Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
ΠελοποννησοΣ 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού Τάξη Ε2

2 Περιεχομενα Γεωφυσικά στοιχεία Πόλεις Πολιτισμός Τουρισμός Ακρωτήρια
Λίμνες Ποτάμια Βουνά Ακρωτήρια Πόλεις Πάτρα Πολιτισμός Μουσεία Εκκλησία Τουρισμός Ναύπλιο Μυστράς Μονεμβασιά Σπάρτη

3 Λιμνεσ* Κάποιες από τις πιο γνωστές λίμνες τις Πελοποννήσου είναι η λίμνη η Στυμφαλία και Καϊάφα. Επίσης λίγο πιο μικρές είναι η λίμνη Τάκα, η λίμνη Λάδωνα κ.ά. Η λίμνη Στυμφαλία, βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Η λίμνη Στυμφαλία είναι γνωστή για τον Ηρακλή που πήγε εκεί και σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.

4 Λιμνεσ** Η λίμνη Καϊάφα, βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, στον νομό Ηλείας. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, έχει μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα.

5 Ποταμια* Μερικοί από τους πιο γνωστούς ποταμούς της Πελοποννήσου είναι ο ποταμός Αλφειός και ο Λάδωνας. Επίσης κάποιοι από τους μικρότερους είναι ο Ερύμανθος, ο Ευρώτας κ.ά. Ο ποταμός Αλφειός, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου, βρίσκεται στην περιοχή του Ασιατικού πεδίου και κοντά στο Λιοντάρι της Μεγαλόπολης. Διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της Αρκαδίας και έχει μήκος 116 χλμ. Κατά τον Πλούταρχο, ο Αλφειός ήταν απόγονος του Ηλίου και της Ρόδου.

6 Ποταμια** Ο ποταμός Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού και βρίσκεται στον Νομό Ηλείας. Διασχίζει τον Νομό Αχαΐας και τον Νομό Αρκαδίας. Κατά τη μυθολογία, στα νερά του κολυμπούσε η θεά Δήμητρα και στις όχθες του κυνηγούσε η θεά Άρτεμις.

7 Βουνα* Μερικά από τα πιο γνωστά βουνά της Πελοποννήσου είναι ο Ταΰγετος και το όρος Μαίναλο. Επίσης κάποια ποιο μικρά είναι τα Αρκαδικά βουνά, το όρος Πάρνωνας κ.ά.

8 Βουνα** Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος, βρίσκεται ανάμεσα από την Μεγαλόπολη, τον ποτ. Ευρώτα και την Μεσσηνία. Έχει ύψος μέτρα και μήκος 115 χλμ. Το όρος Μαίναλο, βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Έχει ύψος μ.

9 ακρωτηρια Τα ακρωτήρια της Πελοποννήσου είναι τα εξής: Άραξος Κυλλήνης
Ακρίτας Ταίναρο Μαλέας Σκύλαιο

10 Πολεισ Η πιο γνωστή πόλη της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα.
Κάποιες μικρότερες είναι η Κόρινθος και η Καλαμαριά. Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Έχει πληθυσμό κατοίκους. Κάποια από τα αξιοθέατά της είναι: Μυκηναϊκοί Τάφοι Πηγή Δήμητρας Ρωμαϊκό Ωδείο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (Στάδιο) Ρωμαϊκό Υδραγωγείο 

11 μουσεια Μερικά από τα μουσεία της Πελοποννήσου είναι:
Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης Λαογραφικό μουσείο Ρηχίας Μουσείο «Πύργου Πικουλάκη» στην Αρεόπολη της Μάνης Νεολιθικό Μουσείο στο Δυρός της Μάνης Αρχαιολογικό Μουσείο Μονεμβασίας  Βυζαντινό Μουσείο στο Μυστρά, κ.ά.    

12 εκκλησιεσ Ι.Μ. Παναγίας Γιάτρισσας στον Δήμο Σμύνου
Μερικές από τις εκκλησίες της Πελοποννήσου είναι: Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στο χωριό Άγιος Νικόλαος Μονεμβασίας  Ι.Ν. Αγίου Σώζοντα στο Γεράκι Ι.Μ. Παναγίας Γιάτρισσας στον Δήμο Σμύνου Ι.Μ. Ντεκούλων στο Οίτυλο  Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Κάμπο Μολάων

13 ναυπλιο Το Ναύπλιο είναι πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μετά την τουρκοκρατία. Κάποια αξιοθέατα είναι: Το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι Το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που κυριαρχεί στην πόλη. Η Ακροναυπλία, ενετικό φρούριο στο άκρο της πόλης.

14 μυστρασ Ένα ξακουστό ιστορικό μνημείο και τουριστικό μέρος είναι ο Μυστράς. Είναι πολύ κοντά στην Σπάρτη. Αυτό το μέρος είναι φτιαγμένο από τα Βυζαντινά χρόνια. Ήταν ένα από τα τέσσερα κρατίδια που δημιούργησαν οι Βυζαντινοί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους. Το δημιούργησε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

15 Μονεμβασια Ένα άλλο γνωστό μέρος είναι η Μονεμβασιά.
Βρίσκεται στο Νομό Λακωνίας. Σήμερα έχει κατοίκους. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Μονεμβασιάς είναι το Μεσαιωνικό φρούριο. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.

16 σπαρτη Επίσης ένα ωραίο μέρος για τουρισμό είναι η Σπάρτη.
Η Σπάρτη είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας. Γνωστοί από τους Αρχαίους χρόνους, ήταν οι 300 Σπαρτιάτες με το βασιλιά τους Λεωνύδα, οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των Περσών, στην μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

17 πηγεσ http://el.wikipedia.org/ http://www.xarths-ellados.gr/

18 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
ΠελοποννησοΣ 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού Τάξη Ε2


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google