Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT A΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΜΥΛΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT A΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΜΥΛΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT A΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΜΥΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ 0ΡΜΥΛΙΑΣ

2 ΟΡΜΥΛΙΑ ΟΜΑΔΑ: Selfiers

3 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Η αρχαία Σερμύλη βρισκόταν 3 περίπου χιλιόμετρα νότια από την σημερινή Ορμύλια και συγκεκριμένα στο ύψωμα που λέγεται Πλατειά Τούμπα. Επίσης στην περιοχή βρισκόταν και η αρχαία Καλλίπολη.

4 Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ανακαλύφθηκε νόμισμα το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα περίπου.

5 Η Σερμύλη δεν χτίστηκε από κατοίκους της Χαλκιδικής, αλλά από αποίκους της Χαλκίδας γύρω στον 13ο π.Χ αιώνα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

6 Στα χρόνια της Αθηναϊκής συμμαχίας η Σερμύλη υπήρξε η σημαντικότερη πόλη-αποικία μετά την Τορώνη.

7 Τα χρόνια της ακμής δεν κράτησαν για πάντα
Τα χρόνια της ακμής δεν κράτησαν για πάντα. Ο ιστορικός Ηρόδοτος μας αναφέρει ότι η Σερμύλη στα χρόνια των περσικών πολέμων συμμάχησε με τους Πέρσες και γλύτωσε, αλλά όχι από την μανία του Φιλίππου. Το 348π.Χ καταστράφηκε από τον ανίκητο μακεδονικό στρατό και έτσι η παλιά της λάμψη έσβησε οριστικά…

8 Στους Βυζαντινούς χρόνους η ονομασία της μετατράπηκε σε Ερμύλια, αυτό περιελάμβανε μια ολόκληρη περιφέρεια και όχι κάποιο χωριό ή πόλη. Οι κάτοικοι της ασχολούνταν με την γεωργία λόγω του εύφορου εδάφους εξαιτίας του ποταμού Χαβρία.

9 Στην Ορμύλια η γεωργία άκμαζε
Στην Ορμύλια η γεωργία άκμαζε. Όμως δεν έγινε διάσημη από τις ελιές που βλέπουμε σήμερα να καλύπτουν τους λόφους και τα χωράφια, αλλά έγινε γνωστή από τις μουριές. Με αυτό τον τρόπο η Ορμύλια ανέπτυξε την οικονομία της πάρα πολύ, αλλά το 1821 δυστυχώς κάηκε.

10 ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου και από αυτή την εποχή σώζεται ο ανεμόμυλος, που αποτελεί μέχρι τώρα αξιοθέατο.

11 Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το 1818
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το Καταστράφηκε κατά την επανάσταση του 1821 από τους Τούρκους και άρχισε να ξαναχτίζεται από το 1823 και μετά.

12 Στο κτήριο του Δημαρχείου στεγαζόταν παλιά το Δημοτικό Σχολείο, που είχε οικοδομηθεί το 1909.

13 Στην πλατεία της Ορμύλιας υπήρχε μόνο ένα καφενείο του Κώστα Γιοματάρη και ένα χάνι του Κατσίκα. Επιπρόσθετα, το πηγάδι της πλατείας ήταν ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χωριανών, που την θυμούνται με νοσταλγία...

14 Σήμερα η Ορμύλια είναι κωμόπολη στον Δήμο Πολυγύρου με κατοίκους. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η ελαιοκομία και ο τουρισμός.

15 ΤΕΛΟΣ…

16 Ορμυλια Η ομάδα μας διεξήγαγε έρευνα με θέμα την ιστορία της Ορμύλιας. Χωριστήκαμε σε ομάδες και μελετήσαμε τα ιστορικά αρχεία του χωριού μας. Κύριες πηγές μας ήταν, ιστορικά βιβλία, κάτοικοι, διαδίκτυο. Αυτά ήταν τα μέσα αναζήτησης πληροφοριών που μας βοήθησαν στην σαφή και ακριβή καταγραφή στοιχείων του τόπου μας. Σημαντική ήταν η θέση του Ιερέα μας, Πατρός Ιωάννη, καθώς γνώριζε πολλά για το θέμα της ομάδας μας, το οποίο ήταν τα εξωκλήσια της περιοχής , όπου επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είτε με τη συνοδεία καθηγητών, είτε εκτός σχολικού ωραρίου! Α’1 Λυκείου, «Ρεπόρτερς»

17 Εξωκλήσια Ορμύλιας Άγιος Γεώργιος ~1818 ~
Άγιος Γεώργιος εξωκκλήσι ~1850 μ.Χ.~ Άγιοι Απόστολοι ~1850 μ.Χ.~ Άγιος Δημήτριος ~1850 μ.Χ.~ Άγιος Ονούφριος ~περίπου 30 χρόνια πριν.~ Αγία Τριάδα ~1850 μ.Χ.~ Άγιος Νεκτάριος ~1967 μ.Χ.~ Άγιος Μηνάς (προσκυνητάρι)

18 Άγιος Γεώργιος Ο Άγιος Γεώργιος ( Απριλίου 303) ήταν στρατιώτης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα αγιοποιήθηκε ως χριστιανός μάρτυρας. Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Σε νεαρή ηλικία ο Γεώργιος κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του και έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον έκανε Δούκα (διοικητή) με τον τίτλο του Κόμητος (συνταγματάρχη) στο τάγμα τον Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς. Το 303 μ.Χ. όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού γιατί κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση από όλες αυτές τις δοκιμασίες ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

19 Άγιος Γεώργιος Ο κεντρικός ναός της Ορμύλιας είναι του Αγίου Γεωργίου (ο παλαιότερος).O Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου υπήρχε από το 1818 και ο ρυθμός του είναι τρίκλητη βασιλική. Καταστράφηκε από τους Τούρκους στην επανάσταση του Τότε οι κάτοικοι της Ορμύλιας κατέφυγαν στο Άγιο Όρος και στη Συκιά, έτσι η Ορμύλια εγκαταλείφθηκε. Από το 1823 και μετά ο ναός ξαναχτίστηκε. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου είναι του 14ου αιώνα και η μόνη που απέμεινε από την πυρκαγιά, γι΄ αυτό και έγινε ο πολιούχος του χωριού μας. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Μόδεστο, ενώ στη δεύτερη λέγεται πως ο ναός μας ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο.

20 Άγιοι Απόστολοι Το σημερινό εξωκκλήσι, των Αγίων Αποστόλων, χτίστηκε το 1859.

21 Οι Απόστολοι  Σίμων ο Πέτρος, αδελφός του Ανδρέα.  Ανδρέας (ο Πρωτόκλητος)  Ιάκωβος  Ιωάννης (ευαγγελιστής) (οι Ιάκωβος και Ιωάννης ήταν αδέλφια, παιδιά του Ζεβεδαίου)  Φίλιππος  Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ  Θωμάς  Ματθαίος (ευαγγελιστής)  Ιάκωβος (ο του Αλφαίου)  Θαδδαίος ή Ιούδας  Σίμων ο Κανανίτης  Ιούδας Ισκαριώτης (μετά την Ανάσταση του Ιησού, οι μαθητές εξέλεξαν τον Ματθία στη θέση του Ιούδα) Οι δώδεκα απόστολοι, που είχαν παρακολουθήσει την επίγεια δράση του Χριστού και είχαν μυηθεί στην αποστολή τους, ήταν οι κατεξοχήν μάρτυρες και κήρυκες της ανάστασης του Ιησού, γι' αυτό και κατείχαν μοναδική και ανεπανάληπτη θέση στην ιστορία της Εκκλησίας και στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών. Η Σύναξη των 12 Αποστόλων στα Ιεροσόλυμα, που περιγράφεται στις Πράξεις Αποστόλων εορτάζεται στις 30 Ιουνίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

22 Άγιος Ονούφριος Ο Ονούφριος ήταν Ιερέας και ιατρός στην Αρχαία Αίγυπτο την εποχή της 30ης Δυναστείας .Η σαρκοφάγος του ανακαλύφθηκε στην Εκκάρα και μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη όπου και φιλοξενείται σήμερα. Τον βίο του γυμνού ασκητή Ονούφριου του Μεγάλου συνέγραψε ο Άγιος Παφνούτιος, ο οποίος τον γνώρισε λίγο καιρό πριν την κοίμηση του, προετοίμασε το νεκρό σώμα και τον ενταφίασε. Ο όσιος Ονούφριος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καταγόταν από την Περσία και έζησε ασκητικά σε μία από τις αιγυπτιακές ερήμους. Ο όσιος, δεν φορούσε κανένα ένδυμα, προστατευόταν από τις καιρικές συνθήκες με τη Χάρη του Θεού, τρεφόταν με τους χουρμάδες των φοινίκων και με το νερό της εκεί υπάρχουσας πηγής. Με την άσκηση καθάρισε την ψυχή του από τα πάθη και έφτασε στον φωτισμό και στη θέωση. Το σκήνωμα του μετά την οσιακή του κοίμηση ευωδίασε.

23 Εξωκκλήσια Όλα τα εξωκκλήσια χτίστηκαν από ευλάβεια των πιστών.

24 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ: «Ρεπορτερς» Κυρομίτη Κατερίνα Μέλε Φρεσίλντα
Καραγκιοζά Μαρία Βλιάλη Μαρία «Ρεπορτερς»

25 ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

26 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ- ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΟΥ – ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

27 ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΡΜΥΛΙΑΣ
ιδρύθηκε το 1974. Είναι το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι στην Ελλάδα με 120 περίπου μοναχές. Μαρτυρίες για την ύπαρξη του βατοπεδινού μετοχίου έχουμε από τον 12ο αιώνα. Στο χώρο υπήρχε ένα κεντρικό κτίριο του 1903, ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και λίγοι μικροί αποθηκευτικοί χώροι.

28 Το 1974 αγοράζεται από την αγιορείτικη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Οι υπέροχες εγκαταστάσεις με τα φιλοτεχνημένα από τις μοναχές, ψηφιδωτά δάπεδα και τις τοιχογραφίες, συνδυάζονται με εργαστήρια ζωγραφικής, υφαντικής, ιεροραφείο, ιατρείο, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.

29 ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σε απόσταση περίπου 95 χιλιόμετρων από την Θεσσαλονίκη, στο Βατοπέδι Χαλκιδικής, βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι (Ιερό Ησυχαστήριο) του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου, κοντά στο γυναικείο μοναστήρι της Ορμύλιας. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1986 και τα εγκαίνια του έγιναν από τον μητροπολίτη Κασσανδρείας κυρό Συνέσιο, καθώς ανήκει εκκλησιαστικώς στην Μητρόπολη αυτή. Συστάθηκε με την προτροπή και την ευχή του μακαριστού Γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτου.

30 Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, υπήρξε ανάδοχος του Γέροντα Παϊσίου
Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, υπήρξε ανάδοχος του Γέροντα Παϊσίου. Αναδείχθηκε ως μια από τις αγιότερες μορφές της Ορθοδοξίας των τελευταίων αιώνων. Ο Όσιος Αρσένιος κοιμήθηκε το 1924 στην Κέρκυρα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 10 Νοεμβρίου, στην ημέρα της κοίμησης του Αγίου Αρσενίου και την 1η Οκτωβρίου, της Αγίας Σκέπης της Παναγίας.

31 ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το γυναικείο μοναστήρι (επίσημα Ιερό Ησυχαστήριο) του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χαλκιδικής βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορείως του παραθαλάσσιου οικισμού της Μεταμόρφωσης. Το Ιερό Ησυχαστήριο ιδρύθηκε το 1977 από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπασωτηρίου. Ο χώρος που στεγάστηκε το μοναστήρι ήταν ο ίδιος με αυτόν που στεγαζόταν το παλιό αγιορείτικο μετόχι της Μονής Διονυσίου.

32 Τα εγκαίνια του Καθολικού (κεντρικού ναού) έγιναν το 1981
Τα εγκαίνια του Καθολικού (κεντρικού ναού) έγιναν το Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια από δωρεές των πιστών. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου. Σήμερα το Ιερό Ησυχαστήριο έχει στη δύναμή του περίπου 50 μοναχές με ηγουμένη την αξιοσέβαστη μοναχή Ευφημία. Ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.

33 Η ομάδα μας «τα μπισκότα»:
Μάριος Κυρομίτης, Αμαρίλντο Χοτζαλλάρι, Παναγιώτης Παυλούδης Φρατζέσκος Ζεϊμπέκης

34 Οι ομάδες μας: Reporters Selfiers ΜΠΙΣΚΟΤΑ


Κατέβασμα ppt "PROJECT A΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΜΥΛΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google