Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι η ζώνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι η ζώνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι η ζώνη του ουρανού που περικλείει τους 13 αστερισμούς που βρίσκονται επί της εκλειπτικής. Η εκλειπτική είναι η φαινομενική διαδρομή που εμφανίζει να διαγράφει ο ήλιος, σε σχέση με την (ακίνητη) θέση των άστρων, κατά τη διάρκεια του χρόνου.

2 Για τους μελετητές της αστρολογίας τα ζώδια είναι 12 υποτιθέμενα "ενεργειακά τμήματα" στα οποία χωρίζεται ο Ζωδιακός Κύκλος, και τα οποία υποτίθεται κατά κάποιο "ανεξήγητο" τρόπο επηρεάζουν τα ανθρώπινα φαινόμενα.

3 ΙΧΘΥΣ ( 20 Φεβρουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου)
ΙΧΘΥΣ ( 20 Φεβρουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου) Τα δύο ψάρια παριστάνουν την Αφροδίτη και τον γιο της, Έρωτα που μεταμορφώθηκαν σε ψάρια και κρύφτηκαν στον ποταμό Ευφράτη όταν ο Τυφώνας επιτέθηκε στους Θέους.

4 Υδροχόος ( 21 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)
Στην Ελληνική μυθολογία ο Υδροχόος παριστάνει τον Γανυμήδη που τον άρπαξε ο Δίας για να τον κάνει οινοχόο του στον Όλυμπο και να παίρνουν από τα χέρια του αυτός κι οι άλλοι θεοί το κρασί και το νέκταρ, γεγονός που προκάλεσε τη ζήλια της Ήρας, αλλά και της κόρης της Ήβης, η οποία ήταν μέχρι τότε οινοχόος των Θεών. Τέλος ο Δίας μεταμόρφωσε τον νεαρό ευνοούμενό του στον αστερισμό του Υδροχόου.

5 ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου μέχρι 19 Απριλίου)
Μια από τις εκδοχές του μύθου του αστερισμού αυτού είναι η αναπαράσταση του κριαριού που πήρε τον Φρίξο και την Έλλη μακριά από το βασίλειο του πατέρα τους Αθάμαντα.

6 ΠΑΡΘΕΝΟΣ Ο αστερισμός αναπαριστά την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας. Γενικώς ως μορφή στον αστερισμό απεικονίζεται να κρατά ένα κλαδί φοινικιάς στο δεξί της χέρι και ένα στάχυ στο αριστερό.

7 ΩΡΙΩΝ Ωρίων είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο, είναι αμφιφανής στην Ελλάδα και είναι ένας από τους πιο λαμπρούς και τους πιο μεγάλους αστερισμούς.

8 ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ Μονόκερως είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1624 από τον Bartsch.

9 Νεφελώματα Νεφελώματα ονομάζονται οι ένφωτες επιφάνειες στoν ουρανό, οι οποίες με γυμνό μάτι φαίνονται σα μια θολή κηλίδα. Επίσης τα νεφελώματα είναι χώρος γέννησης άστρων. Οι κλασσικοί τύποι νεφελωμάτων είναι οι εξής: Τα Νεφελώματα απορρόφησης (σκοτεινά) παρουσιάζονται σαν σκοτεινές ζώνες στον ουράνιο θόλο. Τα Νεφελώματα εκπομπής είναι τα φωτεινά νεφελώματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να εκπέμπουν και δικό τους φως. Τα Πλανητικά νεφελώματα είναι λαμπρά νεφελώματα που έχουν σχήμα δακτυλίου. Στο κέντρο τους υπάρχει ένας εξαιρετικά θερμός αστέρας. Όταν ο φωτισμός του νεφελώματος γίνεται από ένα αστέρι χαμηλής θερμοκρασίας του οποίου το φως έχει μικρή ενέργεια τότε έχουμε νεφελώματα ανάκλασης.

10 ΜΑΓΙΑ Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής.
Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Οι Μάγιας είχαν 3 ημερολόγια.  Η μεγάλη απαρίθμηση (Long Count) ήταν το κύριο ημερολόγιο για ιστορικούς λόγους. Το Haab ήταν το πολιτικό ημερολόγιο και το Tzolkin το χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς σκοπούς. Όλα τα ημερολόγια των Μάγια βασίζονταν στην σε σειρά απαρίθμηση των ημερών χωρίς να λαμβάνουν μέριμνα για το συγχρονισμό του ημερολογίου με τον ήλιο ή τη σελήνη.

11 ΙΝΚΑ Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής, η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο.

12 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης.


Κατέβασμα ppt "Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι η ζώνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google