρυσός, 31) χρώμιο.

32 Μπαταρίες

33

34

35

36

37


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google